Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2018 13:10 - Р Е К Л А М А
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1548 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 01.06.2018 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

          ДА  ПОМОГНЕМ  НА  ФИРМАТА  РОДОПЧАНКА”

 

    Макар да нямам дипломи, в доста области имам сериозни познания. Една от тях е тази на млякото и хляба. С хляба ще приключа бързо – той е най-вкусен в Сърбия и Македония. Причината е, че в него там хората влагаг естествени материали.

    С млякото е малко по-сложно, там етапите са два. Първият е храната на кравата. Голяма разлика има ако кравата бива хранена на въже със смески или пасе свободна трева, която й харесва. Крави има които дават много мляко, то е нискомаслено и такива, които дават по-малко мляко, то е високомаслено. По Родопите има три вида крави. Най-дребната клава е Смоленската, която не надминава 240 кг. От нея дневно се дои не повече от 6 кг. мляко. Маслеността на тази крава е 1 кг. масло от 6-7 л. мляко. Тя пасе по места, достъпни само за кози, не е необходимо стопанката й да я придружава. Кърджалийската крава е малко по-едра, тя достига до 300 кг. Приспособена е да пасе сухи треви - бурени, които издърпва между камъните, може да ходи по морени. И тя отива на паша и се връща сама. Тази порода я има по полупустинните места на Източни Родопи. От 10 л. мляко се добива 1 кг. масло.

    По хубавиите места на Източни Родопии хората гледат по-едри крави, които са над 300 кг. и дневно дават до 25 л. мляко. Млякото от всичките крави, които изброиих мирише на билки. За да дават кравите повече мляко хората трябва да ги дохранват със сено, полято с разреден разтвор от типово брашно. Това бедните родопски турци не могат да си позволят и млякото на кравите е естествено.

    Броят на кравите по Източни Родопи расте и може да стане още по-голям, ако има условя за това. Условията са пазар за телешкото месо и млечнитее произведения. За съжаление мутри, свързани с ДПС „въртят” този бизнес и експлоатират труда на хората.

    В търсене на пазари производители на млечни произведения от Източни Родопи търсят начин да постъпят продуктите им в търговската мрежа на страната. Пример за това е фирмата „Родопчанка” в с. Бял извор, която бележи ръст в продажбата на млечните си продукти. Друга такава фирма е тази в с. Жълтуша. Според мен качеството на продуктите на тези на с. Бял извор за сега ее по-високо от тези на с. Жълтуша.

    Бизнесмени от тези фирми дооставят на все повече места мляко от тези села и то се търси все повече. В големите търговси вериги не ги допускат, защото там отношенията са мафиотски. Причината да се търси продукцията им високото качество на млякото, което макар и подквасено ухае на билки. Турците се честни хора, не лъжат, не крадат и каквото призведат е иистинско, а каквото направят е направено както трябва. Давам пример за пътищата на на Кърджалийско, при които всичките материали са вложени, а не откраднати от пътни мутри тип Батко&Братко. Така е и с млякото и другите продукти, които предлагат. Който веднаж е купил кисело мляко – то е в опаковка от 2,2 кг и струва 5,50 лв. – започва да търси само него. Камионите от Бял извор пристигат веднаж седмично в София в понеделник.

     За да се убеди някой неверник в качеството на млякото, необходимо е да го разреди на айрян, да го слажи в една бутилка и да го повози с кола или да го поноси 1-2 часа. Половината е станало на жълти маслени топчета.

     За да помогнем на бизнесаа на тези хора, които ни предлагат нещо истинско, трябва да купуваме продукцията им. Същото важи и за сънародниците ни оот Западните покрайнини, при които в петък има пазар в Цариброд, където се ппредлагат истински стоки, а в събота – в Пирот. Стоките им са истински. Давам за пример яйцата, кото са с оранжев жълтък.

     Ако някой отвори блога ми, който не е популярен, защото не химнословя путиН и радеВ, нека си купи една опаковка от това мляко.


image


Така става понякога с кравите, които пасат сами по планината. В селското стопанство винаги има риск, напр. от градушка, тук рискът за хората е все по-глемия брой мечки.


