Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2021 07:07 - „Свещената крава„ и художникът ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2431 Коментари: 31 Гласове:
5

Последна промяна: 28.09.2021 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                             ... „СВЕЩЕНАТА КРАВА„
         Волгин: Кристо е прекрасната персонификация на тоталното безсмислие
  image Снимка Булфото Петър Волгин.

В кратък, но достатъчно патетичен коментар журналистът от БНР Петър Волгин разкритикува Кристо и почитателите на арт инсталацията "Плаващите кейове".

Според Волгин "Кристо е прекрасната персонификация на тоталното безсмислие, в което пребивава голяма част от съвременното изкуство."

Коментарът на журналиста, публикуван в неговия Facebook профил, не се нуждае нито от преразказ, нито от редактиране и затова Ви го представяме в оригиналния му вид:

"Грантовата общност в България, т.е. анализаторите, журналистите и културтрегерите, дотирани от "Америка за България" и други подобни фондации, си има нов любимец - Кристо. Само при споменаването на това име изпадат в телешки възторг започват да хълцат от възторг като "независим" протестър на среща с Бойко Борисов. Явно това е новият тест, който всеки желаещ да мине за умен и красив, трябва да покрие. Ако припадаш при вида на творбите Кристови, значи си готин и ще те вземат в клуба. Ако пък от устата ти не се сипят хвалебствия по адрес на опаковчика, значи си задръстен, тъпанар, комунист и, разбира се кагебист. Личното ми мнение е, че Кристо е прекрасната персонификация на тоталното безсмислие, в което пребивава голяма част от съвременното изкуство. Днешната арт-сцена с много малки изключения е се изчерпва със снобария и комплексарщина. "Много ми хареса, нищо не разбрах" - това е мотото, под което живеят прехласващите се пред кристоподобните "творци". Убеден съм, че грантовите персонажи няма да харесат и тази ми позиция:)))"


                                                                    ...


Триумфалната арка, опакована с чаршафи - няма по-добър символ на дълбоката деградация, в която е изпаднало съвременното изкуство. Днешните "творци" отдавна не са създатели на нови реалности, каквито бяха Леонардо, Салвадор Дали, Пикасо. Съвременните "творци" са ловки опаковчици - на сгради и на велики произведения от миналото. Да, хора като Кристо заслужават уважение. Най-вече заради факта, че са успели да излъжат едни хора да им дават пари за глупости, а едни други хора да се възхищават на въпросните глупости. Временният характер на "творбите", с който толкова се хвалят "артисти" като Кристо, не е израз на свобода. Това е израз на пустота, на безплодие, на тотална неспособност да създадеш истинско произведение на изкуството. Единственото, на което са способни днешните "творци", е да паразитират върху миналото, да простират чаршафи. Изобщо не отричам ловкостта на тези опаковчици. Категорично отричам обаче претенциите на такива лица да се наричат "артисти".



                                                   ... ХУДОЖНИКЪТ;


"Едно от удоволствията на това да си артист е да правиш онова, което искаш. Всички наши творби, мои и на Жан-Клод, са напълно безполезни, абсолютно безсмислени, никому ненужни. Светът може да живее и без „Завесата в долината“ или без „Бягащата ограда“. Ние не правим нищо добро или лошо, всички тези морални дискусии са напълно излишни. Работата на артиста представлява абсолютна свобода и е крайно далеч от политиката, морала и прочие.“
/ Кристо Явашев /

image

                                                                         ... 

                                              image

                  ... ЧИ, КО МУ НА ОРАНЖаВОТО ЩОМ ЩЕ ГОНИ НАХАЛНОТО ...
:)))



Гласувай:
5



1. germantiger - +
28.09.2021 08:12
прочетох отговора на починалия явашев или ианче казано австриеца и французин по душа

...

лично аз съм по средата - глупостите да се опакова Бундестага или нещо друго не ги приемам и те са много повече от просто нечие изразяване като отговора на Кристо - те са протектирана ужкултура и кич нарочно изтикван напред десетилетия наред

от друга страна - червен руски боклук като волгин никога не мога да подкрепя - надявам се тоя скоро да умре, буквално
цитирай
2. getmans1 - ТИГРЕ, всеки има правото да харесва ...
28.09.2021 09:25
ТИГРЕ, всеки има правото да харесва и да определя нещата за каквото си иска ... Аз не мисля, че Райхстага с нещо е пострадал от това временно „опаковане„ наадявам се че и ти не го пъзприемаш като лично посегателство към чувствата немски ... например, Хелмут КОЛ така го е чувствал и накрая въпроса е решен от парламенста след дебати и гласуване.

... В този постнг, аз искам съвсем друго да покажа ...

... ТОВА МЕ УЧУДИ, ... „прочетох отговора на починалия явашев или ианче казано австриеца и французин по душа„ ... НЕ БЯХ ЧУВАЛ..

защото когато Кристо беше „лошият„ българин и такива неща се чуваха
цитирай
3. vencivaleri1951 - Точно за това експремиерът Кобурготски каза че имаме бък, или поврезен чип в главата
28.09.2021 09:46
Съдим за мнение , според това , кой го е казал. Мразим човекът и не можем да го "чуем", а го кълнем-"Няма човек, няма проблем"
А Волгин го кълняха първо "червените" , днес противниците на "червените"
В случая той отваря сериозна тема и не е само до "опаковането"
Шер/която много харесвам и се възхищавам на дълголетието на творческата и дейност/ се изпишка на сцената и това се прие като шик. Започнаха и татрални режисьори да го "предлагат на сцената"
Сега цял свят слуша какво ще каже Тумберг!? Изявите на Кристо и на мен са ми били непонятни, но не съм отварял дума пред познати , да не изглеждам глупак. А съм чувал фалшиви прехласвания...Утре , някой ще хване четката и ще зацапа Мона Лиза и може би ще се възхитим от "изкуството" му
Прав или не, руски , или американски боклук -според мен не важно кой започва разговора , а самия разговор
Защото волно , или не върви тенденция за всеобщо опростачване
Бутат се склуптори по цял свят, щото някой за нещо си бил недоволен, а това е история, над композициите са работели голями майстори Идеологиите се изместват от изкуствено създадени дилеми. Не говорим толкова за мизерията на милиарди, а за видите ли за недостатъчните права на хора с не знам вече какви сексуални ориентации. Помнети ми думата , ще стане тема и животни да осиновяват деца, щом осиновяваме и сключваме брак с животни и растения. И цялата тази лудост трябва да се приема , за да не сме назадничиви, несъчувстващи и т н Ще се борим за живота на някое коте или локва с жаби, а оръжията стават все по унищожителни


germantiger написа:
прочетох отговора на починалия явашев или ианче казано австриеца и французин по душа

...

