Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2020 19:51 - „СЕЛО ТЕШОВО Е ПРЕДОСТАВЕНО НА БСП...”
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1010 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.08.2020 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                             „СЕЛО  ТЕШОВО Е ПРЕДОСТАВЕНО  НА  БСП...”

 

   Селата от западната страна на Южен Пирин са населени предимно с българи християни. Селата Брезница, Корница, Лъжница, където джелатите на изверниците-изверги застреляха или депортираха от родните им места много хора са по-на север, по реките, идващи от Пирин към река Места от едноименните им циркуси – Кременски, Брезнишки, Корнишки. Връх на красотата на тези  циркуси е Кременският с трите прекрасни езера, от който извира реката Ретиже.

    В Южен Пирин има желязна руда между селата Парил и Тешово, от която в миналото се е добивало по примитивен начин желязо. Поради тази причина – необходимост от въглища - е била унижощена за гориво буковата гора, някога покривала обезлесените днес скатове на планината. Занаятчиите винаги са печелели по-добре от селяните и живтновъдите, това е и причината този регион да е бил в по-добро материално положение от селата долу покрай р. Места около днешното Хаджидимово. Този регион има бъдеще, но липсва инфраструктура – тук трябва да се изгради път от Хаджидимово през Парилската седловина, който да слиза към с. Катунци. Така това прекрасно кътче на България, включващо двете страни на Южен Пирин -  обезлесената, но въпреки това много красива източна част и тази с частично запазените гори от запад, ще станат достъпни. Местността при с. Парил е прекрасна, от с. Голешево пък има много направления за пътуване по планината Славяннка и по билото на Южен Пирин през върховете Муторог и Свещник до следващата седловина на Пирин, Папазчаир. Тези проблеми могат да се  разрешат, но интересите на олигарсите в България са други. Те и закулисието им, най-първа фигура от които се явава президентът ни са пречка да имаме позиция пред Европа, поради която да ни уважават и така да получаваме като техен надежден партньор повече средства по кохезионните и др. програми. Идиоти, попаднали по грешка в държавни институции, които всеки ден смърдят и чрез медиите смърдежът им се разнася по целия свят по същество работят против България. Те имат приказ да променят курса на страната ни – в ЕС няма олигарси, има ги в страните примати, към тях искат да променят курса на държавата ни, за да не бъдат изхвърлени от живота ни олигарсите.  Затова и безумните твърдения на смърдежниките, че престъпниците били в прокуратурата, а честните бизнесмени /Божков? Василев?/ са избягали за да се спасят от прокуроровите престъпници. В момент, когато страната ни така се нуждаела от тях...

 

   Село Тешово е старо БЪЛГАРСКО  село, на което трябва да се даде статут както на Лещен, на Ковачевица, на Долен – архитектурен резерват. Това съзнателно не се прави според мен, защото ще усложни изпирането на пари на мафията чрез строителство, нещо, което сега виждаме в Алепу.  Мафията там иска да стрОи, заподмятват й  разни ограничителни разпоредби.

    Надморската височина на селото е 800-900 м. Почвата му е глинесто-песъчлива, като в тази смеска преобладава пясъка, но голямото количество тор в миналото и многото водоизточници са допринасяли за добри реколти. В такива места и капка дъжд да не падне, реколтата няма да пострада, докато кишата може да отнесе песъчливите почви и да оглозга градината до скала. Добрите природни условия тук, предлагащи обширни площи за градини, за общинска мера, за ниви, за пасища, гори все пак и пасища над тях и др. прелести са допринесли селото да стане много голямо в миналото, но в новата му история сталинската колективизация му нанесе съкрушителен удар. След отнемане на имотите на хората, на инвентара и животните им, те загубиха поминъка си, хляба си.  Започва масовото им изселване, като първо го напускат младите хора в посока на полето покрай р. Места, към Гоце Делчев,  Благоевград и други градове по Места и Струма, някои в търсене на хляб достигат до София. В следващите няколко години, когато селото бе най-запуснато за първи път се запознах с него. По-късно отново го посетих на няколко пъти, като първият път бе при премахването на брежневския клеон, след което макар и трудно в началото, тези села можеха да се  посещават, та дори и да се ходи по граничните била на планинита, в случая това на Славянка. По Царев и Гоцев връх преминахме, но с връзки и въпреки това имахме големи ядове. За малко да изпишем кофата с мастило, обяснявайки що дирим там, така близо до Гърция.

