Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.08.2022 18:23 - Украинското контранастъпление се провали преди да е започнало. САЩ искат Чернобил да се повтори
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2400 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Цял месец Зеленски и хората му ни убеждаваха, че Украйна е събрала един милион войници и ей сега ще започне грандиозно контранастъпление срещу Херсон, което ще отблъсне руснаците и ще ги изхвърли направо в Черно море. Това трябваше да стане историческо събитие, ярка победа, която да върне вярата на украинците в победата над Русия (а мнозина от тях искрено вярват, че Русия губи войната и отстъпва към Ростов).

Контранастъпление обаче така и не се случи и всичко си остана на ниво празна реклама. Съветникът на офиса на Зеленски Подоляк сега обяснява, че контранастъплението било информационно-психологическа операция за заблуда на противника и никой не се е канил да настъпва наистина.      

Не, това не беше информационно-психологическа операция. Зеленски наистина искаше армията му да атакува Херсон, за да може после да обяви поне някакъв успех (все пак минаха пет месеца, а западните спонсори настояват за резултати). Ако ще само медиен, но успех, който да може да бъде пробутан на украинската и западната аудитории.

Украинската армия действително многократно опитваше да атакува Херсонска област, особено през последните два месеца, но единствения й успех бе превземането на няколко села в сивата зона. Цената на това завоевание обаче беше неоправдано висока и украинците загубиха голяма част от резервите си. Основната причина за това е, че регионът е равнинен и настъпващите войски трябва да се движат по открито пространство, което се контролира от руската артилерия и авиация. Съответно, украинските настъпления бяха засичани още в зародиш и веднага попадаха под мощните удари на артилерията, която не им оставяше никакъв шанс.

Украинците и в момента са в неизгодна позиция – фронтът на границата на Херсонска област се стабилизира, но украинската армия продължава да търпи сериозни загуби, тъй като руските оръдия обработват позициите й всеки ден. Руските артилеристи имат предимство в количеството оръдия и снаряди, съответно украинците се оказват твърде уязвими и когато се отбраняват, и когато се опитват да атакуват. Затова и Украйна губи десет пъти повече войници, отколкото Русия. На всичкото отгоре е доста вероятно съвсем скоро самите руски войски да започнат настъпление в посока Николаев или Кривой Рог.

Събитията в южната част на (бивша) Украйна не се ограничават само с виртуалните настъпления на Зеленски. В Запорожието, което заедно с Херсон постепенно се интегрира с Русия, продължава опасната ситуация около Запорожската АЕЦ. Украинската армия не спира да обстрелва централата (и близкото до нея градче Енергодар), обвинявайки в това руснаците. Европейците и американците, вместо да се хванат за главите от ужас, продължават да подстрекават Киев, който и не смята да прекратява огъня.

Вашингтон и в този случай се опитва да извлече максимум изгода от кризата около АЕЦа. Върху Москва отново се сипят обвинения и я изнудват да напусне атомния обект и да го предаде на Украйна. Ако Кремъл се съгласи на подобно нещо, това ще е очевиден признак на слабост, който ще подтикне украинците още по-настървено да обстрелват Херсон и териториите, които Киев не контролира. САЩ пък ще възприемат това като сигнал, че Русия се поддава на натиск, съответно с нея няма нужда да се договарят, а могат просто да продължават да я провокират и изнудват. Това разбира се е абсолютно грешна политика, която в един момент може да излезе извън контрол и да ни постави на прага на голяма война.

Стрелбата по атомната централа е истинско безумие, но украинците го правят съзнателно, опитвайки се да извлекат политическа полза от кризата, която сами забъркаха. Киев не стреля хаотично по станцията, а се опитва целенасочено да повреди електрическото захранване на реакторите. Съответно екипа на централата ще бъде принуден силно да намали мощността на реакторите и количеството електроенергия, която изработват те. Да, станцията покрива 20% от нуждите на Украйна и спирането й би предизвикало сериозна енергийна криза през зимата. Зеленски обаче е готов на подобен риск, тъй като това ще му даде хубав повод да хвърли вината за кризата върху Русия, а освен това няма да позволи на АЕЦа да произвежда ток за териториите под руски контрол, включително Херсон и Запорожието, в които се подготвят референдуми.

