Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2019 22:21 - ДЕВИНСКАТА ПЛАНИНА – ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 11
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1869 Коментари: 25 Гласове:
4

Последна промяна: 06.11.2019 22:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  В този постинг ще поместя само няколко снимки с красоти от околностите на с. Буйново, след което се прехвърлям в региона на турското село Гьоврен. Тук почти всичките села са помашки, има малко български, а турските са само три.

image

Някога - пасищата на селяните от Буйново, днес обрасли с пасищен бурен площи...

image

На горната и на долната снимка показвам пасищния бурен, който го има и по планината Бясна кобила в Западните покрайнини. Хората някога са го унищожавали с горене. Корените са му много дълбоки. Никакво животно не го яде, защото не може да го откъсне. 

image



image

   Новата растителност по пасищата, след отхождането на хората от тях.

image



image



image

                               Типичен родопски пейзаж

image

И прецъвтелите цветя тук са красиви. Така, както има момичета на 
20 х 2,75, по-красиви от момичетата на 20 х 0,8.

image



image

Тук рядко има скали със здрав строеж. Те или са утаени скали, защото тук е било дъно на море, или са хумусообразуващи.

image

            Ако не бе извора в гънката с къщата, нямаше да я има и къщата.

image



image



image



















image



image

Родопски красоти, но съм малко тъжен - ще бъда ли някога отново тук...

image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image



image

            Тази кучка ме съпътстваше два дни, но и аз добре я нахраних.

image


Този мост е тип римски. Сводът му е стъпил на дме скали ад водата, а кемерът му е част от идеален кръг.  Такива мостове има няколко по Буйновското ждрело, които го правят проходимо. За да се възроди този край има идея да се направи широко шосе от Тешел през Буйново и Кожари до Ксанти, но ако това нещо се извърши ждрелото ще бъде унищожено. 
   Този мостхще ме отведе в с. Гьоврен, известно с джамията Султанайшеджамиси, седващата ми цел.
    Чао, Буйново....





Гласувай:
4



1. bdenkov - Кратка хроника на новия български капитализъм.
06.11.2019 22:40
През 1993 г. знакови фигури от началото на прехода, под чийто контрол преминаха ключови части от икономиката, основаха Конфедерация на едрите индустриалци или Г-13. На снимката: Красимир Стойчев ("Трон"), Емил Кюлев (Туристспортбанк), Илия Павлов ("Мултигруп"), Валентин Моллов (групировка "Моллов"), Васил Божков ("Нове холдинг"), Добромир Гущеров ("Орел"). По-късно Павлов и Кюлев бяха показно убити.
Историята на прехода може по-добре да бъде разбрана през историята на възродения капитализъм и натрупването на българския частен капитал след 10 ноември 1989 г. Общата нишка на всички етапи в този процес е, че държавата в лицето на нейното текущо политическо представителство способства за прехвърлянето на публични активи и средства към конкретни частни субекти чрез търговия с влияние. На практика акумулацията и концентрацията на частен капитал е предшествана от идването на власт на подходящи за целта и етапа на развитие партии и политици. В различни периоди българският частен капитал укрепва чрез приватизация на държавна и общинска собственост, насочване на обществени поръчки и еврофондове и укриване на данъци и акцизи в условията на защита от закона, а понякога и с подкрепата на специфично законодателство. Този процес може да обясни много от неочакваните политически събития в страната, които трябваше да акушират и обезпечат натрупването на частни капитали.
Могат ясно да бъдат обособени шест негови периода.
1. Приватизация на външния държавен дълг (1985 - 1991)
Новата история на българския капитализъм често се свързва с Указ 56 от 1989 г. Неговият рестарт обаче започва още през 1985 г. с новия курс на разведряване на съветския лидер Михаил Горбачов. За много кратък период България натрупва външен дълг от над 10 млрд. долара, голяма част от който потъва във външнотърговските дружества и задгранични български предприятия. Съдбата на много от тях остава неясна, както хората и организациите, усвоили техния капитал. Промяната на 10 ноември 1989 г. всъщност заварва България
цитирай
2. bdenkov - 30 години преход
06.11.2019 22:41
Могат ясно да бъдат обособени шест негови периода.
1. Приватизация на външния държавен дълг (1985 - 1991)
Новата история на българския капитализъм често се свързва с Указ 56 от 1989 г. Неговият рестарт обаче започва още през 1985 г. с новия курс на разведряване на съветския лидер Михаил Горбачов. За много кратък период България натрупва външен дълг от над 10 млрд. долара, голяма част от който потъва във външнотърговските дружества и задгранични български предприятия. Съдбата на много от тях остава неясна, както хората и организациите, усвоили техния капитал. Промяната на 10 ноември 1989 г. всъщност заварва България като практически фалирала държава, като самият фалит е обявен месеци по-късно. При това положение е ясно, че източникът на първоначалния български частен капитал е свързан с натрупването на българския външен дълг. Така е дадено ново начало на българския капитализъм след 1947 г, когато е национализирана (по-точно експроприирана) огромната част от българската индустрия. След Указ 56 като най-важен акт на държавата в лицето на БНБ може да се смята раздаването на лицензи за частни банки и захранването им с капитал от новосъздадените... държавни банки. Още през 1989 г. започва и бързо да нараства броят на частните фирми, сред които изпъкват кредитираните от новите държавни и частни банки. Този период условно завършва с приемането на нова конституция.
цитирай
3. bdenkov - 3
06.11.2019 22:41
2. Приватизация на приходите и национализация на загубите в държавната икономика (1992 - 1996)
В условията на остър глад за капитали предимство получават тези от новите частни фирми, които застават на входа и изхода на големите държавни предприятия с цел изсмукване на печалбата и фалирането им преди предстоящата приватизация. Натрупването на достатъчно капитали обаче изисква време и това забавя приватизацията с няколко години въпреки приетия закон още през 1992 г. Започналите реформи на либерализация на икономиката са блокирани, за да се обезпечи по-лесният контрол върху огромните, но неефективни държавни структури. В резултат частните фирми приватизират печалбите, а загубите се кредитират от държавните и частните банки - до 1996 г., когато фалират 15 банки и се развихря хиперинфлация. България още не се е възстановила от фалита през 1990 г., валутният резерв е на критично ниско ниво и БНБ (с основна заслуга за създаването на фалиралите банки) няма полезен ход освен печатницата на пари. Милиони българи попадат под прага на бедността. Същевременно стартира масова приватизация за много предприятия, които биха могли да бъдат продадени срещу свеж валутен ресурс на чужди инвеститори. Масовата приватизация създава няколко бизнес групи, задавайки облика на днешния икономически елит.
цитирай
4. bdenkov - 4
06.11.2019 22:43
3. Приватизация на държавната и общинската собственост (1997 - 2002)
На практика новият държавен фалит беше предотвратен от МВФ и Световната банка срещу две ключови условия - въвеждане на валутен борд и приватизация или ликвидация по списък на най-големите губещи държавни предприятия до 30 юни 1999 г. Острата нужда от валута изкара на преден план касовата приватизация, като в рамките на три години почти 2/3 от българската икономика премина в частни ръце. Малкото чуждестранни инвеститори (на фона на азиатска, руска и косовска криза) срещат обаче острата и нелоялна конкуренция на новите български капиталисти - с достатъчно капитал и политически инструменти, с които придобиват някои от най-големите български предприятия. Българските приватизатори са три вида: ликвидатори, които директно разпродават активите; бъдещи олигарси, които продължават дейността на приватизираните предприятия под политически чадър, и малка група реални предприемачи, които опитват да правят бизнес по пазарен начин. Оттогава условно българската икономика се разделя на сектори, работещи на пазарен принцип и свързани предимно с износа за чужди пазари, и сектори, работещи основно на българския пазар с политическа подкрепа - явна (обществени поръчки, законодателен лобизъм) и неявна (неплащане на данъци, търговия с влияние), за конкретни играчи.