лично аз съм по средата - глупостите да се опакова Бундестага или нещо друго не ги приемам и те са много повече от просто нечие изразяване като отговора на Кристо - те са протектирана ужкултура и кич нарочно изтикван напред десетилетия наред

от друга страна - червен руски боклук като волгин никога не мога да подкрепя - надявам се тоя скоро да умре, буквално

цитирай
4. starforlife - ~
28.09.2021 10:11
vencivaleri1951 написа:
... Мразим човекът и не можем да го "чуем"...
Хааааааааааааааааааааа ха ха ха Кой само го казва!

Абе, ЛИЦЕМЕРЕ, не си ли точно ти този, който не слушаш какво ти говорят околните и ПРЕИНАЧАВАШ техните думи както ти падне?
Писал си това свое ПОРЕДНО ЛИЦЕМЕРИЕ точно когато аз при мен съм давал (в постинг) нагледен пример за него.
Бааси и добичето!
И в случая се пише "човекА", неграмотнико.
Ама си седнал да се пудриш под предходния постинг на Радо, че си бил готов ти лично да съдиш руската мисия у нас, ако...
Ти ли бе?
Който с неграмотността си ще засвидетелстваш неуважение към Правдата и съдебната система като орган за отстояването й в този случай?
Ти схващаш ли, че за "нива и квортали" като моите, старшински - ха ха ха - такива ("нива и квартали") като твоите, "гене'алски" - ново още по-гърлено ха ха ха - са един от малките проблеми, поради които няма как да се равним дори.
Защото никой човек не иска да го управлява (което на теб ти липсва и към което се стремиш на базата дори само на това да убедиш как ти си все правият и околните трябва да признават твоето - идиотско - мнение) необразован глупак, който е бил "нещо" само и единствено на базата на семката си, гене'алската.
ПФУ, тъпанар с тъпанарите.


germantiger написа:
глупостите да се опакова Бундестага или нещо друго не ги приемам и те са много повече от просто нечие изразяване като отговора на Кристо - те са протектирана ужкултура и кич...
Подобни "глупости", Митак, са израз на въображението на даден Творец (как точно ще го реализира), а същественото в случая е "манталитета" на Зрителя, погледнато от две направления:

- Първо, как не само Властта, а и Обществото ще погледне към и реагира спрямо неудобството, което причинява едно такова Начинание. Това, че трябва да се подсигури евентуална алтернатива на маршрут примерно, ако Начинанието би затруднило използването на установен такъв... Да се подсигури безопасността на хората спрямо Начинанието... Да се съгласуват толкова много неща с толкова много институции, ако щеш само го приеми.
И това е именно СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА: Тази, в която такива неща не са безсмислени и се случват... Която не ограничава Твореца а базата на някакво еднолично и дори "партийно" решение, както би се случило по времето на НЯКОГАШНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА България например... А търси начин това да се случи, именно защото И отделната Личност в нея - социалната държава - е важна еднакво като цялото общество.
Защото именно тя, отделната личност, при социалните държави прави обществото. А не определена партия или прослойка, особено пък била тя формирала се на базата на негативи.

- Второ, как самото общество реагира на подобни актове.
Това, въпросният акт на Твореца дали се превръща във вид празник или не. Дали дава израз на базата на задоволеността на обществото като ниво на социума, да превърне едно такова събитие в дни наред празнично изживяване, а не да наблюдава отстрани и дори повечето да хъмкат и говорят каква е глупост и особено пък как - цитирам по смисъл какво примерно биха казали някои -" хората нямат какво да облекат, а той седнал толкова плат да разхищава".
Не е социална тази държава, която би налагала за какво да се използва този плат, наместо за желанието на Твореца.
Както ставаше по времето на "социалния" НИ соц.
Социална е тази, при която дори и да има голи и боси, гладни и жадни, ХОРАТА са СВОБОДНИ и имат собствена Воля и прочее.

И в този ред на мисли:
Социалистическа и социална били едно и също, ама да попитам само: Защо тогава така нито един поданик на западните социални държави не се опита да емигрира към "социалните" социалистически от близкото минало, а точно обратното?
Кой бяга от по-социалното към по-малко таковата?
От по-доброто към по-лошото?
М?

И за да го начукам и още малко на комунягите, та да кажа още нещо:
То не беше радост, то не беше пропагандно бръщолевене когато Депардийо взе руско гражданство и отиде УЖ да живее в Русия.
Е... КЪДЕ Е СЕГА ДЕПАРДИЙО, ЗНАЕТЕ ЛИ РУСОФИЛИСТИЦИТЕ?
Изкара си "мандата", за който МУ БЯХА ПЛАТИЛИ руските кукловоди И БЕЖ ОБРАТНО В ДИВИЯ ЗАПАД!
цитирай
5. getmans1 - ОТ ком 3 разбирам, че човека дори и на ...
28.09.2021 10:42
ОТ ком 3 разбирам, че човека дори и на 70 продължава да израства ... дори го прави доста качествено ... от обикновен лъжец може да стане рафиниран разпространител на разни ФЕЙК-НОВИНИ.

