Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2022 22:06 - ДНЕС Е ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА ДАТА ЗА ОБИЧАЩИТЕ МУЗИКАТА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1650 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 07.05.2022 23:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

СЕДМИ МАЙ – ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА ДАТА ЗА ОБИЧАЩИТЕ МУЗИКАТА

 

   На днешния ден преди 189 г. в Хамбург се ражда Брамс. На същата дата седем години по-късно във Воткинск се ражда Чайковски. Това са двама титани на музиката, съвсем различни като творци, но има нещо, което ги свързва – Брамс е типичният германец в творчеството си, а Чайковски е типичният руснак. Брамс живее 64 години, а Чайковски в апогея на творческата си мощ слага край на живота си на 53 години. Каква загуба за човечеството!

   Ще се спра на отношенията между тези двама велики творци. В името на истината Чайковски е бил запознат с творчеството на Брамс, но е проявявал неразбиране към него. Това свое отношение той изразява в една своя музикално-критична статия. Чайковски освен като композитор е известен и като музикален писател, подобно на Шуман. В статията си от едно пътуване до Байройт, Чайковски описва срещата си с Брамс, с когото не влиза в разговор. Той изтъква и мотиви, защо не харесва музиката на Брамс. Чайковски описва разговора си с големия пианист и диригент Ханс фон Бюлов, апостол на оперите на Вагнер и на творбите на Брамс. Той основава и Берлинската филхармония. Изтъквам, че и Вагнер и Чайковси са толкова различни, колкото Чайковски и Брамс. Ханс фон  убуждава Чайковски, че ще дойде време, когато ще започне да харесва музиката на Брпамс. Чайковски му казва откровено - той е бил изключително честен човек! -  че не възприема и чрез външността на Брамс като на композитор, който му напомня за великоруски свещеник. По това време Брамс вече носи дълга брада.

     Брамс от своя страна въобще не е бил запознат с музиката на Чайковски, за да има отношение към нея или към автора й. Брамс върви напред с поглред назад към най-великото, сътворено от композиторите преди него. Чайковски боготвори Моцарт, а от всички западноевропейски ковпозитори най-много обича Шуман. Ето една допирна точка – Шуман е духвният отец на Брамс и любимец на Чайковски.

    За запознатите с музиката на тези двама композитори Брамс е олицетворение на германеца. Аз като брамин – привърженик на Брамс -  не виждам по-характерен от него композитор, който да носи духа на германеца. Давам за ппример неговия Немски реквием, но това важи за всичките му произведения. Хитлер слушайки пианистката Мира Хес, която изпълнява Третата клавирна соната на Брамс достига до мисълта, че музиката на немският химн по музиката на Хайдн трябва да бъде сменена с тази от петата част на сонатата на Брамс, защото текстът може да се пее и по тази музика. Не е имал време да стори това.

   По-велик художник на руската душа от Чайковски няма. Аз в това отношение съм по краен, защото подценявам – знам, че не съм прав! - доста от руските композиторе, но към Чайковски, Мусоргски, Рахманинов, Прокофиев и любимецът ми Шостакович изпитвам безкрайно уважение. Само Рахманинов, който е и ученик на Чайковски, носи част от духа му, но той си остава руски неоромантик, а Чайковски – руски класик. Чайковски е и най-популярният руски композитор.

   Още малко за разликите в тврчеството на Чайковски и Брамс. Чайковски пише 11 опери, три балета. Брамс не е написал нито една опера, нито един балету защото тази област въобще не го инересува. Брамс ползва полифонията още от първата си творба, Клавирната си соната оп. 1, Чайковски остава твърде далеч от това изкуство.

   Велики личности са Брамс и Чайковски. Те ни дават сили в ежедневието, доста трудно и мъчително заради маймуните с ракети. Цитирам кретенът Путин, който избива украинците и руши страната им в опит да наложи простащината си над културните държави по света, защото разполага с ядрено оръжие.

   Ще приложа в линк две много известни творби на Чайковски и Брамс, техните цигулкови концерти. Те са съвсем различни, но музиката им е отправена в една посока, Вечността.

   Приятно слушане!

   Продължавам си постинга с две симфонии - на Брамс и на Чайковски. И двете са трагични. На Чайковски симфонията представлява неговото предсмъртно писмо. След като я завърщва, той  се трови. Рядко на света има такова дълбоко трагично произведение. Симфонията е написана в архаичната тоналност си минор, което също  е показателно за характера й.
   Последната симфония на Брамс, Четвъртата му, също е трагична. Тя е в тоналност ми минор. Музиката в тази негова симфония е връх на майсторството му в този жанр- Четвъртата й част е във форма пасакалия, като темата е изложена в осем тона. Във второто Клавирно трио наШостакович също има една трагична тема, представена от пианото в осем акорда. Тези две симфонии са за по-запознати с музиката от слушатерите на популярните им цигулкови им концерти, които са прекрасни. 
  













Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180853
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031