Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.08.2015 15:39 - Трибуналът по малайзийския боинг: нужен ли е или не?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3905 Коментари: 11 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В последните дни доста се шуми около предложението за организиране на трибунал под шапката на ООН по повод миналогодишната трагедия с малайзийския боинг, свален над Донбас.
И предложението за трибунала беше очаквано и реакцията на Русия, срещу която е насочен този трибунал, бе очаквана. Всъщност този провокационен политически ход бе направен именно с цел Москва да използва правото си на вето в Съвета за безопасност на ООН и да го блокира. Идеята е проста: это, гледайте, руснаците го блокират, значи те са свалили самолета. Поне за западния електорат номерът действа.
Но тази простота е само на повърхността. А под нея?
Първо, ветото бе най-логичното решение, което можеше да предприеме Москва. И как иначе след като това съдилище щеше да бъде организирано и водено от страните, които още в първите часове след катастрофата обвиниха директно Русия и опълчението. Съдът още не е почнал, а теб вече са те осъдили задочно. Кой ще приеме такова нещо? Мина повече от година, а доказателства, че е виновно опълчението няма. Доказателства няма, а все същите обвинения от все същите усти се сипят всекидневно.
Ще кажете: ами щом са невинни, нека приемат трибунала. Както написах по-горе, Вашингтон и лакеите му вече определиха виновните и този трибунал, ако се беше състоял, щеше да разглежда и доказва само една версия – виновна е Москва. Доказателства пак нямаше да се намерят, но присъдата щеше вече да е написана и встъпила сила, тъй като за трибунала няма значение кой е истинския виновник, важно е кой е избран за виновен. А и те искат да представят този фарс като "целият цивилизован свят съди нецивилизованата Русия", подробно и в подходяща светлина, отразявайки го в медиите по всички канони на мелодрамата.
Освен това е интересна формулировката според която официално се иска трибунал – защото катастрофата била заплашвала международния мир и безопасност. По тази логика заплаха за безопасността на света са украинските диспечери, които насочиха боинга точно над зоната на бойните действия. Защо никой не им търси сметка и не ги съди? И защо записа на преговорите между диспечерите и екипажа на МН17 е засекретен? Защо украинското контраразузнаване СБУ иззе записите още в деня на инцидента? И дали те вече не са изтрити? 
Трябва да добавим, че точката от устава на ООН, по която искаха да организират трибунала, предвижда въвеждането на санкции срещу страната-виновник и дори използването на сила срещу нея. Сила, разбираемо, няма как да ползват, но санкциите са друга работа. Допълнителен повод за нов икономически натиск би устроил Вашингтон. Е, от санкциите попътно страда сериозно европейския бизнес, но кой ли го пита...
И още веднъж за "обективността" на трибуналите на ООН. Каква беше целта на трибунала по Югославия? Ами да оправдае пред западния данъкоплатец действията на натовската коалиция и тези, които тя "подкрепяше" там. Така например зад решетките не попадна нито един муджахидин, въпреки че на страната на босненските мюсюлмани се сражаваше цяла бригада радикали. Дори част от атентаторите от 11 септември в Ню Йорк бяха преминали през Босна (босненски ислямисти се сражаваха също и в Чечня и Дагестан). Самият Осама бин Ладен в началото на 1990-те посещава региона (в частност Албания), за да изгражда връзки с местната ислямистка мрежа. По онова време той все още не беше "враг номер едно" за САЩ и можеше да пътешества спокойно.
Междувременно разследването на трагедията продължава да тъпче на едно място, обнародването на окончателните резултати постоянно се отлага. Малайзия се оплакваше, че няма пълен достъп до разследването, въпреки това тя е една от 5-те страни, които формално предложиха учредяването на трибунала. Единственото, което разбрахме за цяла година е, че "самолетът е бил поразен от множество фрагменти с висока скорост". Е, това беше ясно и без холандските следователи. Също така в украинската степ продължават да лежат несъбрани парчета от боинга със следи от споменатите "фрагменти", които по някаква причина бяха игнорирани от западните специалисти. Защо ли? На всичкото отгоре остава неясно дали малайзийският самолет не е бил все пак свален с ракета въздух-въздух (т.е. от украински изтребител). Следователите мълчат. Щатите уверяваха, че имали спътникови снимки с доказателства срещу Москва, но и те се оказаха блъф.
Също така няма доказателства, че опълченците са притежавали система "Бук-М1", с която да свалят боинга. На западната публика ѝ внушават, че ако имаш някаква стара съветска верижна машина с ракета на нея, може просто да натиснеш червеното копче и да свалиш самолет като в компютърните игри. Да ама не. За това е нужен цял комплекс от радари и свързаните с тях пускови установки и, съответно, поне десетина подготвени оператори – а опълченците нямаха нито едното, нито другото. Затова пък всичко това го имаше на разположение украинската армия.
Тогава как ще устройват трибунали, ако не могат дори да извършат нормално разследване? Кого ще привличат като заподозрян? Москва е виновна и точка – на кого му е притрябвала безпристрастност и честност. Просто политика, нищо лично.
Холандските следователи имат причина да мълчат – колкото повече разследват, толкова по-ясно е, че виновниците не са в Москва, а в Киев. А по правилата на анално интегрираната политкоректност подобно нещо не може да се признава, защото не се вписва в зададения предварително шаблон.
Номера с трибунала ще се върти в медиите още известно време с цел демонизирането на Москва, докато западния електорат не загуби интерес към него. Дотогава от него ще изтискват всички възможни политически дивиденти. А после ще намерят нов повод за демонизиране и нови санкции. Може отново да падне самолет или пък от Вашингтон да провокират възобновяването на бойните действия, което засега не е много вероятно, поне до есента. Макар че кой знае, в Украйна нещата се случват доста бързо и експертите често се оказват изненадани.
И последно, ако ще търсим поводи за международни трибунали, аз също бих искал да предложа един такъв повод. Бих предложил трибунал по действията на украинската армия. Само за последното денонощие например украинската артилерия изстреля над 500 снаряда по територията на ДНР (особено пострада печално известното донецко градче Горловка). Катастрофата на малайзийския боинг отне около 300 живота. А жертвите сред мирното население в Донбас само по официални данни са над 6000. И украинската армия се грижи за това тази цифра стабилно да расте. Демокрация...
         