  Престижната част на селото е центърът му и тази на десния бряг на реката, когато се навлиза в него. По него има особен тип възрожденски къщи, целите от камък, включително и с каменни плочи по покрива.Улиците между къщите, наричани сокаци, са стръмни, тесни и изцяло покрити с камъни, подредени по специален начин, водата да тече по средата им върху големите камъни. Без тези едри камъни улиците ще бъдат отнесени при първия дъжд. Брегът, на който се намира този квартал е стръмен, скалист, по него има останки от римски път, който се ползва до днес. Къщите на места са едни над други, а между тях минава тесен сокак, където едва може да премине натоварен със самари кон. Ако не цялото село, поне този квартал трябва да остане резерват и къщите да се опазят, а също и улиците.Тук край римския път е имало римска стражева кула, която е частично разрушена, но стърчи много над другите къщи. Ако не се укрепи, тя може да смаже някоя къща, на които тя се явява в двора.

   Селото има много Свети места, на някои от които са построени параклиси, на други е предвидено да се строят. На някои от тях са побити огромни метални кръстове, които вечер светят, подобно на тези в с. Орехово, Смолянско. Силна е била вярата на хората, благодарение на която селото е оцеляло през вековете на турското иго, но комунизЪма за 45 годиин му  е.. майкята. Без прилагането на разрушителни оръжия. Некомунисти ту го немогат...

   В селото има много голяма църква, строена през турското иго, частично вкопана в земята – такива са били разпоредбите на Високата порта. Църквата е огромна, грандиозен паметник на културата. Тя е съвсем близо до площада, където има паметник с много места за паркиране пред него.

  Търсейки по-добър поминък в селото някои къщи са преустроени да посрещат гости. Прекрасната природа на селото е привлякла мутри да стрОят тук. Цитирам един гумаджия, построил си мутробарок, но окошарен заради измами. Запозната с тази красота от преди 1989 г. възрастна германка е купила /платила на бланката/ стойността на къщата, но тя е недовършена, огромна, с огради като крепостни стени. Има още много работа по този /мутро/барок.

   Има къщи в селото, купени или на наследници, днес биринджии по местната власт на Гоце Делчев и Благоевград, най-скъпата от които е една „къща за гости”, строена с пари от ЕФРР от зам. кмета на Гоце Делчев, другарят Сарандев. Поради липса на гости той е станал неин собственик, имало петгодишен срок за това. Тази къща е доста голяма, красива. Първият етаж  е ресторант-кафе-сладкарница с тераси извън постройката, от които се разкрива хубав изглед към Пирин.  Следващите два етажа са хотел. Такива къщи за гости местните биринджии - тук всичките от БСП, заглавието на постинга взех от разговор с един медстен човек - си били построили по всички красиви места започвайки от границата с Гърция до границата с област Кюстендил. Сарандев бил комунистическа издънка на известен род от Благоевград, чиито роднини участвали в управлението – в местната власт – на града още от времето на бай Тошо. В Благоевград имаше една силна фигура, техният първи секретар на БКП, Причкапов, приятел с бай Тошо, чиито наследници днес заемали важни постове в областта, метастазирали там като руководники и руководници в местните власти. Май само бившият Гърменски биринджия, Ахмед Башев от Рибново не е бил в този впряг, а директно е играел с Догана. Въвеждам един таг за Ахмед Башев - квартал Кремиковци на Гърмен, който навлече големи проблеми на хората там и съсипа имиджа на баните в Огняново.