МАМКА И НА ДЕМОКРАЦИЯТА, натресе ни туканка един ПИШМАН - ЦАР, който да ни зарази с фалшива надежда като ни повреди чипа ... Проклети да са Кобургите, ТО КАКВО ЛИ ДА ОЧАКВАШ ОТ ЕДИН ЦАР, опс ... изключение правят само руските царе ... И ПАК, опс ... от тях изключение прави Николай ТРЕТИ, НО И ТЙ ПОЛУЧИ СВОЕТО И ВЕЧЕ НЕ, НЕ НИ Е ВРАГ... тъй каза поета.

/ Коментар от „Грантовата общност в България"/
цитирай
6. germantiger - ...
28.09.2021 11:21
2. getmans1 - ТИГРЕ, всеки има правото да харесва ...
09:25
ТИГРЕ, всеки има правото да харесва и да определя нещата за каквото си иска ...

...

аз това го знам - твоето пояснение към мен е напълно излишно, защото дори не е пояснение, а повторение, на нещо известно на ПОЧТИ ВСЕКИ РАЗУМЕН човек, вкл. на мен

именно моето е моето мнение и именно твоите думи трябва аз да отправя към теб, не ти към мен... ако ме разбираш нали, понеже не те подценявам - предполагам разбираш ме... или ?

...

внецивалери

ИМЕННО "ВИЕ" руснаците и червени българи по вашето време съдехте за нещата и по това кой ги е казал - чел съм го лично - я правильнъй советский человек - клаузевитц не съм чел но като правилен съветски човек го отхвърлям

вие ме научихте на това и то е правилно, зщаото не трябва да се забравя ГЕНЕЗИСА на казалия или написал това онова, зщаото ГЕНЕЗИСА НА ЧОВЕКА определя маса от онова което той прави, мисли, също пише или казва

и... "дебил" основно положение в психологията към то масата и сми:

ЗА МНОЗИНСТВОТО ХОРА Е ВАЖНО

ПЪРВО КОЙ КАЗВА КАКВОТО И ДА Е

КАК КАЗВА ТОВА КАКВОТО И ДА Е

И НА ПСОЛЕДНО МЯСТО КАКВО ВСЪЩНОСТ КАЗВА

така-че човек така е устроен, а аз... имам дълга памет - слонска

а страната на склоновете нали знаеш коя е - руската страна, дори не съветскатам, щото лафа е от царското ви време,нищоп че си го чул по съветско
цитирай
7. germantiger - финално
28.09.2021 11:29
"ма" сериозно ли няма да помним кой е чоявека, какъв е човека

кой е петър зазкин, какво е казвал, писал

сега се е сетил за култура и му хрумнало да го каже

"ма" сериозно ли той петър жигулин се е трогнал за култура и халтура

...

и да обърна внимание какво е казал черепа, но да му дам шанс леко забравяйки миналото му

или мутрата еди-коя си, да забрая нейното минало и да дам шанс на мутрата да ми хортува нещо

да не помня коя ви е партията, да позабравя фамилия живкови, славкови, премянови и да взема да се зачета и заслушам в тях

о не, аз добре помня този или онзи и шанс лично за мен никога няма да им дам

цитирай
8. vencivaleri1951 - Ами хайде да не се съобразяваме с Нютон или Айнщайн защото са евреи
28.09.2021 11:48
нали това беше идеология през годините за които ти е мъчно, или да се откажем от операцията , защото ще ни оперира комунист, а и бил министър на левите, макар и сред най добрите в занаята си Нали на тази руска и антируска плоча , не направихме Белене, съборихме Южен поток и пуснахме тръба, от чиято нужда разбирам толкова, колкото и от опаковането. И заради всичко това ще плащаме скъп и прескъп микс на ток, и поне двойно по висока цена на газ. Тоест ще доказваме че не сме "руски" боклуци , въпреки , че сме с "голи задници" , през това време "проруските" германци станаха супер потребител и транзитьор на газ. Тоест "гризнахме дървото" защото сме естмени, и за да стане един председател на ПЕС, а друг да "векува" на премиерски пост.

germantiger написа:
"ма" сериозно ли няма да помним кой е чоявека, какъв е човека

кой е петър зазкин, какво е казвал, писал

сега се е сетил за култура и му хрумнало да го каже

"ма" сериозно ли той петър жигулин се е трогнал за култура и халтура

...

и да обърна внимание какво е казал черепа, но да му дам шанс леко забравяйки миналото му

или мутрата еди-коя си, да забрая нейното минало и да дам шанс на мутрата да ми хортува нещо

да не помня коя ви е партията, да позабравя фамилия живкови, славкови, премянови и да взема да се зачета и заслушам в тях

о не, аз добре помня този или онзи и шанс лично за мен никога няма да им дам


цитирай
9. vencivaleri1951 - Абе "персонаж" не говоря с теб, защото не съм ти на нивото
28.09.2021 11:51
Ти си борсова акула, релкасирш с лов из Европа , а вероятно ловиш ъастърва в Щатите. Остави на мира простосмъртните, а и жадните и гладните...

starforlife написа:
[quote=vencivaleri1951]... Мразим човекът и не можем да го "чуем"...
Хааааааааааааааааааааа ха ха ха Кой само го казва!

Абе, ЛИЦЕМЕРЕ, не си ли точно ти този, който не слушаш какво ти говорят околните и ПРЕИНАЧАВАШ техните думи както ти падне?
Писал си това свое ПОРЕДНО ЛИЦЕМЕРИЕ точно когато аз при мен съм давал (в постинг) нагледен пример за него.
Бааси и добичето!
И в случая се пише "човекА", неграмотнико.
Ама си седнал да се пудриш под предходния постинг на Радо, че си бил готов ти лично да съдиш руската мисия у нас, ако...
Ти ли бе?
Който с неграмотността си ще засвидетелстваш неуважение към Правдата и съдебната система като орган за отстояването й в този случай?
Ти схващаш ли, че за "нива и квортали" като моите, старшински - ха ха ха - такива ("нива и квартали") като твоите, "гене'алски" - ново още по-гърлено ха ха ха - са един от малките проблеми, поради които няма как да се равним дори.
Защото никой човек не иска да го управлява (което на теб ти липсва и към което се стремиш на базата дори само на това да убедиш как ти си все правият и околните трябва да признават твоето - идиотско - мнение) необразован глупак, който е бил "нещо" само и единствено на базата на семката си, гене'алската.
ПФУ, тъпанар с тъпанарите.


