Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2013 18:07 - Кафе, поднесено с пръчица канела
Автор: djem Категория: Рецепти   
Прочетен: 2805 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 27.02.2014 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                 Изискано, направено, консумирано!

         

           image



 
Представете си чаша ароматно кафе ... какво можем да добавим към него? Представяме Ви едно ново за България приложение на канелата:
Кафе, поднесено с пръчица канела

Така се поднася кафето в изисканите заведения в Испания, Португалия и Бразилия.

В София, кафе с канелена пръчица може да опитате в безупречните ресторанти от веригата "Ниагара".

Ухание на кафе с канела се носи в елегантния ресторант „Къщата с часовника” в центъра на София.

Kанелените пръчици вече са част от продуктите, предлагани от Кафе Matinee.


История на канелата

Изтокът...
Преди около 45 века легендарният китайски император Шен-Нунг (Шенонг), останал в историята на света като откривател на чая и велик лечител, изследвал и описал лечебните свойства на множество подправки, споменава в своите свитъци за “квай” - канелата. Използвана за лечение и подправка от древните цивилизации, тя пристига в Европа, след като през 1505 г. португалски кораби акостират в Цейлон и монополизират търговията. През 1518 г. те построили крепост на острова. Това сложило началото на португалския стогодишен монопол върху добива и търговията с канела.

През 1658 г. холандците установили контрол над производството и експулсирали всички португалци от острова. Холандците наблюдавали отглеждането на канела в дивата природа и започнали да култивират свои дървета.
Британците завзели контрола над острова от холандците през 1796 г. По това време, значението на монопола на Цейлон вече западал, тъй като отглеждането на дървото на канелата се разпространило и към други области. Други продукти, като кафе, чай, захар и шоколад вече започнали да изпреварват популярността на традиционните подправки.
Както всяка подправка, дошла от далечния Изток по онова време, канелата е изключително скъп продукт, достъпен само за търговските и аристократични, приближени на монархията на всяка западноевропейска държава, елитарни кръгове по онова време.
Впоследствие, след изобретяването на парната машина и залезът на великолепните “чаени клипери”, канелата, както и всички подправки става по-достъпна, но нейният деликатен букет от източен аромат и стипчиво-сладък вкус, остава достояние за наслада на небцето за малцина. Използвана както във фини сладкиши, така и в блюда с агнешко и птиче месо, канелата присъства на трапезата на семейства и родове, можещи да си позволят услугите на виртуозни готвачи, приготвящи храната им – обещаваща увертюра към насладите на нощта.



Гласувай:
16



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930