Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2022 22:30 - 80 ГОДИНИ ДАНИЕЛ БАРЕНБОЙМ !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1036 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

МУЗИКАНТЪТ  ДАНИЕЛ  БАРЕНБОЙМ  ДНЕС  НАВЪРШИ  80 ГОДИНИ !

 

   Баренбойм освен голям музикант е и един достоен човек, отдаден ва изкуството. Напомням за един друг такъв достоен човек и музикант, Григорий Соколов, комуто англичаните присъдиха много висока награда и голяма парична сума към нея. Същата награда те дадоха и на един чалгаджия от типа на Трифонов. Соколов се обиди от това сравение на неговото изкуство с това на чалгаджията и отказва да получи наградата.

   Същото се случи с Баренбойм. Той е имал много изяви в Германия, където отново решиха да го удостоят с висока награда за изявите му като музикант, като същата награда присъдиха и на един рапър-чалгаджия. Обиден от сравнението, Баренбойм върна всичките си награди, които е получавал от Германия.

    Баренбойм е евреин, син е на еврейско семейство, преселило се от Голямата страна, където живеят най-щастливите хора на земята в Арженнтина. Той е роден там, но когато става на 10 години семейството му се преселва в Израел. По-късно специализира в Европа и Америка, подоблнно на Вайсеенберг, който е с 13 години по-възрастен от него. Баренбойм е гражданин на Европа, приет е навсякъде. Първата му съпруга бе талантливата челистка Жаклин Дюпре, която твърде млада почина от коварна болест. Втората му съпруга е Елена Башкирова, дъщеря на един руски клавирен педагог, който живее в Испания.

   Бренбойм е страхотен музикант. Той се изявава като пианист и като диригент, но повече от изявите му са свързани с клавира. Обича да бъде изпълнител и диригент едновременно, начин на изява, който аз не харесвам. Репертоарът му е огромен: Той изпълнява всичките концери и сонати на Моцарт за пиано.  Уточнявам, че концертите му са 27, а сонатите 17. Изпълнява и всичко от Бетховен. Неговата интерпретация на сонатите на Бетховен се счита за една от най-добрите. По случай годишнина на Бетховен той изпълни в Берлин всичките сонати на Бетховен. Записи с тези сонати той е правил много пъти. Изпълнява и всички големи концерти за пиано, те са поне 60. Изпълнява и творби от много аввтори. Аз не му харесвам изпълненията на Бах и Шопен, той свири тези автори рядко. Като диригент се изявява без партитура пред себе си. Обича Брукнер, аз пък не. Баренбойм не е моя тип музикант. Човек открива себе си в музиката, в изпълнителите. Независимо в кои съм се открил, безкрайно уважавам големите музиканти, към което принадлежи Барнебойм като диригент и пианист и той наистина е един от най-големите.  Слушам го от много години и до сега не съм чул да закачи чужд тон по време на изявите си като пиаист. Такъв мозък притежават вного малко музиканти.

   Пожелавам му да е жив и здрав и дълголетна изява в музиката колкото на Артур Рубинщайн, че и повече.

   Честита годишнина !!!

   В линк ще  потърся изпълението на Сонатата „Валдщайн”, в СССР прекръстена на „Аврора”. Явно там са свързали тази прекрасна музика със стрелбата на крайцера срещу Зимния дворец на императора. Тази Соната е останала на запис с Емил Гилелс, нещо вълшебно. Ще потърся запис и на двамата артисти с тази прекрасна Соната.  
   Проиятно слушане на тази гениална творба!

 









Гласувай:
5



1. planinitenabulgaria - Ако бях написал постинг за Азис или Слави, щяха да ми подпалят блога.
16.11.2022 23:28
Някъкъв си там, Баренбойм, кой ли е чувал за него?
Аз обаче го гледах тази вечер, водеше много интересен концерт. Изпълниха Арии за сопран и оркестър на Моцарт, разбира се не така порулярни като тези напр. на сръбската чалгаджийка Небойша Курович. След това Баренбойм изпълни Концертът на Моцарт в до минор. Остарял, променен, без никакъв чужд тон или грешка, той престави Концерта по един различен начин в сравнение с този от преди много години. Прецизно изпълнение, но вече без силата на Духа, който той имаше толкова много години. Станна ми мъчно, но всичко на този свят има край...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12251526
Постинги: 4561
Коментари: 10790
Гласове: 18364
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930