    Послепис, малко информация за гр. Ардино:
    Градът е на реката Егридере и такова е било името му някога. Ардино е едно от най-приятните градчета в Източни Родопи. В града пеобладава турският етнос. Всички ключове места се дъргжат от ДПС-ари. Бившият кмет, който бе министър на земеделиеето по времето на царо бе противник на Догана и сега живее другаде. Знам едно семейство българи, които имат прекрасно хотелче. Има и помаци, които са малко, не се разбират с турците.Най-видният връх наоколо е Алада, от него идва рекичката Егридере. Ардино има добри пътища към Кърджали, Мадан, Неделино, Джебел, към Смолян. Наблизо са Стояновият мост, строен от български майстори и най-големият римски мост в страната, Ардинския шейтан. По него преминава римски път от Ардино през махала Дядовци и се изкачва нагоре към селата Любеново и Загражден. Където река Давидковска се влива в Арда има естествен хладилник. От една дупка духа силно много студен връздух, който през зимата става топъл. Хората си държат там млякото на студено. Някога се е вървяло по реките Давидковска и Балъкдере /сега Рибен дол/ когато водата е малка. Дъното е скално. Където е тясна долината пътеката минава по един от бреговете на реките. Всичко тук е бяло, но камъните по дъното на реката са черни, обли. Да не пропусна, над река Арда наблизо по течението й има срутен римски мост, не по-малък от Шейтана, на който стърчат колоните.
   Всичко е много интересно тук според моя критерей за красота. Над Града има тракийско светилище Картал кая, на около час от центъра му. Към Джебел има друго светилище, Илкая /Лековит камък/. Камъкът представлява една халка, през която желаещият от светилището здраве преминава, а над халката към скалните страхотии водят стълби, издялана в тях. Много силно място, посещава се и от с. Лебед, където има две естествени езера и 14 микроядзовира. А над селото пък е крепостта Устрен.
   Тук човек може да си резервира стая в един от двата прекрасни хотела, българския и турския и да остане няколко дни. Забележителност тук е и грамадната джамия в Мадан, където живеят помаци.
   Една такава почивка, активна, е много по-здравословна от една почивка в Гърция, където цял ден се бориш с горещината и на плажа правиш това, което тюлените и морските  слоноове.
    Да се намери място за спане в двата хотела е възможно само ако се резервира предваригелно по интернет.








Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Поздравления и благодарности за тази информация
02.06.2018 10:45
Всички помнима вкуса на продуктите от соц времето, когато бяха естествени...
А веднага след демокрацията ни селскостопанския бизнес беше пред очите ни и със съгласиято на всички партии за които българите гласуват Заграбен от ДПС, която е една по конституция незаконна партия!!!
За жалост вече е фатално, защото и огромна част от земите ни вече са собственост на турски фирми!!! Но Господ си знае работата, вярваме! България винаги оцелява!
цитирай
2. planinitenabulgaria - По пазарджишко земята се изкупува от торски фирми, а собствениците на земите
02.06.2018 22:03
lexparsy написа:
Всички помнима вкуса на продуктите от соц времето, когато бяха естествени...
А веднага след демокрацията ни селскостопанския бизнес беше пред очите ни и със съгласиято на всички партии за които българите гласуват Заграбен от ДПС, която е една по конституция незаконна партия!!!
За жалост вече е фатално, защото и огромна част от земите ни вече са собственост на турски фирми!!! Но Господ си знае работата, вярваме! България винаги оцелява!


гледат да се отръват от тях срещу минимални цени. В Северна Бълтгария пропъдените от престъпността хора от селата и малките градове си продават имотите на безценица на циганите, напр. една двуетажна къща с двор преден /градина с цветя/ и заден /селскотопанска площ/ се продава за 4000 лв. Това устройва циганина, който не се нуждае от работно място, той е на помощи, нанася се в чуждия имот и залага още бебета. Защото най-сигурните им пари са детските. Страшното ще дойде, когато албанците влезат в ЕС. Тогава те ще дойдат свободно в България, ще се заселавт тук и ще изкупят пустеещите земи. А българите от Албания - гораните - ще отидат по Европа, същото ще стане и с българите от Западните покрайнин, за да се отърват от тежкия живот. Перспективите ни са много лоши и се усложняват от патериците на Путин в България, троловете му Радев и Нинова. По същество те работат срещу страната си...
С тез продажници по най-високите места този път България нама да оцелее.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183826
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031