Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2022 23:07 - ДВАМА ГОЛЕМИ МУЗИКАНТИ ПРЕМИНАХА В ОТВЪДНОТО...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1020 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 20.04.2022 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   ДВАМА ГОЛЕМИ МУЗИКАНТИ ПРЕМИНАХА В ОТВЪДНОТО. БЛАГОДАРЯ ИМ ЗА ТОВА, КОЕТО НИ ОСТАВИХА...

    Преди два дни почина големият музикант Раду Лупу. Той бе пианист, канен на гастроли по цял свят. Аз като брамин много го харесвах изпълненията му на творби от Брамс. Никой друг пианист не ме е вълнувал така, както той когато изпълнява последните Клавирни опуси на Брамс.
   Вчера почина още един брамин - Николас Ангелич. И той бе голям музикант, пианист, с изяви предимно в Америка. Не бе така известен като Раду Лупу, но бе изключителен музикант. Той и рядко пътуваше по световните сцени. 
   Да благодарим на Господ, че ни даде такива спътници в живота. Раду Лупо почина в родината си, Румъния на 77, но Николас Ангелич почина на 51. На 51 музикантите са на върха си. Глен Гулд почина на 50.
   Ще публикувам линкове на двамата музиканти с творби от Брамс.






Гласувай:
5



1. planinitenabulgaria - Този постинг може да достигне само до сърцата на интеигентните хора,
20.04.2022 13:22
които може и да не са музиканти. В момента най-интелигентните по документи са министърът на културата и председателят на Комисиято по култура към НС. Първият ми наподобява няколко промила за такъв, а вторият ми напомня когато го явят по телевизията за обитателите на палмите в един филм за Африка.
Когато слушам Брамс обикновено съм прав и оставам така до края на произведението. Днес видях да свири прав съставът на един симфоничмен оркестър, който изпълни Трета симфония на Брамс. Няма как да са видяли от мен да стоят така, но творбата, която изпълниха разрешава такава постановка. Всяка от четирите симфонии на Брамс е различна, за Третата обаче аз казвам това, което се твърди за оперите на Моцарт: Сватата на фигаро е най-съвършената негова опера!
От симфониите на Брамс същото казвам за Третата. Тя е малко по-кратка от другите, макар и в мажорна тоналност тя е наитена с такава сила - героизим и драматургия, така съвършено е замислена, че като свъразност на частите в нея тя е съвършенство. След кодата във финала има леко затихване и отправяне към първата тема от първата част, и тя прекрасна, като авторът да казва:
- Сбогом, но слушайте по-често тази творба.
Същото го казва Бетховен за струнния си квартет оп. 132 с Благодарствената песен на оздравяващия:
Този квартет трябва по-често да се слуша.
Връщам се към смъртта на двамата музиканти, които представих с по едно изречение в постинга си:
- Вие, господа, сте съавтори на творбите, които ид.зпълнявахте и тези, които останаха на записи. Бъдете благословени, благодарим Ви.
Написал си коментара сам - аз! - с надеждата, че ако в България станем по-интелигентни и отхвърлим нагазилата ни трифоноворадева простащина, животът ни ако не по-богат, ще стане по-възвишен....
Ето и линк с Трета симфония на Брамс, която симфоничен оркестър изпълни без да ползва столчетата си. За да подчертаят величието на автора, според мен.
https://www.youtube/watch?v=4L0MqnAoEJM&t=26s
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190391
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031