Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2022 23:52 - ЛЮБИМОТО НА МОЦАРТ НЕГОВО МУЗИКАЛНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1436 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ЛЮБИМОТО НА МОЦАРТ НЕГОВО МУЗИКАЛНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ

 

   На възраст около 30 години Моцарт пише един квинтет за пиано и духови инструменти в ми бемол мажор с номер по Кьохел 452. Тази творба е много велика, само гений може да напише такова произведение. Да се прави сравнение коя от творбите на Моцарт е по-велика е недопустимо. Такъв съдник не може да бъде човек или дори велик композитор, а самият Моцарт. И ето, той казва, че този квинтет е любимото му музикално проозведение от всички, създадени от него до сега. Подобно твърдение има от Шопен, който казва, че Етюд №3 от оп. 10 е любимото му произведение, което той е създал. Шопен е искал да напише упражнение, в което да изисква от пианиста с дясната си ръка да свири едновременно мелодия и да си акомпанира, а какъв шедьовър е сътворил!

   Квинтетът на Моцарт е в тоналността на масоните, ми-бемол мажор. Духовите инструменти са кларинет, обой, фагот и валдхорна, три дървени и един меден. Дали тоналността е избрана такава, за да бъде изпълнена пиесата пред масоните, не е известно. Кларинетът в този квинтет също се явява пръв сред духовите инструменти, а той е възлюбеният от масоните инструмент.

   Квинтетът започва с бавна част, вероятно жест към духовния му отец, Йозеф Хайдн. Единственото нещо, което мога да кажа да този квинтет е, че Моцарт е бил прав да обича толкова тази своя творба. Такова съвършенство само Моцарт може да достигне.

   Младият Бетховен започвайки кариерата си във Виена от много високо ниво явно е познавал тази творба. Той се вдъхновява от нея и създава подобен квинтет – в същата тоналност, започващ с бавна част, четиричастен като този на Моцарт. И дори като времетраене.

   Няма да сравнявам двата квинтета, само ще посоча, че на Моцарт творбата е с номер 452, а на Бетховен - с номер 16. Първата част от Квинтета на Бетховен е най-значителната в творбата му, подобно на концертите за инструмент и оркестър. При Моцарт тежестта е разпределена равномерно.

 

  Прилагам линкове на двете творби.









Гласувай:
3



1. wonder - https://www.youtube.com/watch?v=vPwzoKzZLZ4
23.04.2022 08:18
Наистина уникална творба!

Обожавам един септет на Бетовен с кларинет, обои, валдхорна и 4-те струнни - поздравявам те с него на Велика събота /горе в заглавието е/.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря, Дела,
23.04.2022 16:42
wonder написа:
Наистина уникална творба!

Обожавам един септет на Бетовен с кларинет, обои, валдхорна и 4-те струнни - поздравявам те с него на Велика събота /горе в заглавието е/.


Септетът е едно от най-популярните произведения на Бетховен. Той наподобява на моцартовите дивертименти, същевременно е и отправен към Хайдн, който на преклонна възраст става свободен човек с пенсия и дори посещава чужда страна, Англия. В това произведение като да живеят да се изявават едновременно трима автори. До сега не съм срещал още стихотворение, написано от трима автори. Бетховен обаче е успял.
Това произведение е младежко.Написано е в героична тоналност, но свучи светло. В по-късните си години Бетховен се връща към него и прави преработки за друг състав от инструменти, както с гениалния опус 1 №3, Клавирното трио, когато, вече възрастен, зрял човек, той му прави трансрипция за струнни инструменти.
Благодаря за поздрава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12271339
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930