Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2020 02:34 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ – 9
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 624 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 09.01.2020 02:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         БЪЛГАРСКИЯТ
  ГРАД  БЕЛОГРАДЧИК  - ПОДОБЕН  НА  КАЛИФОРНИЙСКИЯ  СВЕТА  СУЗАНА

  Градът Света Сузана е разположен в няколко гънки на ниски планини, които го заобикалят в полукръг. Скалите, които стърчат около него по заобикалящите го ридове са подобни на тези около Белоградчик. Има няколко разлики обаче, които ще посоча след малко, но сега – само една:

   Ако в Белоградчик цигани щъкат навсякъде в него и около него, изсякоха и дъбовата гора, започвайки от скалите чак горе до най-високия връх над града, Ведерник, тук, в Света Сузана кьорав циганин не може да се види. Природата край тези дивни скаи е обявена за резерват и се пази от законите на щата.    

  И при нас природата се пази от законите ни, посочих как се опазва тази край Белоградчик, заради което „опазване” от ЮНЕСКО предпочетоха да класират преди нашите скали и за спонсорират подръжката на сръбските скали Дявола варош до Косово. Давам и други примери как си опазваме природата в красивия ни курортен град Велшнград, в сравнение с който Света Сузана прилича на пустиня. В източната страна на града възникна гето на мястото на изоставена асфалтова база. В кадастъра на града това гето е наречено квартал Асфалтова база. Ромовете изчезнаха всички борови дървета по планината там за строеж на къщи и за горене, а това бе красиво кътче като Юндола. В западната страна на града възникна ново гето, построено върху мястото, под което извира природното чудо Клептуза, най-големият карстов извор на България. Там има останали още малко борове, но в момента, когато пиша този постинг може вече ромовете да са изчезнали и тях.

   Имаме прилики с природните красоти на Калифорния, но и доста различно от  отношение към природата, в основата на което стоят интересите на наши политици като Радев, Манолова, Нинова и др. сверхинтелектуальники, имащи нужда от точно такъв електорат, на тяхното интелектуално ниво. Поддержниките и подкрепниките им при избори.

   Мястото на това населено място има мрачна история в близкото минало. След края на ВСВ то е било избрано за строеж на атомна електроцентрала, но е било и място за разработване на оръжия вероятно, в които се ползва отпадъкът от ядреното гориво. Възниква обаче проблем в централата, с който операторите не могат да се справят и те спират ядрената реакция, като след това неизразходваните пръчки са зарити в земята, може да имат и бетонен покров като в Чернобил. Това става през 1957 г. Радиацията нараства, населените места тук, които тогава почти ги  е нямало биват преместени в страни от това радиоактивно място. Знам неофициално, че радиацията по време на аварията тук е достигнала ниво 400 пъти над нормите, но изпускане на радиация в атмосферата не е допусната.

    Постепенно радиационния фон тук пада и явно е достигнал до нива, при които може да се живее тук отново и сега по тези красиви места кипи живот. Природни красоти, живописно оформени населени места в гънките на планината, пред него пустиня, това е мястото на днешната Света Сузана. Давам това населено място отново като пример за равномерното разпределение на населението по страната, имащо възможност да пътува до всяко друго населено място благодаление на магистралите и собствените автомобили на хората - планът на Хитлер за Германия.

   Все още високият радиационен фон не привлича особено силно хората да се заселват тук, цените на имотите са много ниски. Твърди се, че част от децата се разболяват от рак. Това е и причина за по-малкия поток на туристи към този интересен регион, а същи и красив в някаква степен. Бих го нарекъл оазис. Не далеч от него се намира музеят на Роналд Рейгън, президентът който срути икономически СССР, натискайки педала на въоръжаването, но и който разреши на банките да печатат пари без никакъв контрол. Това бе още едно негово оръжие срещу СССР, за да ги довърши икономически, което хдоведе до разр.пада на СССР и нашето откачане от соцлагера, но тези „печатници” не са най-доброто нещо, измислено от финансистите.

   Аз съм посещавал музея на Рейгън. Мястото на ранчото е чудно красиво, поместих и постинг за него.

   Интересни са скалите покрай магистралата, и те като тези на път за Райтово, с чудновати форми, върху които древните обитатели тук са се сезирали да ги дооформят, да дълбаят в тях. За жалост, те не се посещават много, защото това място има лоша слава, твърди се, висока радиация.

  И понеже ядрени аварии стават и в други държави, ще направя едно сравнение. Казах, че след аварията тук малкото живущи наблизо до централата хора веднага са евакуирани. При това няма изтичане на радиация в атмосферата, всичко е вкарано под земята.

   В страните примати, разполагащи с ядрени централи, ако им гръмне централа, пазят го в тайна, докато не каже политбюро какво и как да се съобщи. Политбюро мисли, мисли, изпуснатите във въздуха радоаоактивни елементи, между които стронций, който се закача за костите и цъка там 25 години, причинявайки ракови заболявания, а също и радиоактивен йод, който действа за по-кратко време, но с голяма мощ, се разпространяват над страната и преминават в други страни.От там реагират, че в страната им идва радиоактивно замърсяване, от произвелите радиоактивното замърсяване казват:

   - Нема такову нещу, това е вражеска пропаганда срещу нас!

   Едните предупреждават хората за бедата и ги евакуират, приматите пазят аварията в тайна, хората се тровят с радиоактивта храна и вода. А съоръженията им -  несигурни, някога наричани вевеери, като предишните 4 блока на  Козлодуй. Сега пак от такива производители Овчекрушков и Нинова докато бяха министри на енергетиката, купиха нови съоръжения. Тези може да са по-добри. Ако първите напр. са били на ниво на технологиите 3000 години преди маймуните, сега внесените и стоящи на склад с намерение да ги турнат на остров Белене може да са произведени според по-съвременни технологии, според които да оттговарят на надстройката на държавите, която бе вдъхновила автора на книгата Планетата на маймуните, по която имаше и филм. Башкъ оставям въпроса трябват ли ни тези машинарии, след като целият свят се ориентира към ениргия от ВЕИ.

   Хубаво е човек да посещава разни места и да изразява личното си мнение, а не да пише срещу запащане от гибридните си заказчики. Споделените в нета лични мнения са информация, коато може да послужи на имащите интерес в тези области, докато висваните в нета поръчкови фалшиви новини, целта на които е подмяна на истината, дезионформация и пропаганда, са жива зараза за неразличаващите сик от пармак....

  

  

   





Гласувай:
8



1. rosiela - Втори път го чета.
09.01.2020 09:05
Интересно сравнение правиш, Коста.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Доста теми имим в главата си, а в сряда се връщам.
09.01.2020 20:41
rosiela написа:
Интересно сравнение правиш, Коста.


В България ще ги продължа. Винаги съм казвал, не ми е тук мястото, никога не бих могъл да стана американец, но от чуждите страни и хора винаги има какво да се научи. Тук всичко е различно от България, трява да си бил тук, за да го разбереш, да имаш мнение. А хората, с които имам контакти са от много широк спектър - с неграмотните турци от Родопа, което живият по техните си закони от 17-и век, с културни хора, между които тук един професор с германски етнос, с когото сме много добри пиятели, той вероятно ще е следващият носител на Нобелова награда, с хмузиканти. Старая се в блога си да помествам теми, върху които хората да се размислят, а не да споменават моя майка ако случайно отворят блога ми. Макар такива да има доста....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12319119
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930