Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2021 23:19 - И ЗА ТОЗИ ВЕЛИК РУСНАК...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1794 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
И ЗА ТОЗИ ВЕЛИК РУСНАК - ГОЛЯМ МУЗИКАНТ И ДОСТОЕН ЧОВЕК, НЕ СЕ НАМЕРИ МЯСТО В ГОЛЯМАТА СТРАНА...

   Наскоро големият музикант Евгений Кисин, един от най-великите пианисти на века, изнесе рецитал в Зала "България". Това бе историческо посещение - музикант от такава величина ни удостои с виманието си. Така според мен е правилно да се каже, защото големите музиканти от СССР, които посещаваха България някога, между които и Шостакович, сторваха това по начин, съгласуван между България и СССР, пример за социалистичмески интернационализъм в действие.
  Посещението на Киси съвпадна с пандемията на ковида. Поради местата в залата бяха запълнени само 1/3 - такива са санитарните изисквания. Не прписъствах на рецитала, но разговарях с доста музиканти, всичките възторгнати от голямото му изкуство.
   Тази вечер по телевизионната програма Класика излъчиха рецитал на Кисин в гр. Вербие, където се провежда фестивал. Кисин е първият поканен за всяко издание на фестивала. Той освен, че свири, чете и поезия, има влечение към езика иврид, владее го и чете от от оригинала. В зависимост от програмния план при изнасяне на рециталите си по света, той чете поезия на руски, на английски и на иврид, както някога  великата съветска пианистка Юдина, починала по времето на Брежнев. Тя е имала и еврейска кръв, докато Кисин е чист руснак.
  Рециталът му във Вербие не може да бъде нареченрецитал, това е академия, каквито някога във Виена е изнасял Моцарт. Такова съвършенство, на еднаква висота  при всичките автори, включени в рецитала му - Шопен, Шуман, Дебюси и  Скрябин, рядко може да се види и чуе. В моята класация като пианист аз го поставям на първо място в света. Подчертавам, немузикат съм, класацията важи само за мен.
   Сега "белите" пианисти са в голяма конкуренция с "жълтите" предимно от Китай. В името на истинната има много долри жълти, но душевността им е друга. Предпочитам Кисин пред много му "коннкуренти", между които и вмененият му, че е гениален, Ланг Ланг. Че е добър, добър е, но пък чак толкоз...
   За Кисин, подобно на Хоровиц, на Рахманинов и на много други, едни от най-добрите композитори и изпълнители на света, не се намери място в родината му. Един друг пък го изгониха от страната, натоварен на савморет до Цурих и изритан по стърбата на самолета, великият челист и музикант Ростропович. Напомням и за една постъпка на днешнните упранвики на Русия, олигарсите, ползващи балерините нн.а Большой театр за жрици на любовта. Тази афера завърши със заливане с киселина на първия балетиист на Большой тетр, който ги изобличи. В зенита на кариерата си той ослепя и осакатя...
   Ето и мнението на Кисин за положението на хората в Русия днес:
   


Известия: В России вы редкий гость, но вам, наверное, небезразлично то, что происходит в нашем Отечестве?

Кисин: Я не вижу, чтобы в России проходила демократизация. В полном смысле слова ее нет. Но что понимать под демократическим государством? Скажем, в Индии есть демократия, но все-таки эта страна совсем не процветает. Подавляющее большинство ее населения живет в бедности. Можно употребить такой термин, как "цивилизованность". Цивилизованными я называю страны свободные, стабильные и процветающие - такие, как США, Канада, западноевропейские государства. О России этого, к сожалению, пока сказать нельзя. Никто не сомневается, что, например, в Швейцарии и через 100, и через 200 лет все будет в порядке, а в России никто не знает, "что день грядущий нам готовит".

    Напомням, че Кисин е на второ място в Отвореното писмо на руските музиканти, на работа в Русия и по целия свят с настояване да се освободи Навални - нещо доста различно от това, което сториха един наш музикант и една наша музикантка и си съсипаха кариерата поне в България.

   Кисин от много години живее в Лондон. Той е артист на свободна професия. Канен е по целия свят. Сега всички артисти са в трудно пложение, защото много от театрите са затворени, но малко хора знаят какъв трууд полагат те, за да са на това ниво. Да си артист концертиращ музикант, а най-вече пианист, е ужасяващо трудно нещо.
   Кисин е достоен и като човек. Ще включа два образа на недостойни руски "музиканти", олигарси-милиардери, благодарение на обвързаността си с руската мафия. ие Олег Кобзон, който размаза между два ЗИЛ-а нашия певец Пешо Мъката в Москва и му прибра документите за банката. Вторият е "диригентът", Гергиев, също олигарх, със закази от Кремъл, които да върши по света, всички заят какви.  Извършва ги зад паравана на музикант. Напомням за изгонването му от Германия през 2014 г.
    Кисин е достоен и почтен чмовек, велик музикант. Неговите изпълнения ще се превърнат в класика, както тези на Ойстрах и ще служат за пример на поколенията музиканти след него.
   Според едно проучване от някаква наша оциологическа агеннция, сега младите хора в България не се интересували от културно възвисени хора, а от богати. Дано някой обичащ музиката да отвори постинга ми и чуе великите изпълнения на Кисин. Ще остане в съррцето му.
   Ше приложа клипове с негови изпълнения. Приятно слушане.

  












Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12284700
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930