НАЙ-КЛАСИЧЕСКАТА СХЕМА – КАРАШ СИ ДЖИПА И НЯКОЙ ТАЙНО ТИ НАБУТВА В НЕГО УБИТО ПРЕДИ МИНУТИ ПРАСЕ МЕЧКА, СЪРНА, ЛОПАТАР...
Водевилът, който сега го показват с прасето от Ловното стопанство над с. Сушица е познат на хората на много места по страната, сезирам се върху Родопите в горите над с. Могилица и най вече над с. Горна Арда - до преди 4 години - гъмжило от мечки. Там сценария е друг – пак джипове, преобладаващо през есента, пак набтан в тях застрелян преди минути дивеч, но тук мечка. Мечките са много удобни за отстрел, защото мъжките обитават точно определена гора и остават в нея докато са живи. В нея допускат само женски мечки и то в дните, когато те са разгонени, после ги прогонват.
Хората добре знаят къде са териториите на мечоците, поради което да се отстреля мечок е работа проста. Специалистите убиват мечоците през септември-октомври, защото те тогава се готвят за зимен сън и са много дебели. От раната на мечока ако е застрелян когато е дебел, не тече и кръв. От тлъстото мечо месо се прави меча пастърма, считана за голям деликатес.
Женските мечки пък са скитници, защото трябва да пазят малките си от мечоци – ако попаднат на такъв, той може да убие мечетата им, за да се разгони майка им. Блуждаещи джипове с мутроловци ако срещнат такава мечка, би била и с малки, отстрелването й е сигурно. Малките мечета се разбягват и поради глада, последвал без млякото на майка им, те се спускат към пътища и села с надежда да намерят храна. Има доста случаи на намерени мечета, което означава само едно – майка им е отстреляна от идиоти. Мечката е животното, което най-много се грижи за малките си, тя нама да ги остави или прогони от себе си, със сигурност е бастисана от мутроловц
Само че до сега няма спрян мутроджип над с. Могилица за претърсване, докато е пътувал някой да не е подхвърлил без да забележат пътниците в него току що застреляна мечка. От друга страна обаче броят на мечките за около 4 години и намалял много и аз знам защо. Отстреляните през лятото мечки са се превърнали в кюфтета, като към каймата се добавя овче месо, отличната комбинация обач е смес с конско месо. Мечото месо горчи и води до диспепсия, трябва да се яде с много хляб. Отсреляните през есента мечки стават за пастърма. Сигурно е много гот да отстреляш един дебел 300- и повече кг. мечок и да го направиш на пастърма. А от другите му неща - дробове, черва и др. колко вкусни неща можат да се приготвят, при това трайни - луканки, бабек и др. Може и аламинути, напр. кебап от мечок и сърна. Но това е по-сложно, защото веднаж тайно трябва да ти набутат в джипа без да забележиш мечка и втори път – сърна.
А на тия, дето допускат избиването не само на мечки, но и на дивеч – да ти е драго да им ебеш майкята...
във всеки случай прочетох всичко и ми беше интересно
малко съжалих мечките също