Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2016 18:01 - КАРТИНИ ОТ ЕДНА РАЗХОДКА ИЗ ЗАПАДНА/ЛА/ БЪЛГАРИЯ - 10
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2113 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 02.03.2016 18:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Тази разходка навява много тъга. Тя започва от село Чепърлянци, находящо се в планината Видлич - село с минало, чиято днешна съдба то дължи на великите сили, откъснали го от другите българи, роднините им по Смиловско, от 100 години в Западните покрайнини и на сталинската колективизация, която отне инициативата на хората да се трудят на собствените си имоти като им ги отне и прокуди по градовете, предимно в София. Май и това не му стигна на чепърлянци, защото след 1989 г. годечките ромбригади го довършиха.
   Селото е основано благодарение на римски път, по който хората са достигнали до тук и на римска чешма с обилна вода. Над селото има плодородни земи, ливади, гори, не съм точен, имало е. Днес всичко е изоставено. По останалите тук и там табелки с изличена боя има пробойни от куршуми - стрелят мутрите, не си губят времето. Пътят над селото, който свързва Калотина с Годеч е един от най-популярните пътища на престъпността, а след започването на новия бизнес с мигранти, значението на този път стана още по-голямо. На този бизнес се дължи и горският пожар в с. Бачище.
   Тук минава и влак, но както хората казват, дори влако окрадоа. Парапетите от жл п. мостовете са изчезнати, орязани са с газови речачки. Изчезнати са и крепежни елемнети от ж. п. линията. Поради това влакът пътувd с 10 км. в час. Като деца /1952 г./ползвахме товарни влакове, тук имам същата опция.
  Влакът също е запуснат, гарите са окрадени. Основното предназначение на влака е да вози въглищата от мина Станянци, една много голяма повърхностна жила с лигнитни въглища, които пътуват за ТЕЦ Бобов дол, който мисля, че го купи енергепийна мутра /Ковачки?/. Трасето на влака минава по долината на р. Нишава през прелестно красиви местности. Имаше гара за Разбоишкия манастир, която обслужваше и село Чепърлянци. Още по-трагично е с този влак, защото съвсем до линията му са селата "оттатък", Мазгош и Бребевница, както и всичките села  по Смиловския въртоп с езерата.
   Този път не минах през Чепърлянския манастир. Помня го още когато там имаше две  монахини, сега се ползва като стопанска сграда на наел го да гледа там животни човек. 
   Римският път няма елементи за носене на пунктовете на Отпадъци, поради което си стои, но само докато достигне реката. Аз обаче знам продължението му, -той се изкачва до с. Беренде, след което се губи. Годечкото корито е пълно с римски пътища, само от села Равна нагоре тръгват три, а в махала Трап гезмето става по римски път. Край с минало и трагично настояще. Пред очите ми България загива. Казвам го съвсем отговорно, мисля, че натам вървим осъзнато. Народ който не скъса с комунизма, комунизмът го разкъсва, но скъсването с комунизма е нещо много трудно. Защото да се опази комунизмът в една страна има положени доста големи старания - приматизация на поколението, а когато то е приматизирино хибридната война срещу този тип бозайници е успешна. С такива хора държава не може да стане повече...
   Ще покажа кои ще ни изместят не след много дълго време на последната снимка.

image

Тези снимки са от долината на р. Нишава. Водата нd реката от тук не се вижда, дърветата са надвесени над водата.

image



image



image

                               Върбиjе показват, че до тях минава реката.

image

Товарният влак до мина Станянци. Накога имаше разписание и возеше пътници.

image



image


image

Вече достигнах до реката. Останали са само мостовете на влака, но те са опасни, защото са тесни, а парапетите им са изпорязани с газови резачки.

image

                             Река Нишава преди с. Калотина.

image



image

             Май и 10 км. в час за влака са много за тази ж. п. линия.

image

                                                      Скали покра река Нишава


image



image



image



image



image


image



image

                                                               Река Нишава.

image



image

И тунел са правили хората, но всичко тук е на до изживяване. Затвори ли се рудника, спира и този влак. Макар да има влак, след като тук не са останали хора кой ще го ползва! Още един пред очите ми превръщащ се в ненужен на България регион...

image

Останал мост над реката! Римски път от с. Калотина достига моста и се изкачва до с. Беренде, след което продължава към Годеч. Джипове продължават да ползват този път. По скалите, през които е прорязан пътя се виждат следи от длетата на робите. Тук е пълно с оброци и древни черкви, а унишожените от турците манастири са много. Реката Нишава разделя две планини - Чепън и Видлич. А между тsх при Годеч свършва планината Манастирище, древно християнско светилище. Много интересен край. Жалко, че хората не само не го познават, но и нямат никакви интереси да го посетят. А е толкова интересно. Давам и тагове - село Голеш с оброците и останките от огромен манастир, село Бребевница с 14-те си оброка, Разбоишкия минастир. Най-интересното за престъпниците обаче е пътят, който през Петрохан и после през Годеч достига ГКПП Калотина. Дано някой види какви джипове пътуват по него и как изгеждат тези, които ги карат. И да провери с какво се занимават, та толкоз пари имdт.

image

Българи на бъдещето от с. Калотина. Тези са новопредставени в селото, предполрагам, че и те са от Видниско. Още нямат сериозен бизнес. Ако хората тук трябва да се трудят, за да получават възнаграждения, тези получават помощи за неграмотност, многодетственост и още много такиви, които теглят от банкоматите в цялата страна. Изглежда им не стигат, та ходят до безмитния магазин. Щом им дават помощи, разрешават им да пресичат граници, защо да не правят така? Нали има кой да работи и да ги храни!






Гласувай:
7



1. sande - Поздрави, Коста!
02.03.2016 18:35
Красотата ще спаси Света!

Но на нас няма да ни помогне.

Ние сме велики. Ние сме "Над"!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12291343
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930