Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2020 11:14 - БИСТРИШКИТЕ НИВИ ДО 1989 г, ДНЕС – СТРОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1360 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

БИСТРИШКИТЕ НИВИ ДО 1989 г, ДНЕС – СТРОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА

 

   Село Бистрица, Софийско е едно от софийските села с много красива природа. Софиянци наричат Горна Баня балконът на София, но за с. Бистрица това е още по-валидно. В миналото поминъкът на селото е бил в еднаква мяра животновъдство и земеделие. И за двете има добри условия – планината Витоша с гористия си пояс и поточетата си - за кравите, алпийският пояс с пасищата и криволичещите рекички по тях  – за овцете. През селото минава и река, захранвана от акумулираната вода в алпийския масив Резньовете. Останали кошари за животните по ливадите над селото има до днес, те навяват мъка. Изоставени са, рушат се,  пътека или път на ловците достига до тях и свършва. Нагоре към планината, към която животновъдите са повеждали животните си на паша, вече не може да се премине. Има ли обаче някъде кошара, там непременно има и извор.

   Нивите и градините на Бистрица бяха /ползвам минало свършено време/ около селото в посока на с. Железница, по скатовете на Витоша към с. Кокаляне, към с. Панчарево и към с. Симеоново. Почвата е преобладаващо глинеста с изключение на тази към с. Железница, която е глинесто-прескълива, за да премине по Плана в изцяло песъклива. Да се превърне тази глина в почва са били необходими векове, през които тя се обработвала от хората тук, на които е вменено, че са шопи, а центърът на шоплуко тук е Симеоново. Отбелязвам, че симеоновци са с по-високо самочувствие от бистричани и поради това може би за център на ТКЗС-то тук бе избрано Симеоново. За градините си бистричани казват, че ако след есенното прекопаване се мине през градината, където е стъпвано става твърдо като тухла. Така казват и костинбродчани за земята си, която е от типа черноземна смолница. 

   След колективизацията нивичките бяха обединени и разорани в общи блоци. Разорани бяха и пасищата за животните в участъците, където те са равни и удобни за обработване с машини. Така се оформиха огромните блоци, подходящи за отглеждане на зърнени култури, от които ще посоча два. Единият масив бе между рекичката от север, която се влива в дясно от вилна зона Беликата и между рекичката от юг, която отива към с. Кокаляне. Този масив на височината на с. Бистрица е равен и изключително удобен за обработване. При разораването на ливадите, които имат тънка почва обаче тракторите извадиха т. н. мъртвица, непочва, която се смеси с почвата и нивите останаха слабо плодородни. Другият масив започва от мястото, където бе фабриката за огнеупорни тухли, на чието място сега се виши скъп мутрешник. Уточнявам понятието мутра - това са бущоните на олигарсите, които ограбиха страната. Нивите след този мутрешник бяха по един триъгълен рид между рекичката Косана и още една рекичка в посока на с. Симеоново, Софийско. Тези ниви са наклонени, отцедливи, не стават за култури, които са луковични или с грудки. Още една особеност имат тези ниви, те се свличат. Скъсването на водопроводи, разцепване на пътища и на несъобразени с тези условия къщи бяха доста чести. Тези ниви заради прекрасният си изглуд към Софийското поле и Балкана се застроиха, началото постави Профсъюзният дворец на разклона от Бистрица за Симеоново и Бункера, построен преди 1989 г. Какви дворци има сега там под него!

    Новата история на страната след 1989 г. промени коренно селото. Земята бе върната на собствениците, като я получиха не тези, от които бе отнета, а децата им или дори внуците им. Без да имат представа какво ще се случи с тези земи в бъдеще, наследниците, изгубили всякакав връзка с имотите на дедите и родителите си, а също и уменията да боравят с тух, побързаха да ги разпродадат. Разпродават ги и сега, но вече на много високи цени. Разпродава се земя, която сега се е превърнала в келемясали ниви, с която наследниците нямат никаква връзка, но пък имат въпрос:

-       За колко може да се продаде туй нещо?

  А това са имотите на дедите им, чиито потомци са сегашните боклуци, превърнати в такива в резултат на въвеждането на съветската система на управление на спраната след 1944 г. - отнемането на собствеността на хората и въвеждането им в режим на миграця по градовете, което означава прогонване от родните им места. Родени по градовете в панелите и израснали в друга среда, възприета за тяхната, към имотите на предците си тези насведници нямат интерес. В името на истината, те и нищо не могат да правят с тях...

   Прекрасното местоположение на селото набързо привлече вниманието на хората с възможности по някакави линии, напр. получили куфарчета с пари или окрали спестяванията на хората, пенсионния фонд, крадците с бели якички, списъкът е дълъг. В началото започнаха да се строят вили, после вили-бароци, все по долината на една река, идваща от ляво спрямо пътеката към х. Алеко. Докато се появи Карамански...

