Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2023 06:28 - МОЦАРТ, ОТ КОГОТО БЕТХОВЕН СЕ УЧИ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1012 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 02.01.2023 06:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                              МОЦАРТ, ОТ КОГОТО БЕТХОВЕН СЕ УЧИ...

   Моцарт е роден 14 години преди Бетховен, но умира твърде млад, когато Бетховен е на 21 години. Премествайки се от Бон във Виена, Бетховен е имал възможност да се запознае с много от неговите творби. Това става по време на концерти във Виена или по партитурите на творбите от Моцарт, които за Бетховен са звучаща музика. Творбите на Моцарт го вдъхновяват, а някои свои творби той композира за да премери сили с Моцарт. Ще цитирам в този постинг две такива творби, първата от които е Клавирният /духов/ квинтет на Моцарт К 452, за който Моцарт казва, че това е неговото любимо произведение. Бетховен пише аналогична творба – със същия инструментален състав и в същата тоналност, която издава с опус 16. Втората творба е Клавилният концерт на Моцарт в до минор К 491. И Бетховен пише такъв концерт, който издава с опус 37. Сега с малко повече подробности за тези четири велики произведения:

    Моцарт с напредване на възрастта си, доколкото може да се каже така, защото той умира на 35, става член на мосонската ложа. Той обаче е активен член, пише и музика за нея. Цитирам Триото му „Кегелщат”, Квинтетът с кларинет, Квинтетът с пиано и духови, Концертът за кларинет с оркестър и операта  му Вълшебната флейта. Масоните имат любим инструмент, кларинета, и любима тоналност, ми бемол мажор.

   Първото от тези прооизведения и Духовият квинтет, понятие което не отразява точно инструменталния състав, а последното е Концертът му за кларинет. Ще публикувам още постинги на тази тема.

   Квинтетът за пиано и духови има номер по Кьохел 452. Той е писан когато Моцарт е на възраст  почти 30 години. Това е едно гениално произведение с красива палитра, с равновесие между частите, недостижимо съвършенство. По всяка вероятност това произведение е съвразно с масонската ложа, в която неин активен член е Моцарт. Тоналността отговаря на изискванията на масоните, а също и включването в този състав на кларинета, партията на който е особено сериозна.

   Запознавайки се с него и със самочувстието което има заради високото ниво на неговите младежки произведения, Бетховен се опитва да създаде и той такова велико произведение. Вдъхновен ли е бил от него, имал ли е за цел да „превзем” това произведение на Моцарт остава в тайна, но причината да създаде и Бетховен такъв шедьовър е именно предхождащото го произведение на Моцарт. Тук ще спра да пиша за тези две произведения, за които мога много да кажа, защото не съм аз човекът да сравтява тези две велики творби.  Ще ги приложа в линкове. 

    Другото велико произведение, нямащо нищо общо с масонската ложа е Концертът за пиано в до минор от Моцарт. Той е един от най-великите му концерти, само един още има в минорна тоналнот, този в ре минор. Моцарт композира 27 концерта, започвайки още от дете. Като детски, ако така мога да ги нарека са саво първите четири. Пианото е инструментът на Моцарт, както органът за Бах.

   Бетховен се запознава с този концерт по време на изпълнението му. Бетховен, който все още още чува, става неспокоен и след изпълнението му казва на приятелите си:

-       Ние няма да можем да напишем такова нещо!

След това се затваря в дома си и след кратко време той публикува своя Концерт в до минор, който издава с опус 37. Няма да сравнявам концертите, запазвам компетентно мълчание, защото имам мнение. На тази тема, в кои произведения на Бетховен личи, че той се учи от Моцарт ще пиша отново.

    Съжалявам, че гениалното изпълнение на Глен Гулд на Концерта на Моцарт е заключено и не може да бъде копирано,  но има достатъчно добри други изпълнения. Ще приложа линкове и на тези две творби.

   Приятно слушане по Нова Година на тези, които обичат музиката.

 













Гласувай:
2



1. zemja - Почитания!
02.01.2023 07:02
Да е благословена Новата 2023 г.за автора на всички тези постинги, посветени на велики световни композитори!
Живот, здраве и сполука пожелавам!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря за пожеланията!
02.01.2023 07:47
zemja написа:
Да е благословена Новата 2023 г.за автора на всички тези постинги, посветени на велики световни композитори!
Живот, здраве и сполука пожелавам!


Моят постинг има цел - борба срещу лошите хора и простащината. Едно от оръжията ми е музиката, помогнала ми да съхраня ценностната ситемана предците ми, да различавам лошото от доброто.
Имам замислени доста постинги за музиката, когато имам време ще ги публикувам.
цитирай
3. missana - https://www.youtube.com/watch?v=_2UvDOGo3qI https://www.youtube.com/watch?v=Tdg-DT8rTUQ
02.01.2023 19:52
ЧНГ! Здраве и дълголетие! И Моцарт и Бетховен са музикални гении - несравними!. Всеки един от тях ще пребъдва във вечността /линковете най-горе/:

цитирай
4. planinitenabulgaria - Благодаря за коментара!
02.01.2023 21:22
missana написа:
ЧНГ! Здраве и дълголетие! И Моцарт и Бетховен са музикални гении - несравними!. Всеки един от тях ще пребъдва във вечността /линковете най-горе/:



Пиша постинг за музея на Гети, нещо уникално. Ще го забавя обаче, защото съм обвинен в пиене на водка през целия ден и в американофилия. Към постинга си трябва да кажа нещо за свое оправдание...
Поради промяна на плановете ми ще напиша още четири постинга за музиката. До сега написаните са за музикантите и образованите в музиката любители музиканти. Сега обаче съм замислил 4 постинга за Моцрат - най-популярният и най-трудният за разбиране гений - които ще бъдът насочени към интелигентите с талант, но допуснали комунизЪмът да им нацръка в мозъка погрешни команди. В резулта на тезии грешни команди някои интелигети с талант трудно различават доброто от злото или въобще не могат да го различат, търсят противопоставяне с друти, а като не го намерят се противопоставят на самите себе си. Музиката може много да помогне на такива. Знам нещастники с талант, но неумеещи да осъзнаят мястото си в света и това къде се намират при изминаване на земния си път, не различаващи дигитус от фалос, а какво остава за нещо по-сложно - напр. да направят разлика между бок и фащкъ.
Следващите ми остинги за музиката ще са за тези изпълнени с противоречия творци, дано да им помогта сами да вдигнат мракът около тях, не позволяващ им да видят красота на Божия плащ. Музиката на Моцарт може много да им помогне, ако я разберат...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12281798
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930