Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2019 14:33 - ЗА ЗАПОЗНАТИТЕ С КНИГАТА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО НА АНТОН ДОНЧЕВ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 621 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 13.12.2019 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   С посвещение на блогъра, обитаващ две населени места - Въртикал, Софийско и Пастух, Кюстендилско:

  Специалистите, запознати с Родопите не може да не са свързали понятието Подвис, което Антон Дончев ползва в романа си, с квартала на Смолян, носещ днес името Езерово.  Това е едно прекраснно място, в което има и няколко езера. Те не са от типа на високопланинските, от които извира река, а образувани по течението на някаква рекичка. Такива езера има и по Европа, някои доста големи. Цитирам езерото Волфганг. В село на брега му е родена майката на Моцарт преди да емигрира в Залцбург. Пленена от тази красота тя дава името на Моцарт. Други пък го кръщават Амадеус. От баща му Леополд, остава само фамилията...
  Книгата на Антон Дончев се състои от романизирани от него случки по Родопа по време на вековната й история, които аз приемам за достоверни и ги преживявам когато преглеждам тази книга.  Местата, които той описва не са точни, макар такива наименования да има по Родопа, но те не винаги са там, където ги описва  писателят. Романът обаче е много вълнуващ, още повече защото Антон Дончев добре позава Библията, а също така защото ползва мъдростта на обикнновените хора, когато те обясняват нещо или предприемат действия. Ето обяснение на една нормална жена, която не забременява от съпруга си:
   Мъжът й е братоубиец,  зъл човек, тя няма никакво отношение към него. Поради това не може да й се отвори утробата и затова според нея те нямат деца.
    Ще покажа няколко снимки от мястото където са езерата малко над Смолян. Местността е прекращаванна многократно. Старото име бе Сечимека, което означава място за сеч. Дъските от боровете от тази местност на изгниват и за 100 години, поради което от тук е сечен материал за направа на лодки. Скалите, които ще покажа са наречени Орфееви.(
   Модно е всичко по Родопа да се свързва с Орфей - то не бе светилище, то не бяха гробни камъни на редовите траки, то не бяха водопади. Няма да се очудя, ако някъде срещна скала, като например тази до с. Ненково, която да носи името Орфейсики.
   Най-високият връх тук се е наричал Кърлък, което означава в превод Снежник. Скалите, които ще покажа са към неговия масив.

image



image



image



image



image












Гласувай:
5



1. sande - Поздрави ` Коста !
13.12.2019 16:31
Нарекъл се квартал "Вердикал " в Банкя с точното му име Въртикал. Това запитах местните при заселването: Каква азначава името? Учителка ми разсаза пегенда . Имало красива бългагрка - селянка - Калина Искал я тучин - насилник .Така възникнала паарола на селяните. " Вардете Калина !" Оттами името на селището.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Аз съм бил във Вердикал след дъжд.
13.12.2019 16:56
sande написа:
Нарекъл се квартал "Вердикал " в Банкя с точното му име Въртикал. Това запитах местните при заселването: Каква азначава името? Учителка ми разсаза пегенда . Имало красива бългагрка - селянка - Калина Искал я тучин - насилник .Така възникнала паарола на селяните. " Вардете Калина !" Оттами името на селището.


Затова си мисля, че името му идва от кал, както на Подуяне някога, когато от селата се идвало до София пеша. Водата в блатата до Герена почти достигала до едно място на мъжа, малко под него оставала.
цитирай
3. sande - Да - това се говори
13.12.2019 16:59
Да ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185253
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031