Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2015 21:59 - Въоръжени цигански отряди идат от Европа http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 967 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Въоръжени цигански отряди идат от Европа

Патрулите ще защитават циганите в „Орландовци“, Гърмен и други места


 
 
 

Ромски командоси ще влязат в Гърмен, „Орландовци“ и останалите места, където има етническо напрежение. Това съобщи ексклузивно за "България Днес" Петко Асенов, председател на Националния център за развитие на ромите в Република България. "Взехме решението след това, което стана в квартал "Дружба". Първоначално командосите ще бъдат с хладно оръжие, но в момента обсъждаме и други варианти", обясни Асенов.

Неправителствената организация е възродила идеята, която се появи за първи път през 2013 г. като противовес на Гражданските патрули, организирани от Боян Расате. След среща между главния прокурор Сотир Цацаров, тогавашния министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев организирането на патрулите бе пресечено. "Сега обаче напрежението е много по-голямо. Защото някои хора искат да палят къщи... Да превърнат България в Катуница", коментира Петко Асенов и обясни, че е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за спешна среща, на която да бъдат обсъдени мерки за гарантиране сигурността на циганите. Ако това не стане, въоръжените ромски отряди щели да влязат в районите с напрежение, за да патрулират. "Имаме пълна готовност. Вече ми се обаждат хора от цялата страна. Сред тях има и военни", заяви Асенов. Командосите щели да бъдат оглавени от боец с няколко мисии в Афганистан. Те ще носят гръмкото название ОМОН - Организация на малцинствата за отбрана от насилие, заимствано от руските спецчасти ОМОН. Униформите им ще са изцяло черни, а на главите си ще имат кърпи с надпис ОМОН. Богати ромски родове щели да финансират начинанието. Патрулите ще имат задача да подпомагат прокуратурата, ДАНС, полицията и общини в спазване на гражданския ред. Петко Асенов обяви също, че цигани от редица страни в Централна и Източна Европа ще се съберат на голям протест в София. Те ще бъдат поканени от Националния център за развитие на ромите в Република България, за да подкрепят своите събратя у нас, които били подложени на репресии.

Това е договорено на проведено във Видин спешно заседание на ръководената от Асенов организация. За взетите решения той публикува и съобщение във Фейсбук. От него става ясно, че събранието е заради "създаденото напрежение в с. Гърмен, „Орландовци“ и в столичния квартал "Дружба". На сбирката Асенов изнесъл доклад, в който било посочено, че "инициативни комитети и граждани изземват функциите на прокуратура, полиция, кмет, община и се саморазправят с ромското население. Нарушават се гражданските права на граждани на България и Европейския съюз". Международният протест ще е под мотото "Не на насилието срещу роми". На него ще бъдат поканени цигани от Сърбия, Черна гора (в съобщението двете страни са посочени като несъществуващата вече СР Югославия), Хърватия, Словения, Македония, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния. "Ще бъдат поканени всички лидери на международни ромски организации, президентът на Световния ромски конгрес Райко Джурич, Драголюб Аскович, генералният секретар на Световната ромска организация Байрам Халити, Флорин Чоба и ромката Сорая Пост от Швеция, депутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент", обяви Петко Асенов. Протестът ще бъде организиран в средата на юли. "Преди това ще имаме среща с главния секретар на МВР, за да обсъдим как да предотвратим очакваните провокации, каквито винаги има", допълни Петко Асенов. Създаването на ромските отряди и организирането на протеста ще бъдат обявени официално утре на пресконференция.

Боян Расате: Това е абсолютно неприемливо

Абсолютно неприемливо е в България да идват цигани от други държави, които да създават определени настроения и да насочват общественото мнение в дадена посока. Така коментира националистът Боян Расате инициативата за провеждането на международен ромски протест в София. "Ние си имаме своите проблеми и ще си ги решаваме тук, в България", допълни Расате. /bgdnes.bg/





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19802327
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930