Кога ще се разреши ядрената криза? Основните варианти са два – или когато руските войски успеят да ликвидират украинските позиции, от които се стреля по централата, или когато реакторите спрат заради повреда, причинена от украинските снаряди. Първият вариант разбира се е за предпочитане. Междувременно пък ще слушаме стандартните американски обвинения по адрес на Москва и безполезните заявления и призиви за мир на ООН.

Ако някой се опитва да анализира украинската политика от гледна точка на здравия разум, то той рискува да попадне в задънена улица. Много от действията на режима на Зеленски абсолютно противоречат на нормалната логика.

Първо, войната, която води Киев, е в интерес на спонсорите му (САЩ и Британия), но не и на самата Украйна. Вашингтон иска кръвопролитието да продължава, тъй като по логиката на щатските стратези това максимално ще ослаби Русия и няма да й позволи в бъдеще да води сериозни въоръжени конфликти (естествено, визират се вероятните бъдещи конфликти с НАТО). По тази причина Зеленски даже няма нужда да се опитва да побеждава, важното е просто да воюва с Русия максимално дълго.

Проблемът обаче е, че Украйна не може да воюва толкова дълго, че да изтощи руските военни възможности. Тя ще престане да съществува доста преди да бъде достигнат критичния предел за руснаците. Както по военни, така и по чисто икономически причини.

Другия характерен белег на тази война е стремежът на Украйна да остави след себе си максимална разруха. Киев хем твърди, че Донбас е Украйна, хем всекидневно обстрелва градовете и селата в ДНР и ЛНР, сеейки смърт и разруха сред мирното население. Донецк например буквално всеки ден е тероризиран от украинската артилерия (статистиката постоянно се пълни с убити и ранени мирни жители). Преди обстрелваха града само с миномети и реактивни системи, а сега украинците използват и касетни снаряди, запълнени с противопехотни мини.  Тези мини се разхвърлят над целия град, поради което се множат пострадалите граждани (под пострадал се има предвид, че човекът е с откъснат крак). Стрелбата по Донецк си е чисто военно престъпление и умишлен терор от страна на режима в Киев. Само че всички се правят на ударени и западните спонсори на Зеленски не казват нито дума по въпроса. Пределно ясно е и че никой няма да разследва действията на украинските власти и няма да ги съди. Как ще ги съди някой при положение, че САЩ са съучастници в тези престъпления.   

Западните медии обаче нарочно игнорират факта, че украинската артилерия разрушава градовете на Донбас и убива жителите им. Игнорират го съзнателно, осем години подред, и номерът минава. Нито дума за това, че украинците разхвърлят противопехотни мини над Донецк, осакатявайки мирното население, което формално още е украинско (поне според Киев). А ако тези събития все пак попаднат в новинарската лента, западните журналисти просто пишат, че Русия обстрелва Донецк. Пишат откровени лъжи, защото знаят, че няма да има никакви последствия.  

Що се отнася до тактиката на режима на Зеленски, той ще продължава да обстрелва Запорожската АЕЦ докато от нея може да се изстиска максимален медиен ефект. Киев се фокусира върху обстрелите на централата след като „контранастъплението” срещу Херсон окончателно се изхаби като тема и престана да привлича вниманието на публиката, тъй като стана очевидно, че украинско настъпление няма да има.

Главният въпрос сега е как ще завърши кризата с ядрената централа и какво след това Украйна ще реши да обстрелва, за да не изчезне от западното медийно пространство. Главната мечта на украинските нацисти е да разрушат кримския мост, но засега те нямат такава възможност. Впрочем, британците и американците от известно време търсят начин да осигурят на Киев необходимите за това средства.

 




Гласувай:
6



1. almus - Украинското контранастъпление се провали преди да е започнало. САЩ искат Чернобил да се повтори
16.08.2022 23:33
АЕЦ е под руски контрол и работи нормално от м.Март. Провокациите са очевадни!!!
цитирай
2. morskipesni - Всичко ще се свърши до 2-3 месеца.
17.08.2022 12:58
Напуканата стомна ВСУ ще стане на парчета, "Украйна" изтрива САМА присъствието си от картата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216641
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031