Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2019 23:25 - НА СМОЛЯНСКИТЕ ВОДОПАДИ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.12.2019 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Смолянските водопади са по река Герзовица. Те станаха достъпни след  финансиране по линията на ЕФРР, с които бе построена пътека с мостове над реката и стълби на опасните места. Без тях достъпът до водопадите бе възможен само за алпинисти. По рид, минаващ в ляво от реката минава римски път, части от който днес се ползват за обходния маршрут. Някога пътека до водопадите нямаше, сега научавам, че пътеката е била направена до билото, което споменах, но не се ползва и е станала непроходима. Още една причина има да не се ползва тази пътека, планитата тук е мечкарник.
  Реката, по която са водопадите извира съвсем бизо да вр. Перелик. Те са в долното течение на реката. В горното течение тя не се спуска толкова стръмно. Ридът, от който се спуска реката е най-могъщият в Родопа. Той започва от седловината Ешеккулак /Магарешки уши/ и свършва при вр. Мурсалица, днес наричан Чаевата чука. Който не е преминавал по този рид представа няма какво могъщо нещо са те. И красиво. И как хората са живяли на 1700 м. н. в. в селата Мурсалица и Чамла.
   Планината около Смолян е с много скали, които се извисяват над дърветата или са огромни масиви. Най-големите са над квартал Езерово, а тези от двете страни на р. Герзовица  са по-малки и изшилени. Ще покажа някои от тях.
   Итересен е кварталът Средок, който се състои от преселници от с. Мугла, някога работници в урановия завод Герзовица на брега на р. Черна. За да достигнат до работата си тези хора пътуваха с автобуси през превал на Перелик, висок 2000 м. Какфсе пътува с автобус по тези места когато са заснежени! Стана така, че семействата им се преселиха в Смолян и основаха този квартал. Той е по долината на реката Черна, наричана още Мугленската. По този път има една махала с името Герзовица, но и още две исторически места - Банята и Мусаята, а също и местност Свети Дух горе на границата с Гърция. Красотата е такава, че като си спомням как минавахме пеша от Смолян До Мугла, настръхвам. Днес пътят е изоставен от към Девин и от към Смоля, а като красота такъв регион в България се среща много рядко. Сградите на урановия завод се ползват за затвор.
   С оттеглянето на хората от този регион те биват заменени от мечките. Вероятността да има мечки е много голяма където тече непресъхваща река. Изворният басейн на Арда е жив мечкарник, а с прогонването на нашите мечки от румънските, които са много по-едри и силни, нашите мечки се разселиха по Източните Родопи, където условията са много по-небрагоприятни. Преди три годи при екскурзията ми по долините около рида Бездювен имах четири срещи с мечки. Пълно е с тях, някъде правят и бели по жимвотните и кошерите.  
   Приятна разходка с нас, тя ще е доста дълга.
   

image

Има едно друго правило - не тръгвайте първи по този преход и не се прибирайте последни.

image

Скалата при мястото на вливането на р. Герзовица в р. Черна.

image

                                                      В квартал Средок сме

image



image




              Започва долината с водопадите, но те са доста нагоре в планината.

image




image



image



image

По такива скали скачат водопадите, ще ги покажа по-късно-

image






image




image



image



image



image






image



image




image



image



image



image



image



image


 
image



image



image

                                                        Хижата

image



image



image



image



image



image



image

Съвсем близо до водопадите сме вече...



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191051
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031