Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2019 11:33 - ДЕВИНСКАТА ПЛАНИНА – ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ - 13
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2295 Коментари: 29 Гласове:
5

Последна промяна: 09.11.2019 12:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


  В тази серия от картинки ще включа такива от разлома - мисля, че това е най точното наименование! - Тешел, след това нагоре по рида, на който е с. Гьоврен към местността Вълчи камък. Препоръчвам на непосетилите тази местност, ако такъв има, да я посетят. Може да се достигне до нея пеша от селото за около 2 часа, като се преодолява към 650 м. по вертикала, много /!!!/ е красиво, а които не обичат да ходят могат да си наемат джип от площадката под селото срежу джамията Султанайшеджамиси. Курсът струва 60 лв., джипът вози 6 човека, чака горе туристите да разгледат местността 1 час и ги връща. Ако един човек ползва джипа, пак се плаща 60 лв. А сега нещо смешно, но не много, даже тъжно, пример с мъжете на бъдещето.
   Докато бях на Скалата дойде един доста приличен джип с двама холандци, видимо влюбени до полуда. Поради това не са пожелали да има с тях други хора вероятно. Женският бе в кабината, мъжкият - горе на седалките. След като джипът спря, мъжкият подскокна на земята като сръндак, отвори вратата на женския и му подаде ръка да слезе. Оглеждайки се наоколо, вероятно  довдъховени от красотата, двата таквиз се прегърнаха. Любовта има крила. Носени вероятно на тях, те се оказват долитнали от ниската си земя до планината....

image

Този мост в ждрелото на  река Буйновска е част от пътя към местноста Тешел, в превод от турски, Огнен вятър. Още е много рано, първите ми снамки няма да са хубави, но който е бил тук ще го развълнуват. Една красива жена и в не хубави дрехи, пак си е красива...

image

Следващите няколко снимки са от местността Тешел. Осветлението е неподходящо, но няма да се връщам от тук по светло. Друга година ще ги направя по-хубаво.

image

Борът - едно от най-издържливите дървета. Има такива, които растат в алпийския пояс, бяла и черна мура, такива, които растат пак в алпийския пояс дори поединично на местата с най-силни ветрове - дмърча, има такива, които растат в богати на вода региони, като елата, други - само по западни скатове, белият бор. Тези черни борова пък растат по цепнатинните на скалите.

image



image



image


image



image



image



image



image



image



image



image



image

                                                    Дело Гьоврен

image

Трасе на римски път с приватизирани от него камъни.

image



image

Само където пътят е издялан в скалата, камъните от него
са неприватизирани...

image



image

Този път води към вододелнотжо било север-юг и се спуска в Гърция.
Разклонение от него минава на Триград изотзад, защото да се прокара
път през триградското жгдрело е била задача не по силите на римляните.

image



image



image

                               Долината в ляво е на Триградската река.


image



image

       Къса безводна долина от другата страна на рида, на който е с. Гьоврен.

image

Скали под върха на рида от другата страна на  безводната долина. Не, че няма вода,
тя пропада впнякоя дупка по коритото си и после се появява като карстов извор някъде.

image



image

                  Ливадите на селяните в планината, времето обаче се пооправи.

image



image

Близо съм до рида с чудноватите дървета, сега наречен връх Вълчата скал
image



image



image



image



image

Вече съм горе на рида, вижда се мостче за туристите, от ктоето да
погледнат в бездната. Тя е отвесна скала с израстнали по нея тук и там 
черни борове.

image



image

Само окото на опитния планинар, бродил дълги години по Родопа може да се
ориентира в този океан от ридове.

image



image


Табелка, указваща името на местността. Кьорав вълк не видях, което означава, че името е неподходящо...






