Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2022 21:33 - ГРИГОРИЙ СОКОЛОВ – ЕДИН РУСНАК, ДОСТОЕН ЗА УВАЖЕНИЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1155 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ГРИГОРИЙ СОКОЛОВ – ЕДИН РУСНАК, ДОСТОЕН ЗА УВАЖЕНИЕ

 

   Соколов е един от най-добрите пианисти и музиканти на нашето време. Няма музикант или обичаш музиката просветен любител музикант да не изпитва уважение към интерпретациите му. Таково уважение към него имат и по-младите от него пианисти. Ако той е в журито, където те ще се изявават или имат среща с него, това за тях е преживяване. Спомняам си нашия пианист Ростислав Йовчев, с когото на един рецитал в Зала „България” говорихме за пиесата на Шуберт „Фантазия за пиано”. Четири...или триграсна е заключителната фуга бистрехме. Ростислав преди съвсем кратко време се бе срещал със Соколов, който казал, че за него много  подходяща е точно тази пиеса. Вдъхновен от напътствието към него, той бе залегнал над пиесата и я изнесе на свой рецитал.

   Изключителни са интерпретациите на Соколов, сравнявам ги с тези на Баренбойм. Има радлика в излъчването им обаче като хора. Баренбойм е живял в свободния свят, Соколов – в страна-примат. Въпреки това обаче той си остава в Русия, докато почти всички руски музиканти на ниво доста под неговото се изявяват по света.

   Още един щрих от живота на Соколов. Преди няколко години в Англияя решиха да му окажат внимание и му предложиха първа награда по музика, която той да раздели с един техен попизпълнител, много популюрен.  Все едно да дадат първа награда напр. на Панчо Владигеров и на Трифонов. Това означава, че чалгаджията и човека на изкуството са поставяни от даващите наградата на една плоскост. Обидно е. Соколов не понесе тази обида и отказа да си получи наградата, към която имаше доста солидна парична сума. Един руснак, достоен за уважение. С живот, отдаден на изкуството, но за съжаление и той като Баренбойм доста напреднал по земния си път.

   Повод да напиша този постинг бе едно забележинелно изпълнение на Първа парита от Бах. До последия тон на жигата, аз не отклоних погеда си и вниманието от него. Избрах линк  с Бах и с Бетховен. Докосването до света на такъв голям музикант е много вълнуващо. Изпълнителят е съавтор.

   Приятно слушане!









Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12283360
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930