Вместо предприемачески капитализъм, основан на конкуренция и върховенство на правото, имаме олигархичен, основан на протекция и подаръци от държавата.
цитирай
5. bdenkov - 5
06.11.2019 22:44
4. Концесиониране и замяна на държавната собственост (2003 - 2008)
След голямата приватизация започва приватизацията и концесията на монополите и подземните богатства. На "тезгяха" излизат БТК, електроразпределителните дружества, ВиК, "Булгартабак", летища, пристанища, мини. В този процес самостоятелно или с чуждестранни инвеститори и фондове активно участват български бизнес групи, натрупали вече значително състояние и влияние чрез държавата.

Предстоящото влизане в ЕС прави особено атрактивна явната и скритата приватизация на държавна недвижима собственост предвид очакваното поскъпване на имотите. Особено голямо значение имат заменките, чрез които е незаконно приватизирана значителна държавна собственост с качество за ваканционни имоти, давайки така огромен тласък на застрояването на Черноморието и планинските курорти. И на превръщането на България в евтина туристическа дестинация, а масовия туризъм – в привилегирован от държавата сектор.
В края на този период започва и усвояването на еврофондове, като през различни схеми съществена част от тях се предплащат на политици и чиновници като условие за получаването им.
5. Усвояване на държавна и европейска собственост (2009 - 2013)
Световната финансова криза сменя модела на икономически растеж и вече не е рентабилно да се печели от имоти и собственост. Най-апетитни стават ВЕИ проектите с гарантирана от държавата доходност. Първите проекти успяват да се закачат за държавата (през НЕК) за период от 20 и повече години, но много чужди инвеститори губят инвестициите си след рязка промяна на законодателството.
Неизвестни български строителни компании започват да печелят стотици милиони от обществени поръчки и еврофондове, докато чуждестранни компании системно губят търговете. Някои от собствениците на новите строители се свързват с най-големите бизнеси с акцизни стоки, като в същия период настъпва срив в събираемостта на акцизите.
цитирай
6. bdenkov - 6
06.11.2019 22:45
Чрез насочване на средства на държавните дружества с ударни темпове набъбва една банка, издигнала на ново ниво търговията с икономическо и политическо влияние. Преразпределена и концентрирана е огромна индустриална собственост в полза на политически лица, което закономерно води до нейния фалит. Случайно или не, както и през 1996 г., фалит в банковата система отново се случва след конфликт заради газопреносен проект. Но най-тежката последица от фалита е, че непазарните формули за икономически успех стават заразителни, нанасяйки голям удар върху пазарната икономика и инвестиционния имидж на България.
В последните години концентрацията на частен капитал и политическо влияние в няколко лица и групи достига нива, които обезсмислят политическия процес и изпразват от съдържание демократичните институции.
6. Подаряване на държавна собственост и права (2014 - 2018)
Украинската криза и краят на "Южен поток" разместват картите - поредното спиране на еврофондовете на правителство на БСП показва, че те могат да бъдат усвоявани при определена политическа конфигурация. Изострянето на олигархичните апетити обаче няма как да бъде овладяно само с еврофондове. Започват подаръците чрез държавни действия или бездействия - КТБ, "Булгартабак", БТК, "дупки", опрощаване на дългове, сделки с активи за милиони срещу нищожна цена, неочакван фалит на застрахователни компании, половинмилиарден ремонт на язовири и др. Особено впечатляващо е възкръсването на проектни трупове като АЕЦ "Белене" с аргументи, обратни на тези за спирането им, от същите политици. Едва ли е учудващо и бездействието на държавата по отношение на хазартната реклама, заливаща националния ефир. На този фон чуждестранните инвестиции са на рекордно ниски нива, а доколкото ги има, са почти за производство на стоки и услуги за износ, където политическият риск е минимален.
цитирай
7. bdenkov - 7
06.11.2019 22:50
В крайна сметка концентрацията на частен капитал и политическо влияние в няколко лица и групи достига нива, които в голяма степен обезсмислят политическия процес и изпразват от съдържание демократичните институции.
Какви изводи можем да направим за възродения български капитализъм?
1. Неговият генезис - от кръгове свързани с бившата комунистическа партия и нейните служби, определя характера и формата на икономическия преход към пазарна икономика, а оттам и днешния облик на българската държава и общество.
2. Беше продължена лошата традиция на следосвобожденския капитализъм за трупане на богатство чрез участие в политиката или в тесни връзки с нея. В резултат вместо предприемачески капитализъм, основан на конкуренция и върховенство на правото, имаме олигархичен капитализъм, основан на протекция на избрани капиталисти с подаръци от държавата, защита от закона и подкрепа от специализирано законодателство. Не е случайно, че трудно можем да асоциираме богатството в България с голям бизнес, наложил брандиран продукт на българския или международните пазари.
3.Приватизацията на държавната собственост в полза на цялото общество е саботирана до укрепването на националния капитал - често чрез източване на държавни предприятия, и след това проведена предимно в полза на определени купувачи и в ущърб на западни чуждестранни инвеститори. Обективността изисква да се отбележи, че именно приватизацията създаде пазарната икономика в България и привлече милиарди чуждестранни инвестиции.
4. В топ 10 български компании по приходи през 2017 г. има само три чужди инвеститора, свързани с приватизацията, два от които са (квази) държавните "Лукойл" и ЧЕЗ. И само един на зелено – "Кауфланд". Цели 7 от 10-те топ компании са в сектор енергетика – единственият, в който държавата запазва силно икономическо присъствие след приватизацията. В топ 100 чуждестранните инвеститори са под 50%, като почти половината от тях са в енергетиката.
цитирай
8. bdenkov - 8
06.11.2019 22:52
5. Българската икономика е сравнително ясно разделена на експортен сектор, който функционира на пазарен принцип и произвежда около 2/3 от БВП, и вътрешен, който е силно зависим от политическото влияние през обществени поръчки, еврофондове , акцизни стоки и лобистко законодателство.
6. Благодарение основно на своя експортен сектор и еврофондовете българската икономика расте и осигурява политическо спокойствие на управлението и на останалата част от икономиката. България започва прехода към пазарна икономика с близо 70% от износа си за СССР и изживява тежки политически и икономически трусове, губейки основните си пазари при липса на силно вътрешно търсене и малък пазар, а започва своето възстановяване с увеличаване на износа си за европейските пазари във връзка с предстоящото членство в ЕС.
7. Може да се каже, че при износ в размер на 2/3 от БВП и 70% от него за ЕС преходът като икономическа интеграция в друга политическа общност е завършил. Но това се случи, без България да отговаря на копенхагенските критерии за върховенство на правото и в известна степен на критерия за функционираща пазарна икономика, съгласно които беше приета в ЕС. Затова не е пресилено да се твърди, че в политически план България днес е по-близо до 1989 г., отколкото до 2005 г., когато подписахме договора за присъединяване към съюза.
8. Пазарната икономика, която в крайна сметка позволи натрупването на българския частен капитал, стана възможна предимно чрез политическата подкрепа, експертните усилия и фондовете на ЕС, МВФ и Световната банка.
9. България ще трябва да се справи с огромни предизвикателства през третата декада на XXI в. предвид навлизането на новите дигитални и биотехнологии по света, очакванията за нова световна икономическа криза и геополитически трусове, но най-вече заради липсата на дългосрочна и последователна визия за развитие на българската държава и икономика.