Гласувай:
5



1. syrmaepon - Тези са ти едни от най-хубавите с...
09.11.2019 14:29
Тези са ти едни от най-хубавите снимки, ама не чакай вълкът лично да ти се представи ))))
цитирай
2. bdenkov - 1
09.11.2019 14:35
то защото църквите бяха на почит по онова време за това тайно се кръщава ха децата
Някои имат къса памет! 1971г всички мои съученици, които бяха на Великден на църква бяха строени като престъпници пред цялото училище и заплшвани с изключване!!!!
Коледа по комунизма не се празнуваше, това не беше официален празник и се работеше, и учеше. Само този факт казва много
казва колко се е почитал този празник
Явно не сте били членове на партията. Беше забранено само за членове на БКП и техните семейства. Баща ми беше партиен секретар на завода и член на Окръжния комитет и посещението на черкви за нас беше невъзможно.
Християнството не беше забранено, но посещението на черкви беше забранено за членове на БКП и техните семейства. Посещението на Манастири не беше забранено, но не присъстватвието на служби.
Другарю назовете името на един храм/монастир построен през комунизма?!! НЕ МОЖЕТЕ, през Османското владичество са построени стотици църкви, по времето на БКП нито ЕДНА...
Тогава има разрушавани църкви и избивани свещеници.
Един хубав слънчев ден майка ми тайничко от всички взела за ръка голямата ми дъщеря и я покръстила. Десет години по-късно аз самият се покръстих. Времената вече бяха свободни. Никой не дебнеше около църковните двери да те докладва на кварталната организация. Същото беше и за Велик ден . А Коледата въобще беше забравена.
635 са статистически доказаните жертви от свещениците през комунизма. .Не , че нещо ама дето се вика за другарите всичко е в реда на нещата
Напротив прочетох я ... Особенно ми хареса обобщението, че сичко било окей , само имало изключения, че на някое пионерче му свалили връзката или уволнили някой учител ... Слаба работа ... но се оказва, че случайно има и доста убити ..Гледай ти каква изненада за феновете на Пърпъл и Флойд
може има цели книги изписани. Когато имам време ще ви пусна линк, въпреки, че се съмнявам, че това ви интересува, щом досега това ви е напълно неизвестно. Само ви напомням, че католическия свещеник Е. Босилков е
цитирай
3. bdenkov - 2
09.11.2019 14:38
може има цели книги изписани. Когато имам време ще ви пусна линк, въпреки, че се съмнявам, че това ви интересува, щом досега това ви е напълно неизвестно. Само ви напомням, че католическия свещеник Е. Босилков е обявен за мъченик от Ватикана - убит в затвора. Подобна е съдбата на стотици отци.
Човек прекратявам разговора с теб, въпреки, че мислех да кача наистина линкове. Но понеже съвсем случайно попадаш на човек, който е от селото в което е служил Босилков и съм говорил с хора които са го познавали и освен това съм прочел достатъчно по това дело Ще те прятя най-мило да си таковаш лелята и другите си роднини по избор ... комунист пропаднал ...Извинявай за грубия език , но с вас так само съм чул , че може да се разбере човек :)
Верятно и другите 600 човека църковни служители за теб са си го заслужили.. Просто няма да споря - не виждам защо трябва да си развалям вечерта с някакви дървени философи , апологети на убийци и любители на диктатори..все пак доживях да ви видя безсилни и отречени повсеместно от историята и народите и станали за присмех..
Истинските причини за раздразнението и грубостта на другаря Живков са в това, че той разбра, че доведе страната до дълбока икономическа, финансова и политическа криза, че със своята политика на неискреност и дребни хитрувания, целяща той и фамилията му да задържат обезателно и колкото може по-дълго време на власт, „успя да изолира България от света, че стигнахме дотам, че се изолирахме дори и от СССР, че сега сме (и то само ние) в едно корито с прогнилия диктаторски семеен режим на Чаушеску. С една дума, със своята политика Тодор Живков изхвърли България извън бързея на времето.
за съжаление самата истина
Хората бяха роби. Нямаха елементарни права. Не можеха да напускат страната. Почти всяка събота задължително ги викаха на "доброволен" ленински съботник.
Режим на тока и на водата. В София пускаха ток за 2 часа на ден и ако се случиш вкъщи кое по-напред: чиниите ли да измиеш, прането ли да опереш или да се изкъпеш-
цитирай
4. bdenkov - 3
09.11.2019 14:40
Хората бяха роби. Нямаха елементарни права. Не можеха да напускат страната. Почти всяка събота задължително ги викаха на "доброволен" ленински съботник.
Режим на тока и на водата. В София пускаха ток за 2 часа на ден и ако се случиш вкъщи кое по-напред: чиниите ли да измиеш, прането ли да опереш или да се изкъпеш- че и кой да се дореди до банята от цялото семейство?
Във Враца им пускаха вода един път на три дена през зимата на 1985.
Магазините празни, елементарни неща нямаше. Хората чакаха по 3-4 часа на опашка за парче вмирисано месо. Плодове и зеленчуци- забрави, ако няма кой да те снабдява от село. Гнусни кренвирши и салам кучешка радост, но то и кучетата не го ядяха.
Голям рахат беше соцът, лъжци долнопробни. Ето, вижте какво е признал вашичкият Петър Младенов през 1989: "Другари, картината в икономиката е потресаваща! От 1983 сме с отрицателен прираст, нужни са ни най-малко по 2, 6 МИЛИАРДА ДОЛАРА заеми от Запада ГОДИШНО!"
и как завърши всичко? 14 милиарда външен дълг и 28 милиарда вътрешен! Той вашият П.Младенов го казва, що не го коментираш! Забрави да кажеш , че в София щеше да има море- идиотщина на другарите! Ами " Кореком" за избрани другари? Имаше ли Чернобил или по московски и това ще отречете!
Истинските причини за раздразнението и грубостта на другаря Живков са в това, че той разбра, че доведе страната до дълбока икономическа, финансова и политическа криза, че със своята политика на неискреност и дребни хитрувания, целяща той и фамилията му да задържат обезателно и колкото може по-дълго време на власт, „успя да изолира България от света, че стигнахме дотам, че се изолирахме дори и от СССР, че сега сме (и то само ние) в едно корито с прогнилия диктаторски семеен режим на Чаушеску. С една дума, със своята политика Тодор Живков изхвърли България извън бързея на времето.
другари московци, кажете кое не е вярно от написаното? И вашите автори като Д.Джуров в " Мургаш" го описват недоносчето, наречено комунизъм! Страдате от къса памет или по болшевишки
цитирай
5. bdenkov - 4
09.11.2019 14:42
другари московци, кажете кое не е вярно от написаното? И вашите автори като Д.Джуров в " Мургаш" го описват недоносчето, наречено комунизъм! Страдате от къса памет или по болшевишки така ви изнася! Чудя се , как са ви промили бетонните глави комунистите! И си оправете правописа!
Само за Чернобил, дори, комунистите трябва да бъдат съдени, комунизмът забранен. Дни след аварията, БКП изкарва хората под дъжда , да манифестират! Всичко се покрива, другарите си мълчат ( лично Тато го признава), но те пият вода от Норвегия и екохрани от "Панорамен пъг"-стоки само за ЦК! А народа!? 4 пъти се повишава заболяванията от рак! Кръвни отравяния, аномалии при бременните жени!Почвата е заразена за години напред!
На 29 октомври 1952 г. Софийският окръжен съд разглежда делото на епископ Иван Романов. Той е обвинен от престъпния комунистически режим, наложен след 1944 година, в шпионаж, в поза на чужда държава. Още същия ден е произнесена присъда - 12 години лишаване от свобода. За 74-годишния духовник това наказание от комунистическата власт се равнява на екзекуция. Изпратен е в Шуменския затвор, но умира само два месеца по-късно – на 8 януари 1953 година.
Божи служител Иван Романов е епископ на Софийско - Пловдивския апостолически викариат. Роден е в Балтаджии (днес град Раковски). Ръкоположен е за свещеник на 21 януари 1901 година. На 6 юли 1942 година е избран за Софийско - Пловдивски апостолически администратор и за титулярен епископ на Присриана. На 4 октомври 1942 г. е ръкоположен за епископ.
Реално наказателната акция на престъпния комунистически режим срещу Иван Романов е част от репресивните мерки на БКП спрямо религиозните общности в България и опитът им да наложат с терор атеизма. Броят им достига до 40 души. От тях 28 (според други източници 27) са свещеници.
При налагането на комунистическия режим в България са избити без съд и присъда и по трудовите лагери и затворите още над 120 православни духовници. Тъжен факт е обаче, че и до днес БПЦ отказва да ги обяви за
цитирай
6. bdenkov - 5
09.11.2019 14:43
На 29 октомври 1952 г. Софийският окръжен съд разглежда делото на епископ Иван Романов. Той е обвинен от престъпния комунистически режим, наложен след 1944 година, в шпионаж, в поза на чужда държава. Още същия ден е произнесена присъда - 12 години лишаване от свобода. За 74-годишния духовник това наказание от комунистическата власт се равнява на екзекуция. Изпратен е в Шуменския затвор, но умира само два месеца по-късно – на 8 януари 1953 година.
Божи служител Иван Романов е епископ на Софийско - Пловдивския апостолически викариат. Роден е в Балтаджии (днес град Раковски). Ръкоположен е за свещеник на 21 януари 1901 година. На 6 юли 1942 година е избран за Софийско - Пловдивски апостолически администратор и за титулярен епископ на Присриана. На 4 октомври 1942 г. е ръкоположен за епископ.
Реално наказателната акция на престъпния комунистически режим срещу Иван Романов е част от репресивните мерки на БКП спрямо религиозните общности в България и опитът им да наложат с терор атеизма. Броят им достига до 40 души. От тях 28 (според други източници 27) са свещеници.
При налагането на комунистическия режим в България са избити без съд и присъда и по трудовите лагери и затворите още над 120 православни духовници. Тъжен факт е обаче, че и до днес БПЦ отказва да ги обяви за мъченици на Христовата вяра и да постави паметна плоча с имената им
