Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2020 21:11 - ЗАКЪСАХА ГО ПОЗНАТИТЕ МИ ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА ДОСПАТ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 838 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.06.2020 21:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                 ЗАКЪСАХА ГО ПОЗНАТИТЕ МИ ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА ДОСПАТ...

 

   За едни може да оставам неразбран, за гдето съм приятел с турците и помаците в България, макар да нямам никаква родствена връзка с тях или да съм от техния регион.  Причината е, че съм запознат с техния начин на живот, мислене, изяви, ценностна система и бавно навлизащите промени в бита им. Познавам териториите в България, които те обитават с изключение на Тетевенко и Лудогорието, знам, защо те остават сами високо в планината, при крайно трудни условия на живот. Знам и защо има в някакав степен неприязън между турците и помаците, а също между помаците и българите. Знам къде живеят най-интелигентните помаци, къде живеят най-самобитните от тях и къде подлежащите на радикализиране. Знам и каква е и подлата роля на ДПС в тези региони.    

   Като гражданин на България аз не подценявам тези две групи, обединени от еднаквата вяра между тях, едната част от които – помаците, с нашата кръв. От тази позиция на вещ – потвърждавам този факт сам, наистина съм вещ - по този проблем не веднаж съм давал преценката си за просташката постъпка от времето, когато по нареждане на Москва бе проведена проработката Възродителен процес, придобил гражданственост с името Изверването. Ето и мнението на репресираните турци за него: Вие не се кахърете за зулумите над нас, заповедта е от Москва!

   Замисълът и подготовката на тази проработка е от преди 1975 г. Тя се провежда последователно първо на регионите, населени с помаци, след което обхваща и регионите с турците. Регионите, населени с помаци и турци обикновено предствавляват две съседни долини на малки реки, които се вливат в една по-голяма, като по едната долина живеят помаци, в другата - турци. Пред очите ми са две приказни долини, тази на Хамбардере, населена в горната си част с помаци и тази на р. Рибен дол, населена с турци. Много рядко заедно живеят турци и помаци, такава общност има в гр. Ардино. Цитирам още две такива долини с най-важни села в тях – Дрангово, където живеят помаци и съдедната Каялоба, с разстреляното момиченце в цедилката на гърба на майка му от изверниците, където живеят турци.

  Това лято ще посетя за втори път територията на бившата помашка република, наречена Тъмрашка. За любознателните и краеведите цитирам таг, книгата на полк. Ангел Вълчев,  ТЪМРАШ, която е качена в интернет и може да се чете от там. Аз имам тази книга, за мен тя е голямо богатство, познавах и автора й. Писал съм за тази република, за селото Тъмраш, намиращо се извън нея, за триградлии и барутанлии, с промитите мозъци, хванати от турците за башибозуци. Същата дейност днес изпълняват в нета блогърите ОК3223 и Чернопръцко. Те сторват същото, които са сторили някога диваците при потушаване на Априлското въстание, но сега как гибридными нетовыми сольдатами. Тази помашка република е просъществувала от 1878 до 1912 г. Границите й са били справедливо определени – всичките помашки населени места по долината на р. Въча е влючвала, тя както и трите турски села – Грохотно, Гьоврен и Борино. В Западни Родопи турските села са само 4. Населените с християни села, напр. Широка лъка, навлизаща доста навътре в тази република ведно със землището си не е включено в републиката. Село Тъмраш, чието име носи републиката е извън границите й.

   Поводите да напища този постниг са два – първият е, че времето ме задържа да отида на поредното си Голямо пътуване, а часовникът ми цъка – вече съм на 76, няма за кога да отлагам! Свети Иван Рилски е починал на 70. Във връзка с неговата възраст хората казват: След 70 всеки ден е подарен!   

   Вторият повод е изказвания на двама жители на Доспат, изцяло помашки регион, на един възрастен човек и една не  толкова възрастна жена. Такова типично изказване, основано на ценностната система на хората там, много рядко може да се чуе, малцина обаче са в състояние да го разберат. Една от причините е подценяването на природната мъдрост на тези хора, повечето от тях ниско образовани, но пък работливи като мравки, извървяващи с достоинство и увереност земния си път.

     Репортер попита жената страхува ли се от коронавируса в Доспат. Тя каза, че не се страхува, защото Господ ги пази. Забрадената жена се съобрази с това, че ще я дадат по телевизията и не каза Аллах, в когото вярва. Даде и препоръка като каза:

-       Ние сме изпълнителни. Да ни кажат как да се пазим, ще

спазваме препоръката.

   Кои включи тя в понятието „ние” поне на мен ми е ясно,

помаците по долината на р. Доспат.

