Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2023 11:08 - ПЪТЯТ ЗА МНОГО МЛАДИ МУЗИКАНТИ ЗАПОЧВА СЛЕД УБЕДИТЕЛНОТО ИМ ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕСТИЖЕН МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 3753 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 18.03.2023 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                                             Само за Хора с невкоченясали съвести !!!

ПЪТЯТ ЗА МНОГО МЛАДИ МУЗИКАНТИ ЗАПОЧВА СЛЕД УБЕДИТЕЛНОТО ИМ ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕСТИЖЕН МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС

    Ще напомня за едно име, Ван Клайбърн. През 1958 г. на престижния /тогава!/ Международен конкурс „Чайковски” той безапелационно спечели първа награда. Той нямаше равен на себе си. С появата си на сцената той представяше музиката на авторите, имам предвид Чайковски и Рахманинов - на ниво, недостижимо за останалите участници. Имам връзки в „Радиото” и притежавам на дискове тези негови изпълнения, но и доста други. В репертоара си той още тогава, макар на 23 години имаше всичките 32 сонати на Бетховен.

    Кариерата на Клайбърн като пианист не бе дълга. Той продържи изявите си като педагог, при когото идваха на майсторски класове млади пианисти, търсещи в изкустваото.

   Глен Гулд не започна кариерата си на голям музикант след спечелване на конкурс. Той, почти неизвестен, изнесе рецитал в Москва пред полупразна зала. В СССР обаче мафията е навсякъде, писал съм за съвременните им бащици. Присъствалите на концерта, въодушевени от неговото изпълнение на Бах са се обадили на други музиканти и на следващите му изяви билет е било невъзможно да се намери. Имаше публикуван текст по спомените на един руски музикант за телефонно обаждане към негов колега музикант:  „Нещо страшно е дошло от Канада, Глен Гулд, веднага идвай на рецитала!”

   Аз редовно следя изявите на международни конкурси, защото там винаги има изненади – понякога се появява нещо велико! Следя не само клавирните конкурси, но и тези за други инструмети. Голямата ми любов обаче е клавира заради огромните му възможности – хем струнен, хем ударен, по природа полифоничен инстумент. Най-големите музиканти имат възможност да се изяват цялостно чрез клавира.

   Сега върви Конкурса „Рубинщайн” в Израел. Рубинщайн е полски евреин, спасил се по веме на ВСВ с преселване в Америка. Там се налага като музикант и се радва на дълъг живот като артист, изнасяйки концерти и рецитали до последната година на живота си. Той не ми е от любимите пианисти, макар уважението ми към него да е много голямо. Рубинщайн е един от учителите на Вайсенберг. Всичко възможно свири Рубинщайн, най-добре Шопен, не допуска грешки, но някак не ми е дълбок. Има свръхогромен репертоар, както Рихтер.

   И какъв талант се появи на този конкурс! Някакъв руски пианист, Юдин, предполагам и той евреин, свири, бих казал като Господ! Такова изпълнение на последната клавирна Соната на Моцарт не бях чувал. Съвършенството на музиката и на изпълненето му прикова вниманието ми и не мръднах от мястото си докато Сонатата не свърши. Всяка част на тази Соната ми прозвуча като музика преди отваряне на завесата на сцената, следва изява на певците и спускане на завесата. В последната част има „предупреждение”, че завесата ще се спусне и един миг от вечността вече отлита. Щях да гръмна от емоции. Такова съвършенство в изпълнението на Соната от Моцарт срещам за първи път. Сонатата на Моцарт е съвършенство! Тя е доста полифонична, характерна за късния му период. Тази полифония може да бъде усетена само от музиканати, защото въпреки сложната музикална тъкан произведението звучи леко, красиво, Моцарт-ово.

   След това Юдин запомна да изпълнява някакаво еврейско произведение в памет на загинал. Не можах да го слушам обаче, защото Сонатата на Моцарт продължаваше да ми звучи и не можах да се концентрирам върху изпълнението, изключих телевизора.

    Такъв случай имах и преди две години по времето на един конкурс в Монреал, чието име не знам. Една китайка – Йинг Ли – излезе на сцената и започна да изпълнява Вариациите „Хендел-Брамс”. Още с провеждането на темата на Хендел от негова Сюита за пиано, аз останах като прикован към телевизора. Такова изпълнение, такова издигане на крилете на мелодията, таково гласоводене във финала, където има двойна фуга, не бях слушал. Китайски пианисти има много, вече има и цигулари. Много от тях са големи артисти, но тази ми хареса много. На някои от китайските изпълнители е вменено, че се гениални, не съм съгласен. Но че има много добри е факт.

 Освен безупречното владеене на инструмента, Йинг Ли се изяви и като голям музикант. Достави ми висше преживяване, което няма да забравя.

   Препоръчвам на тези, които обичат музиката да потърсят в Интернет изпълнения от туровете на Конкурса в Израел и да чуят гениалното изпълнение на Юдин на Соната на Моцарт в ре мажор К 576.

   Ще публикувам линкове на тези две произведения. Приятно слушане

   Извън темата:  
   Пиша за музиката, част от изкустото, за което Вайсенберг казва, че то трябва да промени хората. Сторвам това, защото съм отвратен от предизборната реклама по телевизията, където явават видиотени политпроститути, пръкнати в резултат на политическия инженеринг на екипа на Радев. Оставям на страна прорасналата му вече рожба, Копейкин, сега има много новопредставани пред суверена. Говоренето им ми напомня за Евангелията, когато на кръста дават на Христос  да пие сок от жлъчка и оцет. Сега от устите на тези изроди излиза нещо подобно, което аз уподобявам на смес от лайна и гной, с които те се изпръскат срещу неизключилите телевизорите си.

   Мен няма да успеят да изпръскат, имам си опори, които ще ме опазят. Като тези две в линковете...

 

  








Гласувай:
5



1. gardener - Учителю,
18.03.2023 11:18
Господ, здраве да Ви дава! Свалям Ви шапка (каквато не нося, мразя шапките). Учете ни, тези, които искаме да се учим.
цитирай
2. planinitenabulgaria - След този постинг,
18.03.2023 12:31
gardener написа:
Господ, здраве да Ви дава! Свалям Ви шапка (каквато не нося, мразя шапките). Учете ни, тези, които искаме да се учим.


ще има и други за Хора с невкоченясали /още/ съвести...
цитирай
3. dobrodan - Бай Коста, пусни си Ванеса Мей :):):).
18.03.2023 13:38
Доволен ще останеш!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Няма да я пусна, защото тя е на нивото на Станислав Трифонов от с. Учин дол.
18.03.2023 17:06
dobrodan написа:
Доволен ще останеш!


Учителят й по цигулка /не осветрявам името му/ "скачаше" години под ред на майка й, китайката Памела Тан и по тази линия обучаваше дъщеря й. Памела е посредстевена пианистка, свири и в Зала "България". Пълна трагедия, но като жена умее много неща и на още повече се навива. Дъщеря й е касова цигуларка на електрическа цигулка.
Каквото е нивото на най-популярния композитор у нас, Слави Трифонов - същото но в друга проекция е на Ванеса, която има доста интересна черта. Когато е с гол гръб и роклята е на нивото на дупето й и като свири ако се навежда напред, се очертава една черта, която дЕли дупето й на две. Това е най-интересната й черта, каквато е гюдерията на Слави ма имиджа му като политик и композитор. Слушателите като съзрат тази нейна черта пощурЕват и искат бис.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188431
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031