След падането на комунизма католическата църква открива процес за беатификация на епископ Иван Романов,в заедно с отците Флавиан Манкин и Фортунат Бакалски. От 17 ноември 1998 г. жертвата на комунизма носи титлата "Божи слуга".
Комунизмът у нас (наред с „допуснатите крайности“ – лагерите, репресиите и т.н.) е „построил заводи“, „прокарал е пътища“, „урбанизирал е населението“ и му е дал „почивни станции“. Всичко това нямаше как да не направи – ръководен от необходимостта – и всеки друг, евентуален обществен ред след 1944 г. (и даже със сигурност щеше да го направи по-добре от „комунизма“, защото – нека не забравяме – в края
цитирай
7. bdenkov - 6
09.11.2019 14:48
Комунизмът у нас (наред с „допуснатите крайности“ – лагерите, репресиите и т.н.) е „построил заводи“, „прокарал е пътища“, „урбанизирал е населението“ и му е дал „почивни станции“. Всичко това нямаше как да не направи – ръководен от необходимостта – и всеки друг, евентуален обществен ред след 1944 г. (и даже със сигурност щеше да го направи по-добре от „комунизма“, защото – нека не забравяме – в края на краищата комунизмът фалира и катастрофира през 1989 г.). Онова обаче, което той и именно той, само той – комунизмът, направи, е, че унищожи политическия и обществен живот на хората, подложи на репресии цели съсловия и техните деца, изнасилваше религиозната им съвест, изолира населението на България!
Тъжно ми е че има хора като теб! !Чудя се как за 45г. толкова да промият мозъците! Превървали са ви в байтошов народ! Какво е станало с онзи народ, който страдаше , когато насила му отнеха земята и животните! Толкова ли сме виновни , че не наказват със 75г комунизъм, дори в Русия забраниха комунизма! Скоро идва християнски празник ( вие, комунистите сте атеисти), ще се моля Бог да ви даде разум!
няма лошо, на хубаво място със семейството съм си! Но прочети малко С. Цанев, Г.Марков, Солженицин (надявам се знаеш кой е), Дж. Оруел ( за първи път ли го чуваш?) .Успех!
Със закон от 2000г. комунизмът в България е обявен за престъпен! Радвам се, че всичко което твърдя за червената чума, ще го има вече и в учебниците! Скоро идва християнски празник ( вие, комунистите сте атеисти) , ще се моля за вас!
Ами, разпитай , ако нямаш амнезия! Харесвам хората от Враца- имаше там опит за атентат с/у Янко (Бай Тошо)
Чудя се как , вие, комунистите пренаписвате историята! И атентат в "Св София" ли нямаше? Най- големият атентат в Европа до 1987г, Локърби! Но...сградата сама е паднала😊така диктуват другарите от Москва! И още нещо, защо , вие, комунистите излъчвате злоба, жлъч, толкова дълбоко ли ви бръкнах? Вижте лицата си- изкривени от злоба и яд! Така ли ви учат ?
цитирай
8. bdenkov - 7
09.11.2019 14:49
в Библията е казано: И слепите ще прогледнат! Надявам се , знаеш какво е Библия!
Да, имаше Виденова зима, Луканови купони, 40- дневна учителска стачка при Станишко.. .и Орешарски...
Наричат го „съвестта на Българската църква“ заради изключителната му ерудиция (владеел е свободно 13 езика) и непримиримата му борба срещу атеизма на комунистическата идеология. На 29 септември 1948 г. изпраща писмо – протест срещу безчинствата на комунистическата управа в Неврокопска епархия до Св. Синод. Навсякъде говори, че най-голямата трагедия ще дойде от Съветския съюз, разказва за сталинистките мерки срещу духовенството. Някои от хората не могат да повярват и му казват: „Как от Русия, та нали от там идваше мирото, от Русия идваха убежища, от Русия идваха богослужебните книги, от Русия идваше църковната утвар! Какво направиха с Русия?“ А дядо Борис им отговаря: „Така е, но тежко на един народ, който е приел Христовите светини и не е могъл да ги опази. И ако този народ не се покае, тежко му на тоя народ!“
Поради тези му слова окръжният комитет на БКП го обявява за враг № 1 на народната власт. През 1948 г. във в. „Работническо дело“ излиза статия срещу митрополит Борис, озаглавена „Един недостоен служител на Българската православна църква“. Въпреки всичко той не прекратява борбата си за връщането на църковните имоти, за връщането на вероучението в училище и не спира преиздаването на брошурата си „Кризата в нашето училище“, където основната теза е, че нашето училище обучава, но не възпитава.
Един ден митрополитът отива при близките си и казва: „Дойдох да се сбогувам, защото това ще бъде последното ни виждане. Снощи аз получих знамение, че моят край идва. Сънувах, че падна огън от небето и този огън ме грабна и мене в небето. Аз отивам да осветя черквата „Св. Димитър“ в село Коларово, но вероятно това ще бъде моят край.“
На 8 ноември 1948 г. митрополит Борис служи празнична литургия в с. Коларово. Последната проповед, произнесена в деня на убийството му, е: „Да помним и да се
цитирай
9. bdenkov - 8
09.11.2019 14:51
Последната проповед, произнесена в деня на убийството му, е: „Да помним и да се готвим винаги за смъртта. Помни своя край и никога не ще съгрешиш!“ След приключването й благославя празничната трапеза, но още преди да е вкусил от нея, дядо Борис е повикан от един низвергнат свещеник – Илия Стаменов от с. Хърсово, според всички свидетелства – доносник и шпионин на комунистите. Бил разпопен заради кражба на църковно имущество, но след помилване лично от цар Борис III отървава затвора. Искал от митрополита да му съдейства да си възвърне свещеническия сан, на което дядо Борис се възпротивил. Тогава този нов Юда най-хладнокръвно го застрелва пред очите на хиляден народ. Последните думи на митрополит Борис били: „Недей! Вършиш голям грях!“
Илия Стаменов е осъден на 7 години затвор, от които излежава 3 на лек режим, но свършва в лудницата, като непрекъснато повтаря: „Бог ще накаже комунистите"
Из изповедта на един млад човек : Роден съм през октомври 1990 г. Един от последните, в чиито родилни свидетелства пише "Народна Република България". Моето раждане и първи месеци са в т.нар. Луканова зима, при която има недостиг на абсолютно всичко. Покойната ми баба се шегуваше - като раждах баща ти (1949 г.), имаше купонна система, ти като се роди - пак купони. Само че първият път имаше война.
Последната седмица със съпругата ми гледаме една поредица документални филми за прехода по БНТ. Много добре отварят очите какво е преживял народа ни - нашите баби, дядовци, майки и бащи и какви мъки са били тогава. Ние днес не знаем какво е нямане - има пълнолетни, родени през 2001 г., за които дори Иван Костов е далечно минало, а това преди него си е съвсем история, ама от онази, скучната, която зубриш в 9 или 10 клас и повече никога не отваряш.
А това, което имаме днес, е плод на много усилия и труд. Но както го имаме, така можем да го загубим, ако пак тръгнем по пътя на добре звучащите политики да помогнем на този или онзи. Единствената политика, която помага на бедните е намирането на
цитирай
10. bdenkov - 9
09.11.2019 14:53
А това, което имаме днес, е плод на много усилия и труд. Но както го имаме, така можем да го загубим, ако пак тръгнем по пътя на добре звучащите политики да помогнем на този или онзи. Единствената политика, която помага на бедните е намирането на работа, ниски данъци и добра правосъдна система. Останалото се нарежда само.
Първият филм от поредицата на БНТ, ако някой се интересува - https://www.bnt/…/v-kada-r-10-noemvri-2014-parola…
Тежко, много тежки ми е да изрека тази истина, защото тя е смъртоносна за България.
През годините на комунистическия режим сталинистите у нас унищожиха по най-жесток начин елита на България, който имаше здрави, непоклатими родословни корени и морал.Тогава градовете и селата осиротяха,населиха ги некадърни и безскрупулни червени изроди,които генетически предадоха на поколението им техните черти и качества.
Генетически увредените и нравствено опустошените потомци на българските комунисти заблудиха оцелелите истински българи през годините на посткомунистическия преход и продължиха със сталинистките средства , методи и форми да управляват България цели 30 години.
Не познавам друга европейска страна с такава жестока съдба.И такъв народ в нея, който цели 75 години да търпи непоносимия комунистически и посткомунистчески режим на червените изроди.
Тежко, много тежки ми е да изрека тази истина, защото тя е смъртоносна за България.
През годините на комунистическия режим сталинистите у нас унищожиха по най-жесток начин елита на България, който имаше здрави, непоклатими родословни корени и морал.Тогава градовете и селата осиротяха,населиха ги некадърни и безскрупулни червени изроди,които генетически предадоха на поколението им техните черти и качества.
Генетически увредените и нравствено опустошените потомци на българските комунисти заблудиха оцелелите истински българи през годините на посткомунистическия преход и продължиха със сталинистките средства , методи и форми да управляват България цели 30 години.
Не познавам друга европейска страна
цитирай
11. bdenkov - 10
09.11.2019 14:54
Тежко, много тежки ми е да изрека тази истина, защото тя е смъртоносна за България.
През годините на комунистическия режим сталинистите у нас унищожиха по най-жесток начин елита на България, който имаше здрави, непоклатими родословни корени и морал.Тогава градовете и селата осиротяха,населиха ги некадърни и безскрупулни червени изроди,които генетически предадоха на поколението им техните черти и качества.
Генетически увредените и нравствено опустошените потомци на българските комунисти заблудиха оцелелите истински българи през годините на посткомунистическия преход и продължиха със сталинистките средства , методи и форми да управляват България цели 30 години.
Не познавам друга европейска страна с такава жестока съдба.И такъв народ в нея, който цели 75 години да търпи непоносимия комунистически и посткомунистчески режим на червените изроди.
булка, предлагам ти да емигрираш в Куба или Северна Корея- там е вечен комунизъм, е, има купони, но си оправна, ще се справиш.Виж, може и при Мадуро във Венецуела! Успех!
Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:

„Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и не мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.
Моята вина се състои само в това, че всичко това, което Горбачов сочи като слабости в икономиката и всички сфери у нас и във всички социалистически страни в една или друга степен. Аз нося вина за това. Но не мога нося отговорност за това, което дадени хора, на които съм гласувал доверие,
цитирай
12. bdenkov - 11
09.11.2019 14:56
Моята вина се състои само в това, че всичко това, което Горбачов сочи като слабости в икономиката и всички сфери у нас и във всички социалистически страни в една или друга степен. Аз нося вина за това. Но не мога нося отговорност за това, което дадени хора, на които съм гласувал доверие, не са го оправдали.”
И ще добави нещо, което няма да намери смелост да каже пред българското общество:

„Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията за социализма!
Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:
„Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.
Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.
Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и не мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.
Моята вина се състои само в това, че всичко това, което Горбачов сочи като слабости в икономиката и всички сфери у нас и във всички социалистически страни в една или друга степен. Аз нося вина за това. Но не мога нося отговорност за това, което дадени хора, на които съм гласувал доверие, не са го оправдали.”
И ще добави нещо, което няма да намери смелост да каже пред българското общество:
„Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа
цитирай
13. bdenkov - 12
09.11.2019 19:34
Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:
„Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.
Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и не мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.
Моята вина се състои само в това, че всичко това, което Горбачов сочи като слабости в икономиката и всички сфери у нас и във всички социалистически страни в една или друга степен. Аз нося вина за това. Но не мога нося отговорност за това, което дадени хора, на които съм гласувал доверие, не са го оправдали.”
И ще добави нещо, което няма да намери смелост да каже пред българското общество:
„Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията за социализма!
Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:

„Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.
цитирай
14. bdenkov - 13
09.11.2019 19:38
Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:

„Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и не мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.

Моята вина се състои само в това, че всичко това, което Горбачов сочи като слабости в икономиката и всички сфери у нас и във всички социалистически страни в една или друга степен. Аз нося вина за това. Но не мога нося отговорност за това, което дадени хора, на които съм гласувал доверие, не са го оправдали.”

И ще добави нещо, което няма да намери смелост да каже пред българското общество:

„Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията за социализма!
Като ученик се страхувах да влезна в църква, еле по големи празници като Великден, защото даскали дебнеха и ако ни засекат, намаляха поведение. Пълна простотия!
да, така беше и за това баба ми тайно ме е кръстила
Преследвани са и още как. Спрете да изопачаване нещата богохулници.
На различните места се е подхождаше по различен начин.Моята баба по баща беше вярваща и необезпокоявана от комунистите в с.Кабиле си стоеше в манастира по цели месеци.Аз ходех там когато си искам.Интересно обаче защо венчаха братовчед ми в къщи и то вечерта .Явно е имало забрани.
цитирай
15. bdenkov - 14
09.11.2019 19:43
На различните места се е подхождаше по различен начин.Моята баба по баща беше вярваща и необезпокоявана от комунистите в с.Кабиле си стоеше в манастира по цели месеци.Аз ходех там когато си искам.Интересно обаче защо венчаха братовчед ми в къщи и то вечерта .Явно е имало забрани.Тук в с.Светлина първите три семейства, които не са се венчали са останали бездетни.Може би прокоба.
само да ви кажа че всички с по висок ранг в църквата бяха агенти
Да нямаш друг Бог освен мен! - Не може да си служиш и на Бог и задкулисно да подаваш доноси за свои колеги, роднини и съседи!?
А па, прапрадядо ми свещ. Никола Кръстев го разстреляли на 28.09.1923г . Ти да видиш!!!
Преврата на 09.06.1923г. е извършен от Кимон Георгиев и Дамян Велчев! Същите хора правят преврат и на 19.05.1934г и на 09.09.1944г. Всяка прилика със събития и личности не е случайна! От 09.06.1923г до 09.09.1944г безследно изчезнали по политически причини са 6 000души!? От 09.09.1944г до 10.11.1989г безследно изчезнали по политически причини са 30 000 души! От 10.11.1989г до днес са единици , като братя Галеви, Веска и д-р.
А сега като са много набожни имат ли страх от бога ???
по този въпрос, аз като потърпевш и живеещ с потърпевши мога да кажа, от четири поколения, повтарям, от четири поколения, първо сме гонени, а сега в тия дни, повтарям В ТИЯ ДНИ сме курени, че ходим на черква. Мога да обясня със случаи за потвърждение, но става много просторно !
Навиквани, посочване като отрицателно действие, предопреждаване за кофти последици !
Ей какви ги приказвате, внучката ми, четвърто поколение е укорявана, че ходи на черква, В ДНЕШНО ВРЕМЕ, как беше мохабета "На тъпана ли да вярвам или на оная работа" !
Тежко, много тежки ми е да изрека тази истина, защото тя е смъртоносна за България.
През годините на комунистическия режим сталинистите у нас унищожиха по най-жесток начин елита на България, който имаше здрави, непоклатими родословни корени и морал.Тогава градовете и селата осиротяха,населиха ги некадърни и безскру
цитирай
16. bdenkov - 15
09.11.2019 19:45
Тежко, много тежки ми е да изрека тази истина, защото тя е смъртоносна за България.
През годините на комунистическия режим сталинистите у нас унищожиха по най-жесток начин елита на България, който имаше здрави, непоклатими родословни корени и морал.Тогава градовете и селата осиротяха,населиха ги некадърни и безскрупулни червени изроди,които генетически предадоха на поколението им техните черти и качества.
Генетически увредените и нравствено опустошените потомци на българските комунисти заблудиха оцелелите истински българи през годините на посткомунистическия преход и продължиха със сталинистките средства , методи и форми да управляват България цели 30 години.
Не познавам друга европейска страна с такава жестока съдба.И такъв народ в нея, който цели 75 години да търпи непоносимия комунистически и посткомунистчески режим на червените изроди.
Аз помня,че на Великден не смеехме да отидем на църква.Милиционерите вардеха по църквите.
Горе долу е така както пише автора.В началото комунистите дори са искали да разрушават църкви или да ги правят складове за зърно.Но след смърта на Сталин хватката започва да се отхлабва а към 80десетте години тук там някой замаен даскал ходеше по Великден да дебне учениците и да плаши гаргите.Щели да ги изключат от училище .Голяма работа ще отидат да учат в друго училище
А ве за какви гонения пишете ,целия ЦК на БКП ,ЦК на ДКМС , висшето ръководство на ДС и МВР си правеха срещи по църквите и задружно палеха свещи пред олтара и миловидния поглед на отеца агент на ДС !!!! А пионерчетата и чавдарчетата под строй ги водеха техните дружинни в църквата ,а който отсъства го изключваха от организацията !!!!!?
Ало, за ква демокрация за какви 5 лева ми говориш, та демокрацията си е чисто червена социалистическа, горе няма нито един да не комуноид или от такова чупило !
цитирай
17. bdenkov - 16
09.11.2019 19:49
Много лъжи има в тази статия,все още има живи хора,които сме живяли тогава и помним,нямаше Великден,а и не само той,много празници бяха забранени...."Сайтът desebg припомня, че честването на днешния Ден на народните будители е забранено от комунистическия режим през 1945 г. и не се отбелязва в продължение на повече от четири десетилетия, до рухването му в края на 1989 г.
Всеки днешен българин знае, че бяха ликвидирани не само пряко свързани с религията празници като Коледа, Великден, Богоявление, Гергьовден и други, но и празници, свързани пряко с националното самосъзнание и във висша степен “надрелигиозни” като Деня на Кирил и Методий https://desebg/chestvania/1521-2013-11-01-07-55-17…
Четвъртата тава на "Пърпъл" щях да си я купя от ЦУМ , но пускаха само с дълги коси и дънки и не успях. За "Mashine head " става дума.
Да ли са преследвани незная, дали са съдени също. Но помня че като дете около Нова година ваканция, седим , вечеряме масата отрупана, какво ли празнуваме!!??!? А баба и дядо , Бог да ги прости ни казват: Днес е Коледа деца и ...си мълчете деца да не се знае че празнуваме.
тези, които следяха кой влиза и излиза, станаха най-ревностни християни! а иначе кръщенетата ставаха тайно, и всичко друго, особено по малките населени места! а след измислената перестройка и революция-89, нещата се промениха, за добро, надявам се!
На 29 октомври 1952 г. Софийският окръжен съд разглежда делото на епископ Иван Романов. Той е обвинен от престъпния комунистически режим, наложен след 1944 година, в шпионаж, в поза на чужда държава. Още същия ден е произнесена присъда - 12 години лишаване от свобода. За 74-годишния духовник това наказание от комунистическата власт се равнява на екзекуция. Изпратен е в Шуменския затвор, но умира само два месеца по-късно – на 8 януари 1953 година.
Божи служител Иван Романов е епископ на Софийско - Пловдивския апостолически викариат. Роден е в Балтаджии (днес град Раковски). Ръкоположен е за свещеник на 21 януари 1901 година.
цитирай
18. bdenkov - 17
09.11.2019 19:51
На 6 юли 1942 година е избран за Софийско - Пловдивски апостолически администратор и за титулярен епископ на Присриана. На 4 октомври 1942 г. е ръкоположен за епископ.
Реално наказателната акция на престъпния комунистически режим срещу Иван Романов е част от репресивните мерки на БКП спрямо религиозните общности в България и опитът им да наложат с терор атеизма. Броят им достига до 40 души. От тях 28 (според други източници 27) са свещеници.
При налагането на комунистическия режим в България са избити без съд и присъда и по трудовите лагери и затворите още над 120 православни духовници. Тъжен факт е обаче, че и до днес БПЦ отказва да ги обяви за мъченици на Христовата вяра и да постави паметна плоча с имената им.
След падането на комунизма католическата църква открива процес за беатификация на епископ Иван Романов,в заедно с отците Флавиан Манкин и Фортунат Бакалски. От 17 ноември 1998 г. жертвата на комунизма носи титлата "Божи слуга".
Власта не пречеше на по възрасните хора,но се стремеше с всички сили да възпира младите да ходят в храмовете и за по сигурно всички високопоставени свещеници сътрудници или служители на ДС
Из изповедта на един млад човек : Роден съм през октомври 1990 г. Един от последните, в чиито родилни свидетелства пише "Народна Република България". Моето раждане и първи месеци са в т.нар. Луканова зима, при която има недостиг на абсолютно всичко. Покойната ми баба се шегуваше - като раждах баща ти (1949 г.), имаше купонна система, ти като се роди - пак купони. Само че първият път имаше война.
Последната седмица със съпругата ми гледаме една поредица документални филми за прехода по БНТ. Много добре отварят очите какво е преживял народа ни - нашите баби, дядовци, майки и бащи и какви мъки са били тогава. Ние днес не знаем какво е нямане - има пълнолетни, родени през 2001 г., за които дори Иван Костов е далечно минало, а това преди него си е съвсем история, ама от онази, скучната, която зубриш в 9 или 10 клас и повече никога не отваряш.