 



     



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - very sexy
01.08.2015 17:28
"правилата на анално интегрираната политкоректност"
не го схващам точно какво значи, но ми звучи като "правилата на принципност на ЕС при самостоятелно взимане на решения"
цитирай
2. worldissue - ами. . . всъщност значи точно обр...
01.08.2015 21:01
ами... всъщност значи точно обратното.
цитирай
3. 1997 - Разбирам от ирония и я ползвам
02.08.2015 01:21
worldissue написа:
ами... всъщност значи точно обратното.

подкрепям постинга
цитирай
4. worldissue - а пък аз подкрепям иронията и хор...
02.08.2015 01:44
а пък аз подкрепям иронията и хората, в които тя се проявява ;)
цитирай
5. aboychev - САМО ИДИОТИ МАГАТ ДА НАРИЧАТ МЕЛОДРАМА
02.08.2015 11:05
ИЗБИВАНЕТО НА 287 ПАСАЖЕРИ В ГРАЖДАНСКИ САМОЛЕТ
ЗА РУСКИТЕ ИДИОТИ ТОВА ВЕЧЕ Е ТРАДИЦИОНЕН ПОДХОД
УБИЙЦИТЕ В РУСИЯ СА СВИКНАЛИ ДА БЪДАТ БЕЗНАКАЗАНИ
И ДА СА НА ВЛАСТ В КРЕМЪЛ
ТАКЪВ Е И УБИЕЦЪТ ПУТИН И ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ
ЗАТОВА И НЕДОПУСКАТ МЕЖДУНАРОДЕН ТРИБУНАЛ.
КОЛКОТО ДО КОМЕТНИРАЛИТЕ,
КАКВИ "ИНТЕЛЕКТУАЛНИ" КАЛАМБУРИ
И КАКВА "ФИННА" ИРОНИЯ
У РУСОФИЛ САДИСТИТЕ.
КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА
ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА
НА ИДИОТИТЕ ОПОРА
А НА САДИСТИТЕ СТРАСТТА
цитирай
6. worldissue - Русофил-садист? Тук един-два пъти ...
02.08.2015 15:48
Русофил-садист? Тук един-два пъти комунист ме наричаха, но русофил-садист звучи доста по-мощно. А що се отнася до трибунала, какви са доказателствата, че убийците седят в Кремъл? Защо тези доказателства още не са стигнали до холандските следователи, които вече цяла година се мъчат и не могат да завършат разследването си?
цитирай
7. aboychev - ДА ИМА И РУСОФИЛ САДИСТИ
02.08.2015 16:01
ТАКИВА "РАБОТЕХА"
МОЩНО
И В БЕЛЕНЕ
И В СКРАВЕНА"
И В "СЛЪНЧЕВ БРЯГ"
И НА МНОГО ДРУГИ МЕСТА "ЗА ПРЕВЪЗПИТАНИЕ" В БЪЛГАРИЯ
В СССР ЧИЙТО ПРАВОПРИЕМНИК Е
"ФЕДЕРАЦИЯТА" НА ПУТИН
КРЕМЪЛСКИТЕ ГОСПОДАРИ
СЪЩО СВАЛИХА ГРАЖДАНСКИ САМОЛЕТ БОИНГ
И ТОГАВА В "ЗАЩИТА" НА "МИРНИТЕ" ЗАВОЕВАНИЯ
УБИЙЦИ КОИТО СЕДЯТ В КРЕМЪЛ
ЗАПОВЯДАХА И МАСОВОТО УБИЙСТВО С ОТРОВЕН ГАЗ В ТЕАТЪРА НА ДУБРОВКА
И МАСОВОТО УБИЙСТВО НА 900 ДЕЦА И РОДИТЕЛИТЕ ИМ В БЕСЛАН
НО ОЧЕВИДНО РАЗЧИТАТЕ НА КЪСА ПАМЕТ В СВЕТА
НО ПАСАРАН
ЧЕРВЕНИ УРОДИ
цитирай
8. worldissue - мда, без твоя тролинг щеше да е доста ...
02.08.2015 19:30
мда, без твоя тролинг щеше да е доста по-скучно...
цитирай
9. aboychev - "СКУЧНО" И "ТРОЛИНГ"
02.08.2015 22:13
ДА ТИ СИ ОТ БАНДИТЕ
РУСОФИЛ САДИСТИ
ИНТЕРЕСНО И СКУЧНО
ТЕРМИНИ НА "РАЗСЪЖДАВАЩ"
ЗАЩИТНИК НА УБИЙЦИ
ВЕРОЯТНО И ПОТОМЪК НА ТАКИВА
цитирай
10. bojinkata - Холандските следователи имат п...
27.09.2016 09:17
Холандските следователи имат причина да мълчат – колкото повече разследват, толкова по-ясно е, че виновниците не са в Москва, а в Киев.
КРАТКО И ЯСНО!
цитирай
11. krumbelosvet - Война е
28.09.2017 12:53
Война е, и истината падна първа жертва. Отдавна. Американската пропаганда е най-силна. Но толкова се отдалечи от истината тая пропаганда, че руските тези започват да се чуват, макар и като изпод земята. И US-Гьобелсите ревнаха за "хибридната война на Путин".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215748
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031