    Той бе извън закона, за него рубежи нямаше. Докато Въжаров го не гръмна, причините за което изнесе Боби Цанков, цугтробмонист от СМУ, син на цигуларка. Той описа дори сексуалната ориентация на ген. Гоцев и бе дотам – гръмнаха го и него. Някой възмутен гражданин?

    Красиви места за строеж на мутробароци около с. Бистрица – много. Карамански избра според мен най-красивото, на мястото на изоставения строеж на Пречиствателна станция за питейна вода, защото мястото се оказа свлачище. Поради това тя бе построена над с. Симеоново, Софийско. Карамански направи три големи еднотипни къщи на общинска земя. Дреми му една част на организЪма, че няма акт за собственост, стрпоителни книжа, смее ли някой да оспори това, което той върши. Тъкмо построи къщите и Въжаров го отстреля. Къщите останаха недовършени от вътре, сега са разграбени. Изгледът към Резньвете от тук е несравним по красота!

Днес мястото там е порулярно с името Трите къщи. Те бяха началото на мутростроежите и са дребосъчета в сравнение с това, което се строи около с. Бистрица, Софийско, сега.

   Мутробароци се появиха по скатовете на върха /могилата/ Богдана над с. Бистрица, доста от къщите  в самото село бяха продадени, съборени и на тяхното място построени нови модерни, луксозни свръхскъпи сгради с каменни огради, скъпи колкото и къщите. Дворците обаче бяха построени буквално върху бившите ниви и ливади на Бистрица, като преди това е бил променян статута на земята, където мутрата ще стрОи. Още веднаж повтарям, не мутрата стрОи, тя е бушон на някой олигарх или откровен голям престъпник. Така възникнаха нови квратали на Бистрица, като този покрай пътя към Панчарево. Първо от дясно на пътя, а сега и от ляво, ъдето се стрпои като за световно. По разклонения от този път има построени дворци, резиденцията на бай Тошо в Банкя в сранение с тях е едно нищо. Строят се мутробароци на най-невероятни места, напр. по голото било на рида, където има/ше/ военно поделение. Там е сборище на ветровете, но пък има прекрасен изглед към София, Софийското поле, Балкана с център Мургаш и северната, алпийска част на Витоша. Мощни багери и самосвали тип гондоли преобразяват релефа, правейки го удобен за мутробарока, за да има той равен двор, къщата да е с изглед към ТОЧНО определено място, да е удобен за охраняване. Това префасонираане на релефа разваля красотите, които природата бе сътворила. А какви грозни огромни сглобяеми къщи с метална конструкция има, пет пъти по-скъпи от казионните. Когато човек построи нещо, то прилича на него. Без да си видял мутрата, знаеш какво са претенциите й. Нещастици.

   В момента с темп, непосилен за строежа на магистрали и газопроводи се строят два мутробарока до военното поделение. Тук ветровете са бурни, времето през зимата е много студено, но за съвременните технологии това не е проблем. Какви изкопи, каква промяна на релефа, какви прозорци, вероятно с площ 4 х 4 м. Където растат по-бързо от гъби тези два мутробарока е място с неповторма красота.   Познавам почти всички квартали с мутробароци по Бистрица, ще посоча само два. Те са в един двор, по пътя от с. Бистрица към Трите къщи. Този път го строиха за Карамански, покрай него има няколко микромутроквартала. Най-високите на пътя къщи са едни от най-скъпите, най-луксозни и най-големи в Бистрица. Да не пропусна и още едни единичен мутрабарок, целият в червен цвят. В името на истината освен със страшно много пари, той е проектиран от много добър архитект. Според мен има поне 20 стаи, два салона, два гаража, в които могат да влезат автобуси. И една истинска, ама много истинска ограда. Пред гаражите има две прекрасни лимузини, предполагам – в гаражите има други.

   Преди години такова по мащаб строителство имаше около и в село Симеоново. Сега там не е модерно да се строят мутробароци. Освен това с всеки изминал ден се появават нови технологии, материали, които се влагат в тия огромни къщи. Мутробароците, строени преди съвсем малко години вече не могат да се сравняват със сегашните.

   Има и нова тенденция, на нея ще се спра в друг постинг – на райски красиви места се стоят малки блоци с мезонети. Те се продават на хора от провинцията, които имат дела по София, на снобове с пари, които искат да имат имот и тук, на мафиоти от други страни, позиционирани у нас. Строят се и комплекси от затворен тип, в които има всякакви видове къщи.

 

    Този процес, вилнеещ по Бистришко все някога ще приключи. Мощта на този стремеж се насочва постепенно към Железница, но там е още в началото. Отбелязвам, че Железница, около нея и над нея е любимото ми кътче от Витоша. Напомня ми за родния ми Балкана и за рилските чалове-гиганти.