germantiger написа:
глупостите да се опакова Бундестага или нещо друго не ги приемам и те са много повече от просто нечие изразяване като отговора на Кристо - те са протектирана ужкултура и кич...
Подобни "глупости", Митак, са израз на въображението на даден Творец (как точно ще го реализира), а същественото в случая е "манталитета" на Зрителя, погледнато от две направления:

- Първо, как не само Властта, а и Обществото ще погледне към и реагира спрямо неудобството, което причинява едно такова Начинание. Това, че трябва да се подсигури евентуална алтернатива на маршрут примерно, ако Начинанието би затруднило използването на установен такъв... Да се подсигури безопасността на хората спрямо Начинанието... Да се съглас
цитирай
10. getmans1 - 2. getmans1 - ТИГРЕ, всеки има пр...
28.09.2021 11:55
germantiger написа:
2. getmans1 - ТИГРЕ, всеки има правото да харесва ...
09:25

именно моето е моето мнение и именно твоите думи трябва аз да отправя към теб, не ти към мен... ако ме разбираш нали, понеже не те подценявам - предполагам разбираш ме... или ?


... Това пък аз него разбирам ... не съм те и поучавал.
Постинга ми е за неадекватния коментар на Волгин и то за първият който е от 2016 г. - този му коментар лепи ЕТИКЕТ към тези които харесват работата на КРИСТО и този етикет е политически ... НЕРДЕ, питам се аз.

Лично аз, токова мнение и тълкувание не съм чувал;
„Ако пък от устата ти не се сипят хвалебствия по адрес на опаковчика, значи си задръстен, тъпанар, комунист и, разбира се кагебист. „

Аз харесвам работите на КРИСТО и от къде, на къде Волгин ЩЕ МИ СЛАГА такива мисли в главата ... защо не е коректен да цитира имена а ще поставя всички под един знаменател...

Вторият коментар на Волгин ... просто не искам да го коментирам, толкова е инфантилен според мен.
цитирай
11. starforlife - Две кратки реплики:
28.09.2021 12:26
Първо към теб, Митак, в този твой 7-ми коментар:
За мен лично, ето това е есенцията.
(Поне според мен и то на базата на това КАК АЗ възприемам коментара и КАКВО ЛИЧНО АЗ съзирам в казаното.)
Поздравления, от мене си за този коментар!

Сега към започващия нова ПЕДЕРАСТИЯ Венци в така болестния му (знам го още от първите му написани ДО МОМЕНТА 2-3 начални изречения):
Хайде ОТНОВО (ама не си комплексар, нали?) "Гоче" и то на базата на ЛЪЖИ и НЕБИВАЛИЦИ от рода, цитирам в кавичките:

- "борсова акула", при все, че изрично когато написах нещо (факт при мен от години) за закупуването на акции - писах Истината и тя поднесена от мен е, че В ЗАПАДНИ компании, ИЗКЛЮЧАЯ ТЕЗИ АКЦИИ ПРЕДОСТАВЕНИ МИ КАТО СЛУЖИТЕЛ В ТАКИВА, съм закупувал (и продължавам да го правя) за относително минимални суми като вложение.
Оставяме настрана НЕОСВЕДОМЕНОСТТА и оттам празноговоренето ти, Венци, че не знаеш, че на базата на "Револют" не ти е нужен брокер - самата "Револют" се явява такъв твой посредник (затова писах, че близо 30% от служителите в компанията са мултимилионери) м/у теб като Клиент и Борсата.

- релкасирш с лов из Европа, при все, че изрично написах как съм те подвеждал, Балалайко, за лова в Нидерландия, за да покажеш сам, че не си в час.
А го показа с това, че не ме контрира с това, което изнесох като обогатяващо ЕВЕНТУАЛНО общата култура но Читателите за "липсата" - кавичките са заради небуквалността - на такива понятия като "лов" и "оръжие" тук, в Нидерландия... А с това да забалалайка за това как на чужденци не се били издавали ловни билети!
Абсолютно показване на комплекси, защото НЕ ЗНАЕШ, но това не ти пречи да СЕ ПРАВИШ НА ЗНАЕЩ и по този начин евентуално да въведеш в заблуждение незапознатите Читатели.

Мисля, че тези два примера (по новата ти ПЕДЕРАСТИЯ, Венци) са достатъчни и мисля, Рамоне (включвам и обръщение към теб накрая, понеже пиша пом/у работата ми и видях, че си се включил отдолу), че на базата на това, което виждаш - ще схванеш защо езикът ми (о, не - не се оправдавам - не ми е нужно) към този КАПУТ е такъв.
ПС: И, Рамоне, ако икокото ТИ СЕ Е ИЗВИНИЛ при това ваше сприятеляване - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НЕГО за конкретната постъпка!
НО ВСЕ ПАК АЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖА НА ТАКИВА "ДА ИМ ГО ПОДАВАМ" (кога отпред - в устите, като отзад - в дирниците - ха ха ха), защото той не е бил (а и продължава, при все да се е покрил вече)... как го каза?... невъзможен? само спрямо теб.
Той е такъв спрямо всеки, който не му е приятен по една или друга причина и да не показвам рицемерието на Венци точно пък по това: икокото, просташкия му комплексиран език, не дори липсата на възмущение от това, а ПОДКРЕПАТА дори на Венци... И съответно пък отношението му към това, което аз му "връщам като ресто" спрямо икокото.
При все колкото и да съм цветущ ВЕРБАЛНО И ТО ВИРТУАЛНО, не съм такъв, че да намесвам... дъщеря му (на Венци говоря) в ПОШЛОСТИТЕ, както икокото прави с дъщерята на Коста например... Или с тази на Радо също...