Мдааа ... кратко, ясно и точно. За съжаление - не много оптимистично.



цитирай
9. bdenkov - 9и анализи на въпросите около прехода.
06.11.2019 22:53
То при нас това не е капитализъм. Просто стана така че вместо кремълската паплач да иде в панделата за престъпленията си от 44-89 - те си приватизираха държавата отново и пак те я управляват и така просто минахме от социализъм към демократичен социализъм където властта има голямо влияние над икономиката и политическия живот и следователно с голяма свобода за корупция , то взима рошвети от кремалските корпорации като им обещава че ще ги пази от свободната конкуренция и така стават монополи и 2-те играят заедно срещу предприемаческия свободен пазар и икономическата свобода в България... на това се нарича корпоратизъм .Всички викат запада ни пречени това а никой не вижа че още няма запад тука.. все още сме колония на Кремъл с кремълско комунистическо правителство, проруска мафия, Руски монополи като Лукоил и др. Чудя се как западните ни партньори ни търпят още ...
Разграбването на България се извърши по кагебистко - кадесарски план и съответния ,,модус операнди”. Контролираните медии насочиха вниманието на въодушевените тълпи изключително върху организирани риалити шоута от политически характер.
,,Разделяне на партията от държавата”, ,,политически и медиен плурализъм”, ,,въздаване на правосъдие”...
Комунистическите модел-мейкъри проектираха ,,нежната революция” като стратегия за енергоемки мероприятия, посветени на преливане от пусто в празно. През това време под сурдинка червените банкери и директори окончателно декапитализираха и подготвиха за приватизация хиляди производствени и търговски предприятия. След ликвидирането на браншовите асоциации и стопанските обединения последва незабавна пререгистрация на подразделенията им. Безценни информационни масиви изчезнаха безследно и замитането на следите се сведе до рутинна работа, проста като фасул.
Този текст, без редакция, бих го препечатал по учебниците за горните класове. Доста добре смляно и информативно четиво, което, при възникнал по-задълбочен интерес дава основните направление за по-нататъшни проучвания и а
цитирай
10. bdenkov - 1
09.11.2019 00:22
Ще разкажа един спомен от моето детство! През 1984г бях с родителите си на море в Несебър. Квартира, тип русенско легло за нашите, а аз на дивана.Обща баня, който е пръв печели топла вода.До нашата квартира имаше немско семейство, германчето всеки ден с "Тоблерон ", шоколадови яйца и куп непознати за мен неща! Исках и аз, но не можеше, в " Корекома" само с валута, левчета не вървят! Питах се, защо за германчето има, а за мен-не може! Баща ми намери на" черно" долари , но в "Корекома" имало милиционери...Тогава за първи път разбрах как живее западния човек....

