Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2018 10:42 - СЪРБИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРСКИТЕ ЗАПАДНИ ПОКРАЙНИНИ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1583 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   

   По случай наближаващата стогодишнина от незаконното окупиране на Западните български покрайнини от Сърбия помествам статия на г/н Ангел Пелтеков от Граждански комитет „Западни покрайнини” в гр. Русе. Тази несправедливост, замислена от англичаните след ПСВ, дала повод на сърбите да извършват насилия над българския етнос там, включваща депортиране, изпращане по затвори и сърбизация над българското население в окупираната ни от тях територия, е незарастваща рана в съзнанието на българите, които настояват тя да бъде премахната и тези територии с наши сънародници, заточени в чужда страна в собствените си имоти бъдат върнати на България. За да не бъдат върнати те, за което има достатъчно убедителни мотиви, вина носят не само архитектите на договорите след ПСВ, така несправедливи, че 25 години по-късно избухва ВСВ за премахването им, но и всички наши правителства след 1989 г. Привеждам само един факт:

Сръбската председателка на техния парламент бе на работна среща с нашата председателка на парламента ни в опит да търси подкрепа за присъединяването на Сърбия към ЕС. Тя каза, че българското население в Сърбия било мост на дружбата между двата народа. Питам нашата председателка на парламента, знае ли, че българското насление в тези регионо от около 180000 души днес е намаляло под 20000, а също така защо не направи паралел с днешния мост на дружбата със сърбите в Косовска Митровица между Косово и Сърбия? И отговорям – защото тя не е зпозната с казуса, самата употреба на комунистически термини като „мостове на дсружбата” е обидна за нас. Един обикновен човек от Русе, не заемащ никакъв държавен пост, има повече познания в тази област от нея!

Със съзнанието на истински българини, г/н Пелтеков от Русе, без да има никакви корени с някой род от Западните покрайнни е направил „сламка”, която да послужи на нашите държавници да доразвият темата и да си поискат обратно Западните български покрайнини. Аз също без да имам никакви корени с някой род от Западните покрайнини се запознавах с тях в продължение на 10 години, изминавайки по техните села и планини – Западния Балкан, Видлич, Влашка планина, Гребен планина, Руй, Въртоп планина, Кървав самик, Милевска планина и Бясна кобила над 4000 км. Влечеше ме българската кръв там. Едва ли някой е запознат по-добре от мен регионално със Западните български покрайнини и от тази позиция ще кажа, че там сред хората, както казах, превърнати в заточеници в чужда страна в собствените си имоти, у хората е съхранена ценностната система на българите, каквато е била преди 100 години. Ако искаме да разберем как сме се променили тук в България, особено след отнемането на соботвеността на хората, трябва да познаваме сънародниците си в окупираните от Сърбия наши региони – Пиротско, Царибродско, Босилеградско.

Прилагам копие от статията. Съжалявам, че в нея не излизат копираните документите, които г/н Пелтеков е приложил. Той я представи пред участниците в Кръг „Слово” на срещата ни по случай наближаващата 100 годишните на унизителния за България Ньойски договор. Всичко е ясно законово, видно от тази статия, както и това, че никое от нашите правителства след 1989 г. не иска да се занимава с този казус - Сърбия няма нищо общо със Западните български покрайнини! Какви са мотивите им ще напиша в отделна статия.

 

 

 

 

Как да върнем Западните български покрайнини, обратно в България?

 

        32. и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.

                                                                             Евангелие според Йоан, глава 8, стих 32

 

Българската историография се твърди, че Западните покрайнини са дадени на монархията Сръбско Хърватско Словенското Кралство /СХСК/.

Това е така залегнало в съзнанието на българина, че дори и да прочете в оригинала на Ньойския договор, той не може да повярва, че истината е друга.

     Сръбско Хърватско Словенската Държава /СрХСД/ е създадена с Женевската декларация от 9 ноември 1918г. и е държавата, която подписва всички Версайски договори, включително и Ньойския договор.

      Три седмици по-късно, на 1 декември 1918г. Сърбия и Черна гора създават монархията Сръбско Хърватско Словенско Кралство /СХСК/.

На 8 март 1919 г.  Централният комитет на Хърватската народна селска партия издава резолюция , в която четем:

    „Хърватските граждани не признават т.нар. Кралство на Сърби, Хървати и Словенци под властта на династията на Караджорджевичите, тъй като кралство не е провъзгласено от Хърватския Събор и е основано без съгласието на хърватския народ."

