Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2016 11:14 - ПАЗАРИТЕ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК - ОТНОВО АКТУАЛНИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 842 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   РЕГИОНАЛНИТЕ  ПАЗАРИ  НЕ  ИЗГУБВАТ  СВОЕТО  ЗНАЧЕНИЕ

 

   В минлото, когато хората са били много бедни, когато не е имало инфраструктура както днес, регионалните пазари са били изключително важни за живота на хората. На тях те са предлагали произведени от стопаните стоки, с които първоначално е била осъществявана размяна с други стоки, необходими за бита им. Така животновъдът е можел да предложи трайни месни и млечни произведения, кожи, вълна и др. стоки, срещу които да получи сол, зърно, газ за осветление, пирони и др. неща, които са му необходими, но той не може да си произведе. Като особено привързан към региона на Западна Българя аз съм писал за пазарите в Своге, в Годеч, в Цариборд, в Пирот, в Бабушница, в Босилеград. От векове един ден от седмицата е пазарен в тези градове, сато тези дни не са избрани случайно. Това е така, за да може ако не продаде стоката си някой стопанин да се придвижи следващия ден до пазара в близък град. Давам пример с Цариброд с петъчен пазар и отдалечения на 25 км. от него Пирот с пазар в събота.

    С напредване на беднотията в Сърбия на първо място, в България, и на последно място в Македония, тези пазари стават особено важни за част от обеднялите до гуша хора, те са тяхното спасение. Причината е , че единственото нещо, което на село хората могат да произведат и да предложат, за да спечелят някакви пари е селскостопанска продукция в много широка гама. Такава стока се произвежда в Македония благодарение на труда на албанците, работещи срещу много ниско заплащане, поради което тя е конкурентноспособна на нашите стоки. В Гърция тази стока се произвежда благодарение на помощите за селското им стопанство от ЕС и труда на наемни работници, напр. наши цигани берачи на маслини. Същата тенденция от все по-голямо производство на селскостопански стоки има и у нас, като във все повече населени места има сергийки с нещо за продаване директно от стопанина, а пазарите покрай магистралиите и първокласните шосета стават все повече. Причината – голяма част от хората произвеждат селскостопанска продукция, осигуряваща им някакви скромни доходи. Работата е рискова по няколко направления, на първо място от пиродните условия, трудна е, Бог да помага на тези хора.

    В Сърбия обаче положението е най-тежко. Първо се разграничаам от сърбите по белградско, досущ като нашите мутри и сърбите от вътрешността – скромни, трудолюбиви хора, при които кражбите са нещо недопустимо и непознато. Изказвам лично мнение – ценностната система на сръбските селяни надвишава тази на нашите. Мотиви: Там сутрин по кафаните не се сбират безработни на бира и цигари, които и не търсят работа. Като погледнеш от някое високо място скат на хълм или на рид, където има населено място, душата ти се изпълва с радост – всичко обработено, подредено по правоъгълници, с огради от стари плодни дървета. Причината – тук не е имало сталинска колективизация, която да отнеме имотите на хората, да ги натири по градовете, където те да се научат вместо да работят да запроституирват със статуквото, да лъжат и крадат, да се изродят в безделници / б. м. пазарни боклуци/, неспособни дори да се възпроизведат. Пред очите ми са едно от населените места на Стрелковац, истинска градина от рая и един участък от ул. Мария Луиза в София, със седнали на съответния си кол, говорещи по телефона си „бизнесмени”.

    След разпада на Югославия Сърбия попадна в смъртната хватка на Путин. Той има там военни бази, посочвам ракетната му база в Ниш, има влияние върху сърбите чрез манипулирането им от промитите мозъци от СЮК и УДБА, днес негови агенти, до сега не изпускащи управлението на страната, която така Путин води към гибел. Сърбия върви упорито към капсулиране, защото тя не принадлежи към ЕС и няма как да внася там стоки, макар да се намира в Евпора, а не е в ОНД, където дори географски не й е мястото. Промишлени стоки тя не може да произведе, може зда произведе само селскостопански, но няма как да ги реализира в ЕС. Спасението на хората в капсулиращата се Сърбия е в производстото на хранителни стоки, за да оцелаеят те. Това обаче не е достатъчно, за да внесе страната напр. бензин или газ, тя трябва да ги плати. А от къде постъпления в бюджета. Хората освен да ядат се нуждаят от пари за ток, данъци, здравеопазване, гориво за тракторите, а те пари няват. Показател са всичко тежкото положение на Сърбия са изпразнените им язовири за производство на ел. енергия, започнаха да се секат горите за огрев и др. подобни, които не бяха характерни за страната. Това е признак, че страната не върви добре и че ако младите сърби не променят нещо, за да се освободи страната им от смъртната хватка на Путин те вървят към погибел, водени от агентите му в страната, бившите първи от СЮК и УДБА.