цитирай
11. bdenkov - 2За цената на почивката на море в края на 80-те
09.11.2019 00:24
За цената на почивката на море в края на 80-те
Репортаж на Румяна Узунова по радио Свободна Европа (1989 г.)
Начало, нали?… „И у нас идва времето на отпуските. Това нещо – летуването на море, е голямо събитие в живота ни. Пълно с добри и недотам добри емоции. Но какво прави българското семейство, ако иска да прекара 14 дни на курорт. Нека това да е семейство от 4 човека. Той е инженер на 36 години с 270 лева. Тя – на 30 години с висше образование, 270 лева на месец също. Приемаме, че това условно семейство Иванови взимат тези 270 лева напълно чисти пари, както казваме. Приемаме, че тези хора не са обременени със заем за жилище, спестовни влогове, застраховки и т.н. В тази сума влизат и 60 лева детски добавки, обикновено давани на майката. Децата на Иванови са 10 и 12-годишни, момче и момиче. Иванови имат автомобил “Жигули”, купен от техните родители. Както се вижда – семейство, облагодетелствано от живота по нашите стандарти. За общо сравнение, тези 270 лева са 54 долара по реалния курс, а не по официалния, обявяван от “Държавен вестник”. Реалният курс се определя от черната борса: 1 долар за 5 лева. Това е минимума; стига се до 6, 7 лева за долар, особено лятото по курортните центрове. Така: в дома на семейство Иванови влизат 540 лева месечно. Ако заплата от 270 лева разделим по дни и часове за 21 работни дни по 8,5 часа излиза, че инж. Иванов и жена му получават дневно по 12.80 лева или около 1,50 лева на час… Те ще отидат на море с карти, купени от предприятието примерно на съпругата, за 14-дневна смяна в почивните станции. Една карта струва 45 лева на човек. До реалната й стойност от 110 – 120 лева заплаща предприятието. Детските карти са по 36 лева. Общо за семейството – 162 лева за карти. На път от София за Бургас – приемаме, че условното семейство Иванови живее в София и /…/ някои от близко разположените почивни станции, че те ще приготвят 80 лева за отиване и връщане с колата. Самолетът е по-скъп. Влакът е някъде по средата, но ще пътуват някъде 6
цитирай
12. bdenkov - 3
09.11.2019 00:26
Влакът е някъде по средата, но ще пътуват някъде 6 – 7 часа. И така, до тук семейството е изхарчило 242 лева. Близо една месечна заплата. Тръгват от София и карат бързо, за да не правят разходи по пътя. Закуски и термос с кафе от вкъщи.
Но за да се тръгне, се налага поне малка подготовка. Ние, българите, не сме глезени и не си купуваме примерно бански костюми всяка година. Но тази година Иванови ще си купят. Мъжки плувки: 12 – 16 лева. Дамски бански костюм: 20 – 30 лева. Има и по-евтини, но с лошо качество и грозни, а Иванова е все пак жена със самочувствие. Плажен малък чадър е около 20 лева. Крем против изгаряне: от 8 до 40 лева. По-евтините стоки от така наречената “народна козметика”, ако я има, те са долнокачествени. Може за гримиране: 9 лева. Изобщо българките са доста затруднени с козметиката, ако искат нещо наистина добро. По-нататък: обувки тип „сабо”: 20 – 25 лева, т.е. 2 дневни надници. Хавлиена плажна кърпа – 24 лева. Дъщерята е вече 12-годишна и иска модерни избелени джинси – 70 лева, приблизително една четвърт месечна заплата. За сина маска, шнорхел, плавници – приблизително 13 лева, равни на един ден работа. Но тези вещи ще служат още дълго време, значи не е много страшно. Трябва дезодорант: струва 10 до 27 лева (българският – но за късо време свършва, макар и да е по-евтин), значи е по-изгодно от скъпия, лицензионен. Слънчеви очила има за 16 лева, например. Те са скъпи и се купуват само за родителите. За децата шапки от плат за по 2 лева. Филмче за фотоапарат тип “Лайка” – 1.20 лв., т.е. около един час работа на родителя. Така, след тази подготовка са похарчени общо около 220 лева. И освен това, този списък е малък, бих казал скъпернически, това разбира всеки слушател.
След бързото шофиране към морето семейството е в почивната станция. Записване, паспорти и т.н. Стаята е стандартната: легла, маса, санитарен възел, нощна лампа и т.н. Има си ред: да не се шуми, да не се яде в стаята.
цитирай
13. bdenkov - 4
09.11.2019 00:28
Входната врата на станцията се заключва в 23 или 24 часа. Във фоайето – телевизор, табла, може и карти. Може да няма режим за водата, но често и има. Бельото, спалното се сменя понякога всяка седмица. Ако станцията е на южното Черноморие, почти сигурно е, че там водата спира през деня. От варелите и техните самоделни цистерни ползата е малка. Къпе се този, който изпревари или е готов да го прави нощем. Събира се пак нощем и вода в кофи, за другия ден. Всеки, който е бил в станциите, особено тези с бараки, наречени бунгала, познава този режим. Китен, Ахтопол, Мичурин и други градчета са свикнали с това. Но черноморската ни столица Варна не е в по-добро положение. Миналата година бях там доста дълго време през лятото. Шадраванът пред Партийния дом беше много по-добре снабден с вода от някои жилищни комплекси. И така Иванови отиват на храна – три пъти дневно. Храната е сносна, ако не са много претенциозни. Менюто е лишено от разнообразие, но определено това е общо зло. Снабдяването е окаяно. Не е приятно да ядеш тлъсто свинско при 30 градуса по Целзий, но който не го харесва, да си е стоял в София. Приборите често са мазни от лошото миене. Мирише на хлорна вар от тоалетните, но се свиква – на море сме. Някои разнообразяват менюто чрез чакане на опашки за плодове. Ако ги има, и според сезона. Примерна цена на кг диня е 1.20 лв. на пазара в Созопол през юли. Значи една малка три килограмова диня се равнява на около часовата надница на Иванов.
Килограм краставици – 1 лв. tn_20150421_164420Все пак ядене, лежане на плажа и сън са скучни. Разходка до Слънчев бряг например – около 5 лв. за бензин. Вечеря в среден ресторант заедно с децата им ще струва около 60 лв. Меню: ракийка със салата, чиния шницел, бутилка вино, нещо безалкохолно, сладолед за децата, евентуално кафе. Значи приблизително една четвърт на месечна заплата. Влакче за разходка приблизително 20 минути струва 2 – 3 лева на цялото семейство. На плажа атракция: качване на балон – 6 лева на човек за около 15
цитирай
14. bdenkov - 5
09.11.2019 00:29
На плажа атракция: качване на балон – 6 лева на човек за около 15 минути, лично пробвах това през 87-а година, август месец на Златни пясъци. В тази област цените тук леко варират според курорта и комплекса. Водно колело – от 1 до 3 лв. на човек, шезлонг за плажа – 3 лв. на човек. Има и кино, ако успеете да се доберете до билети за него. Има и сладолед, пица, пуканки. Една пица струва 1 -1.60 лв. на улично павилионче – това е един час работа на инж. Иванов. Ако купи на семейството пуканки, т.е. 4 малки пакетчета, ще плати 1.20 лв. Пак по улиците на курортите има и пържени картофи, струват около 9 лева килограма, т.е. 6-часов труд на същия инж. Иванов. Парадоксално, но вярно: рибата е по-евтина от картофите, вероятно защото повечето е океанска замразена.