Та те така, Рамоне - простак човек "съм" аз, да те предупредя, че да си знаеш, понеже се въздържах от реплика при Венци по последния ти коментар, но определено такава ще последва и то очеизвадна и показваща отново конкретна МРЪСНИШКОСТ - ха ха ха ха - каква дума само - на Венци.
Това, за МОДЕРИРА ЧУЖДИТЕ ДУМИ конкретно по онзи случай до такива, които му отиват на манталитета.
Тоест, във въпросът ти там се крие и самият отговор, ще го покажа, но когато реша (че е дошло времето).
цитирай
12. ramone - getmans1
28.09.2021 12:32
коментарът на Волгин е не само неадекватен, но и неграмотен.
Неадекватен е, защото ако се зачетеш внимателно се разбира, че Волгин в първия абзац не коментира Кристо, а "протестърите".
Вторият вече е неграмотен. Леонардо, Дали и Пикасо - създатели на нови реалности... хахаха.
Точно Дали и Пикасо са се обвинявали един друг в плагиатство и профанизация на изкуството. Салвадор има една брошура (издържана в характерен за блог.бг стил:))), където го обвинява във вулгаризиране на старите майстори.
И двамата заедно пък са обвинявани в печалбарство.
Приносът на Леонардо към "изкуството" е повече от скромен. Леонардо, впрочем също се е продавал доста добре.
Въобще, това, което днес наричаме изкуство, по времето, когато е създаван не е имало такава претенция. До средата на 19 век, художниците са възприемани като нищо повече от ловки, скъпо платени занаятчии. Те (почти без изключение... всъщност защо "почти") са рисували по поръчка - който плати и за каквото плати.
Това което ги разграничава един от друг е предимно техниката на изобразяване, цветове, перспектива и т.н. Рървите сетили се, днес наричаме "класици".
Това не означава, че са правили неща без стойност. Напротив - с право, всичко това, днес наричаме изкуство. Мисълта ми беше за начина на възникването.
Да не говорим, че новаторите обикновено са били посрещани със същите рецензии като Волгината.
Волгин не харесва Кристо, а на Иванчо, Бийтълс му е скучен:))) много важно


цитирай
13. ramone - Тигре,
28.09.2021 12:43
извинявай, ама точно тоя тип мислене(коментар 7) е един от темелите на твърде модерната напоследък "Кансел култура". Която ненавиждам. Предполагам и ти...
цитирай
14. ramone - и да довърша за Кристо (с риск да досадя)
28.09.2021 12:59
Имам приятел, който е завършил арт в Чикаго, иначе е роден във Фамагуста, но техните са се изселили покрай турските събития. Та с него често си говорехме на подобни теми и веднъж го питах чувал ли е за Кристо (беше преди барем десет години).
Той буквално стана прав като му чу името - как бе - вика - че това е най-великия жив артист.
Той експериментираше - правече разни инсталации, рисува'е върху зебло, върху дъски от стари къщи. Питал съм го, що не рисува по традиционния начин (върху платно). Отговаряше - мога да ти нарисувам каквото искаш и в който искаш стил. Не ми е интересно обаче, всичко това е правено вече. Опитвам се да намеря някакви нови начини на изразяване. не ги е намерил още - сега бачка във Форекс компания.
Вероятно, това е някаква форма на упадък - когато вече всички форми са изчерпани. Това е факт. И не е само изобразителното изкуство същото е и с музика, кино - квото се сетите.
Но и тук Волгин не открива топлата вода. Още преди сто години Шпенглер я откри...
цитирай
15. blackpredator - Рамоне,
28.09.2021 13:19
аз пък харесах коментарите на Волгин
някак не ми се върже, да се сравняват примерно,
факелът на Бартолди, с чадър/ите/ на Кристо

всеки с разбиранията си, но за мен оранжевият понтон,
си остава пунТон за сноби..
цитирай
16. getmans1 - ДО - 12. ramone - getmans1 12:32
28.09.2021 14:08
... Така е то ramone, в „Гетьовото кафене„ всеки си говори това което си е наумил но „по около„ темата и в по-голяма, или по малка степен блъска „външния жегъл„ защото дори „по около„ темата му е неудобно.
Май взех и аз да свиквам с това положение, че се увличам подире им на гостите.

Колкото до Волгин, за вторият му коментар който се отнася за Триумфалната арка и е най-пресен чух от радиото, в интернет намерих повече коментари. В един от сайтовете го намерих в едно с друг негов от 16-та г. и предполагам, че е свързан с опаковането защото тогава по случай годишнина на Кристо е прочел това;
„Ню Йорк Таймс пише, че това е монумент на демокрацията, сякаш артистите са превързали раните на Изтока и Запада. Целта е постигната.„
За него това е напълно достатъчно да „нахрани„ грантоедите.

Той има тая способност да възбужда, че и превъзбужда най-низките страсти на носталгиците по онова време, и да ти кажа, като че ли успява... сам виждаш реакциите.

Аз също съм прочел някое-друго житие и битие художническо и съм на мнение, че заедно с името му е редно да се споменава и при чие управление е успял или не ... то и затова някои родени в една държава а творили в друга. Повечето от „неуспелите„ в своето време не са имали куража тогава да търсят „благодетеля„ си ... това май, че е съдбата на някои композитори.

Така беше и при нас, лично познавам неуспели ... не се харесват на някое местно величие, губи вярата в себе си и до там.
цитирай
17. germantiger - 13. ramone - Тигре, 12:43 изви...
28.09.2021 15:42
13. ramone - Тигре,
12:43
извинявай, ама точно тоя тип мислене(коментар 7) е един от темелите на твърде модерната напоследък "Кансел култура". Която ненавиждам. Предполагам и ти...

...

ти разговор ли водиш с мен, аз мисял че с теб се псуваме

...

