Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2022 22:35 - ФИДЕЛИО - ЕДИНСТВЕНАТА ОПЕРА НА БЕТХОВЕН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ФИДЕЛИО – ЕДИНСТВЕНАТА ОПЕРА НА БЕТХОВЕН

 

   Бетховен е един от най-великите композитори. Като млад той решава да опита да напише творба в оперния жанр и намира подходящ текст. Неговият свободен дух попада на една история от Средните векове в Испания, която разказва за едно насилие над свободен човек, Флорестан. Той е хвърлен в тъмница, но съпругата му Леонора след много трудности успява да го освободи.

   Нагласата на Бетховен не е за оперен композитор, където публиката е доста необразована. А музиката не Бетховен е сериозна, майсторска, за да бъде тя разбрана са необходими познания. Най-неподходящият за оперен композитор е Брамс, който затова може би не е написал и една опера.

   На 35 години Бетховен решава да напише опера и написва операта Леонора. Леонора е съпругата на задръжания без обвинение Флорестан. Музиката е доста сложна, операта е в четири части. Представянето на операта няма успех. Бетховен преработва операта, пише нова увертюра – Леонора №2. Действията стават три. Отново неуспех. Съветват го да съкрати операта като действия още, да напише по-кратка увертюра. Бетховен съкращава действията до две, но пише знаменитата си увертюра Леонора №3. Това е едно гениално симфонично произведение, което никой обичащ оперните спектакли няма да разбере. Бетховен прави още съкращения, написва и нова кратка увертюра към операта, вече наречена Фиделио. Фиделио е съпругата на Флорестан, която за да го освободи от затвора се облича като мъж, назначават я в затвора на работа и така тя се среща с мъжа си и помага за освобождаването му.

   От тази опера аз обичам много увертюрата Леонора №3, която  се изпълнява в концертните зали. Това е едно гениално симфонично произведение и ни най-малко не прилича на увертюра към опера. То наподобява по мощ Ивертурата Манфред на Шуман.

    Освен увертюрата, в операта има два вокални квартета, по един в първата и във втората част. Те са шедьовър, до който човек трабва да се докосне. Ще ги приложа в линк, защото това са малко  познати произведения на Бетховен, а те се много, много велики. А тези, които не са гледали операта Фиделио, добре е да отидат, когато тя бъде представена.         

   Приятно слушане на части от тази  велика творба!

 

   Допълнение:

  Някога в СССР издаваха много грамзаписи, голяма част от тях крадени. Такъв е и записът, който имам, но изпълнението е върхово. Не съм слушал по-добро изполнение никога. Същият казус имам с операта на Моцарт, Дон Джовани. Пише „Исполняет орекстр”. И двата ми записа обаче са гениални!  По 3 или 4 плочи в твърди кутии.











Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12291599
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930