Понеже Иванови са на принципа, че на курорт се ходи веднъж годишно и е простено да се поразпуснат, за тези 14 дни ще похарчат още около 250 лв. Повече не може, не стигат. И така, общо летуването с карта ще им струва над 700 лв. Ако няма някакви екстремни разходи като ремонт на колата или купуване на лекарства. И при такива добри финансови условия не може да се летува винаги, защото за картите има опашки и се чака по 2, 3 и 4 години. Записвания в профкомитета. Да, има и частно летуване. Цените – ето ги: Хотел с „три звезди” в Бургас, казва се “България”. Стая с две легла – 28 лв. за нощувка, т.е. два работни дни на инж. Иванов. Вечеря в този хотел – минимум 15 лв. на човек. За четиричленно семейство за 14 дни – приблизително 1600 лв. за спане и вечеря. Равно на приблизително шест месечна заплата. В аперитива водка с кока кола или сладолед и нещо безалкохолно за децата ще ти струва 5 – 6 лв. на човек. Едно кафенце в хотелското барче струва 1.80 лв. – повече от един час труд на нашия инженер. Други цени: моля, взети са от ценоразписа на хотел в София, също тризвезден. Басейн – 3.50 лв. на час за 1 човек. Масаж – 12 лв. на човек за един час. За сауна – 3.50 лв. на човек на час. За хотелите по Черноморието с повече
цитирай
15. bdenkov - 6
09.11.2019 00:31
За хотелите по Черноморието с повече звезди не говоря. Те са практически недостъпни за българите. В игралните казина българин не може да влезе. Има си портиер, за да не го пуска. И какво ли ще прави там? И без това няма валута. Държа да повторя: посочих цени, като се старах да са минималните. Има по Черноморието и частни квартири. По южните, безводни, с полупразни магазини градчета, е пълно с българи. Нощувка от 2-8 лв. на човек, но не е задължително в стая. Може да се спи в приспособен гараж или полуготов таван. Там се заселват предимно по-бедни и млади хора. Интересна подробност за частните квартири: Там редовно се правят милиционерски проверки, които представляват следното: През нощта или в ранна утрин в промеждутъка между 4 и 6 часа сутрин на вратата започва да се тропа и пристигат обикновено милиционер и цивилен. Започват проверка на паспортите. В крайно неприятно положение изпадат хора, които не са женени, а просто приятели и са си позволили лукса да спят заедно в една стая. От това нещо може да си изпати сериозно хазаинът. Но с такива проверки е свикнал всеки; те се правят редовно и почти не правят вече впечатление. Никой не се опитва да попита правилно ли е и защо.
Някой мой опонент би казал, че забравям за пансионатното летуване. Ето например: Златни пясъци, хотел с четири звезди – 17.50 лв. на човек на ден, от тях 8 лв. за храна. Значи за 14 дни – 245 лв. на човек. Близо месечна заплата, но това е извън курортния сезон. През сезона цените са и по-високи. Има ги в обяви по вестниците, всеки може да ги разбере. Напомням: 17.50 лв. са равни на 11 часа труд на инж. Иванов. Някои мой слушател от Европа би попитал: Как тогава да обясним, че българите все пак са на море? Те са на море с цената на големи затруднения. Те са притеснени. Не се учудвайте, западни туристи, като гледате огромните опашки – там е по-евтино, защото българинът на море живее както останалите месеци от годината. В зле скриван недостиг, в постоянно броене на левчетата. Българинът на море
цитирай
16. bdenkov - 7
09.11.2019 00:34
Българинът на море, както и в делничния си живот не се пита дали иска да си купи нещо, а дали може да си го позволи. Сигурно някой началник от туризма ще ми каже, че за българите цените са по-ниски, отколкото при чужденците при нощувката, например. Това е добре, но води дотам, че в хотелите и частните квартири предпочитат чужденци. От тях има сметка.
Да, на курорт българинът се чувства като неканен гост, като беден натрапник. Ето, за това, като дойде време за летуване, освен приповдигнато настроение, семейство Иванови изпитват и доста негативни емоции. Благодаря ви за вниманието.”
Ще разкажа един спомен от моето детство! През 1984г бях с родителите си на море в Несебър. Квартира, тип русенско легло за нашите, а аз на дивана.Обща баня, който е пръв печели топла вода.До нашата квартира имаше немско семейство, германчето всеки ден с "Тоблерон ", шоколадови яйца и куп непознати за мен неща! Исках и аз, но не можеше, в " Корекома" само с валута, левчета не вървят! Питах се, защо за германчето има, а за мен-не може! Баща ми намери на" черно" долари , но в "Корекома" имало милиционери...Тогава за първи път разбрах как живее западния човек....
„Днес 99% от българите не могат и да си мечтаят да отидат за три седмици на море.“
Не знам за теб, аз няколко пъти ходих вече тази година. Вярно, не за 3 седмици наведнъж, а по няколко дни, най-дългото беше една седмица.
Всеки път на излизане от София един час висене, и на влизане в Бургас още 1 час. Опашката от коли стига до завоя за Българево, тоест към 10 км.
Явно и други като мен ходят по няколко пъти на море.
През соца също съм ходил, с баща ми с Москвича, сам мога да сравня колко хора имаше тогава по морето и колко има сега. В пъти повече са.
Мда, сега повечето българи от софийско ходят в Гърция. Да попитам колко от тези „добре живеещите по времето на соца“ , които са писали по-горе ходиха в Гърция през 80-те???
А някъде другаде освен в България ходихте ли??
А защо не си зададете въпроса защо не сте ходили?
цитирай
17. bdenkov - 8
09.11.2019 00:38
Да, ходили сме и преди 1989 и след това. Ти ако не си ходил проблема си е в теб. Наистина не пускаха сульо и пульо както сега, но на който му се налагаше си ходеше навсякъде. И престанете да заблуждавате хората! Умните и кадърните се ценяха, за разлика от сега.
Глупости, пускаха избрани комунистически боклуци, обикновените хора най-много да ги застрелят на границата. Умните и кадърните не ги ценяха, ценяха подмазвачите комунисти. Скапан строй, само пълен дебил може да го харесва!
Статията е от 89-та, тогава доларът струваше точно 5 лв, боновете от моряците 7 лв(мисля че бяха долар и 50), а динята в Бургас струваше 1 лв. В Созопол се учудвам за 1,20 да е можело да се намери нещо. По-скоро 1,50. За сравнение гледайте българския филм Васко да Гама от село Рупча, там три броя праскови, съмнявам се да са имали килограм струваха 1,50 лв. Сините сливи една кесийка, може би 300 грама струваха 1 лв.
Наистина, голяма мизерия беше ходихме все на едни изключително гнусни бунгала в Ахтопол , буквално пробити на места, из които шетаха всякакви гадинки. Само за там можеха мама и татко да уредят милите. Цял ден пърпорене с трабанта и разбира се много игри на стражари и апаши. Да, и аз имам прекрасни спомени, защото бях дете и си живеех безгрижно, но, че си беше мизерия и че не стигаха парите – беше. Хем нашите имаха хубави професии… Я сега, при все всички неотечими недъзи на България в която живеем, трябва да ви кажа, че съумявам да дам доста повече на децата си. Пък вие си плюйте, не пречите
Ахахаха сега живеем в пъти по-добре от скапаната комунистическа диктатура! Беше пълна мизерия, нямаше никакви качествени стоки, чакаш за цветен телевизор – руски боклук по 1 година и струващ 5 заплати. Само некадърниците искат комунизъм и се оплакват от сега, защото нямат акъл да изкарат един лев.
Абсолютно точно! Те и немците са така, 80 милиона напълно ненормални всичките. Вместо да си стоят в ГДР и другите да дойдат при тях, да видят хубавото, те тръгнали да се обединяват! Сега щяха
цитирай
18. bdenkov - 9
09.11.2019 00:41