не ме вкарвай в клишета

кенсъл културата никога не е била на вниманието ми, вероятно си прав че не би ми допаднала

в моя случай не мисля че е кенсъл "култура" а просто справедливо отношение към цирк и политика
цитирай
18. germantiger - 14. ramone - и да довърша за Кристо (с ...
28.09.2021 15:44
14. ramone - и да довърша за Кристо (с риск да досадя)
12:59
Имам приятел, който е завършил арт в Чикаго, иначе е роден във Фамагуста, но техните са се изселили покрай турските събития. Та с него често си говорехме на подобни теми и веднъж го питах чувал ли е за Кристо (беше преди барем десет години).
Той буквално стана прав като му чу името - как бе - вика - че това е най-великия жив артист.
Той експериментираше - правече разни инсталации, рисува'е върху зебло, върху дъски от стари къщи. Питал съм го, що не рисува по традиционния начин (върху платно). Отговаряше - мога да ти нарисувам каквото искаш и в който искаш стил. Не ми е интересно обаче, всичко това е правено вече. Опитвам се да намеря някакви нови начини на изразяване. не ги е намерил още - сега бачка във Форекс компания.
Вероятно, това е някаква форма на упадък - когато вече всички форми са изчерпани.

...

също са ми го казвали художнички две и една писателка - намерих логика в думите им,но въопреки това не приемам днешния декаданс

преди шпенглер са го писали и други

еврейна нордау впрочем си го е написал по ясно и синтезирано от шпенглер с неговите излишно тежки томове
цитирай
19. germantiger - рамона - ти да не си икономиста или ...
28.09.2021 15:45
рамона - ти да не си икономиста или панталеев - ако си тях живи и здрави да сте
цитирай
20. germantiger - +
28.09.2021 15:50
10. getmans1 - 2. getmans1
Аз харесвам работите на КРИСТО

...

аз определено не,

но иначе като волтер съм за правото на кристовци да се себеизразяват
цитирай
21. germantiger - 9. vencivaleri1951 Подобни &...
28.09.2021 15:57
9. vencivaleri1951
Подобни "глупости", Митак, са израз на въображението на даден Творец (как точно ще го реализира), а същественото в случая е "манталитета" на Зрителя

...

благодаря, но нищо ново, това го знам много добре от ученическата ми възраст поради хуманитарната ми гимназия и историята "ми" на изкуство преподавана от една от първите създателки на учебници по предмета въобще в бг

вече за да не ставам смешен няма да споменавам в сериозна втъзраст колко и какво съм чел на английски и германски/ а ти унеден съм не си чел за изксутвото

без съмнение имаш едно преимущество пред мен - посещавал си ермитажа - аз не, само скромно острова с музеите в берлин, много са скромни да знаеш :) вече с какви жени сме били пианистки и художнички аз и ти ще спестим:)

добре е да не си ги мерим, защото уверявам те моя може да е по-дълъг и месест от твоя в изкуствата

добре е да знаеш последния етап, "форма"и стремеж е бнаучилия или преживея нещо да УМЕЕ В СИНТЕЗИРАНА, ЛАКОНИЧНА ФОРМА ПОНЯКОГА НА "ПРОСТ" ЕЗИК да каже това което иска

хубавоп е да правишп разлика между професионализма на култард и суперпрофесионализма на шумахер, макар първия да не може да разбере втория - също няма да ме разбереш сега, но здраве да е

и без да се лигавя;

КОГАТО ПИША НЕЩО НАГЛЕД ПРОСТО И ЕЛЕМЕНТАРНО ТО ЧЕСТО Е ПЛОД НА ДОСТА ЗНАНИЕ И ВПЕЧАТЛЕНИЕ, а начина по който го казвам повярвай ми е умение,което например ти не владееш

сега вдяна
цитирай
22. starforlife - Ха ха ха ха-йде да покажа нещо нагледно (най- ме кефи така), защото е показателно, а и да го изясним, защото не е еднозначно.
28.09.2021 16:05
Митак, на базата на Логиката и постъпващата от теб информация за посещаването на "Ермитажа", човек следва да заключи, че говориш на Венци.
Така ли е или не?
цитирай
23. germantiger - венци ПОД ПОСТИНГА НА ЮЛИЯ със ...
28.09.2021 16:08
венци

ПОД ПОСТИНГА НА ЮЛИЯ със заглавие

Честито, и на всички, пишещи..


НАПИСАЛ СЪМ

6. germantiger - +
16:03

никълсън е грозен, но очарователен

явно се е разделил с лара флин-бойл, не го следя джак

...

сега венци виждаш ли как с два пафа съм казал всичко

мога да напиша колко гроноват е никълсдън дори в ранните си уестъри в голямата глава, можех да надраскам как влияе на част от жените,колко е каризматичен и какъв секси за тях поглед има

като споменавам лара флин бойл давам ввъзможност на юлия да продължи темата, ако желае, ако знае нещо за личния живот на актьора, а накрая с лафа че не следя живота му въсщност казвам, че темата все пак не ме вълнува и едва ли ще продължа с коментарите

е това ти не го умееш... още по-лошо, почваш да ми обясняваш известни за мен неща хаха... ооо бонбон
цитирай
24. germantiger - +
28.09.2021 16:10
starforlife написа:
Митак, на базата на Логиката и постъпващата от теб информация за посещаването на "Ермитажа", човек следва да заключи, че говориш на Венци.
Така ли е или не?


да на венци говоря през цялото време
цитирай
25. starforlife - ~ 23. germantiger
28.09.2021 16:11
Вече е ясно, че съм прав (разбрал правилно), защото ти продължаваш спрямо Венци и довършвам 22-ри коментар.
Ще го кажа на Венци.


