Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2021 14:18 - ГОДИНА 2021 – ВРЪЩАЩА НИ КЪМ ГОДИНИТЕ 1934 И 1938
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1642 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 28.06.2021 14:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                                                                                                   70 години Венцивалери!

                         ГОДИНА 2021 – ВРЪЩАЩА НИ КЪМ ГОДИНИТЕ 1934 И 1938

 

   За годината 1934-а вече писах – тогава се извърши преврат от Кимон Георгиев, подкрепен от военните, който допринесе до положително развитие на страната след него. Това съм слушал от баща ми, образован във Франция човек, наясно със случващото се в страната през целия му живот. Не им бе  лесно на родителите ми – с ценностна система, формирана преди комунизЪма, да живеят при комунизЪма. Майка ми също бе интелигентна. Към родителите си имам свято отношение, в сравнение с тях аз мязам на бандюга.     

     Напомням, че след преврата са били забранени многобройните тогава партии, измислени и оглавявяни от мошеници, открили своя поминък в тази ниша, откровени паразити и пълни боклуци. С дейността си тези идиоти са противопоставяли хората едни на други и така е възникнала ужасяваща за онова време корупция в страната.

    Връщайки се от Франция след прекарани там 4 години, слизайки на Централна гара София, баща ми се почувствал обкръжен от хора с излъчване на измамници – преди 4 години те са били съвсем различни!  Царят е бил временно отеснен от управлението на страната, но той изиграл след година превратаджиите и се е възползвал от последиците след преврата.

   Годината 2021 също е превратаджийска, но методът е съвсем различен – президентът ни, който осъществи настоящият изборен преврат заложи не на военните, а на партии-фантоми, които хабер от понятие от партийна работа си нямат. Цитирам не правещата смисъл партия ИТН, в основата на изборния преврат на президента. Тя обра гласовете на опростачените, които я подкрепиха. С отнменането на гласове от системните партии вотът се разводни и така партиите, които все пак имаха някакав опит да управляват бяха изхвърлени от борда на управленито на страната. Зад привидно съставения служебен кабинет, параван на превратаджията, президентът подобно на Кимон Георгиев от 1934 г. по различен от неговия път се добра до управлението и сега върти страната по сценарий на Кремъл.  През 1934 г. превратаджиите изиграха царя, новите изиграха България. За служебните министри - мисля, те не са достойни за коментар, защото са куклички. Шефът им има излъчване на на човек, а на джелезо. Един от министрите, деветнадесетоимотник ще се бори с корупцията, защото е бил вътре в нея и е придобил 19 имота. Това означава, че има голям опит в тази сфера и ще пребори другите многоимотники. Друг министър ще се бори с източването на ДДС, защото той самият е източвал ДДС и знае как това се върши, напр. чрез продажби на задлъжняли фирма на клошари. Трета министърка обаче се развива умствено – вече прави разлика между магистрала и паркинг на  строителни машини. За четвърти министър шефът на БНТ каза по телевизията: Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра. Единственият кадърен според неговите собствени думи е министърът на здравеопазването, който дни след назначаването му сведе процентът на новозаболелите от Ковид - 19 от 20% на 0, 5%. Обикновен лекар, непрофесор, но кадърен. НОЩ с безхаберието си причини смъртта на 18000 българи и перкуляса нацията с простотиите си, имащи за цел да настроят електората да гласува срещу ИТН, Мутри вън и ДБ – партиите на народа, на протеста, на промяната, обединени под наименованието несистемни.

 

   А сега за годината 1938-а.

   След 1934 г. България тръгва по възходящ път и през 1937 тя е една от най-богатите държави в Европа. Богата е държавата, богати са и хората, които въпреки тежкия труд са свободни хора. Те са имали свободата да работят и да са богати или да не работят и да са бедни. Умението им да боравят със земя и животни и трудолюбието им е било основата на богатството на хората по цялата нейна територия, включително и по планините. А държавата е имала средства и е отделяла много за пътища, ж. п. линии, водоснабдяване, електрификация, модерна местна власт, образование, здравеопазване, пощенски служби и др.