    При това масово производство на харнителни стоки много малко хора в Сърбия се нуждаят да си купуват такива. Затова там балансът търсене-предлагане е нарушен - те трябва да започнат да изнасят, а хранителните им стоки вероятно са най-екологичните и качествени в Европа. Който си е купувал хляб от там сигурно е на моето мнение. Спасението е стоките да се изнасят в съседните държави, една от които сме ние. За това обаче има пречки – първо, че сме в ЕС и второ, че липсват достатъчно ГКПП-ове. Всеки, който е посещавал Цариброд продължително време е забелязал, че в Царибродско селата изглеждат по-добре, хората са по-заможни в сравнение с беднотията колкото по-навътре в страната се навлиза. Причината за това е пазарът в Цариброд, на който не само се купуват стоки на дребно от хора и на едро от мутри, но и защото потокът от хора от България носи някакви приходи на общината. Функциите на този пазар стават все по-важни и на него вече има хора от вътрешността на Сърбия, които предлагат своите стоки, ще дам един пример.

    Бяхме на разходка в Цариброд в пазарния ден. Причината – аз популяризирам сред познатите ми красотите на Западнитее  покрайнинни. Разбира се, минахме през пазара, където аз си търсех домашен сапун. Да не пропусна, закарах на хората два чувала с буркани. На пазара обаче виддяхме едни  патладжани и до тях чушки, които така добре изглеждаха, че нямаше как де не си вземем. Аз пък забелязах продавачката, красавица на около 30, каквато рядко се среща. Купихме си повечко от тези две стоки, за 460 динара / 7 лв. 70 ст./, поради което жената поиска да ни направи отстъпка от 40 динара, защото сме купили на едро. Казах, не може, стоката е прекрасна, струва 500 динара и толкова платих. Заговорих жената /красавицата/, като я попитах от кое село е, защото познавам района добре. Тя каза, че е от Лесковац, оказа се сръбкиня. Попитах я през Стрелковац и Звонци ли пътуват по лошия път или през Бабушница и Пирот. Каза, че пътуват по лошя път, доста по-кратък, защото нямат пари за бензин. Тя помисли, че имам роднини или познати нук, защото бях компетентен за насееленото й място, което е в Сърбия. Жената се оплака,че живеят много трудно, като всичките в дома им работят, възрастните с животните, но нямат реализация на подукцията си. Ако не си продадем продукцията, каза жената, няма да имаме пари и за бензин. Бяха се приготвили да ходят на следващия ден в Пирот. Погледнах микробуса им – пълна скръб. Ако ги остави някъде, отива и продукцията им, труда им. А те разчитат на този микробус да ги закара до пазар, където могат да реализират продукцията си на купувачи от чужда страна, където нуждата от такива стоки е по-голяма. Ако той се счупи това ще бъде катастрофа за тях.

   Същото е положението и когато се пътува към скалния им комплекс Дяволаварош, който е след Ниш, до границата с Косово. Навсякъде отрупани пазари с екологични хранителни стоки  на много ниски цени, с ракии и вина, но купувачи почти няма.

   До там ги докара Путин тия трудолюбиви хора, управлявани от промитите по време на комунизЪма там мозъци. Вместо да работят съвместно с Европа, да получат технологи от нея, да разкриват работни места, той ги противопоставя срещу тях. Сега от отпадния плутоний атмони бомби щял да прави, ракети насочва. Той иска да прави там дъга, в която да включи Сърбия, остатъка от Македоониа и евентуално Гърция, за да ги набучи с ракети срещу империализЪма. Казвам остатъка от Македония, защото да се мисли, че на запад от Вардара туй е Македония, а не албанска част е погрешно. Там скоро ще има второ Косово. Македонските бириинджии, и те промити мозъци и агенти на Путин чупят наши паметници, а не виждат, че албанциге ги асимилират. И на футболни мачове издигат лозунги: България е държава, Македония е измислица.