цитирай
19. bdenkov - 18на старите
09.11.2019 19:54
А това, което имаме днес, е плод на много усилия и труд. Но както го имаме, така можем да го загубим, ако пак тръгнем по пътя на добре звучащите политики да помогнем на този или онзи. Единствената политика, която помага на бедните е намирането на работа, ниски данъци и добра правосъдна система. Останалото се нарежда само.
Първият филм от поредицата на БНТ, ако някой се интересува - https://www.bnt/…/v-kada-r-10-noemvri-2014-parola…
Az sam roden 1959g. Imam udostoverenie za rajdane, imam i popsko kraschtelno svidetelstvo. Drug e vaprosat che, komunisticheskiat oktopod besche obsebil i zarkvata. Vsichki popove biaha donosnizi na darjavna sigurnost. I ne samo te. Imasche masov strah, mejdu jorsta. Sistemata besche takava, che se iziskvaha harakteristiki za postapvane na rabota, v kazarmata, vav vuz. I edin partien sekretar, ili obschtinski, ili selski kmet mojesche s edna negativna harakteristika, mojesche da tinapravi jivvota cheren. Tvoia i na dezats ti. Ne schtatnite satrudnizi na d s ne gi uprekvam. Zadchtoto vseki neschtaten satrudnik na d s, e poluchaval pari za vseki donas. Ne moga da kaja dali za vseki donos, ili mesechno, no sa go praveli sreschtu zaplaschtane. Naistina ne e etichno, no vse pak e nwchin da iskarasch niakoi lev, kato natopisch priatel ili kolega, za da iskarasch niakoi lev otgore. Sistemata ne besche chak tolkova loscha, no se oporochavasche ot mestnite upravnizi. Kakto se kazva, vodata ot izvora e chista, no ia razmatvat pritozite. I sega ne e po razlichno. Moga da kaja na mladite, che tova koeto se e promenilo v Balgaria, e che mogat ga izlizat v chujbina, i che kogato Doife 31 dekemvri, se smeniava poslednata zifra.
„Понеже бях на 17-18 години, когато формално падна управлението на овчарите-комунисти, най-простия и селяндурски сбирщок от малоумни и кръвожадни цървули, които биха могли да се сбЕрат из оборите на Отечеството, да ви кажа – Не вярвайте, че тогава България е била хубава и спокойна. Ще разкажа на малките, за да не вярват
цитирай
20. bdenkov - 21
09.11.2019 21:56
„За „живота“ в Народната република! Откровенията на един нормален Българин!!!! Четете!!!!………
„Понеже бях на 17-18 години, когато формално падна управлението на овчарите-комунисти, най-простия и селяндурски сбирщок от малоумни и кръвожадни цървули, които биха могли да се сбЕрат из оборите на Отечеството, да ви кажа – Не вярвайте, че тогава България е била хубава и спокойна. Ще разкажа на малките, за да не вярват на старите:
1. В България се строеше грозно и некачествено. Липсваха всякакви инструменти, машини и материали, липсваха и нормални кадри. Не се спазваха никакви норми. Липсата на качество е видно и до днес. Говореше се, че в София има само един пътен участък, който е построен според нормите. Той се намира между Орлов мост и Университета.
2. Хората бяха изолирани и в мнозинството си прости. Скотове.
3. Мърсотията беше повсеместна. Млякото прокисваше поради липса на хигиена и хладилни камиони, а не защото беше истинско.
4. Легендарните разкази за басейните, в които се правеше киселото зеле и циганина, който ги разбърква с вила и се секне….
5. Плъховете, които запушваха крановете за боза.
6. Обществените тоалетни излъчваха нечовешка смрад, а ползването на нарязан вестник закачен на ръждив пирон за бърсането на задници – норма. Весникът се е ползвал и от Балкантурист.
7. Стая в курорт със санитарен възел се смяташе за нечовешки лукс.
8. Парцали и лигнин помагаха на дамите всеки месец.
9. Външните кенефи бяха във всеки двор, а населението ги смяташе за удобно предимство.
10. За пречиствателни станции и норми в сметосъбирането не можеше да става и дума.
11. Населението се насърчаваше да доносничи. Морални изроди донасяха на милицията за съседи, приятели, съпрузи и родители.
12. Колегите на баща ми работеха пияни от ранни зори. Бесни пропадняци. Не само там беше така.
13. Най-закоравелите пияници в квартала, набор 66-69, започнаха да пият и пушат от 3-4 клас. Вече поизмряха, но обяснявам на какво ниво беше „морала“ на пионерите и комсомолците.
цитирай
21. bdenkov - 22
09.11.2019 21:57
14. Буен съученик се върна от СССР закоравял наркоман. Техните го заведоха там, за да го откъснат от престъпната среда. После Лебеда стана пънкар и умря някъде по безистените в центъра на София.
15. Дете от моето училище умря с плик с лепило на устата, докато беше в четвърти клас.
16. През лятото ходех да бачкам в ТКЗС и децата от селото пушеха още във втори-трети клас. Пушеше се и в сеновалите, в междината между сеното и покрива. Как не сме изгорели не знам.
17. Мизерията в ТКЗС-то беше епична. Такава смрад и лайна най-вероятно няма и в третия свят. България беше Третият свят.
18. Престъпността беше норма. Всички крадяха от държавата, а тия които не крадяха си мечтаеха да имат достъп до ресурс, който да откраднат.
19. Доченото работно облекло и брезентовите шуби се носеха и в ежедневието, а баба ми обръщаше яките на ризите на дядо ми, като се протриеха. Нямаше.
20. За липсата на стоки и на нормални условия за живот даже няма да говоря.
21. Телефонните услуги, тока и нафтата за отопление бяха скъпи спрямо заплатите.
22. Рушвети се даваха за всичко, защото нямаше нищо.
23. Връзкарството беше норма. Без връзки си заникъде.
24. За извращенията в армията се носеха легенди. Не една прекършена съдба е заради казармата и дебилните военни.
25. Циганите пак ровеха по кофите и пак не работеха. И пак крадяха и… сега нищо ново не се случва.
26. В болниците имаше специални отделения за чужденци, за да не гледат мизерията в останалата част. Така събираха и по малко долари от тях. Чирков казваше, че в Германия в подобни сгради не биха си гледали и прасетата.
27. Лятото се крадяха дрехите от просторите на чужденците по морето. Дънки, шарени кърпи, бански…. а бе, лукс.
28. Черноморието смърдеше на кенеф. То и досега си смърди. Ако видите възрастен българин да казва „Замириса ми на море“, да знаете че му е замирисало на тиня, пикоч и кенеф.
29. Храната в столовете на почивните станции беше повръщня. Тая смрад на паприкаш няма да ми излезе никога от носа.
цитирай
22. bdenkov - 23
09.11.2019 21:58
30. Градският транспорт беше ужасТ. Влаковете си бяха мръсни, като сега, с всички възможни атрибути: засъхнало говно в тоалетната, милион туберколозни храчки по стъклата, пикня в коридорите, щото като е мръсен кенефа, пикаеш в коридора….
31. Хомосексуалистите бяха същия процент от населението, като сега. Само, че хората бяха преследвани и бити. Кенефът в Докторската градинка си е легендарно място, или не?
32. Да си разведен беше лошо. Наричаха жените, които не можеха да имат деца ЯЛОВИ и ги презираха. Който не можеше да има деца плащаше Ергенски данък, за да му напомнят изродите всеки месец за драмата му.
33. Терминът НЕЗАКОННО дете е оттогава. Мигар има незаконен човек.
34. Диктаторът беше овчар. Най-вероятно не е имал и завършен 8 клас. Изключителен дебил, простак и селяндур. Кръвожаден дебил и селяндур.
35. Децата се биеха с палки. В Детска педагогическа стая, каквато имаше във всеки район, децата се биеха.
36. Нямало престъпност? Я гледайте Оркестър без име и репликата „Айде да слизаме, че долу съм оставил колата отключена“.
37. Крадяха се чистачките на колите.
38. Нямаше автомобилни гуми. Милиционерите измислиха начин да им щамповат номерата на колите, защото искаха да прекратят практиката хората да взимат гумите на съседа, за да минат успешно на преглед.
39. Нямаше СВОБОДА. За простака това не е проблем, но не един свободен дух се удави в алкохол.
40. Хората се събираха да си разказват какъв е живота на запад. Ако някой беше излизал, то гарантирано можеше да е център на внимание във всяка компания. Всички го слушаха и попиваха. Част от тия сега ви разправят колко хубаво е било зад завесата.
Мога да изброявам изродщините на комунизЪма до второ пришествие. И мисля да живея, за да разказвам на децата и да ги предпазя от лъжите. К‘во беше: който не познава историята рискува да я повтори.
Лъжата е лъжа, не е истина. Войната е война, не е мир. Доносникът си е доносник, овчарят си е овчар, а Милка не е соц марципан.
СВОБОДАТА Е ПО-ВАЖНА ОТ ХЛЯБА!“
Velin Hristov
цитирай
23. bdenkov - 25
09.11.2019 22:15
Ключови дати от падането комунизма в Европа през 1989 г.:

- 4 юни: в Полша се произвеждат първите частично свободни парламентарни избори от четири десетилетия. Водената от движението "Солидарност" опозиция печели всички без едно от местата в парламента, за които се води свободна надпревара

- август: десетки хиляди източногерманци се стичат към дипломатическите мисии на Западна Германия в Източен Берлин, Чехословакия и Унгария в търсене на политическо убежище

- 24 август: в Полша дългогодишният съветник на "Солидарност" Тадеуш Мазовецки става първият министър-председател некомунист в Източния блок

- 11 септември: Унгария отваря западните си граници за източногермански бежанци

- 7 октомври: на посещение в Източен Берлин съветският лидер Михаил Горбачов индиректно призовава за реформи; хиляди протестират срещу източногерманския режим в първата от поредицата демонстрации, които на 4 ноември прерастват в единмилион митинг

- 7 и 8 ноември: управляващото Политбюро в Източна Германия подава оставка

- 9 ноември: пада Берлинската стена, отворена е границата между Източна и Западна Германия

- 10 ноември: На пленум на ЦК на БКП Тодор Живков подава оставка, на негово място е избран Петър Младенов

- 17 ноември: Първи протестен митинг на опозицията на пл. "Св. Александър Невски". Издига се искане за радикална демократична промяна
- 17 ноември: в Чехословакия студенти влизат в сблъсъци с милицията, поставяйки началото на "Нежната революция"
- 16 декември: Многохиляден митинг пред Народното събрание с искане за отпадане на чл. 1 на живковата конституция - за ръководната роля на БКП. Тогавашният президент произнася репликата "по-добре танковете да дойдат", станала по-късно причина за неговата оставка
- 17 декември: румънската милиция стреля по демонстранти. Пет дни по-късно диктаторът Николае Чаушеску и съпругата му Елена се опитват да избягат от размириците, но са осъдени и екзекутирани на Коледа
- 29 декември: край на комунистическото управление в Чехословакия. Дисиде
цитирай
24. bdenkov - 26https://kiselec1.blogspot.com/2019/05/18-30-31-1982.html
09.11.2019 22:19
Дисидентът Вацлав Хавел е избран за президент.
1990 година:
- 10 юни: първите в България многопартийни избори, печели БСП, преименуваната БКП
- 1 август: Великото Народно събрание избира първият лидер на СДС д-р Желю Желев за президент на България
- 3 октомври: Германия се обединява
- 9 декември: Лех Валенса печели първите демократични избори в Полша!
Тежко, много тежки ми е да изрека тази истина, защото тя е смъртоносна за България.
През годините на комунистическия режим сталинистите у нас унищожиха по най-жесток начин елита на България, който имаше здрави, непоклатими родословни корени и морал.Тогава градовете и селата осиротяха,населиха ги некадърни и безскрупулни червени изроди,които генетически предадоха на поколението им техните черти и качества.
Генетически увредените и нравствено опустошените потомци на българските комунисти заблудиха оцелелите истински българи през годините на посткомунистическия преход и продължиха със сталинистките средства , методи и форми да управляват България цели 30 години.
Не познавам друга европейска страна с такава жестока съдба.И такъв народ в нея, който цели 75 години да търпи непоносимия комунистически и посткомунистчески режим на червените изроди.
Носталгични са само тия, на които тогава им е ставало а вече не им става. А, и ония, които нямат грам мозък в кухите кратуни.
Странно, това нещо го има по цял свят и в комунистически и в капиталистически страни и му се казва урбанизация. В градовете има повече удобства и пр. и хората затова натам бягат. Само у нас обаче е “заслуга“ и „постижение“ на комунизма и затова трябва да сме верни и благодарни на любимата партия до гроб. То и с много други „заслуги“ и „постижения“ на комунизма е така....
А ето тук пример до какво е довела тази „заслуга“ на комунизма (цитат от началото на 80-те): „... Решаването на жилищния проблем продължава да бъде важна задача ... В големите градове все още продължава да има остра жилищна нужда за някои категории граждани и особено за младите семейства.“
цитирай
25. bdenkov - 27
09.11.2019 22:21
Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:

„Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и не мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.

Моята вина се състои само в това, че всичко това, което Горбачов сочи като слабости в икономиката и всички сфери у нас и във всички социалистически страни в една или друга степен. Аз нося вина за това. Но не мога нося отговорност за това, което дадени хора, на които съм гласувал доверие, не са го оправдали.”

И ще добави нещо, което няма да намери смелост да каже пред българското общество:

„Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията за социализма!
Ключови дати от падането комунизма в Европа през 1989 г.:

- 4 юни: в Полша се произвеждат първите частично свободни парламентарни избори от четири десетилетия. Водената от движението "Солидарност" опозиция печели всички без едно от местата в парламента, за които се води свободна надпревара

- август: десетки хиляди източногерманци се стичат към дипломатическите мисии на Западна Германия в Източен Берлин, Чехословакия и Унгария в търсене на политическо убежище

- 24 август: в Полша дългогодишният съветник на "Солидарност" Тадеуш Мазовецки става първият
цитирай
26. bdenkov - 28Живеете като капиталисти а ревете за комунизма
09.11.2019 22:23
- 24 август: в Полша дългогодишният съветник на "Солидарност" Тадеуш Мазовецки става първият министър-председател некомунист в Източния блок

- 11 септември: Унгария отваря западните си граници за източногермански бежанци

- 7 октомври: на посещение в Източен Берлин съветският лидер Михаил Горбачов индиректно призовава за реформи; хиляди протестират срещу източногерманския режим в първата от поредицата демонстрации, които на 4 ноември прерастват в единмилион митинг

- 7 и 8 ноември: управляващото Политбюро в Източна Германия подава оставка

- 9 ноември: пада Берлинската стена, отворена е границата между Източна и Западна Германия

- 10 ноември: На пленум на ЦК на БКП Тодор Живков подава оставка, на негово място е избран Петър Младенов