     Тук искам да отбележа, че не влагам никакво пренебрежение или обида в това понятие, помаци, обидната дума е ахрени, а също потурнаци.

  Мъдър отговор на необразован човек. Отговорът си има

обаче основание – тези хора са жизнени и вирусът може да порази само тези от тях, които имат здравословни проблеми и са били тръгнали към  Аллаха и преди да ги гепне вируса. Заболелите в Доспат, Сърница, Късъка и Змейца изобщо не знаят, че носят вируса, чувстват се добре, работили са. Сега обаче ще им се наложи да спазват карантина и съм убеден, че ще я спазят, работейки само по двора. Има едно понятие помашки двор. Които са били по помашките региони знаят как изглежда той – няма сантиметър необработена земя. Нито един от заболелите не се намира в лечебно заведение.

   По интересно отговори възрастният човек. Той бе близо до

джамията в центъра на града. Каза, че е на 93 и че Аллах е време да си го прибере, това е сигурно. Все от някаква болест ще е. Дали от тази или от друга, време му е, той е спокоен макар краят му да е наблизо.

   Този случай също е много типичен за помаците и накрая

ще го обобщя във връзка с т. н. Възродиителен процес, измислен в главите на идиотите от Москва по времето на комунистическия пъросвещеник Брежнев и продължен и след успението му през 1982 г. Умните глави в България /или пък продажните/ така и не могат не можаха да го разберат и сега го пуснаха в актуализиран вариант спрямо Македония. Какво нещо е брадатата спирохета на Маркс, с путиновата помощ нацръкана в организЪма примитивите, неговите сольдати по света. Веднаж навлязла таси спирохета в нечии ортанизъм, тя се предава по наследство...

  Посещаващите като мен помашките региони на България

знаят какво нещо е джамията за възрастните хора, подчертавам, мъжете. Немощни старци, довлякли се с последни сили от дома си до джамията, прекарват там деня си на сянка под чинарите. Който може още нещо да свърши, помага – да се почисти около джамията или в нея, да се посадят цветя, да се лъсне някое дърво, да се поправи нещо по-мазилката или каквото и да е, напр. не добре затварящ се кран на една от чешмите. Помакът отива с последни сили, с последните си пари, купува кран и го сменя. Така той е доволен от живота. попадал съм на такива хора. А после горд казва – аз поправих това! Те казват, сега сме тук, но Аллах скоро ще ни прибере. Какво е там, не знаем, скоро ще видим. Стоят в очакване на „промяната” пред джамията. И сочат горната част на джамията ако са в нея или балкона й, ако са навън, посочват минарето. За тези възрастни хора /б. м. помаци/ джамията е преходното място, от където Аллах ще ти прибере. Спомням си един такъв случай, трагичен, с един възрастен помак в с. Брезница, който каза същото, което написах – сега съм тук, как е при Аллах, ще видя скоро. Каза, че брат му е там отдавна. Застреляли го още през 1975 г. защото отказал да си смени името, което сега било изписано на паметника в селото. На гърдите си имал малка дупка, а на гърба имал огромна дупка във форма на фуния. Брат му щял да го посрещне...

   По същия начин се молят възрастните помаци по планината. Попадал сам на много такива случаи, те са не само подобни, а същите. Помакът, положил едно цветно килимче, стои на него на колене и се моли. Мнозина от тях докато се молят плачат. Така се запозах – след молитвата рзбира се – с един от най-известните помаци на Давидково, при който водят кандидатснахи той да ги оценява. Този човек бе от село Балканмахле, намиращо се високо-високо на обгледно място над долините на река Хамбардере и на Рибен дол, с голям жизнен опит и надарен с ум, надвишаващ много този на другите помаци. Виждам аз, че човект се моли, не мога да го заговоря, той в никакъв случай няма да прекъсне молитвата си. Човекът, свърши молитвата си, която продължи доста дълго, изведнаж стана, сгъна си килимчето, прибра го в торбата си и ведро тръгна към мен. Цялото му лице бе в сълзи. Стана ми мъчно за нето, но от него струеше ведро чувство. Поговорихме и за известността му, описан е дори от Николай Хайтов. Такива хора - българи, вярващи в Аллах има доста и няма никакви причини те да бъдат преследвани заради вярата им, която не може да се промени. Още повече, тези, които искат да променят вярата им правят така по политически причини – приказ от Москва – нямат право да сторват това, защото те са неверници, гявури. Смяната на имената бе политически параван, зад който се целяха съвсем други неща. Този просташки комунистически сценарий бе провеждан след девети септември в Благоевградско, където хората се оказаха... македонци, само където не са знаели. Ще напомня, че когато процесът на изверването на мюсюлманите започна, всички цигани се писаха мюсюлмани, отидоха и си смениха имената, получавайки срещу това кебап, бира и някаква сума. Каквато и сума да се предложи на помака, това няма да стане, а също и на турчина. Смениха вярата си за пари агентите на ДС сред турците, но срещу доста големи суми като Сава /Ахмед Доган/, Павел /Лютиф Местан/, евродепутатът Анал Лютиф, чиито псевдоним забравих. Показаха от Архива на ДС негови  разписки за по 50 лв, които той е отчитал. Н тях пишеше: Получих 50 лв, оставям раСписка. Такава е грамотността на тези, възприели комунизма и продали се за агенти, такава е днес и на нетовите сольдати на кърмчиите, начело на страни примати.

