Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2020 17:26 - СЕЛО НОВА МАХАЛА - ЕДИН МОДЕРЕН И КРАСИВ ГРАД.....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 806 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

СЕЛО НОВА МАХАЛА – ЕДИН МОДЕРЕН И КРАСИВ ГРАД, СЪПЕРНИК НА СЪРНИЦА

 

   Селото има сравнително нова история, започваща от 1876 г. В прекрасната местност, подобна на тази на с. Борино – почти на билото на рид – турците, напуснали Батак след извършените жестокости от башибозуците по време на Априлското въстание се заселват тук. Строят си къщи, обори, разработват си земя, която да ги храни, правят  си водопровод.

   Причините за напускането на родните им домове от Батак са зверствата, извършени от българите мюсюлмани там, сбрани от Триград и Барутин, предвождани съответно от Хасан ага Триградлията и от Ахмед ага Барутанлията. В спомените на останалите живи от онова време тези колячи са били наричани разбойници тъмрашлии, но истината е съвсем различна. Днес тя е известна, остава да я отразят вярно и в учебниците по история. Тъмрашлии не са били включени в този башибозук поради несъгласието на феодала им Ахмед ага Тъмрашлията.

   Турците в Батак са се опитали да възпрат освирепелите неграмотни башиозуци, мотивирани от моллите да накажат противопоставящите се на исляма християни, но не са успели. Башибозуците са част от нередовна турска войска, редовните войници се наричат низами. Службата в турската армия, инструмент за агресия и тиранизиране в миналото на голяма част от Европа е била 12 години. В случая с Батак става въпрос за сбирщина от неграмотни фанатизирани българи мюсюлмани с промити мозъци, които поради насажданата от моллите простащина в тях подлежат на манипулиране. Енергията на тези опростачени от онова време неграмотници е била носочвана в интерес на Османската империя съгласувано с политиката на Високата порта. Такова е днес и войнството на президента ни, троянски кон на Путин в България, който подобно на моллите някога, в интерес на чужда държава насочва гнева на неграмотниците, породен в тях от това, че от тях нищо не става освен продажници на своя род срещу кръвните им братя. Целта му е да употреби тези боклуци – електората му - с цел да промени стратегическия курс на България към културните дъргави в Европа и да я върне в лоното на страните примати, защото той самият е такъв на квадрат. Това е политика на Кремъл, целяща да се противопоставяме на културните държави от Европа с всички възможни средства, сега сценарият се нарича „Доле Каскета, горе машинното гласуване. Сегашните  президентови, бих ги нарекъл черепофатмашки необашибозуци обаче са много по-подли от някогашните, защото правят золуми срещу страната си и срещу кръвните си братя срещу заплащане от поръчителите им, излезли по тъмното от неотроянския кон. Някогашните опростачени са го сторвали по съвест, а сега срещу пари, което ги прави още по-нечисти духом дори от башибозуците, по същество изпълняващи ролята на вътрешни войски на Турция по време на турското иго. По-подло срещу народа си нито един наш президент не е постъпвал - да разделя нацията ни и да противопоставя хората един срещу друг в интерес на Русия, както някога моллите в интерес на Турция. Только совершенные неграмотники не могут понять что он делать и кричает: Балумба!!!

   Този казус го има и в по-новата ни история. Ще се спра на него за Фотиново, като хвърля малко светлина какво се случва там през 1989 г.  Става така, че като започна да пиша постинг обемът му винаги се разширява повече от намисления.

     След като турците в Батак са видяли какво са направили башибозуците с християните, за което съзнават, че вината е на Турция, те напускат Батак, изоставяйки къщите си и основават свое ново село, наречано Нова махала. Не повече от десетина турски семейства е имало тогава, основали новото населено място в Родопа. В Батак, с основен поминък тогава дъскарството, са живеели преобладаващо българи и малко турци.

 

   Едно отклонение:

   В момента това, което правят Мая Манолова, Елена Йончева, блогъра Блекпредатор, медиатора Кулеков, вестникара Георги Атанасов и не само те - всеки от своята „област” и според даденостите си,  а от по-висшите нива Радевага, Бабикянага, Хаджигеновага, Минековага и други опростачватели и насъсквачи на българите едни срещу други в интерес на чужда държава-примат, кореспондира на делата на моллите, довели до братоубийството в Батак, Перущица и по други села.  Извършването на клането в Батак е било възможно благодарение на неграмотността на тълпата с промитите от моллите мозъци и манипулируемостта им поради това, защото тези хора, живеещи изолирани в планината с никакви други хора не са осъществявали контакти, освен с моллите в джамиите. Този железен принцип, опростачвай за да манипулираш, провеждат днес последователно страните-примати, част от чиито изпълнителни звена у нас според мен са тези, чиито имена цитирах. Не цитирах биринджията им, който от ефира на една телевизия в продължение на 20 години опрастачи цяло поколение и сега основа партия на опростачените. Това е доста опасно, защото примери на какво са способни опростачените приведох от миналото, има ги и от тези дни, квалифицирани от съвремените аги като Велико народно въстание. Специално се сезирам върху президента ни, чията дейност считам за проклятие върху страната ни. Това зло е възприело всичкото зло, до което се е докоснало и се опитва да го прилага спрямо нас. Давам пример с деянията на Берия след смъртта на Сталин, когато той разпорежда криминогенния контингент по затворите да бъде освободен, за да може да го ползва по пътя си към поста генсек на КПСС. По неговия пример президентът ни докара в София криминогенния контингент от страната, въвеждам таг: от 35 арестувани 30 се оказаха с криминални досиета в полицията. Такива са войните на Радев, които „искат” махкване на Каскета и машинно гасуване. И тези криминалисти ще определят кой да е начело на България? Друг пенис, който заподмятва президентът ни е Лагерите на свободата – тези на Орлов град и пред Ректората – в които са палатките на водачите на Великото народно въстание. В тях полицаи намериха запалителна течност в бутилки. Ако бе прочел президентът ни нещо за Митьо Ганев, неговият земляк и за Ахмед ага Тъмрашлията, вместо История на ВКП/Б/, на БКП, на КПСС, а може би и още марксически книжчици, щеше да осъзнава какво прави и да се засрами. Такива като него обаче, ако ги попиташ не се ли срамуват, питат: А какво е срам? Само такива с неговия морал биха хвърляли червена боя върху църквата”Св. Петка Самарджийска”, където е бил пограебан Апостолът. Да си президент на страна, а служиш на чужди интереси и да работиш срещу страната си, едва ли такова нещо има друго по света.

 

   Връщам се към темата:

   Село Нова махала до преди  двадесетина години бе едно съвсем неугледно село, с бедни къщи и бедни отрудени хора, голяма част от които работеха по горското стопанство. Имаше и много животни в селото, като подчертавам, че по високите ридове на Баташки Снежник има много пасища за овце и планината бе пълна със стада. Тук горите на Родопа имат най-много дървесина на кв. км. Поради това тези села по времето на турското иго са били наричани дъскарски. Машината е била гатер, задвижван с вода, всичко останало се е вършело на ръка. Горите по Родопа са един от мотивите да се построи през тях дековилката.  Мъжете секат дървета, превозват ги, бичат ги, жените залесяват. Родопите донякъде наподобяват нива, която се засажда с дървета, както други ниви с жито, но периодът на прибиране на реколтата е не една, а повече от 50 години.

    След 1989 г. много турци от Нова махала се изселиха в Турция, но нямам точни данни, кавито имам за с. Борино. Останалите тук получиха възможността да работят по чужбина и със спечелените там пари селото бе преобразено. Къщите са вече големи, модерни, селото има нови квартали, оформен център, улиците са ремонтират като преди провеждане на олимпийски игри с пари по европейски програми. Тези пари се усвояват честно, а турците са особено работливи, направеното е видно. Има и още два фактора – тук турците са  заобиколени с говорещи български език и са по-образовани от тези в Източни Родопи, където българи почти няма. Вторият фактор е, че турците видяха как живеят хората в Европа и вземат според възможностите си пример от тях.

   В селото има доста деца, като родителите им прекарвават доста дълго време по Европа. Те работят там като строители или на непрестижни работи, когато нямат работа се връщат в селото и са в режим на изчакване. Всичко хубаво тук, казват турците, но нямаме работа!

    А красотата тук е наистина върхова. Селото е на уширение на рид, от по-високите места се спускат рекички, има прекрасна земя за обработване. Друга част е общинска мера за паша на животните, и всичко това е обкръжено от гористи върхове и ридове с прекрасни гори. От тук Баташкият Снежник не може да се види, но от селото може да се стигне до него. Надморската му височина според мен е към 1250 м, то е по-високо от Батак. Мястото е прекрасно за лятна почивка на хората, контрапункт на почивката на снобовете, които лежат като морски слонове по плажовете и нагушват със спестяванията си съсипителите на Черноморието ни, бетонирали го с парите, ограбени от банките, от пенсионния и други фондове или пък нагушват тъпите и мързеливи гърци заради прекрасните им плажове

   С какво селото е известно?

    Разбира се не с това, което написах, напр. защо то е основано точно в годината 1876-а. Известно е като село, през което се пътува за Фотинските водопади и от което може да се изкачи вр. Баташки Снежник. Но да се улучи от с. Нова махала върхът е задача нелека. Тя може да бъде решена от човек, който познава региона и знае накъде трябва да се върви. Маркировки – никакви, пътеки – много, пътища през гората, от които нищо не се вижда – като мрежа.

  Пътят до с. Нова махала и продължението му до с. Фотиново е добре подържан и да се посети това село е препоръчително. Има такъв момент – мюсюлманите държат на родните си места и инвестират спечеленото в тях. Цитирам една мисъл, която не всеки може да разбере, но е много важна като обяснение защо мюсюлманите остават по селата си, а българите ги напускат и отиват по големите градове. Тази мисъл е следната:

   Ислямът задържа хората в планината!

  Тя може да бъде разбрана само от хора, запознати с начина на живот на мюсюлманите, с ценностите им, но остава неразбрана дори за политпроститутите, които с лъжи обясняват що е това ДПС.

  За казуса с Фотиново през 1989 г, подобен на този в Батак през 1876 г. – в някой следващ мой постинг.

  

  





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12312838
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930