1989 Бяхме на море на Несебър в някаква почивна станция. Бяхме с връзки понеже дядо ми на 69 години пенсионер с над 40 години стаж беше отишъл да изкара някой лев като поддръжка на станцията. Не от алчност, а от недоимък. Та бяхме в бунгало за двама, в което спяхме 5 човека – леля ми аз и тримата ми братовчеди. Двама спяха на земята, а гардероба беше изкаран отвън. Дядо ми, ни беше дал своето бунгало и спеше някъде другаде. Ако не беше тази схема, едва ли щяхме да отидем на море през 1989. Та понеже не плащахме за спането, а само купоните за храна имахме някакви пари за развлечения като сода с ментов сироп от караваната на моста, парче писа /не всяка вечер/ и през деня сладолед на плажа. А това че плажовете са били празни – нищо подобно. Бяхме гъз до гъз както се казва. Абе добре, че ни беше весело та не обръщахме внимание на мизерията. До ден днешен си спомням, че се къпехме само по обед като се връщахме от плаж. Вечер и сутрин, и да искаш не можеш. Някога се къташе цяла година за 10 дена на море и никъде не се ходеше през останалото време. Аз на зимен курорт до преди 10 години не бях стъпвал.
Сега си ходя, където и когато поискам, пак според възможностите ми е продължителността, но кеф ти уикенд във Велинград, кеф ти седмица на Тасос или пък дълъг уикенд във Виена.
Ахахаха сега живеем в пъти по-добре от скапаната комунистическа диктатура! Беше пълна мизерия, нямаше никакви качествени стоки, чакаш за цветен телевизор – руски боклук по 1 година и струващ 5 заплати. Само некадърниците искат комунизъм и се оплакват от сега, защото нямат акъл да изкарат един лев.
Абсолютно точно! Те и немците са така, 80 милиона напълно ненормални всичките. Вместо да си стоят в ГДР и другите да дойдат при тях, да видят хубавото, те тръгнали да се обединяват! Сега щяха да си карат чисто новите Трабанти и да си свиркат, вместо това те се качили кой на Мерцедес, кой на БМВ, кой на Фолксваген, ама де акъл! Руснаците пък какви Лади щяха да им докарат! Хем имаш чисто нова кола, хем отдавна
цитирай
19. bdenkov - 10
09.11.2019 00:43
Абсолютно точно! Те и немците са така, 80 милиона напълно ненормални всичките. Вместо да си стоят в ГДР и другите да дойдат при тях, да видят хубавото, те тръгнали да се обединяват! Сега щяха да си карат чисто новите Трабанти и да си свиркат, вместо това те се качили кой на Мерцедес, кой на БМВ, кой на Фолксваген, ама де акъл! Руснаците пък какви Лади щяха да им докарат! Хем имаш чисто нова кола, хем отдавна е ретро и нагледно можеш да видиш как е изглеждал един автомобил преди 50 години.
Гледам, че почивката на море през соц-а прогресивно се увеличава. До скоро беше по 2 седмици, вече станаха 3. Няма да се учудя, ако някой скоро напише, че е ходил на море и за 5 месеца. Колкото до самата почивка, няма такава мизерия! Мръсни станции, с изключително гадна храна и нулева хигиена. Естествено, не може да избираш какво да ядеш, а каквото са ти наготвили. Вечер станцията се заключва, като казарма, а банята и тоалетната са по една на етаж – идилия! Сега си ходя и на море, и на планина, и в чужбина по няколко пъти в годината. Ходя където аз съм си решил, а не където може. Соц-ът е най-гнусният период в българската история след турското робство!
Някакви смислени доводи ще дадеш ли или ще се държиш, като последен селяк? Знам, че комунистите сте овчари и свинари, не е необходимо да го доказваш! За твое сведение, не съм в чужбина, а си живея в България, но работя за чужда компания и получавам европейска заплата. На паспорта ми пише Европейки Съюз и даже не ми е необходим, за да си пътувам като бял човек, където и когато поискам в почти цяла Европа, без да чакам някой да ми разреши! Колкото до вмирисаните комунистически станции, изключително съм щастлив, че те са само част от едно далечно минало, както всички други червени недоразумения!
Между другото, да ви питам, червени лелки и чичковци, нали всички твърдите, че през соц-а хората били много морални, възпитани и страшно много се уважавали?! Като ви чета езика, на който и циганин от махалата може да завиди, чудя се, ако
цитирай
20. bdenkov - 11Обикновените хора живеят по-добре, разбира се.
09.11.2019 00:45
Между другото, да ви питам, червени лелки и чичковци, нали всички твърдите, че през соц-а хората били много морални, възпитани и страшно много се уважавали?! Като ви чета езика, на който и циганин от махалата може да завиди, чудя се, ако това са възпитаните хора на соц-а, какви ли тогава трябва да са невъзпитаните?!
Обещавам да ти дам 1000 рубли, ако ми покажеш мой коментар, който съвсем малко да прилича на твоя! Малко ли ти се вижда? Ами, съжалявам, не съм виновен, че рублата е евтина:)
Има наистина, някаква такава тенденция, когато се обсъждат подобни теми, защитниците на соца и простаците в дискусията да съвпадат. Според мен, на простаците ония строй им е толкова мил, порадищото можеха да си битуват като свестните хора, без да полагат усилия. А сега, за тяхно огромно съжаление, ако не ставаш или те мързи – кютваш си на дъното и толкоз, а виж, ако ти се работи и можеш – обикновено си докарваш един доста приличен стандарт на живот, сравним по екстри с този на тогавашната партокрация – хубаво обзавеждане, почивки в чужбина, хубав автомобил, защо не и инвестиция в образованието на челядта и т.н. Да не говорим за таквизи субективни неща като усещането за свобода, тях тия неща не ги касаят
Обикновените хора живеят по-добре, разбира се.
И пенсионерите, и обикновените хора сега живеят по-добре. През соц-а мизерията беше още по-голяма. Всеки средно-интелигентен човек, завършил четвърти клас би трябвало да е в състояние да си направи сметката. Ето няколко примера с цифри:
1. Цена на двойна стая в хотел 3 звезди през соц-а – 28 лева ( пише го в статията ). Средна заплата 200 лева, хайде 250 даже да я сложим. Това значи, че един средно-статистически българин е можел да си позволи 17 нощувки в такъв хотел. Малко не достига за 18.
В наши дни средната заплата е 900 лева, но хайде ще приемем, че е 800. Апартамент в хотел 3 звезди може спокойно да се наеме за 90 лева на вечер, като в него се побират минимум 4-ма души. Това прави 35 нощувки, т.е двойно повече сега!!!
2. Нека
цитирай
21. bdenkov - 12И Дачията си я вземаш веднага, а за Ладата чакаш 10 години.
09.11.2019 00:46
И пенсионерите, и обикновените хора сега живеят по-добре. През соц-а мизерията беше още по-голяма. Всеки средно-интелигентен човек, завършил четвърти клас би трябвало да е в състояние да си направи сметката. Ето няколко примера с цифри:
1. Цена на двойна стая в хотел 3 звезди през соц-а – 28 лева ( пише го в статията ). Средна заплата 200 лева, хайде 250 даже да я сложим. Това значи, че един средно-статистически българин е можел да си позволи 17 нощувки в такъв хотел. Малко не достига за 18.
В наши дни средната заплата е 900 лева, но хайде ще приемем, че е 800. Апартамент в хотел 3 звезди може спокойно да се наеме за 90 лева на вечер, като в него се побират минимум 4-ма души. Това прави 35 нощувки, т.е двойно повече сега!!!
2. Нека направим същата сметка с цените на автомобил. През соц-а цена на нова Лада – около 8 000 лева. Това са 32 тогавашни заплати. Сега, цена на нова Дачия, при това дизел и с доста екстри – 20 000 лева. Това са точно 25 заплати. Ако вземем базов модел за пример, който е около 13 000 лева, цифрата става още по-страшна – около 17 заплати!
С битова техника не ми се ще да давам пример, че там положението е направо ТРАГИЧНО!!!
