Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2016 21:03 - КЮСТЕНДИЛСКИ ЗАПИСКИ - 15
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1969 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 06.01.2016 00:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    С посвещение на големия българин от Западните покрайнини Иван Николов:

    Картините от тази разходка ще са в няколко части поради ограниченото място за постинг в Блог. бг. Разходката ще бъде из село Ресен, родното място на великия българин Иван Николов, духовен водач на босилеградските българи. За него съм писал в блога си, сега ще спомена само една негова мисъл:
   В усилята ни за присъединяване на българите извън България към Родината им ние не залагаме на политиката, защото политиката е мръсна работа, а на общото в културното ни наследство.
    Един достоен човек, чието място е в парламента ни като депутат или в президентството като съветник на президента за проблемите на българите, живеещи извън Родината си.
    Тези картини са продължение на постинга ми за с. Ресен. Това село е съвсем на граниицата, зад която са нашите села Горни и Долни Кортен. Границата на ньойските престъпници не минава по трасето, предвидено от Берлинския договор, защото тогава  все пък е мислено и за хората, а по трасета, целящи да оставят българите по тези места в снежен капан, откъснати от достъпните от планината за тях места в Родината им за бартер, пазар и снабдяване и така да измрат сънародниците ни като заточеници в собствените си имоти или да ги напуснат. За това ще пиша в част VІІІ ва Записките ми.
    Село Ресен е разположено в дясно от долината на р. Драговищица след отконение от с. Радичевци. Разположено е във водосборна зона, състояща се от около 10 малки рекички, почти всичките от които се събират в центъра му - едно мрачно място на около 3 км. след оклонението. Геометрично селото прилича на част от кръг с център мрачното място, което споменах, а периферията му преминава под билото на рид на Милевската планина, която тук вече се се снижила доста. Тъй като денивелацията на селото е голяма, то си има околовръстен път по високата част, от който слизат по-малки пътища към центъра му или до отделни махали, до които не достига широк път от долната им страна. Този околовръстен път е бил разширяван от гранични войски, ходържа се и днес. Това е причината да го сваря превърнат в транспортна артерия за навлеците от Африка и Азия, довеждани до тук от наши каналджии, предавани на местни, които ги натоварват на автобуси-таралясници на возачи македонци.
    За селото писах вече в Записките ми, сега помествам снимки от него. Към тях ще добавя пояснения, които ще допълнят Записките ми. 
    Приятна разходка из миналото на България. Тук всичко е съхранено така, каквато е била България преди 100 години - душевността на хората, ценностната им система, трудолюбие, честност. Бъдещето пред тези хора е навъсено и според мен - страшно. Това страшно не е от вчера, неговият призрак  витае тук вече 100 години, Това е една от язвите, бих казал дори метастазите на Ньойския "мирен" дговор. Като тези хора да бяха виновните за ПСВ, та ги постигна това проклятие, което ги редицира от 180000 през 1919 г. до само 12000 днес. Само че България си има други проблеми - кой какво да открадне, банкрут на банки, органиизирана пресъпност, битова престъпност, контрол над парични или наркотиични потоци, борба за включване на престъпни фирми в мегапроекти и много други. Да се загърби с още проблеми никое правителство не желае. Макар сърбите да нямат нищо общо със Западните покрайнини и да играят толкова дълго на коня, наречен български нихилизъм.
     И пак цитирам Иван Николов, разкритикувал нашата делегация при една среща в Белград. Казал е това, което не предавам точно, а по смисъл:
   Мисля, че ако сърбите решат да ни върнат на България, вие няма да ни искате. 

image

                                           Махала от село Ресеен

image

                Селското пасище така и си остава неопасено, един зловещ признак...

image

Три км. е отстоянието на центъра на селото от отклонението от главния път, още три км. има изкачване до околовръстния му път и още два км. път от типа качи-слез има по него. Има махали и над околовръстния път чак до връх Рудината - най-високият над селото. От околовръстния път има още два км. до родната къща на Иван Николов, която е сама на прекрасно място срущу вр. Църноок. За да се слезе от околовръстния път от другия му край в центъра на селото има още два км. Ясно е, че става въпрос за доста голяма площ. По-късно ще направя сравнение между нея и тази на с. Груинци.

image

                                        Тук бъдеще няма, само минало...

image

Рид от Бясна Кобила, слизащ при река Драговищица. В гънките му, където има водоизточници навсякъде има села. Виждат се няколко къщи от с. Радичевци.

image

Долу на завет - селото /Радичевци/, над него - пасищата му. Даващи храна за животните, а животните после - на хората. Така изглежда Бясна Кобила, по която живее преобладаващата част на населението по Босилеградско.

