Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2023 20:34 - ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА РАХМАНИНОВ В ЛОС АНЖЕЛЕС
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 322 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.01.2023 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА РАХМАНИНОВ В ЛОС АНЖЕЛЕС

 

   В разгара на ВСВ, 1943-а година, прокудиният от Родината си руснак, Сергей Рахманинов , установил са в САЩ, събира помощи за СССР. Той живее постоянно в Ню Йорк, но има жилища и в Европа, където се изявава често. След посещение в Лос Анжелес през 1942 г, където той има изяви, запленен от красотата на природата, той остава за дълго в града. Наема къща в Беверли Хилс, която за беда се оказва последното му жилище. Разболява се и в резултат на белодробно възпаление е починал. Същата година е починала и съпругата му, бивша руска дворянка. Останките му са тарнспортирани в Ню Йорк, където е неговият гроб. Официално правителството на Русия, чрез главата на мафията в музиката там, диригентът Гергиев,  настояват гробът му да бъде преместен някъде в Русия, страната, в която след ВОСР за такива като него, художникът Куприн и други, вече нямаше място. Роднините на Рахманинов, днес в САЩ, са против подобно решение, което могат за вземат само те, а не американското правителство.

   Аз съм писал за Рахманонов в блогафси. Той е ИСТИНСКИЯТ /!!!/ руснак, носеш в себе си всичко положително на русанците и на Русия, което отразява и в творчеството си. Като него е Чайковский, който за кратко време е преподавател на Рахманинов. Какъвто за Русия е Рахманинов, такъв за Германия е Брамс, какъвто за Русия е Чайковски, такъв за Германия е Бах.

  Пред последния дом на Рахманинов няма дори възпоменателна плоча. Американска работа...Това лято обаче управата на Лос Анжелес е взела решение, да се представи на концерти в града, вкючително и в Зала „Холивудска паница”, която има 17500 места цялото творчество на Рахманинов. Добре, но да бе взела решение богаатата градска управа на града да построи някъде един  паметник на този велик човек, завършил тук земния си път. И да постави нещо пред къщата, където той е поминал, които минават там да знаят, че този сом има история, свързана с един велик руснак.

   Ние отново посетихме поседия дом на Рахманинов, но валеше силен дъжд. След ненормалните горещини тук, сега вали силен дъжд. Това, което можехме да направим е да пуснем запис в колата на един от двата му клавирни концерта – Втори или Трети, връх в неговото творчество, докато чакаме да спре дъжда. Избрахме Втори концерт с Берлинската филхармония, Караян и Вайсенберг. Вълшебство. Сторихме това вечерта преди да отпътуваме на следия ден за България.

   Дано градската управа до отвори постинга ми и да се замисли по тази тема. Богатство, красоти . бол но и духовността е важна. 
   Прилагам линк с еднохот писанията ми за Рахманинов: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ :: AМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021 - 4 (blog.bg)
   Прилагам линк и с любимият ми прелюд от Рахманинов, в архаичната тоналност си минор, на кояо е написана Библията. Рахманивов е бил религиозен човек, писал е и доста музика за изпълнение в църквата. Изпълнението не лиза в клас "Върхово", то е недостижимо.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12301226
Постинги: 4573
Коментари: 10803
Гласове: 18380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930