Пълният текст на изявлението е преведен на френски език и е разпространено в чуждестранната преса. Тази резолюция е причина сърбите да вкарат великия син на Хърватска - Степан Радич  и съратниците му в затвора до февруари 1920г.

           Антантата признава Държавата на Хърватите и Словенците - Сръбско Хърватско Словенска Държава /СрХСД/ и за това я включени като субект във всички Версайски договори.

Антантата не признава монархията на сърби и черногорци - Сърбско Хърватско и  Словенско Кралство за субект по Версайските договори.

Поради конфликта на интереси между учредителите, в новата държава, която е субект по Ньойския договор никога не са правени избори за образуване на Голямата скупщина /Конституанта/ и държавно правителство.                          

От кога Република Сърбия е член на ООН?

Това е важния момент, свързан със статута на днешна Република Сърбия. Метаморфозите,  през които преминава държавата на южните словени са следните:

= След военен преврат през 1929г. е първото преименуване в Кралство Югославия;

·        = От 10 август 1945г. започва да се използва названието Демократична Федеративна Югославия /ДФЮ/.

= 24 октомври 1945г. Югославия става страна учредителка на ООН;

= На 29 ноември 1945г. Скупщината окончателно ликвидира монархията и провъзгласява Федерална Народна Република Югославия /ФНРЮ/;

= През 1975г. Скупщината на ФНРЮ променя името на Федерацията във Социалистическа Федеративна Република Югославия /СФРЮ/.

= През 1991г. в Югославия започва Гражданска война. В резултат на 27 април  1992г. СФРЮ престава да съществува.

·        На 22 май 1992г.,  Хърватия, Словения и Босна и Херцеговина са приети за НОВИ членове на ООН;

·        На 8 април 1993г. за НОВ член на ООН е приета и Македония под името Бивша Югославска Република Македония ;

·        На 31 октомври 2000г.,  Съветът за сигурност на ООН на 4215-то си заседания  разглежда заявление на Съюзна   Република Югославия / Савезна Република Југославија /, съставена от Черна гора и Сърбия да стане ЧЛЕН НА ООН;

Препоръчано е на Генералната Асамблея да приеме Съюзна Република Югославия за член на ООН. От текста на Декларацията е видно, че става въпрос на НОВО членство, а не за наследяване или ПРАВОПРИЕМСТВО;

„Организация на Обединените Нации

Съвет за сигурност

Резолюция 1326(2000), приета от Съвета за сигурност на свое 4215 –то заседание от 31 октомври 2000г. разгледа заявлението на Съюзна  Република Югославия за приемане на член на ООН (S2000/1043), и препоръчва на Генералната Асамблея  да приеме Съюзна Република Югославия за член на ООН.”

 

imageimage

Резолюция 1326(2000), приета от Съвета за сигурност на 4215 –то заседание от 31 октомври 2000г. на английски и руски езици.

 

Без НИКАКВО СЪМНЕНИЕ – СЪЮЗНА РЕПУБЛИКА ЮГОСЛАВИЯ ПОЖЕЛА да Е НОВ ЧЛЕН НА ООН и НЕ Е ПРАВОПРИЕМНИК НА СФРЮ, т.е. да НЕ използва регистрацията на СФРЮ в ООН  и да не е правоприемник на Югославия, респ. на Западните Български покрайнини!

За справка – Руската Федерация, която пожела да стане правоприемник на СССР, се регистрира в ООН с регистрацията на СССР от 24 октомври 1945г. и така остана съосновател на ООН. А Югославия беше съосновател на ООН, но Сърбия не пожела да е съосновател на ООН. Тези твърдения могат да се проверят на Интернет страницата на ООН.

·        На 1 ноември 2000г. на 48-то пленарно заседание на Генералната Асамблея на ООН, на база на препоръка на Съвета за Сигурност  от 31 октомври 2000г. разгледа заявление за приемане на Съюзна Република Югославия за член на ООН и постанови – Приема за член на ООН, Съюзна Република Югославия

 

image image

Резолюция приета от Генералната асамблея  /на английски и руски език/ от 1 ноември 2000г. за приемане на  Съюзна Република Югославия за член на  Организация на Обединените Нации

 

 

Тези документи всеки може да намери в архивите на ООН.