- 17 ноември: Първи протестен митинг на опозицията на пл. "Св. Александър Невски". Издига се искане за радикална демократична промяна
- 17 ноември: в Чехословакия студенти влизат в сблъсъци с милицията, поставяйки началото на "Нежната революция"
- 16 декември: Многохиляден митинг пред Народното събрание с искане за отпадане на чл. 1 на живковата конституция - за ръководната роля на БКП. Тогавашният президент произнася репликата "по-добре танковете да дойдат", станала по-късно причина за неговата оставка
- 17 декември: румънската милиция стреля по демонстранти. Пет дни по-късно диктаторът Николае Чаушеску и съпругата му Елена се опитват да избягат от размириците, но са осъдени и екзекутирани на Коледа
- 29 декември: край на комунистическото управление в Чехословакия. Дисидентът Вацлав Хавел е избран за президент.
1990 година:
- 10 юни: първите в България многопартийни избори, печели БСП, преименуваната БКП
- 1 август: Великото Народно събрание избира първият лидер на СДС д-р Желю Желев за президент на България
- 3 октомври: Германия се обединява
- 9 декември: Лех Валенса печели първите демократични избори в Полша!
бабо ти като жалиш толкова за комунизма защо не се снима веднъж от червения площад а само от западна Европа. Живеете
цитирай
27. bdenkov - 29
09.11.2019 22:33
Тодор Живков: Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църният дявол ви го е казвал!
Някога ходели с калашници и противогази на обучение ... заради това ли СССР се разпадна и стана капиталистически?
И как разглобяването за норматив на АК-47 ще ти помогне при бедствие?
На 17 август 1962, горе-долу година след построяването на Берлинската стена 18 годишните Петер Фещер и Хелмут Кулбик се опитват да избягат от Източна Германия. Планът е да се скрият в дърводелски цех близо до стената на Цимерман Щрасе, да наблюдават граничарите, да скочат през прозореца в зоната на смъртта (ивица земя между главната стена и паралелна ограда, в чийто строеж те двамата участват отскоро), да пробягат през нея и да се покатерят върху високата 2 м стена с телена мрежа отгоре, в кв. Кройсберг на Западен Берлин, близо до Чекпоинт Чарли.

Планът им е успешен първоначално. Фещер и Кулбик достигат до стената. Но в момента, в който започват да се катерият, Източно Германските граничари ги забелязват и откриват стрелба. Кулбик успява да прескочи, но Фещер е прострелян в таза, докато се катери пред очите на стотици свидетели. Той пада обратно в "Зоната на Смъртта" в Източна Германия, където остава видим от стотици свидетели вкл. журналисти. Въпреки стоновете си, Фетчер не получава никаква медицинска помощ от Източно Германска страна. Помощ също не са могли да му предоставят от Западно-германска страна. Полицията на Западен Берлин му хвърля бинтове, но той не може да ги достигне и умира от кръвозагуба след около час. Смъртта му предизвиква спонтанна демонстрация на стотици граждани на Западен Берлин, които крещят "Убийци!" на граничарите.

Петер Фещер е 27-и в редицата от известните случаи на убити при опит да прескочат Берлинксата Стена. За цялото си съществуване до 1989-а при опит да прескочат Берлинската стена, са известни 138 убити. Първият случай е само 2 дни след издигането на стената - Ида Сикман. Последният - март 1989-а на източно германец, който се опитва с балон с горещ
цитирай
28. bdenkov - 30
09.11.2019 22:36
Последният - март 1989-а на източно германец, който се опитва с балон с горещ въздух да прелети над стената, но пада и се оплита в жици.
Над 5000 успяват да преминат успешно над и под нея.

Берлинската стена е издигната заради масовото бягство на хора от Източен към Западен Берлин. До момента на нейното построяване през 1961-а 2 милиона бягат през тази част от границата от създаването на ГДР. Още през 1953-а ГДР иска от Москва да й разреши да построи стената, но получава отказ. През 1961-а 1000 души бягат в Западен Берлин ВСЕКИ ДЕН. Масовото бягство от "рая на земята" принуждава Хрушчов да даде разрешение. На 13 август 1961-а гражданите на Източен Берлин се събуждат със стена и дула на оръжия готови да разстрелят онези, които посмеят да я прескочат.

Стената е яркият символ на затвора, в които #MoSSковията и нейните сателити държаха поробените народи на Източна Европа. Днес на Запад и Изток са склонни да забравят, че стена имаше фактически не само в Берлин, А ПО ЦЯЛОТО ПРОТЕЖЕНИЕ на границите на МоSSковия и нейните сателити, че хиляди бяха разстреляни при опит да избягат от "рая на земята".

Смъртта на Петер Фещер има смисъл само ако ни напомня за това какво всъщност са тоталитарните режими и че днес Москва се е вдигнала да възстановява империята си в Източна Европа, носейки същия дух и сипейки порой от лъжи за режима в Соца.
Макрон продължава с про-московските изцепки. След обидните изказвания по посока България и Украйна, ветото на приемането на Албания и Северна Македония в ЕС и фаворизиране това на Сърбия.
Членът на научния съвет на Руското военно-историческо общество, доцент от Института по история на държавния университет на Санкт-Петербург, Олег Соколов е задържан с пакет с две отрязани ръце. Соколов е популярен путиниски патриот.

През март 2018-а Соколов стана популярен с фразата "Удри ги по мутрата", с която той нареди на студенти насила да изведат и пребият двама други по време на лекция в университета. Причината - студентите му задават неудобни
цитирай
29. bdenkov - 31мърши се правят на господари и единственото което могат да правят е да крадат мизерниците ... Та кажи де, защо?
09.11.2019 23:42
Членът на научния съвет на Руското военно-историческо общество, доцент от Института по история на държавния университет на Санкт-Петербург, Олег Соколов е задържан с пакет с две отрязани ръце. Соколов е популярен путиниски патриот.

През март 2018-а Соколов стана популярен с фразата "Удри ги по мутрата", с която той нареди на студенти насила да изведат и пребият двама други по време на лекция в университета. Причината - студентите му задават неудобни въпроси относно неговата научна работа. Скандалът е заснет на видео.

63 годишния Соколов е един от основателите на движението за исторически реконструкции в РФ. През 1976 той основава в СССР първата група за военно-исторически реконструкции. Днес той оглавява общоруското Военно-историческо движение, провеждащо реконструкции от наполеоновите войни. Той е кавалер на ордена на Почетния легион.

Убитата е 24 годишна негова студентка, с която е имал романтични отношения. Той се опитал да хвърли пакета в река в Санкт-Петербург, но зловещия товар заплува без да потъне. Соколов скача във водата и тогава събужда подозрение с действията си. Откаран е в болницата заради преохлаждане, където е арестуван.
още от турско време българина е ходил на ГУРБЕТ това е отразено много ясно в българските народни песни, ако случайно го знаеш или поне си го чувал от баба си!
У нас беше същото!
Опиташ се да избягаш от ограденият с бодлива тел лагер какъвто представляваше страната ни и обикновено те чакаше куршум!
Не случайно както падна соца куп народ избягаха от страната та да не би пак да се върне!
За съжаление стената в дебелите кратуни на поне половината българи няма да падне никога! Роденият роб никога не става свободен!
Сравни с нашата действителност - милиони хора научени единствено да чакат наготово, да се скатават, да не поемат отговорност за собствените действия, както тук, така и в целия бивш ком. блок - та това няма как да се промени просто така и само с пари - при нас ги няма и парите в тези размери, защото пък една шайка мърши се
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184777
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031