Венци, сега убеждаваш ли се, че би следвало "нивото и квартала" ти - ха ха ха - ПО ОТНОШЕНИЕ ПИСАНЕТО НА КОМЕНТАРИ да е по-високо, за да не създаваш подобни "каши"?
За мен НЕ Е проблем Митакът да ги каже тези думи, които мисля, че вече е ясно, че адресира към теб, на мен. Нормално е.
Но въпросът е дали това той ще го прави наистина или ще се получава "развален телефон".
Нещо повече: За мен е нормално и това И СЕГА аз да греша И МИТАКЪТ НАИСТИНА ДА ГИ Е АДРЕСИРАЛ ДО МЕН. Въпросът е, че това при нормалната комуникация трябва да става ясно и затова аз говоря за това да се говори така, че да сме ясни един на друг.
Нещо, което ти, Венци, ни най-малко не уважаваш, не спазваш като отправна точка за пълноценен разговор, а още по-малко да го превръщаш във факт.
За теб е важно, Венци, да НАТРОЛИШ куп неща, с които СПОРЕД ТЕБ уязвяваш по някакъв начин опонента си...
ТОВА ДОРИ Е ПО ТЕМЕТА НА ПОСТИНГА, ЗАЩОТО И В НЕГО Е ЗАСЕГНАТО НАЙ-ОБРАЗНО КАЗАНО ТРОЛЕНЕТО.

Аха, вече и Миткът е пояснил, дори ме е предварил, защото пиша дълго.

И направо да спра.
Вече убеди ли се, Венци, че дори Митакът да се е почувствал най-"засегнат" от мои думи - ти си създал ИНТРИГА, защото така си ме цитирал, че си ГО ПОДВЕЛ, без да го целиш в случая естествено.
Подвел си го кой какво е казал.

А с моето "казване", адресирано до Митака... Което ти така НЕКАДЪРНО цитираш... Аз ни най-малко не споря с него, а един вид го... "допълвам" макар и все едно несъгласен, защото с част от неговите мисли и съм, с част не съм.
Което отново е напълно нормално.
Въпросът е, че при мен отсъства менторският тон и пренебрежението към отсрещния.
Особено при говорене за неща, които не са ми сила и интереси, защото Изкуството НЕ ми е една от значимите тръпки.
Виж как звучи НА НЯКОГО тонът ми отстрани - честно казано ми е ама през... нали, та и оттатък: Той (определено най-често ти, Венци) "губи".
Губи не друго, а реалната представа какви са обстоятелствата, заменяйки ги с такива, каквито си мисли той (определено най-често ти, Венци), че са.

По последното ми изречение, ето показно.
Определено жив пример за правотата на смисъла, вложен в изречението ми.
https://blag0rodka.blog.bg/drugi/2021/09/28/gledni-tochki.1781486
цитирай
26. vmir - Да кажа и аз нещо - изкуството не ми е силна страна,
28.09.2021 17:24
но мисля, че опаковката е незаобиколим фундамент в отношението към нещата и света като цяло. Като започнем от целофанените опаковки на какво ли не, отъркаме се в модите по облеклата (от най-долни до шапки и пр.), прословутите дипломатически изрази за най-нелицеприятни деяния и не на последно място - маркетинг, реклама и перверзните им политически битности и пропаганди. Това, че някой не подозира, че ушанката му или особеностите на говоренето му са част от неговата лична опаковка, си е индикация за неговия светоглед и реална (а не претенциозна) ангажираност към принципи или ценности.

Обикновено се очаква опаковката да съответства на съдържанието под нея, което обаче може да отведе наблюдателите в много различни отправни системи. Или да доведе до сътворяването на въображаеми светове и реалности. В най-простия случай мобилизира сетивата и настройва критериите за проверка на очакванията или спомените. Щеше ли да има любов, ако хората ходеха без дрехи и можеха директно да виждат органите на своите сексуални домогвания? Не вярвам. И как без дрехи жените щяха да се държат изкусително, сякаш под полата си крият съкровище? Нямаше ли без силата на влюбването сексът да бъде досадно бреме? И всичко това - заради една досадна опаковка... Колко удобно е един да опакова, а друг да го плюе. Е, как защо - ми как иначе да се заявяви като повече от него? Как да го отстрани от пътя си, освен да го набеди, че му затруднява достъпа до благата, от които се нуждае немедлено.
цитирай
27. getmans1 - . . . Щеше ли да има любов, ако хората ...
28.09.2021 18:00
анонимен написа:
...
Щеше ли да има любов, ако хората ходеха без дрехи и можеха директно да виждат органите на своите сексуални домогвания? Не вярвам. И как без дрехи жените щяха да се държат изкусително, сякаш под полата си крият съкровище? Нямаше ли без силата на влюбването сексът да бъде досадно бреме? И всичко това - заради една досадна опаковка... Колко удобно е един да опакова, а друг да го плюе. Е, как защо - ми как иначе да се заявяви като повече от него? Как да го отстрани от пътя си, освен да го набеди, че му затруднява достъпа до благата, от които се нуждае немедлено.


... В Германия доста хора са били протв опаковането на Райхстага начело с Х. Кол но като видяли интереса който предизвиква - 5 милиона специално за това дошли коренно си променили мнението. Дори нещо повече ходатайствали са пред Кристо и ЖАН-КЛОД да удалжат срока на ескпозицията поне още седмица.
цитирай
28. vmir - 27. getmans1 - О, да, помня - беше по комунистическо и аз поех по лесния път на отрицанието.
28.09.2021 18:53
После се замислих защо опаковката предизвиква по-голям интерес от съдържанието - какъв жесток парадокс само! Но това е само на пръв поглед. Опаковката дава нов вид на познатото, възможно до болка познатото. И понеже скрива познато съдържание, мотивира бродещото съзнание да го възпроизведе като въображаем образ. От което следва изненадата след премахването на опаковката... въображението твори чрез познатото, очите могат да включат и непознатото. Не е като балалайкане по директиви и заклеймяване на асоциациите извън тях. Така мисля и за себе си съм убеден, че е така, защото виждам какво точно игнорират строителите на директивните битности, самоутешително вярвайки, че хитрувайки строят нещо трайно.
цитирай
29. starforlife - ~
28.09.2021 19:36
getmans1 написа:
... В Германия доста хора са били протв опаковането на Райхстага начело с Х. Кол но като видяли интереса който предизвиква - 5 милиона специално за това дошли коренно си променили мнението. Дори нещо повече ходатайствали са пред Кристо и ЖАН-КЛОД да удалжат срока на ескпозицията поне още седмица.

