Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2019 09:59 - ДЕВИНСКАТА ПЛАНИНА – ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 6
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 914 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                      СЕЛО  ЯГОДИНА – СЕЛОТО,

       РАЗПОЛОЖЕНО СРЕД УНИКАЛНИ  КРАСОТИ

 

   Девинската планина става все по-популярна заради красотите и чудатостите си и постепенно се превръща в желана дестинация за почивка, разходка с джипове, туризъм. Ще се връщам още доста пъти на тази тема, а сега – само за село Ягодина.

    Това село е древно. Ако към него причисля и жилището на праисторическите хора в естествения вход на пещерата под селото, сега наричана Ягодинска, то ще се окаже най-старото в страната. Разположеннието на селото също е уникално – то е на уширението на един рид мужду реките Триградска и Ягодинска, които образуват живописни ждрела. Тези ждрела станаха проходими след като бе пробит тунел в скалата, чрез който колело за първи път достигна Триград и бяха направени мостове в ждрелото над Буйновската река, по които можеха да пътуват малки автомобили към селата Ягодина, Буйново и Кожари. Този рид между двете реки, които цитирах изглежда нещо много страховито ако се погледне от към Тешел, но горе той прави уширение, в което има реки, непресъхващи потоци и карстови извори. С водата, без която няма живот той представлява място, създадено от Господа за обитаване от хора. Може би трябва да уточня какви хора - планинци животновъди. Техните села, цитирам Водни пад, Жребово и Кестен достигат до 1500 м. надморска височина. Но е доста различно на тази височина тук и в Балкана, където климатът е много по-суров.

   До построяването на мостовете над р. Буйновска и прокарване на трасето за път в скалите от долината на р. Буйновска в участъка след ждрелото до с. Ягодина достъпът до селото от тук не е бил възможен. На едно място пътят е вкопан в отвесна скала, както са строили пътищата си римляните. Връзката на селото със света е била една ужасяваща пътека над скалите, в което е пещерата Дяволското гърло, по която хората са били превеждани с водач със силно развито чувство за равновесие, възседнали обучени мулета да се придвижват по този път. Пътеката в скалите е била калкото да мине муле с товар на него, а хората на гърба на мулето са били превозвани с вързани очи, за да не поглеждат в бездната, защото откачали. Тази пътека днес е разширена и представлява туристическа атракция ако се ходи от с. Триград до с. Ягодина. Непреодолелите тази пътека нямат пълна представа за скалните ужаси, които са наоколо. Този път между селата е бил краткият, за хората. За стадата пътят между селата е бил от с. Ягодина през с. Водни пад, като се преодолява едно доста голямо изкачване с последващо слизане. През прохода над с. Кестен стадата са слизали на зимните си пасища по Егея. Другата възможнност за пътуване на стадата е пак прз с. Водни пад, след това през с. Буйново и прехвърляне на рида, зад който тече р. Доспат, която тече към Гърция. Път към Тракийската низина, България, просто не е имало. Това – регионалият фактор - е едно от основанията да се сформира някога помашка република, наричана Тъмрашка. Без днешната инфраструктура тези хора регионално са принадлежали към днешна Гърция, в регионите на които са живяли тамошните помаци. Те са там и сега.

    Селото е разположенно на уширеннието на рида - равно, голямо, в което се втичат няколко временни рекички и една голяма постоянна, днес ползвана за питейна вода за селото. Това уширение е доста голямо, и селото е било голямо, наричало се е Балабанкьой, което означава едро село. На едрите хора турците давали фамилия Балабанови. Има ниви и градини в това уширение, място за къщи с големи дворове, а над селото има голяма мера с лек наклон, където могат да се отглеждат различни култури. Има и гори около селото,  пасища, ннаподобяващи алпийски, но не са точно такива – по тях тревата прегаря рано, а водата за животните е недостатъчна след оттичане на водата от стопенния сняг. Хората в това село са изключително приятнни, излъчването им е на много добри, трудолюбиви хора. Те са помаци. Направили са си големи къщи, имат стока, работят, а сега се оформя и нов поминък – туристическият. Селото се явява на средата по вертикала между Ягодинската пещера и Ягодинската Синаница, вр. Свети Илия. Мястото е приказно красиво и това е причината все повече хора да искат да останат известно време тук. Поради това в селото  бе построен голям хотел, в който може да се нощува само ако се резервира място предварително. Има и други възможности за нощуване тук, къщи за гости. С всяка следваща година туристическият поток тук нараства. За обслужването му местните хора си купиха джипове, с които откарват не обичащите да ходят или възрастни хора до интересните места тук – Ягодинската Синаница, Вълчата скала, Кемеровият мост или до където пожелаят. Курсът – джипът превозва 6 души - струва 60 лв. Пътищата от един момент стават много лоши. Не опасни, с много лоша настилка. Видях една сладурана от Ягодина, която кара джип. Не това е основното й задължение, но така доработва. Има си къща, градина, животни, две деца, но на тази възраст умората не се чувства. Беше изкачила с джипа си едни евреи от Израел - физиологически развалини – на Вълчата скала. Интелигентна млада жена. Вместо да седи някъде на кафе, цигара и лаф или над телефона си, работи на няколко фронта. От тази работа идват къщите и другите пеща на хората тук, не от политпроституция на боклуците, вземащи по 50 лв. за глас или протест - електоратът на президента ни и сега та гжа Берсинская-Костинбродская.Запозннахме се. При обратното пътуване като возеше евреинитете й направих забележк, че кара бързо когато минна покрай мен, послуша ме.