   През 1938 г. обаче мрак надвисва над Европа, на хората в България им е било ясно, че ще има война. Тогава средства за информация е имало малко, малцина от хората са имали ток и радио, някои са били неграмотни. Въпреки това хората са разбирали добре, какво ще се случи. Дядо Йоцо е бил слепец, но със сърцето си разбира и съпреживява свободата на България. Хората започват да кътат повечко храни в хамбарите си, повече храна за животните, да спестяват пари - задава се напрежение и несигурност. Войната започва следващата година. Бедите от нея са далеч от живота на българите, които си произвеждат всичко, но закъсва държавата. Това закъсване засяга хората на държавна работа -  тези по градовете, които тогава са малко, но животът на обикновените хора през годините на войната продължава да е добър както и преди войната.

   Предчувствията на хората за надвиснало зло над страната се сбъдват след окупацията й от СССР – износ на храни за тях, на стоки, издръжка на окупационните войски у нас, интерниране и избиване на интелигенцията, положена е основата на опростачването на българина. После идва и най-страшното – по сценария от Кремъл тук се извършва същото, както в СССР през 1930/37 г. – отнемане на собствеността, водеща до разруха на основата на страната, нейното село, миграция към градовете, ничии земи и претъпкани с юроди градове.  Запознатите с историята на СССР знаят защо това е било необходимо на Сталин – той се готви за война и разшшряване на територията на СССР. Тази фундаментална промяна допринесе за простащината в страната, която днес децата й, носещи я в сърцата и душите си – Радев, Манолова, Трифонов, Иванов и др. могат да настанят трайно като надстройка на държавата ни след изборите на 11. 07 т. г. То това е и целта на преврата, неколкократно изказвана от гаулайтерите на Атака и Възраждане – вън от НАТО, вън от ЕС. Липсва иформация накъде, но е ясно – към ОНД.

   Този момент е схванат от простите хора, с които се срещах по планината, помаците по Велинградско и Благоевградско. Хората са благодарни за това, което се направи за тях от ГЕРБ, на пръво място строителство на пътища до населените им места. Това е процес, който по Родопите започна по Кърджалийския регион. Той обаче там се изроди даради депесекрадците. Имам една моя статия за ужасяващите кражби по отсечката от Подкова до Момчилград. Описал съм и причините за тях. Там възникна противоречие – работливите турци и същевременно съвестни работници от една страна и източвачите от ДПС от другата страна.

    По Смоленско, Пловдивско, Пазарджишко, Велинградско, Благоевградско, този процес вървеше с голямо закъснение, но и там нещата по времето на ГЕРБ тръгнаха. Причините са доста.  Една от тях е тази, че там живеят преобладаващо помаци, които бяха в клещите на ДПС, описвал съм защо, но те започнаха да им се изпъзват – хората почти навсякъде гласуваха за местна власт начело с членове на ГЕРБ. И нещата потръгнаха. До с. Забърдо има сносен път, завърши се пътят Велинград - Сърница, направиха се прекрасни високопланински пътища от двете страни на Юндола.

   Сега обаче, помаците, както българите през 1938 г. усещат надвиснало зло над тях и се питат, ще им се случи ли нещо лошо. Те казват: Какво искат държавниците, защо не се обидинят и да работят за хората, защо се карат, цялата тази неразбория ще се стовари върху нас. И поясняват защо – защото, казват те, ние сме ппримерно 1000 души, а само в София са 1 милион, от нас нищо не зависи. Тези в градовете въобще не се интересуват за нас, а те ще решат  кой да ни управлява. Тъкмо добихме, казват те, право да работим по Европа, получихме възможности да работим по населените си места с тези хубави пътища и сега отново опастност. От 1975 г. до сега толкова неприятности преживяхме, пак ли! Много планове за пътища те се опсяват, че ще останат нереализирани, напр. шосето от г. с. Селище до Медени поляни с тенденцияия да бъде продължено до Елешница. Ако това стане с една магистрала както тази от Аврамово до Кръстава, животът на хората тук ще се промени, тук е като в рая. Десетки пътища мога да посоча, които едва ли ще бъдат довърени ако злото, което необразованите, но честни хора, помаците, усущат че ги грози, наистина се стовари върху тях след изборите. Те нямат наименование за това зло, аз го наричам простакизъм, който превратаджията Радев ще въведе в България.