Съюзна Република Югославия е НОВ ЧЛЕН НА ООН и следователно, няма нищо общо със СФРЮ, нито с Кралство Сърбия от преди Първата Световна война. Това е потвърдено и от Русия и САЩ. Тази сделка е изключително изгодно и за Съюзна Република Югославия, респ. и за днешна Сърбия.

Защо Сърбия се отказва от правоприемство на Западните покрайнини?

При последното преброяване на населението от 1991г. в СФРЮ - 23 528 230 човека. Това би означавало само за пенсии, правоприемникът на СФРЮ да отделя милиони  евро месечно и то години наред, като тези пари ще изтичат предимно  в други държави.  А отказвайки се от пасивите, днешна Сърбия се отказва и от активите, в това число и от Западните покрайнини;

·        През 2006г. Съюзна Република Югославия се разпадна отново на Република Сърбия и Република Черна гора. Страните правоприемници на Съюзна Република Югославия се споразумяват членството на Съюзна Република Югославия в ООН да бъде наследено от Сърбия.

·        Така на 28 юни 2006г. - Черна гора стана нов член на ООН.

До разпада на Югославия, Западните покрайнини не са губили статута си на български земи, придадени на Сърбско Хърватско Словенската Държава по стратегически и политически причини. С разпада на държавата правоприемник, позоваването на тези причини става невъзможно от всеки, който би могъл да се позова на тях, а отпада и основанието за отнемането им от България.

От дата на разпадане на Съюзна република Югославия – 28 юни 2006г., Сърбия е окупар на Западните Български покрайнини, поради окончателно заличаване на субекта на международно право, комуто тези земи са предоставени с договор.

От тази дата до днес България е била длъжна всеки ден да протестира във всички международни форуми и да иска връщане на окупираните от Сърбия български територии!

Българската политическа върхушка днес е неграмотна, стерилна, безотговорна, без елементарни познания по въпросите за националните интереси и приоритети към днешна дата.

Българските политици тръгнаха по линията на най-слабото съпротивление – да се гарантират правата на българското малцинство в границите на Сърбия. Това е предателство и всички, които провеждат тази теза, са за съд! Какво малцинство са българите в собствените си земи?

Необходимо е да връчи нота на сръбското правителство за незабавно оттегляне от Западните покрайнини и да постави острото този въпрос в структурите на Европейския съюз и ООН.

Нашите евродепутати също трябва са защитят интересите на България. Като равноправен член на Европейския съюз, България трябва незабавно да сезира с меморандум Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия, като изложи обосновано и аргументирано своята позиция по статута на Западните покрайнини и Струмишка околия, окупирани от Сърбско Хърватско Словенската Държава по силата на Ньойския договор през 1920 г.

България ясно и недвусмислено следва да заяви, че докато Западните покрайнини не бъдат освободени от сръбска окупация и не бъде възстановен българският суверенитет в тези територии, тя ще се противопостави на всякакви преговори за приемането на Сърбия в Европейския съюз с граници, включващи окупирана исконна българска земя.

За да напиша изводите си, за мен бе необходимо да се консултирам с юристи по международно право. Подобно мнение, което описах поддържат и г-н Христо Тепавичаров.

                                                                                      инж. Ангел Пелтеков

                                                                                    Граждански комитет „Западни покрайнини”

 





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Абсолютно нищо общо няма.
30.11.2018 10:45
Поздравления, Коста!
цитирай
2. sande - Как се живее с този грях ?
30.11.2018 15:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в BlogПостингът е бил сред най-популярни в Blog
Винаги ще се чудя на сърбите! Как можеш да живееш с толкова вини и грехове към твоя съсед - България?

Как?

Да й откраднеш територия, да и откраднеш селата, нивите, пасищата, скалите?

Да открадн църквите, манастирите, тробищата,гробовете на дедите им!

Да й откраднеш реките, изворчетата, чешмите?

Дай откраднеш дивите животни, врабчетата, гълъбите, орлите!?

Да й откраднеш небето?

Как се живее с този грях?!

Защо загубиха люлката си - Косово?

Защо загубиха земите и населението си отвъд р. Дрина !?

Адриатика златна?

Защо падаха ракети "земя-земя" и "въздух- земя"? в центъра на Белград?

Къде им е "славния" председник Слободан Милошевич?

Не помислят ли, че има възмездие, че може да се стъмни над всички нас и да не се съмне над божествените ни земи.