    Селото, макар и толкова голямо като площ и като къщи, намвалява обитателите си. Доста от мъжете работят по ЕС, разбира се, връщат заработеното тук, при семействата си. Някога овчари, 5 месеца по Егея, сега гурбетчии на  повикване от сроителния предпремач, техен мениджър. Така се появяват възможнности цялото семейство да отиде заедно по Европата и да не се върне...Тенденция, която засяга всичките села с помаци и турци, изявяващи се като строители. Ай засетнатите села от този процес са Стоманево и Селча. От гастарбайтери знам, че в ЕС надницата на строителя е поне 5 пъти по-висока, отколкто у нас и 20 пъти хо-висока отколкото в Турция. С тези пари са построени новите къщи, така, както хубавите къщи на българите в Западните покрайнини, те пък ралотници по заводите на непрестижни позиции или шофьори на тирове.

   Туристическите маршрути тук са мого иннтереснни. Ако почиващите и изяваващите се като турсти тук са с кола, опциите са много. Има възможости да се отиде до с. Триград по разширената скална пътека, която вече не е опасна, да се разходи човек до върха Свети Илия и Сианицата, да отида до селата Буйново или Кожари, а също до селата Кестен, Водни пад, Жрбово, къдеето е скалатат феномен Каннтарева кукуда. Ако се ползва кола за да се достигне до изходна точка за туризъм има много възможнности – Османовият вир и после по Чаирите, също така Буйново и разходка над него в две направления. Там е и скалата Орфеево сърце, а местността над с. Буйновово в посока на с. Кожари и после към извора на р. Въча с приказнни по красота меандри е нещо велико.

   Има и друга опция – почти от спирката за Ягодинската пещера започва пътека за с. Чала и от него до връх Гьозтепе, сега Виденица. За тях ще напиша специален постиннг, защото те са вдъхновение. Красотата им привлече депесебиринджиите, които с европейски пари направиха къщи за гости, по същество тяхнна собственост. Карадайъта няма нищо общо с това, единият дворец е на майка му, другият – на сестра му. Иннтересно! Повечето крадци на европари бяха уличени в престъпление и къщите им взети, за Карадайъта никой лаф не обелва. Само помаците от околните села и турците, които ги сочат за ппример като башбабаити от ДПС. Аз съм добре запознат с психологията на тези хора, убежденията и стремежите им и ще напиша моята версия за хаирсозлука в Черночене. Аз съм запозат отлично и с региона на Кърджали. Ако нямахме на такъв висок пост в държавата си човек на интелектуално ниво простакисимус, вероятно щеше да ме покани в екипа си за съветник.

    Приятна разходка в с. Ягодина! Посетете това село, ще спечелите Вие, докосвайки се до красотите около него, ад него и под него, не нагушвайте хотелиерите и тавернаджиите в Гърция. Останете тук, инвестирайте в страната си.

 





Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Бе дай
30.10.2019 11:43
някой пейзаж, да се порадваме...
Поздравления.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Дал съм не някой, а хиляди!
30.10.2019 21:28
krumbelosvet написа:
някой пейзаж, да се порадваме...
Поздравления.


Ако решите с Цветанка за отидете на планина, ще Ви укажа село с шестзвезден хотел.
цитирай
3. krumbelosvet - Коя е Цветанка?
31.10.2019 07:10
Бе ти сексман ли си на тия години? Аз не съм.
Аз за пейзаж му говоря, той за Цветанка. Дръж си я за тебе.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Цветаннка е тая, дето Ви путканва по няколко пъти в коментариите си.
31.10.2019 10:11
krumbelosvet написа:
Бе ти сексман ли си на тия години? Аз не съм.
Аз за пейзаж му говоря, той за Цветанка. Дръж си я за тебе.


Влязох в Архива на Центъра и извадих нещо много интересно за нея.
Оперативният работник, ннаблюдаващ интимните й контакти в една своя сводка е възкликнал:
Она на мъртвец гу дига...
Та, подхождайте с осторожно внимание към нея!
цитирай
5. krumbelosvet - Кога умрем,
31.10.2019 18:33
да заповеда!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180236
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031