Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2021 14:26 - ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ В ЗАПАДНИ РОДОПИ "ФИЛИПОВСКАТА КАМЕННА СВАТБА" - 5
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1367 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   С този постинг затварям една доста интересна страница от историята ни - делата на траките в Западните Родопи. Запознат съм с това светилище от много години, но не се осмелявах да го представя като такова, защото не съм от работещите в тази област. Ще изтъкна обаче, че по отношение на оброците в Западна България и на тракийските светилища - бих добавил и римската пътна мрежа през планините ни - едва ли има друг, който да е посетил и упознал толкова много от тези светини и антични останки. Аз гледам на планината като на партитура, която изучавам така, както диригентът произведението, което ще представи. 
    Това светилище е доста далеч от мястото, където живея, но това не ми попречи при случаи да се отбивам до него, дори маркирах с червена боя скалите, покрай които се преминава, за да не се зяаблуждават при обратния път туристите.
   Природата ни е прекрасна, но за опростачените ни сънародници от превърналите се в техни идоли Радев, Манолова, Трифонов и др.тя не представлява интерес. Интерес може би представлява за тях датата за избори, които президентът ни насрочи. И други неща - сръбската скара и  музика, парвенюшка простащина и показност на дебелите изроди. А природата ни - какво ни пука за нея, важното е да има пари, такъв плакат носеха банските мафиоти, искайки "втора кабинка". 
   Тази серия от постинги, коато поместих е много интересна, но за съжаление към нея има микроминимален интерес. Посочих причината - опростачването, което върви планово в страните примати или автоматично в "напредналите" и което ще доведе до изчезване на бялата раса.  Не останаха вече хора, които съзнателно да извървяват Божия път, който е пред тях, да знаят къде са в момента, да имат цел в живота. В главата  ми нахлума стих от едно много велико стохотворение на наш поет революционер, мой съгражданин:
   "А вий - вий сте идиоти!"

    След това светилище, състоящо се от един само скален комплекс, ще представя още едно - съседното на него зад вр. Каялийка. То е огромно, по цялата долина. Имам няколко непосетени скали от него, ще се запозная и с тях. И ще направя едно доста пространно описание и за него. 
    Доста съм различен от боклуците на Радев по софийските улици, скандиращи "Мутри, вън", но и такива като мен трябва да има. Вместо тази простащина, аз казвам:
   - Господи, благодаря Ти за днешния ден, дай ми сили да свърша замисленото.
    

image

                             Вероятно ниши за първосвещениците траки

image

                                 Култови тераси

image

Горе над тези скали преминава дялана в скалите пътека, показваща, че тук е изръшвана някаква дейност,  със сигурност - култова.

image



image



image

          Скалата на горната и долната снимка прилича на отрязана глава на човек.

image



image

                                      Двуликият Янус?

image



image



image



image



image



image



image




image



image

                   Един фантастичен скален свят

image



image



image



image

                                  Глава на праживотно?

image



image



image



image



image



image
image

Тази днимка е на скала от съседното светилище, това по долината на р. Буконска. То е толкова голямо, че долината на реката не е достигнала на траките, та се се развъртяли и над нея, в изворната й област. Ще покажа снимки и от това светилище, в което има долмени, площадки за вероизповедание с една скала в края им, една огромна зидана гробница. За да бъдат постингите ми по-интересни, ще посоча всички места ваоколо, където се пекат сръбски плескавици и се пее српско-циганска муузика.







Гласувай:
2



1. rosiela - Коста,
30.01.2021 14:46
разходката е прекрасна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12267336
Постинги: 4564
Коментари: 10792
Гласове: 18367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930