Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2022 15:44 - ЕНИЧАРСКИ ТЕМИ В ТВОРЧЕСТВОТО НА МОЦАРТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1539 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.08.2022 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
     С посвещение отново на украинското момиченце Саша, на която изродите на Путин с куршум откъснаха лявата ръка. 

ЕНИЧАРСКИ /б. м. турски/ ТЕМИ В ТВОРЧЕСТВОТО НА МОЦАРТ

 

   Моцарт живее във втората половина на ХVІІІ век, но по неговото време нашествето на турските идиоти през 1685 г, напредващи на запад  и достигнали до Венеция и Виена не е забравено. Т.Когато турските достигат  до Виена започват да опожаряват крайните й квартали, същото се случва и на Венеция. Срещу тези идиоти, на които ми напомнят днешните кретени на Путин в Украина е трябвало решително противопоставяне и Австрия е повела истинска война срещу анадолските манафи. А приматите тогава са имали много войска, защото военната служба е била 12 години, а ако се води война е имало мобилизация в много широк възрастов диапазон. Във войската са били задължени да служат и всички етноси, които са изповядвали Исляма, включително и нашите помаци.

   Турците търпят поражение след поражение, при достигане обаче до долината на р. Морава австрийците прекратяват войната. Това е била българска територия, която след оттеглянето на австрийските войски сърбите са присъединили към тяхната държав. До днес обаче там живеият поморавски българи.

   Другото лошо нещо за България от онова време е, че австрийците подлъгват българите от Чипровско да вдигнат въстание срещу турците, те ще им помогнат. Въстанието е вдигнато, помощ не идва. Освирепелите от загубите във войната с Австрия турци палят селото и избиват останалите там хора с тояти, счупвайки черепите им.

   Тези трудни за Австрия не са били забравени от управляващите страната им крале. Моцарт, роден през 1756 г. също е знаел за тези събития и ги е отразил в музиката си. Но не с ужасни сцени, а вече като минало, с което той си прави музикални шеги. Ще приложа линкове с две произведения на Моцарт с т. н. еничарски теми, достатъчно популярни, но малцина знаят повече за музиката в тях. Първото произведение е неговият Конрет за цигулка и оркестър №5, К 219. Моцарт е на 19 години. Тогава той пише пет цигулкови концерти. Отбелязвам, че той е бил превъзходен цигулар. В Петия концерт, в ла мажор, в третата му част той въвежда странична тема, Ееничарска” в която цигулката и оркестъра по отделно или заедно рисуват марш на турската войска. Чуват се удари на обувките им, тъпани, зурни. Музиката в тази странична тема им подчертано мюсюлманско звучене.

   Същото нещо – ползване на еничарска тема той повтаря три години по-късно, когато гостува в Париж. В историята остават неговите 6 Сонати за пиано, наричени Парижки. По време на трурнето умира майка му и той създава трагичната си Соната в ла минор К 310. Най популярната му соната от Парижките обаче е тази в ла мажор, в същата тоналност кактона Концерта с „еничарската” тема.

   Да се каже, че сонатата е гениална е недостатъчно, тя е от този клас нагоре. Соната започва с първа част, изградена на принципа Тема с вариации. Вълшебсттво!!!!!!! Втората част също е в ла мажор и е като продължение на първата част. Третата част - тя има дори Менует с трио -  започва в ла минор. Тя изобраява не донякъде, както в Концерта за цигулка, един истински турски парад на войниците, ако мога така да го нарека. Тъпани, зурни, кралнета /стар турски инструмент/ удари по паважа с обувките, всичко това е дадано като предпоставка в музиката на Моцарт. Който воже да се справи. Един от любимите ми записи на тази Соната е на големия руски музикант Михаил Плетньов. Нещо много важно има за него извън музиката, но като музикант – пианист и диригент, той е много висока класа.

С Плетньов има превъзходни записи на Сонати за пиано от Моцарт.
Едно допълнение:
С този енечарски марш може да се мери само Парадът на изродите в Седма симфония на Шостакович. 

   Приятно слушане!


image

Саша преди да бъде убит баща й в колата и ръката й да бъде откъсната от пуитинските изверги в Украина.







Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12282361
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930