Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2023 22:47 - ШУМАН - АВТОРЪТ, ЧИИТО КЛАВИРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ЗВУЧАТ СИМФОНИЧНО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ШУМАН - АВТОРЪТ, ЧИИТО КЛАВИРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ЗВУЧАТ СИМФОНИЧНО И ЧИИТО СИМФОНИИ ЗВУЧАТ КЛАВИРНО

 

   Има автори, които мислят симфонично. Давам пример с Третата клавирна соната на Брамс. В нея се чува оркестър, чува се струнен квартет, тимпан, медни духови, оркестрови хорали. Цитирам нейната Четвърта част, наречена „Поглед назад”. Това е най-преработваната пиеса от студентите за оркестър.

     Същото важи и за Бетховен, подчертано в струнните му квартети. Някои части от тези квартети имат транскрипция за оркестър.

   Ще премина към творбите на Шуман, духовният отец на Брамс, чиито камерни творби също звучат сумфонично. Той обаче освен симфоничнно, мисли и клавирно. Давам пример с неговия забележителен клавирен квинтет, който на места звучи симфонично, а важната роля в него има клавирът. Симфонично звучат и доста от неговите клавирни творби. Чайковски прави оркестрова транскрипция на някои от пиесите на Шуман в неговия Карнавал оп. 9. Симфонично звучи и най-великата му  /СПОРЕД МЕН!/ клавирна пиеса Симфонични етюди.

   Аз много обичам музиката на Шуман. Той осакатява с единия си пръст на дясната ръка и мечтата му да стане пианист приключва. Неговият огромен талант обаче намира друга изява – на композитор, на поет, на един от най-бележитите композитори в първата половина на ХІХ век и на пророк в музиката. Той е любимият омпозитор на Чайковски ведно с Моцарт.  Шуман е и музикален писател.  Той основава списание, в което представя творбите на новите автори, както и много музикално-критични статии. Жена му, Клара Шуман е най-добрата пианистка на своето време, но и певица и артистка и композитор и виолончелистка. Велики хора. Понесен на крилата на вдъхновението на Шуман, най-болезнено за мен става приземяването. Мечтата ми пак да се докосна до музиката – мисленето -  на този велик чмовек и да ме понесе отново остава в мен.

   Връзката между теговото творчество и това на Брамс е много съществена. Давам пример със солиращата цигулка в Първата симфония на Брамс и тази в Четвъртата симфония на Шуман.

   Шуман е труден автор.  От изпълнителите се изискват много големи познания не само в музиката, за да изпълняват неговите творби. За него се „узрява” по-късно, закодираните премъдрости и красоти в музиката са за доста напреднали в тази област музиканти и просветени люлтели музиканти.

   Ще копирам три произведения на Шуман: Карнавалът и Симфоничните етюди, които са за пиано и Финалът на неговата Четвърта имфония. В него се появяват героите от Карнавала – Пиеро, Арлекин, Флорестна и Евзебий, Клара /Киарина/, приятелката му, наречена Естрела, Панталоне и Колумбина, Кокетката, но също Шопен и Паганини. Пиесата заръшва с марш на приятелрите на Давид. Кодата на този финал на симфонията ви напомня и за финала на неговите Симфонични етюди, наречени от автора така, защото те са една симфония за пиано.

    Приятно слушане. Във времето, когато един изрод обяви война на човешката цивилицазия, докосванеуто до тези велики хора на мен ми връща вярата, че хората ще победят изрода. Ако не успее да деформира и душите им...










Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12315288
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930