Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2022 07:08 - ЕДИН ТРУДЕН /НЕ САМО ЗА МУЗИКАНТИТЕ/ ПОСТИНГ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 794 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 12.01.2022 07:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

     С посвещение на:

     1. Светослав Трифонов, композитор и политик,

     2. Тошко Йорданов, председател на Комисията по култура към Народното събрание,

      3. Румен Радев, обединител на нацията,

      4. Костадин Костадинов, борец срещу наваксинирването на народа с експериментални течности и дестилирана вода,

      5. Мая Манолова, не назначена от новото правителство за министър на културата

     

 

                        ЕДИН  ТРУДЕН  /НЕ САМО ЗА МУЗИКАНТИТЕ/  ПОСТИНГ...

 

   Колкото по-„голям” ставам, толкова повече „проглеждам” в Моцарт. Нямам предвид само музиката му, която усещам като светлина към мен с променлив блясък през целия ми живот, защото се променях и аз. Имам предвид всичко свързано с него – живота му, моралът на хората от неговото време, обичаите им, ценностите, които той е изповядвал, с кои музиканти е бил свързан, кои са учениците му, що за чудо е това, което наричаме гений, развива ли се геният с годините или бива изместван от разума, така красива ли е Вселената, както Моцарт я изобразява с музиката си, бил ли е той наистина човек, като нас, след като не са останали и два негови портрета, които да си приличат и не се знае къде точно е погребан. Още много мисли ме вълнуват с напредване на възрастта ми с това, което за мен е Моцарт.

   Отбелязвам, че красивата му музика достига до всяко сърце на човека, ако той обича музиката, но колко тази музика е сложна е разбираемо само за тези, които познават почти цялото му творчество. То обхваща 626 творби, за упознаването на които един живот не стига, но изискванията са още доста – музикални познания, познания за фамилията Моцарт, за живота на Моцарт като свободен артист, познания върху музиката на неговия духовен отец, Йозеф Хайдн, на музиката преди и след него, защото той е жалон в нея, какъвто преди него е Бах. Нужни са и познания върху масонството от неговото време /б. м. не на сегашните мафиоти/  към което Моцарт принадлежи, макар и не в същата степен, както Бах към последователите на Мартин Лутер, евангелските хриситяни.

  В този кратък постинг ще се спра на някои от последните творби ва Моцарт, в които има закодирана много информация, включително и тази, че той напуска този свят.

   Че това е така Моцарт пръв казва на своя учител Хайдн в момент, когато Хайдн отпътува за Лондон, където ще бъде 6 месеца. Моцарт отива неочаквано при него да го изпрати на първто му излизане в чужда страна и му казва, че това е последната им среща. Хадн, с хумор не само в музиката, му отговаря, че макар и на 69, той се чувства отлично, Моцарт да не се безпокои за него, той ще се върне. Но...в Лондон Хайдн научава най-трагичната вест в живота си - детето му, наследникът на неговото изкуство, най-скъпото му нещо на света вече го няма. Само на 35. А Хайдн, таткото, е на 70. Това оказва влияние върху творбите на Хайдн и Лондонските му симфонии са най високото ниво от всичките му творби в този жанр – класическата симфония, на която той е таткото. В предишни постинги съм обяснил защо.

   Това отхождане от света Моцарт отправя и към слушателите на неговата музика. Той все повече пише творби, посветени на масоните – Клавирно трио К 498, Кларинетен квинтет К 581, Концерт за кларинет с оркестър К 622, операта Вълшебната флейта К 620, и Реквием К 626.

   Между тези творби обаче има една друга, последният му Клавирен концерт К 595, подчертавам, написаан в светлата тоналност СИ БЕМОЛ МАЖОР. Въпреки това за мен това е едно от най-тъжните му произденения и ми звучи както казаното от Моцарт на Хайдн при последната им среща:

   - Свят, напускам те..

       Които са запознати с живота на Моцарт в тези най-тежки години за семейството му, ще ме разберат.

   Ще приложа в линк едно от тези произведения, Квинтет за струнен картет и кларинет, което е първото за този вид камерен ансамбъл и едно от от най великите камерни произведения на света. В състава учатва най-добрата кларинетиска на света, Сабине Майер. Квинтетът в случая обаче не звучи като за раздяла с този свят, а като да описва красотата и съвършенството на Вселената чрез сложната музика в него, която така светло и ефирно звучи, че никой освен просветените в музиката не разбират тази сложност, наречена Моцартова полифония. Тя е характерна за късните му творби, но присъства в цялото му творчество. Таково силно произведение в гози жанр има само едно, на Брамс, написано в архаичната таналност си минор в края на живота му, когато той е на легло, вече неподвижен, но написва върху хартия на една дъсчица:  Свят, напускам те. Това е по текст от Стария завет, по който Брамс пише Четири строги напева. И умира.

  Велики хора, да благодарим на Господ, че знаем за тях и те присъстват в нашия живот.

  Кларинетният квинтет на Моцарт е красив както неговите Шест струнни квартета, посветени на Хайдн, музиката му също е много сложна, та и повече, защото ансамбълът е различен. Той се сътои от 4 части. Първата и втората са класически, третата е във формата на Меует, обръщение към Духовния му татко, от чиито 104 симфонии няма нито една без Менут. Четвъртата част е написана във възлюбената от класиците форма Тема с вариации.

  Слушайте, бъдете благодарни на Бог, че ни е дарил с такъв гений, който присъства в живота вероятно не само на мен, но и на тези, на които посвещавам постинга, защото вервам, че те, достигнали до най-светлите върхове на държавата са повече от достатъчно умни и интелигентни да разберат не само това, което е закодирано в понятието МОЦАРТ, но и още много по-сложни неща.

   Надявам се на още един-двама освен Мен и тези на които посвещавам постинга да разберат това сложно произведение, за да разкрие то пред тях цялата си красота.

  А тези, които обичат Моцарт, добре е да се запознаят с творбите, на които съм описал номерата по Кьохел, за да бъдат намерени веднага.
  В един мой постинг цитирахах мисълта на една светица в музиката:
  Благословен е този, който обича Бах.
  Същото казвам и за Моцарт...
  

  




Гласувай:
4



1. planinitenabulgaria - За мен е разбираемо защо към постингът постингът ми няма нито един коментар:
14.01.2022 22:57
След като съм цитирал четирите най-първи културни колоси в страната, с величието си те смазват всеки, който би се опитал да напише нещо във връзка с тази прекрасна музика, без всяко съмнение част от техния културен арсенал...
Постингът ми е в значителна степен менторски - посочил съм няколко прекрасни произведения за упознаване от културните, духовни хора, написани в последните години на Моцарт.
Лос Анжелес
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186838
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031