   Замислям се за това строителство, което считам за безумно. Такъв стоителен валяк мина напр. през с. Гела и му е.. майката, унищожено тотално е и Банско. От къде обаче толкова пари, да се построи огромен свръхлуксозен мутраборок за доста милиони, чиито собственик не е известен и който едва ли ще се ползва някога. Убеден съм, че няма да се ползва и давам за пример заключените, но пазени от охрана и подържани от персонал бароци в Гела. Давам пример и с мутробарока във Войняговци, нещо безумно огромно. Осевн охраната, друго нещо не съм виждал там от пръкването му преди 10-15 години. Такава свръхскъпа сграда ще изисква постоянни разходи, като от тях тези за охраната са много високи.  Вероятно това са откраднатите пари от България след 1989 г,  дарени с куфарчета, укрити в офшорки, които сега се връщат в България. Или пък се перат пари на престъпността чрез това безумно и никому ненужно строителство, което съсипва природаата.  Толкова е просто - да отидат от прокуратурата на проверка в един мутробарок за 10-на милиона лева и да поискат от собственика да покаже от къде има тези пари. Ама не отиват, оти такъв закон нЕма. Мутробароците на Братята в Ресилово, дето се засилиха да им ги вземат, се оказва, че няма как да стане това. Заключени са. Като вземе Радев властта и изгони мафиятоот прокуратурата,  вероятно Братята ще се завърнат ведно с Цветан Василев, Черепа и др. хубавци, трети ще излезат с мест от затвора, за да ги включи Радев в правителството, за което се хвали, че имАл.

    Нека това да са откраднатите пари на България, но защо тези пари не постъпиха у хора, които ще организират производсво, ще разкрият работни места, а те вместо това строят небостъргачи по София, които да отдават под наем или МОЛ-ове, чиито собственик не се знае кой е и в тях се сбира простащината на градовете. Имам предположение защо се строят тези луксозни сгради, в тоито потъват парите на страната и то е че, откраднатото при прехода попадна у боклуците, които нямат акъл нищо да организират в полза на страната и на тях самите. Днес тези окрадвачи на страната от новата им позиция на лидери на БСП, а по същество олигарси, цитирам Нинова и Гергов, имат претенции да защитават бедните хора в България. Доколко те успяват не знам, но президентът ни успя, като показа чрез снимки кой е изпразнил чекмеджетата на народа и как откраднатото се съхранява в неговото чекмедже.

  

    Ще завърша постинга си с предложение за туристически разходки от с. Панчарево, Софийско до доста по-високо разположеното село Бистрица. Преди пътеки имаше доста, като се тръгваше от спирка Банята, от чешмата при разклона за с. Бистрица и от с. Кокаляне. Тези кратки маршрути, към час, час и половина бяха много красиви. Ползваха се стари пътеки за животните, за достъп до нивите и градините, като се излизаше на заравнеността преди Бистрица. Тези пътеки останаха по-дълго, защото виладжии направиха вили /б. м. бараки/ покрай тях. Днес тези бараки са изоставени, около тях прилича на мезар, пътеките са непроходими. Остават за ползване новите пътища, голяма част от тях почвени, които водят до мястото на строежа на нов мутраборак. По тези  пътища може да се достигне чак горе до някогашните ниви на Бистрица. Да се достигнат нивите не е края на трудностите. Нивите са обраснали с шипки и трънки, а където са обявени за продажба, тръните в тях са подсригани с някакав машина. Толкова твърди са стърчащите остатъци, че пробиват подметките на обувките. Освен това тези обраснали с тръни ниви са с бразди, което прави задачата още по трудна. Без война, разруха причиняват, това сториха нащите ръководители слез 1944 г. Тези ниви са част от достиженията им. За жалост същата разруха остана и в душите на хората, както простотията в Америка ще остане и след отхождането на Тръмп от властта.  





Гласувай:
5



1. missana - Поздравление за постинга!
19.11.2020 02:30
Обичам много изброените местности и често ги навестявам. Трагедията със строителството ще се задълбочава, защото банките бяха допуснати да участват съвсем пряко и в този бизнес. В резултат рязко поскъпнаха цените на жилищата, достигайки 3000 евро на кв.м. Докато банките водят това гнусно хоро, жална й майка на българската природа!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Банките печелят от всичко, в тях работят и големи престъпници.
19.11.2020 09:49
missana написа:
Обичам много изброените местности и често ги навестявам. Трагедията със строителството ще се задълбочава, защото банките бяха допуснати да участват съвсем пряко и в този бизнес. В резултат рязко поскъпнаха цените на жилищата, достигайки 3000 евро на кв.м. Докато банките водят това гнусно хоро, жална й майка на българската природа!


Цитирам банка Амброзано и КТБ в България, банки на мафията. Не са те генераторите на този процес обаче. Банките от всичко печелят, загуби само банката, която финансира строежите в Банско. Поради това и девизът й: Банско иска втора кабинка. Един от генераторите е разтварянето на ножицата между бедни и богати, простащината на власт... и париимащите, снобарията на хората и особено на тези в провинцията. Най-главното обаче е миграцията, която съсипва страната. Ще останат няколко града ако така продължи и територия, която ще се обезлюди. Вече има такива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12293381
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930