   Регионите, където живеят помаци са доста различни от останалите в страната. Тук хората са съхранили ценностната си система, в основата на която са труда, уважението към околните, към възрастните. Кражбите са недопустими, защото на хората всичко им е нъвън. Започнат ли да се крадат, те са тотално загубени. Някой да е чул за делбено дело между помаци? Тези неща се разрешават по справедлив за рода начин. Давам пример с едно семейство стари хора от Рибново, което вече няма сили да работи. Младите си ги прибраха при тях, редуват се да подържат стопанството на старите, като броят на животните сега е доста по-малък. Всеки е полезн с нещо, дори внуците на тези стари хора. Една от дъщерите е неомъжена, но и тя е включена в тази схема на работа, работа и пак работа. И мъкне тежестта си с достоинство, а не с претенции към наследството от родителите си за по-леки години в края на живота й.

   Доста различен е животът на тези хора, работещи от сутрин до вечер в сравнение с младите хора по София напр, част от които не работят и не търсят работа, търкайки картончета по разните заведения в надежда за лека печалба. Доста вълнуващо е да срещнеш три куклички около 12 години сами в планината, с мотики на рамо, които отиват да окопават нивата с картофи. Притесняват се да говорят, безпокоят се, че срещат непознат в техния регион, така рядко посещаван от външни хора.

  Аз също съм обезпокоен от това, което идва в страната. Няма да е добро, защото хората бяха опростачени, измамени от политическите партии, днес по-многобройни от тези по времето на Кимон Георгиев. За политиците от времето на Кимон Георгиев прилагателните не бяха добри, като преобладаваха сравнения с мошеници. Днешните са на по-високо ниво, може би курвове и проститути. Един съден и избягал от държавата узаконява партия?!?!?!? На въпроса защо, той отговаря:

   -  Законът ми дава право!

   По времето на Кимон Геолгиев такова нещо не е имало.

   И какво ще се случи след тези избори, провеждани от превратаджията Радев? Аз не очаквам нищо добро за никого, включително и за опростачените, неговия електорат. Чудя се обаче, защо интелигенцията ни с много малко изключения страни от тези проблеми, които грозят да смажат страната ни. Темите на тази интелигенция, от която не съм довоен, защото нямат позиция ми наподобяват на тема в музиката, която не прави смисъл и въпреки това се ползва за полифонично разработване. Самоцелната полифония не само не прави смисъл, но предизвиква и споменаване на майки. Привеждам такъв пример:

   Бетховен го предизвикват да се състезава по композция с някакъв си. Първи се изявява любителят, така да го нарека. Изпълнява той нещо, написано от него, оставя на пианото нотния лист. След него на сцената пред пианото застава Бетховен да импровизира на собствена тема. Взема той нотния лист на предишния „композитор”, обръща го обратно и по тази безсмислица започчва да импровизира.

   Дано запознатите с музиката интелекнуалци разберат това мое посланение!

  Защото бях на представяне на книга, на което се убедих, че интелигентни хора в България има, и то такива с позиция в живота, готови да я отстояват, подобно на автора, който представи книгорожбата си по случай своята 80 годишнина.





Гласувай:
7



1. vmir - Жив и здрав много още години и много още писане.
29.06.2021 01:22
Къде мога да си купя книгата?
цитирай
2. rosiela - Коста,
29.06.2021 04:13
железен материал. Браво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187103
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031