    Прекрасно кътче е Тешово и Пирина над него, но условията в страната не са такива, че да се работи за рестарта й, да стане такава, каквато бе преди съветската окупация. Не път през Парил, проблемите на управниците ни днес са други, създават ги на страната ни идиоти. Давам пример с дейността на полицията сега, която се занимава с предотвратяването на конфликт между хората и боклуците, окупирали кръстовища, от където те с плакати, тъпани или по екскрементов начин смърдят. Не пречели на хората, борели се за тях. Може би късмет в гъзо им вкарват, но хората си бегат от късмето, защото са тъпи. Улицата е умна. Това е философията на Митьо Ганев актуализирана към времето на Божков и Радев.  От това статукво се възползват крадците. Нека някой отиде на Женския пазар и да види пребогатото предлагане на крадени вещи от цигани. А полицията – там няма кьорав полицай - стои покрай палатковите барикади на черепофатмашките метежники. Във Франция – жълти жилетки, в Америка  - борци за расови права, в Германия – националисти от типа Жириновсковчета и Каракачановчета, в България – борци срещу мафията в прокуратурата и в защита на мащинното гласуване и електронното отчитане – всичките тези маркспутинци, банда от идиоти, целящи дърпане на света назад за да се скъси дистанцията между културните държави и страните примати.

   Освен по линията на президентството /въвеждам таг, Фатмака/ и на олигарсите – тук въвеждам таг /Черепа/, срещу страната работят и редица непочтени медии. Посочвам тази на Слави Трифонов, която излъчи песен за кюлчетата и пистолета на Борисов. Бих им дал акъл да напишат песен и за някой орган на Борисов по техен избор. Като неговата телевизия 7/8 има и социалните медии на същото морално ниво, от които цитирам само един непочтен блогър, нямащ равен на себе си по този показател, Блекпредатора. Така възхитен от младите по улицата в борба срещу Каскета и за машинното гласуване, на Балканский полуостров нема друг кат него.

    Да се възползваш от енергията на опростачените, да ги допростачваш, да ги лъжеш, че правят нещо, което има смисъл, това може да си разреши само същество, което не се срамува от самия себе си, не използвам думата човек.

     Докато България не отхвърли този тип нейни врагове, нещо, което не може да стори вече 33 години, тя не може да поеме по пътя на нормалните държави. Дадох пример с несвърщена работа от страна на държавата за региона, в който е с. Тешово – липса на път, изтъкнах и мотиви, защо това не е сторено, посочих и защо една такава дейност за сега е химера. Навързах тези неща, има връзка.

    Както коронавирусът размисли хората, така и това днес, което причинява на хората Улицата /череповофатваковия боклук и гимнословниките му чрез медии и социални мрежи/ отново ще размисли хората. Простащина, простащина, но вече и на опростачените е ясно, че с простащина нищо не се постига. Дори обратното.

    А платата от 80 лв. на ден плюс кльопачка и пиячка за да кесят по кръстовищата тези млади „интелигентни” хора според постинг на Блекпредатора, върнали се от чужбина за да се борят срещу Каскета и за машинно гласуване съвсем скоро ще се окаже недостатъчна. Те са на улицата заради платата, защото нито работят, нито търсят работа, не могат и да се възпроизведата.

   И като се махнат боклуците от улиците, по интелигентните хора, непонасящи простотията ще си спомнят може би операта на Вагнер, Залезът на Боговете. Има  пазлика обаче – в единия сюжет става въпрос за Богове, в другия, нашия – за откровени боклуци....Които управлявящите държат на показ, да видят какви са хората на тия, които през задния вход, без избори, искат да ни станат кърмчии...

Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 10172334
Постинги: 4100
Коментари: 10041
Гласове: 17311
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728