Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 21:32 - Змейове, Караконджовци, Хали и Лами по нашите земи- 1 част
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Откъсчета от "Българи от ново време",
СИЕЛАimage


  И така, господа съдебни заседатели от бъдещето...  „Ледът се пука”,  би извикал бодро Остап в този исторически момент на криза и разгул.   Навлизам плавно, като „Титаник” в айсберг, от журналистиката в литературата.

Преди години, като студент по българска филология, се напих в барчето на Армейския театър с един брадат любител на водката, който се оказа извънредно подла и подмолна литературна гад.

Ужасно чудовище

  Не ме предупреди, че е   известен в някои среди български поет. На другия ден имах изпит по „Нова българска литература” в Университета.  Познайте какво въпросче ми се падна. Да, анализ на творчеството на този същия български поет, което, за разлика от него самия и алкохолните му приоритети, изобщо не познавах. После цяла вечер го търсих по кръчмите, за да го пречукам по някакъв особено брутален начин. Надявам се никога да не бъда на неговото място. То няма и  начин. Всъщност това няма никаква връзка с настоящето повествование.   


Змеят в нашата  митология е древен демон,
с образ на змия, човек или пернато. Тялото му някога било покрито с броня от светещи люспи.  В наше време те са заменени с бронята на лъскав „Майбах” и хеликоптер. По-смотаните от този вид карат „Мерцедеси” последен модел.      Змеят в древността е бил зла сила, протеже на бога на злото Чернобог, който се стреми да разруши божествения ред — Правда, която в наши дни напълно е изчезнала от лицето на земята ни.   Днес змеят е пратеник на Кукловодите,  които също се молят на олтара на Чернобог, но сега му викат

бившата Държавна сигурност, не знам защо бивша

Тя винаги е била острието и щита на  Партията, но това е един култ, който никога няма да разберете с бъдещите си мозъчета, та затова няма и да ви го обяснявам.  
В стари времена змеят можел да се превръща в млад мъж и да подмамва или отвлича жени.  В България през новия век той има стотици глави. Едната е мутра, една е с бяла якичка, една е капиталист, но върши същото, като набляга на кинтите, за да си плаща на юнаците да не го закачат, да си строи замъци по Южното, Северно Черноморие, а и в Маями, Флорида.   Някога   змейовете рекетирали  селата, край които живели,  за да им дават като данък млади девойки. Днес са отровили всичко, но прибират цели градове  заводи,  имоти, а младите не са девойки, но сами се дават за курбан.   

От три поколения Главният змей опустошава садистично нашата малка земя, а главите му непрекъснато се възстановяват. 

  Отделни змейове (хали) в древността правели и добро -  пазели селата си от други змейове и помагали на хората в беда. Тия екземпляри отдавна дадоха фира. Най-благородният от тях, който оцеля до наши дни,  е един катаджия, за  когото  Любо Дилов разказа ония ден  във Facebook. Викал: „Аз съм като Робин Худ. Вземам пари, от тия, които са се провинили и ги раздавам на добрите хора. Засега стигат само за един добър човек. За мен..”




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031