   Питам аз, може ли на един  помак, преминал през началното дуовно училище, мечит, където още учейки се да говори е зъкръмен с исляма, после през средното духовно училище, мектеб, където тези вкарани в главата му команди са затвърдени, а някои от тях завършват и висшето духовно училище, медресе, да му промениш вярата. Той ще умре, но ще си я запази или да си спаси живота ще каже, че приема новата вяра, с която той се променя. Сега модерна е тази на полк. Гундяев, Маркспутинизъма, и тя клонче на Голямата лъжа. След този процес, ако не се даде обратен ход, от този ден нататък помакът влиза под знака на Голямата лъжа. Ще прави едно, ще говори друго, или както има един руски лаф: Това е истината, трябва да се лъже.

   Същата неразумност /не обичам думата простащина/ сега проявиха в доклада си бетонираните по времето на комунизъма глави на професорите от БАН / не обичам думата дъртите педераси от БАН и никога не я употребявам/, че езикът на македонците е български. Така е, но това не може да се каже сега, а след доста години. Още от детскиге градини децата там са с промивани мозъци от титосталинските комунисти, че България е враг на Македония, приятелите  й са сърбите и руснаците.  Това продължава и после в началното училище, а които „македонци” завършат висше образование, в по-голямата си част пишат по статия на ден или повече срещу България. Бизнес, политпроститутски. В резултат на тази сръбскоруска проработка за промяна на мисленето на хората – да мислят те правилно, интернационално, трябва да имаш мозък, нагънат като корема на Делян Пеевски след работен обяд, за да им кажеш такова нещо. Не се обръщат така изведаж представите на хората! Този доклад на професорите ни показва, че той е или поръчков, което е вероятно, защото зад него застана Каракачанът, чиято партия ВМОРО е свързана с тази на Жириновси, клон от дърото на Путин в Русия или професорите са менте, което е по-малко вероятно. Трябва да се започне с промяна на мисленето, формирано в Македония, населена с етничеки българи по времето на Голямата лъжа, коего сега се подържа от сърборусофилистиците там, все още с голямо влияние над простотията. Ако в една страна хората са необразовани, прости, мързеливи, които търкат картончета за да спечелят пари без да се трудят, тези хора ще си изберат президент простакисимус. Само такъв ще ги радва....

    Такава грешка направиха политиците в периода 1974/1989 с изверването, сега правят същата по същество с македонците, които са наша кръв. Без всякакво съмнение това е разработка на Путин, с която да се внася разкол и противопоставяне на Балканите, за да разсмърди и Балканите. Той прави това с любезното съдействие на поддержниките, подкрепниките, верните му интернационалисти и стратегически партньори, сръбските комунисти. Обещал им е да им върне Косово и да вкара вкара в Сърбия войски за да ги пази от разцепление. И на сирийците много помогна. Ако пък в България дойдат на власт БСП или новоосноваващите се партии на Трифонов, Манолова или Васил Божков, образованието, здравното обслужване и още много сектори ще станат безплатни, пенсиити и помощите за социално слабите и многодетните – многократно по-високи. ЕламерИтни е най-подходящото име на партията на Божков, която той ще основе.

 

   А познатите ми по р. Доспат – те живеят в Доспат, в Змейца, в Късъка, в Чавдар, в Црънча, в Бръщен, в Сърница, в Побит камък, където са скалите Болидите и още по-нагоре в Медени поляни, махалите, намираще се високо над рида, който води за селата Рибново и Ковачевица. Те ще са истинските потърпевши от коронавируса, но не защото някои ще преболудуват, а защото къщите им за гости и приходите от които са важно перо в бюджета им. А какво ще стане това лято не се знае. Други  пък ще страдат - тези, на които красотите около яз. Доспат и панорамата от с. Црънча, ще им липсват през това лято. 





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12284118
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930