Бог види.
цитирай
3. planinitenabulgaria - В следащ поснитг ще осветля чудовищна подлост на сърбите,
30.11.2018 17:37
sande написа:

Постингът е бил сред най-популярни в категория в BlogПостингът е бил сред най-популярни в Blog
Винаги ще се чудя на сърбите! Как можеш да живееш с толкова вини и грехове към твоя съсед - България?

Как?

Да й откраднеш територия, да и откраднеш селата, нивите, пасищата, скалите?

Да открадн църквите, манастирите, тробищата,гробовете на дедите им!

Да й откраднеш реките, изворчетата, чешмите?

Дай откраднеш дивите животни, врабчетата, гълъбите, орлите!?

Да й откраднеш небето?

Как се живее с този грях?!

Защо загубиха люлката си - Косово?

Защо загубиха земите и населението си отвъд р. Дрина !?

Адриатика златна?

Защо падаха ракети "земя-земя" и "въздух- земя"? в центъра на Белград?

Къде им е "славния" председник Слободан Милошевич?

Не помислят ли, че има възмездие, че може да се стъмни над всички нас и да не се съмне над божествените ни земи.

Бог види.


причиняваща масово заболяване на хората по долината на р. Драговищица от рак. Това се разбра от прегледите на нашите медици в Босилеград. За да скрият това сърбите, те набързо арестуваха лекарите ни и ги изгониха от Босилеград...
Но бедата е още по-голяма - складираните химически отпадъци в минните галерии над с. Караманица и над с. Тлъмино чрез р. Драговищица изтичат в Струма, а на тези у нас, коиито отговарят за чистота на водата от МОСВ им дреме една част на организъма. Няма да прецизирам коя...
Има и по-тежки случаи, какво скриха сърбите в минните галерии на Жепа и Сребреница.
цитирай
4. rotamed - ами чудесно, но нека се организи...
01.12.2018 01:16
ами чудесно, но нека се организирира референдум. Само, че не съм убеден че тези хора биха поискали да са част от България, с какво ще им помогне едно преместване на границата, както и да го погледнеш все си остават на края, само че сега границата ще ги раздели със селата и градовете от другата страна. А те вече са свързани с тях много повече отколкото вече с България, децата им са по Белград. И аз бях в Цариброд и честно казано други българи освен нас туристите от България не видях, маат си масово на сръбски и са тотално сърбизирани, не знам как от толкова много твое обикаляне не си го забелязал?
цитирай
5. planinitenabulgaria - Бях на сбирка на един Кружок "Крым наш", където съм почетен член.
01.12.2018 14:07
rotamed написа:
ами чудесно, но нека се организирира референдум. Само, че не съм убеден че тези хора биха поискали да са част от България, с какво ще им помогне едно преместване на границата, както и да го погледнеш все си остават на края, само че сега границата ще ги раздели със селата и градовете от другата страна. А те вече са свързани с тях много повече отколкото вече с България, децата им са по Белград. И аз бях в Цариброд и честно казано други българи освен нас туристите от България не видях, маат си масово на сръбски и са тотално сърбизирани, не знам как от толкова много твое обикаляне не си го забелязал?


Точно като Вас разсъждаваха сбралите се на Кружока. Там от няколко години живеят руснаци, значи той не трябва да бъде връщан на Украйна. Станах и се изказах, че това е мнение на опростачените, но за малко не бе набиха. Скандираха срещу мен: Балумбакрым, Крымнаш и други лозинги, по същество като Ващите в Коментара Ви към моя постинг.
Аз не искам да кажа, че сте опростачен и че Вашите мисли са на опростачен до мозъка на костите, дори такове нещо не смея и да си помисля. Мисля си точно обратното, защото Ви разбирам.
Вие имате интелектуален потенциал да дадете акъл на нашите държавници и сънародниците ни в Българските Западни покрайнини, а също и на нас, народа на България по тази тема. Явно имате голям потенциал, след като сте ял плЕскавици в Цариборд, където българите с кеф говорят сръбски и вероятно сте слушал сръбска циганска чалга. И си мисля:
Вие на неразумните и юродите по тази тема, Българските Западни покрайнини, акъл в гъзъ им вкарвате, они си бегат от късмето...
Каня Ви на академиите, на които присъствието на такинва като Вас е обезательно. Аз ще бъда и на трите. Горячими маркспутинскими превитами.
http://planinitenabulgaria/izkustvo/2018/11/28/chakam-trimata-golemi.1636666
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190051
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031