Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2021 10:33 - Основните медии са пълни Оруел, казвайки на читателите, че грешно използват думата „Оруел“
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 406 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.01.2021 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Основните медии са пълни Оруел, казвайки на читателите, че грешно използват думата „Оруел“

image

Хелън Буйниски

е американски журналист и политически коментатор в RT. Следвайте я в Twitter @ velocirapture23

13 януари, 2021 г. 13:41

image ФАЙЛ СНИМКА. ©  Pixabay / Prettysleepy
Оплакванията относно авторитарното нахлуване на правителството в живота на човека или тайното пренаписване на историята вече не се квалифицират като „Оруел“, според статия, която по ирония на съдбата въплъщава концепцията в опита да я предефинира.

Агенция за новини USA Today успя да олицетворява термина „Оруел“ в дълбоко снизходителния му писател, който се кара на читателите, че „неправилно използва термина„ Оруел “ .“ Публикувано в понеделник, парчето полага големи усилия, за да срамува несигурните в речника си, като предполага, че терминът „ Оруел “ може да се използва правилно само от либералите.

„ Шансовете са, че сте виждали името на Джордж Оруел да бъде хвърляно много през изминалата седмица в социалните медии, било от консерватори, които искрено се позовават на името му, или от либерали, които се подиграват на консерваторите заради злоупотребата му “, започва статията, усмихвайки се основата за отмяна на всяко използване на термина от тези вдясно.


image

Американският сенатор Джош Хоули (R-MO) изчаква преди съвместно заседание за удостоверяване на резултатите от изборите през 2020 г. в Камарата на Камарата на Капитолийския хълм, Вашингтон, САЩ, 6 януари 2021 г. © REUTERS / Джонатан ЕрнстСЪЩО И НА RT.COMСамо началото? Страховете за корпоративна реч на полицията нарастват, тъй като американският сенатор губи сделка с книги заради възражения срещу избори
Но примерите, с които се присмива - жалбата на президент Доналд Тръмп-младши за изчезването на акаунта на баща му в Twitter и сенаторът на Мисури Джош Хоули, който обвинява „ събудената тълпа “ за отмяната на договора му за книга - не са толкова широки от марката като мисълта на полицията в USA Today ще ни накара да повярваме.

Книгата на Хоули, осъждаща „ тиранията на Big Tech “, например, не е просто „ издател пуска [пинг] книгата ви, защото марката ви е станала токсична “ - това е обезпокоителен пример за това, което се предполага, че са отделни индустрии (социални медии , книгоиздаване) марширувайки в идеологическа крачка с преобладаващата политическа идеология.

Оплакването на по-младия Тръмп относно изтриването на акаунта на баща му от Twitter не е „просто“ пример за „ интернет платформа, която налага своите условия за ползване. „За добро или лошо, емисията на Тръмп в Twitter беше исторически документ, основното му средство за обръщение към американската общественост през цялото му президентство. Спирането му за постоянно е равносилно на хвърляне на четиригодишни официални прокламации в дупката на паметта, което никога повече няма да бъде видяно, както героят от 1984 г. Уинстън Смит направи с неудобни исторически документи като лоялен член на партията.

USA Today води учен, който е написал дисертацията си за Оруел, за да свърже емблематичната „ Две минути омраза “ с „ манталитета на тълпата в социалните медии“И теорията за конспирация QAnon, може би липсваща гората (четири години„ Orange Man Bad! “, Ритуално извикан в горната част на дигиталните дробове) за дърветата.


image

Поддръжници на президента Доналд Тръмп пред Върховния съд на САЩ. 8 декември 2020 г. ©  REUTERS / Ерин Скот
 СЪЩО И НА RT.COMFacebook забранява фразата „спрете кражбата“, за да защити инаугурацията на Байдън, тъй като тя разширява репресиите след избухването на речта

Статията отбелязва, че Оруел се е борил с фашизма в Испания, което категорично предполага, че днешните консерватори са идеологическите потомци на фашистите на Франко - заключение, което той не се опитва да подкрепи с факти, а просто вина чрез асоциация. Което съвпада идеално с усилията на писателя да стесни дефиницията на „ Оруел “ чрез използването на „ манипулиране на езика “ за прикриване на реалността.

В края на краищата, дори това твърдо пропагандно парче признава, че Оруел е открил „ провалите на съветския комунизъм “, намирайки го за една от „ двете страни на една и съща тоталитарна монета “ с фашизма и отричайки двете крайности.

И колкото и либералните ревизионисти на 21-ви век да искат да претендират за термина „ Оруел “ само за себе си, дистопичното бъдеще Великобритания от 1984 г. е създадено по образа на Съветския съюз, а не на фашистката Испания или Германия. „ INGSOC “, името на тоталитарната идеология на партията, е съкратено от „ английски социализъм. - Опитът да се развали намерението на автора да продаде идеологическия вкус на месеца е доста, добре, Оруел.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39914524
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930