Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2023 11:36 - НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ БЪЛГАРСКИ КОМПОЗИТОР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 3005 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 13.03.2023 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

       ПИСАНИЕ ЗА НАЙ-УВАЖАВАНИЯТ ОТ СУВЕРЕНА НАШ СЪВРЕМЕНЕН КОМПОЗИТОР
           С посвещение на Румен Радев, на Деса Радева и на Светослав Атаджанов:

     Написах преди седмица един сериозен постинг за музиката, който е за музиканти. Сезирах се върху желанието на композитора Любомир Пипков да даде равнопоставеност на всички ритми във времето, когато той твори – ХХ век. Така постъпва Бах, който изравнява строя на пианото и така за този най-велик инструмент стават достъпни за изпълнение всичките 24 тоналности. За да докаже правотата си той пише 24 Прелюдии и фуги във всички тоналности, а след 25 години публикува още 24. Тези два сболника, наричани ДОБРЕ ИЗЛАВНЕНОТО ПИАНО са едни от най-великите клавирни творби. Бетховен ги нарича Моята музикална библия.

   Разбирам, че постнигът ми е интересен за малък кръг от хора, които бих желал да провокирам и да ги размисля по тази тема. Припомням каква бе темата:

   ХVІІ  век – на полифонията,

   ХVІІІ век – на мелодията,

   ХІХ    век – на хармонията,

   ХХ     век – на ритъма.

   А ХХІ век?  На опитния композитор и млад политик Слави Трифонов? Може би, защото той е най-обичан от суверена на  страната, музиката му – най-търсена. Така той се превърна в най-популярният български композитор на ХХІ век. С неговото изкуство той възпита цяло една поколение, което днес избра и президентът на страната ни, защото е такъв, каквито са и те, последовательниките на Трифонов.

    Мисля, че постингите ми за музиката се четат от доста хора, като най-интелектните от тях проявяват интерес в тази област на културата. Давам за пример Румен Радев, който вероятно след запознаване с постингите ми за музиката, предизвикали у него любов към нея, бе на новогодишната изява в Зала „Музикферайн”, Виена. На реда на стола точно зад него бе шефът на МИД, Серьгей Ларвов, най-маститият външен министър на света. Това е потвърждение, че най-първите интелектники на света – нашечкият и путинският - вече се интересуват от музика. Това означава, че те са се припознали в нея – совершенни интелектники! Заради музиката, чак до Австрия дошли, а не за да се срещнат и мЕнат мисли за войната в Украина...

    Още едно посещение на висша интелектница по време на академията на една голяма артистка у нас, дисидентката от СССР, пианистката Елизабет Леонская. Тя стана доста голяма /на години/и физическата й сила понамаля, но като интерпретатор на велики произведения за пиано тя остава на висота, защото е голям музикант. В репертоара й са последните 5 клавирни сонати на Бетховен - неговият завет към следващите поколения музиканти. Малко пианисти се осмеляват да изпълняват  тези творби.

    На изявата на Леонская в предверието на Зала „България” се появиха служители на НСО. И...цъфна Деса. Това означава,че тя познава последните клавирни сонати на Бетховен, което е възможно само ако познава и първите му, а също и всичките сонати на Хайдн и Моцарт, общо над 60. Аз съм писал за тези сонати, на Моцарт всичките съм ги прилагал в линкове. Май в областта на музиката Деса е голям капацитет. Много бих желал да ми разясни гласовете във фугата от Соната оп. 106 на Бетховен. За мен финалът на тази Соната е доста сложен. Ако отвори този мой постинг, може и да ме покани...

   Като контрапункг на познанията на Деса в Музиката, в което се убеждавам след като я видях на този концерт, ще въведа отгвора на една съпруга на руски олигарх след концерт в Зала „Чайковски”. На въпрос каква музика обича тя е отговорила, че любимата и песен е:

        „ Не хочу я пыть из такова чайника,

         а хочу меня ебать, ФСБ начальника!”

   Третият, на когото посвещавам този музикален постинг е Друтарят  Светослав. Той не разбира от музика, но бележи връх в статиевите си изяви в Блог. бг, където се изявява с честота, доста над тази, която дрезни. В тях той нАучно доказва, че всичко добро на този свят се твори от Путин, а Западът се опитва да руши ценностите, които той твори. Той предвосхищава и победата на Русия над кафявата чума в Украина.Така, както Румен и Деса са вещи в вузиката, така Светослав е вещ по всички теми на човечеството. Той предупреждава за заплашителата угроза, надвиснала над нас заради партиите на войната. Аз чета всичко, поствано от него с осторожно внимание и се уча от Светослав, защото той е много уникален.  Ние сме за мир в Украина, това е негавата позиция, такава вече е и моята. От него човек може да се поучи, защото той за всичко има готов акъл, който може  веднага да даде и без да  му го искаш. Аз през целия си живот съм се учил от по-умните от мен, а този без всякакво съмнение е върхът – не пръв между равни, а единствен. За международното положоение, за изборите у нас, за паметника на съветската армия-осволодителка, за войната в Украина.

   За възвисяването му като върхов нетов изявник го поздравявам с третата песен от приложените в линкове. А как той разбира какво се случва в правоприемника на СССР, ще предам без думи, в картини.

    Приятно слушане на произведенията на нашия най-обичан от суверена и най-популярен български композитор, Слави Трифоноооооооооооооов.

   

image


image


image


image














Гласувай:
5



1. syrmaepon - Тази песен Говновоз
13.03.2023 17:15
и на друго място са я цитирали)))) Подбрал си най-...ценното
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12313602
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930