    С този постинг подканвам софиянци да ходят по Царибродско, Пиротско и Боселградско на разходка, има много интересни и красиви места, описал съм много от тях в блота ми, да влизат по ресторантите им, които са много евтини, да купуват стоки от магазините и пазарите им и така да помагат на сънародниците си в Заадните покрайнини, който са в същото гежко положение както сърбите, резултат от смъртната хватка на Путин върху тази държава.

    Животът обаче се развива, насилието има предел. Младите хора в Сърбия са на път да проумеят хала си и ще го променят.        




Гласувай:
4



1. survakar007 - Споделям мнението ти си за земеделието в Сърбия
05.10.2016 15:08
Първият път когато пътувах из тази страна това ми направи много силно впечатление - всичко беше добре обработено, липсваха буренясали и занемарени терени като у нас. Къщите им големи, добре поддържани и пред всека от тях в селските райони имаше голем трактор и други селскостопански машини. По онова време сърбите ми се видеха доста радушни и с видимо по-широк мироглед сравнени с населението на България, но то беше много отдавна.

След 2СВ Сърбия успя да се дистанцира от СССР и не скъсаха връзките си с развития свет - голяма част от населението им работеше в чужбина и хората инвестираха по родните си места, а нас ни използуваха като придатък на руската армия и ни държаха заградени с бодлива тел в цоц лагерна България.

По времето на Югославия освен Сърбия останалата част на страната не беше добре развита и ситуацията видимо беше нещо като българския цоц реализъм: "Софията има, Провинцията нема", но не предполагах че сърбите сега са толкова зле, изглежда Путя съвсем ги е обсебил. Спомням си веднъж не ме пуснаха да влезна в Сърбия, но това беше по време данданията с Милошевич и след него изглежда Русия успя да ги прегърне в мечешката си прегръдка и ги дистанцира от Запада.

Югославия си беше изкуствена държава и си беше въпрос на време да се разпадне, но това изглежда травматизира сърбите и ще мина много време докато се вземата в ръце, а може би това няма да се случи преди многоетническа Русия не бъде разпадната на съставните си компоненти та да престане да мъти водата в региона.

Руското разузнаване съвсем безнаказано в България и русофилските глутници у нас стават все по-нагли, та ако чичо Сам не размаха по интензивно с камшика си руската стръвница ще направи непоправими бели на Балканите, ако успеят да ни изкарат от НАТО ще последва и обяваване на Балкански Донбас с център Варна, а народа ни мълчи по въпроса с масовото руско преселение а правителствата ни след 1989 г. активно помагат на руските навлеци... Сталин не успя, но Путя ни кара към нова Югославия.

Сурвакар
цитирай
2. planinitenabulgaria - На Сурвакар 007:
05.10.2016 16:21
Най-важното за Югославия бе, че Тито не разреши провеждането на сталинската колективизаця, а Сталин не можа да го убие, утепа само Гошо Тарабата заради желанието му да включи България към Югославия. Поради запазената собственост сърбите излизаха да работят в чужбина, защото имаха земя, имоти в Югославия и се връщаха, докато българите с отнетите имоти бягаха в чужбина. Разпадът на Ютославия причиниха сърбите, които се почувстваха богопомазани и живееха от труда на другите етноси. Давам пример с Косово, където албанците работеха от Сутрин до вечер, а сръбските мутри по цял ден бяха с джиповете си по кафани.
Комунизмът в Югосравия обаче, макар и различен от нашия, който поради отнменате на собствеността на хората срина селото ни, страната и ценностната система на хората, изграждана столетия, превръщайки ги в безделниции, даде своите отровни плодове и там. Наследниците на СЮК и на УДБА държат здраво позициите си и ще затрият бъдещето на поколението след тях. Лошото е, че и македонските комунисти вървят по същия път, те дори написаха и песен. Ето към какво се стремят хтамошните комунисти днес:
https://www.youtube/watch?v=CEfPo9R4K7g
цитирай
3. sande - Синдрома на Гиганта ...
07.10.2016 10:31
Все му се струва, че е малък.

Все му не стига територия.

Все е жаден и гладен.

Не забравяйте нащастния Афганистан - десет Българии. Високи 7000-метрови планини ... 50 - годишна безкрайна война, пълно затриване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180236
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031