Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2021 21:28 - КЪМ МЯСТОТО, КЪДЕТО СЕ ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ Е БИЛА ПОГРЕБАНА ЕГИПЕТСКАТА БОГИНЯ БАСТЕТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1466 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 23.03.2021 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    Вероятно това светилище, където се предполага че е живяла и е погребана египетската богиня Бастет, е част от голямото светилище с некропола в местността Мишкова нива. За него се твърди, че са извършвания търсения, правени са разкопки, като мястото е било посочено от /сляпата/ Баба Ванга. Много загадъчно е мястото - върви се по едни сух дол с букова гора, изключение за тази планина, като по дърветата има чудати образувания. Долът свършва малко преди връх Градище, най-високият на Странджа, към 700 м. Това, че планината не е висока е причина тя да бъде населена в миналото навсякъде. Затова е така изненадваща и загадъчна, хората са оставили тук културното си наследство. След отнемането на собствеността свед Деветото, живущите тук напускат родните си места, в резултат на което регионът се обезлюдява. Природните условия тук не са много щедри, въвеждам таг: Странджански комари. Привечер те летят на облаци и ако човек не се покрие с нещо, един-два облака го атакуват. Малкото останали хора тук имат специални защитни покривала срещу тях. Обезлюдяваето на региона продължава и сега с изключение на заселването му с цигани в освободените от хората домове, на първо място в гр. Малко Търново. 
     В мястото на започване на сухия дол има пешера-карстов извор, но водата не е достатъчна, за да изтича надземно. Тук се предполага, че е живяла богинята, защото само тук има вода. Мястото е свято и се посещава от много хора, които се молят тук - за изцеление, срещу болести, за деца. 
   Току над този карстов извор е връх Градище, с останки от крепост. Камъните са разградени от иманярите, търсили са злато и между тях. Цари пълна пазруха. От крепостта има изглед към Малко Търново, направена е над нея тераса от метална конструкция и дърво по линията на ЕФРР. Предполагам, че тези, които са превзели крепостта не са нанесли такива разрушения по нея, каквито иманярите. Срещу тях има само едно спасение - види ли се някъде иманяр, застрелва се и се оставя където е  иманярствал. Набучва се до него една табела защо е задстрелян и така до последния. Иначе спасение от тях няма. Що антични останки са обезобразили или разрушили тези търсещи печалби по престъпен начин копелета, за да пълнят частните колекции на олигарси като Божков, Бобоков и останалите.
    Крепостта не е била само на върха. В страни има останки от дебели зидове. Вероятно водоизточникът е бил карстовият извор под нея. Тя ми изглежда като строена преди годините на великото преселение между ІV и VІІ век, когато Византия с тези крепости цели да се опази от идващите от север готи, но и те не са й помогнали. В борбата между културата и Простащината винаги побеждава Простащината. Мисля, че на сегашните избори у нас, Тя - Простащината, яхната от простакисимуса й, президентът ни, ще ги спечели и ще управлява непростаците.
   Мястото на отклонение от шосето за ГКП Малко Търново към светилището Бастет е добре маркирано, има и място за паркиране. Върви се около час в едната посока.
   Приятна виртуална разходка с нас.

image

          Дупката е резултат от сондиране, при което е търсена желязна руда. 

image

 Чудатости по буките, покрай пътя за светилището и крепостта.

image



image



image

                                      

image

                            Ето го святато място, едно момиче се моли.

image

Не само тук, по всички свети места хората оставят по нещо и така ги засвинват. Най-засвиненото светилище, което съм виждал е това на Демирбаба при с. Свещари.

image

                                   Пещерата-карстов извор. Водата - недостатъчна.

image



image



image



image

Тази скала непосредствено над извора вероятно е оформена за да изглжда така.

image

                                                                    !!!

image

                    Подобно на мъжеца в гърлото на човек...

image





image



image



image



image

Сушата е голяма, жегата - ужасна. Често имаше температури 40 градуса. Как няма да пресъхнат изворите и да загинат някои дървесни видове.

image

Как нямах в себе си някакъв локлук, да допрпинеса и аз нещо за ладшафта покрай това свято място. На Индипасха е още по-засвинено, ще го покажа и него.

image

                    

image



image

                 Триангулачният знак нна вр. Градище

image

                    Малко Търново, погрледнато от вр. Градище при 40 градуса С.

image

                        Теренът на някогашната крепост

image

                                  Останки от зид

image



image



image



image



image



image



image

Тръгваме към тракийското гробище в местността Пропада, започват нови чудатости.

image



image



image



image

Според мен тези камъни са направени да изглеждат по този начи от траките и тук - под гролището им, вероятно е имало и друго гралище.

image



image

Преди да навлезем в гробищета в местността Пропада - снимка на едно красиво цн.вете.

image






Гласувай:
5



1. panazea - Много опасна тази богиня Бастет !
24.03.2021 19:35
Всички , които я търсеха , си отидоха !
Заобиколи мястото ! Знам ли ? Може да има негативно излъчване !
Поздрав !
Панацея
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12301912
Постинги: 4573
Коментари: 10803
Гласове: 18380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930