Така, че хайде, моля ви, спрете да ни занимавате с вмирисани станции, допотопни автомобили и идиотска техника. СоциализЪмът, комунизъмЪт, или както си го наричате беше една голяма трагедия!
И Дачията си я вземаш веднага, а за Ладата чакаш 10 години.
Хахахах ето още един жив пример за корелацията между простащината и милеенето по соца 🙂 И като няма, милият, какво смислено да добави – грухти 🙂 А иначе – както и да го смятате, в каквото и да го пресмятате – истината е очевидна. Към момента имаме по- голяма продължителност на живота, очевидно много по- голям достъп до лични превозни средства, виждате по улиците, очевидно по- голям асортимент по магазините от всякакъв вид, и да, щом го има, значи се купува, и съвсем не на последно място – свобода, да се развиваш, да учиш, работиш, печелиш, притежаваш и пътуваш. И да,
цитирай
22. bdenkov - 13
09.11.2019 00:48
Хахахах ето още един жив пример за корелацията между простащината и милеенето по соца И като няма, милият, какво смислено да добави – грухти А иначе – както и да го смятате, в каквото и да го пресмятате – истината е очевидна. Към момента имаме по- голяма продължителност на живота, очевидно много по- голям достъп до лични превозни средства, виждате по улиците, очевидно по- голям асортимент по магазините от всякакъв вид, и да, щом го има, значи се купува, и съвсем не на последно място – свобода, да се развиваш, да учиш, работиш, печелиш, притежаваш и пътуваш. И да, проблеми, че има – има, хора бедни и нуждаещи се – тоже, като много от проблемите са ни наследени от НРБ, много ни идват от управляващата класа – пряк наследник на партокрацията на НРБ и лумпените, които още я поддържат. Но каквото и реално да сравнявате, да в момента за нас е по- добре и живеем в една, макар и пак казвам с много недъзи, по- добра държава от НРБ.
Надпреварват се да се изявят и да дадат със себе си пример 😀 Ето, лекичко се заплашваме вече И после се чудят защо им се смеят хората А вие червени баби за моята памет не жалете, помня и аз, помнят и документите и насилието и безчинствата на нечовешкия ви строй, добре че се помина
Oбзалагам се, че любителите на тогавашната почивка няма да изкарат и ден ако ги закарат в място със същите условия като тогава. Това, че тогава сте били млади и ви е било гот, а сега сте на години и не ви се мисли за почивки не значи, че е било добре. Трябва да си зле с акъла, че да не виждаш разликата в условията за почивка днес и това което беше тогава. Много правилно го е казала жената, условията в повечето случаи бяха меко казано гнусни, някак си казармени. Аз даже се чудя каква е била тази стая със санитарен възел…повечето бяха с обща тоалетна (или по-скоро колзет/нужник) някъде на етажа или отвън. Поведението на доста хора тук ми напомня това на моята баба, Бог да я прости. Та тя, като почнеше да говори за времето преди комунизма и и се насълзяваха очите.
цитирай
23. bdenkov - 14които познавала си имали.
09.11.2019 00:53
Oбзалагам се, че любителите на тогавашната почивка няма да изкарат и ден ако ги закарат в място със същите условия като тогава. Това, че тогава сте били млади и ви е било гот, а сега сте на години и не ви се мисли за почивки не значи, че е било добре. Трябва да си зле с акъла, че да не виждаш разликата в условията за почивка днес и това което беше тогава. Много правилно го е казала жената, условията в повечето случаи бяха меко казано гнусни, някак си казармени. Аз даже се чудя каква е била тази стая със санитарен възел…повечето бяха с обща тоалетна (или по-скоро колзет/нужник) някъде на етажа или отвън. Поведението на доста хора тук ми напомня това на моята баба, Бог да я прости. Та тя, като почнеше да говори за времето преди комунизма и и се насълзяваха очите. Викам и, защо плачеш ма бабо? Нали тогава казвате, че е било беднотия? А тя, беднотия беше чедо, спяхме по 10 човека в една стая…ама бяхме млади и ни беше хубаво.
здравеопазването в (Н)РБ не беше безплатно, защото от брутното месечно трудово възнаграждение на всички ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трудещи се български граждани се удържаха данък ТОО, който включваше процент за здравно осигуряване!
Патих си от това "безплатното"....В продължение на година и половина бях опитно "зайче" за всички видове болести на опорно-двигателния апарат.Съответно и на лекарства-хапове,инжекции,мазила,нагревки,гимнастики и тем подобни.Щото една рентгенова снимка струвала 16 лв.!Коя съм аз,30 год.келеш,че да ощетявам държавата?! Предложих да си я платя-нямало такава опция!И когато все пак се наложи да ми направят,щото не можех да вървя....излезе нещо съвсем различно от всевъзможните предишни диагнози! Ама кой доктор да се сети за луксация,я?Голямото ни здравеопазване!
Най-харесвам безплатните домове...къде са ги раздавали, че не съм си взел и аз един?!
няма да повярвате, но преди двадесетина години, едно наконтено бабе, на около 70, от голямото червено добро утро, беше много изненадана, че не имало за всички. Защото тя и всички, които
цитирай
24. bdenkov - 15
09.11.2019 01:09
напротив, пълната истина е това. Безплатно беше "ама друг път". Навсякъде трябваше да имаш "връзки" и понеже хората нямаха пари се плащаше в натура.
Те опашките бяха и преди 89 година.. не само за банани, трябваше връзки да имаш на много места...
"Другарите" я крадоха, крадоха 45 години и като я ФАЛИРАХА за трети път свалиха ПРАВЕШКИЯ ГЛАВОК изтриха се с него и станаха НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КАПИТАЛИСТИ! Да сте чували фразата на Андрей Карлович: НАЗНАЧАВАМ ВИ ЗА КАПИТАЛИСТИ, придружена от КУФАРЧЕТА С ПАРИ раздадени на "ВЕРНИ ДРУГАРИ"!!!
Тъжно време беше!И как от една много богата и благоденстваща държава,буквално за една нощ,осъмнахме,с празни магазини,купони за храна,ток един час има,три няма?!За едно кисело мляко,се редяхме на опашка,ако успеем да вземем!Как се случи това,или не помните?!
Вие в Софето бяхте добре големи корекоми министерства долари какво да кажем ние от провинцията и банани нямахме и портокали и кола то един котлон неможеш да си купиш пълна скръб беше в Ямбол\
Както винаги, конспиративни теории, всички ни мразят, т.н., т.н. Докато ние 10 години живеехме в безвремие, Чехия и останалите привлякоха чуждестранни инвестиции, модернизираха си икономиките и сега им дишаме праха... Но иначе плана Ран-Ът ни бил виновен...
Така и баба знае-превърни страната в концлагер и не пускай никой да излиза (освен "твоите хора"),плащай за работа в полето лев и 40 стотинки надник,организирай си робски труд на ученици и студенти да ти оберат плодовете и зеленчуците и готово! И пак магазините бяха празни! Когато започнат да плащат 54 евро надник за шест часа и половина работа в полето (като в Испания например) ще има кой да работи и тогава наистина ще има български плодове и зеленчуци
Почти всеки от 35-40г.нагоре знае,какво е да караш Жигула! Обаче малко знаят,какво е : Да си купиш Жигула!
цитирай
25. bdenkov - 16С нас Москва е в мир и в бой. Партия велика води нашия победен строй..."
09.11.2019 01:21
Тъй като НРБ неофициално беше наричана 16-та съветска република, нямаше как да остане по- назад от Големия брат дори и в честването на празниците му. Така България се оказва единствената държава от социалистическия блок, която отбелязва годишнините от ВОСР не само като официален празник, но и със задължителна манифестация.

