Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2021 21:44 - НА РАЗХОДКА В ГРАД РУДОЗЕМ И ОКОЛО НЕГО - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1626 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.02.2021 21:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  Град Рудозем е разположен в едно от най-красивите кътчета на Източните Родопи. Той е близо до събирането на реките Арда и Елховска, която е много голяма и от язовир на нея изпраща питейна вода за много голям регион. Още две реки слизат от централното било на Родопа тук, тази от с. Чепинци и още една от с. Рибница. Колкото и да е копано под земята за добив на руда тук и да са строени пътища за тях, природата около Рудозем остава съхранена в много висока степен. Долината на р. Елховска е така кпрасива, че не ми идва на ум друга, която да сравня с нея. Инструкциите за опзаване на язовира "Пловдивци" са прекалено строги, дано да ги променят. Същото важи и за долината на с. Чепинци. Хората тук са помаци, според мен 100%, ще дам и свое мнение за тях. Освен, че са много готени, тези помаци тук, по долината на р. Арда и Елховска са най-интелигентни от всичките по Родопа. Не ангажирам никого с това мое мнение, то остава непроменено за мен от десетки години. Аз познавам този регион много отдавна и той е една от планинските ми любови. 
   Рудозем става град след откриването на залежите от цветни метали около него и построяването на заводи за флотация на рудата. Да не пропусна, че тук построиха и завод за декоративна козметика, който купи мутра и го закри. Флотацията се извършваше по съветска технологи, вероятно взаимствана 3000 години преди маймуните, като всичката промита, смляна на пясък и брашно скала се отвеждаше в р. Арда. Така започна да работи и флотационната фабрика под гр. Лъки и десетки години тровеше р. Чепеларска. Значителна част от обема на яз. Кърджали е запълнен с този шлам. Руда постъпва и днес за промиване в един огпомен цех, но не излиза мътна вода от него. Градът е типично соцалстически - със соцценнтър, с блоци около него, построени в парцелите на помаците, които са имали там къщи. Дннес блоците са изоставени, предполагам, че общината се грижи за покривите им, защото не падат. Имало е мисъл обаче при този соцстроеж, не е съвсем просташки. С много труд и средства от общината центърът на града е приличен, приятен, в горната част на града има прекрасен парк. Няма почупена или наклонена скамейка никъде, фонтаните работят, детските съоръжения - също, прашинка няма по плочките в центъра на града. Трудолюбиви хора. Мисля, че градът е в подем поради бъдещето му - той става последният град преди Гърция, към която през лятото се стремят снобовете. Нормално е, ако снобовете идват от далеч, да пренощуват в града и на другия ден да отидат в Гърция. Такава мисъл имат и управниците на с. Чепинци, едно огромно село близо до Редозем, прекрасно, със седем джамии-мечити, една от които е с две минарета. Само още една джжамия в Родопите има две минарета, в Доспат, но тя не е подържана добре, не е и така красива, а тази е като кукла. 
   Над Рудозем има тракийско светилище, но не на нивото на другите по р. Арда, с култовите ниши. То служи за репер къде е гр. Рудозем. Наричат го Кози амък. Не съм бил на него, то е в плановети ми.
   Ако красотата на природата около Рудозем стане известна, този град наистина има бъдеще. Той е входната врата за два от големите извори на Авра, този под Ардин връх и този над с. Черешките. Античните останки тук са много. И още една особеност - след с. Могилица нагоре към планината концентрацията на мечки е най-голяма в страната. За движещите се по пътя ако се появи мечка и дойде при тях няма нищо опасно, но ако се ходи по планината без пътека и се навлезе м гората на мечок, който е приел тази територия за негова и не допуска никой в нея, краят може да бъде летален.  Тук маркираните пътеки са малко, трбва да се връви по тях и по пътища. Навлезе ли се в гора, през която преминава непресъхващ поток или рекичка, среща с мечка е напълно възможна. И какво ще произтече, не зависи ннищо от хората, каквото тя реши...

image

Тракийското светилище Кози камък над града, снимана малко след Родопската Шипка.

image



image



image



image



image

                   Паметник на достойния българин.          

image

  Една от соцсградите на града. Перпективата нне е добра, липсва разстояние до нея.

image

Мисля, че това е общината. Каква подържана сграда, какъв площад пред нея. Трудолюбиви хора и добри стопани, явно тук не се сбират боклуци.

image

С благодарност към богатия съветски опит в рудодобива.

image

Още едно предназначение на Културния дом - влизащите в него получават актуализирана  информация кой е починал...

image



image



image

                            Тук има един прекрасен парк, това е горната част на града.

image



image



image

        Хубавото си е хубаво, какото и да облече...

image



image

                                            Вече сме в с. Чепинци.

image



image

Най-последната  джамия в с. Чепинци. Без да претендирам за точност, тя е седмата в селото. Строена е само със срадства на селяните и от тях самите. От Турция или Саудитска Арабия пари не са идвали, а само картини със светини от страните им.

image

        Добре си подържат хората двора на джамията.

image



image

                                    Този камък е доправян от хора...

image



image



image

Още една джамия - мечит - начално религиозно мюсюлманско училище.

image

Жената е поела ангажимент да подържа градината, защото живее набллизо.

image



image

         В селото новите строежи са много, обяснението е в познаването на Исляма.

image

                                                        В джамията

image

                           Следващите картини са подарък от Саудитска Арабия.

image



image


image

Баба от Горната махала, слизаща към Долната по работа.

image



image

                       Реката е пълна с риби.

image

                             Гост на селото от зодия "Риби".

image



image



image

                                                         Ще дойдем отново!

image

                             Рекичката на селото с вира за къпанне на децата.

image

      Водопадът, който скача във вирчето за къпане на децата.

image



image

                          Селският плаж. Водата е тъм 30 градуса.









Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190439
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031