image

                                              Околностите на село Ресен

image

                                                Махала на село Ресен

image

           Вече съм по високите части на селото, пред мен е връх Рудината.

image

                                                 И тук....само минало.

image



image

                    В тази махала все още живее възрастно семейство.

image



image

                    Една българка от с. Ресен

image



image

                   Дядото каза, че е твърде стар, за да го "сликам" и се скри.

image

                                                          Пасторал

image

Селото има изглед към планината Бясна Кобила.Зад него рид на Милевската планина му затваря хоризонта и го пази от ветровете.

image 

                         Още една махала  на с. Радичевци в далечината.

image

И в погледа на тази крава има нещо тъжно, несигурно. Като ми умре стопанката, дали няма да ме "продадат на кантара"?

image



image

      Това е ридът на планинатаа Бясна кобила между реките Любатска и Лисинска.

image

                                                 Махала на село Ресен

image

Този път води за родната къща на Иван Нииколов. Преценявам отстоянието й от отклонението при главния път до нея на 7 - 8 км. В тази красота как няма да се роди такъв човек!

image

                                    Изоставената гранична застава.

image

               Следващите снимки са от една напълно изосавена вече махала.

image



image

Тази снимка не е ясна, но това е разклонение от околовръстния път на селото,  което продължава като пограничен път. Тук под остър ъгъл бусовете с мигранти завиват и поемат на където е разпоредил отправителя им. Участъкът е близо до извор и е кален, насипван е за да остава проходим.
 
image

                     Пчелинът да гробището. А гробището тук е неоткриваемо.

image

Слеедват снимки от селото. На близо рид на Милевската планина затваря хоризонта, в далечината се вижда  планината Бясна кобила.

image

                                         Гората превзема селото....

image



image

                              На двете снимки се вижда връх Стрешер.

image



image

Това хайванче разбра, че обичам животните и докато не изяде и последната ми бисквита не се отдели от мен.

image

                                                 Махала на селото

image

Сушата не пощади никъде насадените на неподходящи места смърчове из този район.

image

В дъното се вижда връх Бясна кобила, пред него е домината на река Дукатска. Снимката не е ясна, защото е напправена с максимално приближаване на обектива.


  /Следва/




Гласувай:
5



1. slavimirgenchev1953 - Свалям шапка на Иван Николов!
05.01.2016 23:44
А и на твоя неуморен, голям труд. Със сигурност трябва да издадеш тези материали в книга.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Туй направо нищо не е. Отнася се до България, затова и почти никой го не чете.
05.01.2016 23:55
slavimirgenchev1953 написа:
А и на твоя неуморен, голям труд. Със сигурност трябва да издадеш тези материали в книга.


Започвам обаче да пиша за пътуванията си из Северна Корея, Китай и Русия и тогава ще стана най-първи измежду най-популярните, чевръсто подмятащи тези теми в нета. Моите писания за тези страни ще променят потоците на бежанците от Азия и Африка - вместо кам Западна Европа, те ще се устремят към Голямата страна....стига да четат постингите ми.
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - http://literaturensviat.com/?p=113947
06.01.2016 00:36
planinitenabulgaria написа:
slavimirgenchev1953 написа:
А и на твоя неуморен, голям труд. Със сигурност трябва да издадеш тези материали в книга.


Започвам обаче да пиша за пътуванията си из Северна Корея, Китай и Русия и тогава ще стана най-първи измежду най-популярните, чевръсто подмятащи тези теми в нета. Моите писания за тези страни ще променят потоците на бежанците от Азия и Африка - вместо кам Западна Европа, те ще се устремят към Голямата страна....стига да четат постингите ми.

цитирай
4. dinkov - Динков
06.01.2016 02:41
planinitenabulgaria - красиво, много красиво, но и тъжно, много тъжно. Такъв е живота.
Поздрав и ЧНГ
Ицко
цитирай
5. nikolinavalentinova - Зап. покрайнини са болка в сърцето ...
08.01.2016 16:50
Зап. покрайнини са болка в сърцето на всеки българин. Така мисля.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Ако се съди от прочита на тази нова моя серия за Западните покрайнини
08.01.2016 18:46
много малко българи проявяват интерес към тези красиви български територии, откъснати от Родината им ведно с целокупното в тях българско население, живеещо там като заточеници в собствените си имоти вече почти 100 години. Това е проява на нихилизма ни, поради който ние вече дори сме забравиили за сънародниците ни в отнетите ни по волята на великите сили територии. Тези неща ще опиша в част VІІІ на Записките ми.
Мисля си, ако пишех на тази тема за Голямата страна, където живеят най-щастливите хора на света, щяха да четат постингите ми до посиняване и после отново..
Поздрави от Лос Анжелес
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184796
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031