Ето именно за това говорех аз в репликата си към Венци и тази към Митака в 4-ти коментар.
Това, че Изкуството не се отъждествява с това колко печели или за кого (по поръчка на кого), а с това какъв отклик получава в социума.
Откликне ли социума... Дори и част от него да е на базата на прагматичността.
В примера на Радо голям брой първоначални противници са се извъртели само и само понеже откликът на социума (може и в лицето на туристи от други държави) е довел до повишаване оборотите при най-различни Бизнеси, свързани най-основно с местоположението на акта на Изкуството в такива случаи.
Влакове и самолети превозват хора, желаещи да го посетят и видят...
Местни бизнеси повишават оборотите си: хотели, заведения за хранене, сувенирни разни сергии и магазинчета и прочее.
В което няма нищо лошо за самото Изкуство като такова: Откъдето и да го издебне помощ - все е в негова полза, тази и за Твореца (най-малкото като получаване на публичност, рейтинг) и на самото начинание, акт.

Та, откликне ли социума на него, Изкуството, то е осъществено и като "цел" на самото него да остави някакъв отпечатък на Твореца в/у тези, към които е насочено, дори и да задоволява чисто личностни нужди на самия Творец... Осъществено е и като някаква материална (визирам специално този вид изяви) реализация и то не само ЕВЕНТУАЛНО за Твореца, а и за... "съпътстващия ПЕРСОНАЖ" - ха ха ха ха.
цитирай
30. getmans1 - 29. starforlife - ~ 19:36
28.09.2021 20:27
... СТАР, то и РАМОНЕ го спомена, „старите майстори са били едни занаятчии„ и това винаги си е било ... дори и нашите художници през соца, но за Волгин и другите идеалисти тези хора са грешници а фактически с такива проекти са се развъртали голмие пари - нещо нормално.
В Германия освен Райхстага Кристо е наел 1 км. около него за месеци наред и е плащано на държава и община ... и всичко това за 2 седмици.

Напъло съм съгласен, че неговите работи е нормално да не се харесан от всички ... но тоя радио-шут по най-просташки начин опростачва нещата, по идеологически причини го прави ... и накрая „грантаджиите„ му виновни и „будалите„ с парите.

В същност в основата е имиджа който му се създаде на Кристо у нас заради разни негови откровения;

„Проектите ни са приключение. Вълнуващи и безразсъдни. Ирационални и безполезни. Но ние обичаме да ги правим заради себе си. Ако някой ги хареса, това е само бонус. Разберете, работата не е в резултатите. Пътешествието е самата работа. След като живях в комунистическа страна, потиснат от ужасната липса на свобода, да работя вероятно е най-голямата свобода, която мога да имам.”

... ИМА И ОЩЕ НЕЩО КОЕТО „НАЧЕТЕНАТА СВЕЩЕННА КРАВА - ВОЛГИН„ ИЛИ НЕ Е ЗНАЕЛ ИЛИ УМИШЛЕНО Е ПРЕСКОЧИЛ / ето част от интервю на Кристо две години преди дреснята Волгина - дадено за сайта на интелигенцията „Площад Славейков„/

„Ще ви кажа причината да опаковам Райхстага. Роден съм в България, в малко планинско градче. Живях там през ужасните комунистически времена… Впоследствие бях политически бежанец 17 години. Нямах нито гражданство, нито националност. Когато обаче бягаш от нещо, ти продължаваш да си свързан за него. Затова имах силно желание да направя проект, повлиян от източно-западните отношения по време на Студената война. Мястото, където тези отношения се пресичаха, беше Берлин. Защото след Втората световна градът е бил разделен на четири окупационни зони – британска, френска, американска и съветска. Единствената сграда под общата им юрисдикция е бил Райхстагът. Затова го избрах за моя проект.

Освен това, по-рано през 1933 г. Райхстага е бил подпален. Хитлер е преследвал много хора от левицата във връзка с престъплението. И кой е главният обвиняем? Български комунист! Е, ако бях роден в Небраска, Райхстага нямаше да означава нищо за мен.“

... ЗА ТОЗИ ЧОВЕК КАЗВАХА, ЧЕ МРАЗИЛ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК.

цитирай
31. 1997 - Хареса ми коментара, заради това го цитирам изцяло
28.09.2021 21:09
ramone написа:
Имам приятел, който е завършил арт в Чикаго, иначе е роден във Фамагуста, но техните са се изселили покрай турските събития. Та с него често си говорехме на подобни теми и веднъж го питах чувал ли е за Кристо (беше преди барем десет години).
Той буквално стана прав като му чу името - как бе - вика - че това е най-великия жив артист.
Той експериментираше - правече разни инсталации, рисува'е върху зебло, върху дъски от стари къщи. Питал съм го, що не рисува по традиционния начин (върху платно). Отговаряше - мога да ти нарисувам каквото искаш и в който искаш стил. Не ми е интересно обаче, всичко това е правено вече. Опитвам се да намеря някакви нови начини на изразяване. не ги е намерил още - сега бачка във Форекс компания.
Вероятно, това е някаква форма на упадък - когато вече всички форми са изчерпани. Това е факт. И не е само изобразителното изкуство същото е и с музика, кино - квото се сетите.
Но и тук Волгин не открива топлата вода. Още преди сто години Шпенглер я откри...

Бих допълнил само, че съвсем скоро видях платна (портрети) от младия Кристо. Изключителна реалистичност. Такава биография- от реалистично към концептуално изкуство има у мнозина. То е и наложено от фотографското пресъздаване, достъпно за всеки. Защо ти е портрет, като можеш да си направиш селфи? При това можеш да го измениш с фотошоп. Така че художниците са в безизходица и правят неща, които не са красиви, а предизвикващи внимание. Съчувствам им. Имат талант, който е заменен от каквато и да е камера.
А ако намерите рисувани от Кристо портрети, ще се възхитите. Може и да са малко по- добри от телефона ми. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6080975
Постинги: 2743
Коментари: 26513
Гласове: 9638
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031