Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2019 19:57 - СЪХРАНИЛИТЕ ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА ДЕДИТЕ НИ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.11.2019 20:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
     СЪХРАНИЛИТЕ ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА ДЕДИТЕ НИ - ЗАПОВЯДАЙТЕ НА                          ПРЕДСТАВЯНЕТО НА  НОВАТА КНИГА НА Г/ЖА ЗДЕНКА ТОДОРОВА
                                          "ПОСЛАНИЯТА НА ОБРОЧИЩАТА"

    На 25. т. м. от 18 ч. в Централен военен клуб - София, Зала 1, ще бъде представена новата книга на г/жа Зденка Тодорава, "Посланията на оброчищата". Това е един уникален труд, който само човек, опазил ценностната си система може да напише. Г/жа Тодорова е родена в гр. Цариборд, намиращ се в регион, придаден според Ньойския мирен договор към Тройното кралство на Словения, Хърватия и Сърбия, след чието разпадане той незаконно е окупиран от Сърбия. В регионите с целокупно българско население сърбите водят процес на асимилация, на прогонване на българстото население от родните му места, на унищожаване на българската култура и вяра. В много отношения сръбските режими успяха, не успяха обаче да премахнат преклонението на българското население в Западните покрайнини, превърнато в заточеници в собствените си имоти към светите му места - манастири, църкви, оброци и многовековни осветени дървета, където се "изнася". В кигата е пояснено какво означава понятието "коли молитва" и много други обичаи на сънародниците ни, които те съхраняват докато са живи.
   Аз съм много силно привързан към Западна България, по-точно Северозападната, и почти всички населени места, които г/жа Тодорова описва  съм упознал по време на пътуванията ми, както и всичките  9 планини, отнети от страната нни. Почти няма населено място в Западните покрайнини, което да не съм посетил, упознал съм и много оброци покрай тези населени места. На крилете на силната ми зрителна памет четейки книгата на г/жа Тодорова все едно отново бях по тези скъпи за мен български места.
   Ще се върна на тази тема скоро, заповядайте на представянето на книгата, ще осъществите жив контакт с духовната водачка а българите в Северната крайна, г/жа Тодорава. Трудът, който е положен от нея в продължение на 20 години е уникален, според мен тази тема ще има продължение. Тя се е заплела много от далече, за разплитането й ще е необходим дългогодишен труд на изследователи, начална точка за които ще бъде тази книга, с която аз вече се запознах.

    П   О К   А Н А

Съюз на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, ШЗО и Родолюбивото войнство и гражданство

                    и

Кръг „Слово”

при Народно читалище „Славянска беседа-1880”, гр. София


             Ви канят на премиера на книгата

на Зденка Тодорова от гр.Цариброд


„ПОСЛАНИЯТА НА ОБРОЧИЩАТА“


посветена на хората от двете страни на сръбско-българската граница по повод 100-годишнината от подписването на злощастният Ньойски договор


25 ноември /понеделник/        Централен военен клуб, София, Зала 1

от 18:00ч.                                   бул.“Цар Освободител“ №7


 

ДАДОХ ОБРОК!



image


„Повечето днешни обичаи са израз и въплъщение на някогашните български схващания и разбирания и са останали още оттогава с почти нищожни промени”


     Димитър Съсълов



Трудно се пише книга за оброчищата, още по-трудно се стига до тях в непроходимите горски местности. Може би най-трудно се дават отговори на мистериите и загадките свързани с тях. Тъй като от ученически години събирам информация за тези уникални стожери на българщината, мога да си позволя да кажа, че те не са само част от нашите стари традиции, те са символ на българската идентичност и българската устойчивост даже и там, където българите оставени на произвола на съдбата след 1878г. и 1919г. са ги опазили от унищожаване и заличаване.  От дедите и прадедите ни е останала традицията да уважаваме дървото и камъка а заедно с тях и земята, която ни е дала шанс да живеем и да оцеляваме като хора. Българите в миналото са знаели да ценят тези неща, но днес, в ерата на съвремените технологии и чалгата, хората все по-трудно опазват автентичната форма на обичая оброк.  Край оброка се е празнувало в смирение. Там всеки си е знаел мястото. На оброк се е излизало с чисти дрехи, с чисти помисли и положителни емоции. Край оброка хората не са се карали, крещяли и блъскали. Не са оставяли изкуствени цветя увити в целофан, нито пластмасови чашки донесени в найлонови торбички. В миналото нашите предци не са искали да нарушат правилата на природата. Обожествявали са я. И тя им се е отплащала. Защото природата, както ми каза баба Вела от Беренде Извор, никой не може да излъже. Хората са искали да бъдат насаме с природата в деня на оброчния празник. Защото оброчният камък миросаното дърво са били техните проводници към небето. Едно време хората са ги разбирали тези неща. Днес ние не ги разбираме, защото го няма патриархалното семейство. В света на глобализацията, родовата памет започва да губи своето значение и все по-малко се знае как тя е съхранила през вековете българското задружно семейство. Оброкът и вековното „миросано“ дърво са били стожера на рода и на семейството. Хората ми разказваха, че когато дедите им бягали от турците, заселвайки се някъде в планината, първото нещо което трябвало да направят било да забият дървен кол в земята около който после се разраствало селото. След това засаждали дъбово дърво, дървен или каменен оброк който да пази рода, селото и землището от беди, нещастия, бедствия, болести и страдания. На по-късен етап слагали оброци в памет на  загиналите за свободата на България или в знак на признателност някому за нещо – че е защитил селото от погром, че е загинал в някое от българските въстания срещу турския поробител, че е бил убит и ограбен от същия този поробител. 













Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12149649
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18291
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031