И ако бившият национален празник 9-ти септември, независимо от идеологическата помпозност и задължителните манифестации се бе превърнал в неформален празник за хапване и пийване, то на 7-ми ноември, трудещите се бързаха да отбият номера с манифестацията, а после да си лекуват настинката с греяна ракия.
Освен тази простотия, не трябва да забравяме че националния ни химн възпяваше Москва! А някои казват че сега сме слуги на запада! Хааа...
нима не си спомняте химна на псевдодържавата ни? Или манифестациите по случай чужд национален празник? Странно,излиза че вие сте объркана!
С нас Москва е в мир и в бой. Партия велика води нашия победен строй..."
вярвам, не сте била заслепена и от "благините" на соц-а.
По същество: това беше най-омразната ми ЗАДЪЛЖИТЕЛНА манифестация в ученическите години. Бях със сопранче в оркестъра и моряшка униформа. Студ, дъжд, прибирах се вкочанена и редовно боледувах, след като са ми помахали другарите от ЦК на БКП и Тато лично. Мразя 7-ми ноември до ден днешен.
Слугинството си върви по наследство и традиция.
я стига глупости! Неправилното си е неправилно и неприятно, все едно от обществено-политическия строй в държавата. Не ми обяснявай, колко важно е било да изкарват хлапетата на ЗАДЪЛЖИТЕЛНА трамбовка пред другарите, в чест на ВОСР . ТЪПНЯТА СИ Е ТЪПНЯ, все едно кога се случва. По-горе, просто съм цитирала пасаж от текста на нашия химн, цитирала съм го вярно, просто го помня. А за информация, русофил съм.
Къде е тука "възхвалата на Москва" ? Че се споменава като верен съюзник ? Ами такъв си беше - верен. Не като сегашните ни партньори
е това дето си го написал винаги се нарича " национално предателство"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185206
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031