Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2020 23:34 - СКЕРЦО ОПУС 3107
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1190 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 16.05.2020 23:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                           ОБИЧАМ  ШОПЕН !

                                                  Да обичаш някого, означава да го познаваш!

                                                                                          /Алексис Вайсенберг/

 

     Винаги съм обичал музиката на Шопен, но интересът ми към нея са усили след изпълеието на негови творби от Вайсеберг, който започна да посещава страната ни след 1973 г. Тогава се задълбочих в музиката му, чета и до сега за нея. За Шопенн има много и добри руски монографии, които някак заобикаляйки цензурата се появяваха и тук в Руските книжарници. Подчертавам, че до годината 1073-а  недоразбирах и недооцеявах музиката му. Кросотата, драматургията, лиризмът в нея, сложният музикален строеж на произведенията му, доста от тях в свобода форма и още много нейни страни за пръви  път ми разкри Вайсенберг. Еди пример, как великите личости като него могат да променях хората с изкуството си. Въппреки красотата си, тази музика е трудна, в което се убедих след запозаваето ми с нея..     

    Иннтерпретацията на тази музика през измиалите години също се е променяла, макар истината за нея да е казана още от Шуман в неговото музикално списание – тя е топове, покрити с цветя. По-късно той му дава и най-точното определение като музикант – Поетът на пианото. Когато той следва в Консерваторията във Варшава е имало такава катедра, Пиано и декламация, в която е бил и Шопен.

   Като просветен любител музикант музиката на Шопен поставям а висотата на големите майстори, а тя е спътник в живота ми десетки години. Имам моменти, когато ми е трудно, раздвоен съм – аз съм изтъкан от протоворечия и да съм в равовесие ми е трудно – и тогава музиката му възприемам като звуци, идващи от Небето, които ми помагат да взема решение, да се справя с битовата трудност, с която се боря.  Аз съм изключитело косервативен /не само/ в музиката, но промяната в итерпретацията на музиката на Шопен през ХХ век приемам изцяло. Слушал съм всичките произведения на Шопен, първият интеграл на които изпълни Людмил Агелов още като ученик. Сега мисля че е тъм 55. Много бързо минават годините, но той още е пред очите ми в залата а Военния дом. Имам любими произведенния на Шопен, за повечето имам мение, което мога да цащитя.

   Съвсем накратко за Шопен:

   Той е син а полякина - образована жена включитело и в музиката, омъжена за французин, който обича Полша и отива там да се бори срещу поредната окупация на страната от руските свИни. Преподава френски език, но се бори среку окупацията на Полша с риск на живота си. Тази окупация и последвалото Варщавско въстанние, завършило трагичо, предопределят живота на този полски гений, Шопен, да протече във Франция, вместо в родината му. Това става по настояване на баща му, защото заради възгледите си за свобдна Полша русаците ще убият или вкарат този гений в затвора. А той вече е и с неизличима болест на белите дробове.

  Тук ще допъля нещо. Бащата на Шопен астоява той да се засели в Италия, но /мекеретата на руските таквиз/ такава характеристика му пишат, че там не го приемат и той емигрира във Франция. Нали си е и половин французин.

  Като дете поради големия си музикален талант Шопен започва да учи от твърде ранна възраст музика и на 20 годишна възраст получава диплома, а която вместо оценка професорът му Юзеф Елснер пише : Музикален гений! Шопен е наричан Полският Моцарт. Приемам това сравение още само за един композитор, Джорджие Ееску. Той до тази възраст се изявава в Европа, където бива оценен като пианист, но това е само едната страна от таланта му. Шопен се итересува от изобразително изкуство, от литература, от история, философия, разностраненен е както бъдещият му пръв приятел Менделсон, учудил Гьоте с интелекта си преди да навърши 10 г.  В много от произведенията а Шопен първообразът е литературо произведение, каквито са Четирите балади по Мицкевич. В музиката си той отразяваа а трагичните събития в борещата се срещу окупацията на страата от руските таквиз. Още един има като него по-късно, Шостакович, с музиката си написал руската история за почти век.

   На 21 г. Шопен се установява в Париж, където в момента музикалият вкус е много лош. Цитирам една простототия, която големият композитор Лист пише за тази публика за да й се хареса – Пляска на смъртта. В Париж Шопен се свързва с голяма част от културиня елит на Франция, между които много важен за него се оказва Лист. Отличен музикант и блестящ пианист той представя творбите на Шопен, който няма физически сили да ги изпъли.

   Макар далеч от родината си, Шопен си остава поляк. Музиката му е  подчертато свързана с полската култура, а творбите му са плод на познаване на музикалните достижения на големите майстори на Европа преди него. Той не се поддава а никакво влияието на музикалите вкусове в Париж и създава шедьоври, остаали завинаги в световата култура, а а обичащите музиката както аз – в сърцата им. През целия си живот Шопе има болни бели дробове и умира на 39 години от „белодробно” сърце.

  

    Музиката а Шопен, подобно на тази на Моцарт е много красива, но и също така много сложна, макар в ея да преобладават творбите за пиано. Отбелязвам, че възможостите а пианото са огромни, защото то е по природа многогласен иструмент, нещо, което Шопен ползва максимално. Наскоро писах постинг колко е сложна и музиката на Моцарт, като цитирах две негови произведеия – Увертюрата му към операта Вълшебната флейта – жива полифоия -  и Симфонията му „Юпитер” с тройната фуга. Подобни трудности има и в музиката на Шопен. В нея има драматургия, лирика, революциоен патос – повтарям, родината му е отново окупиранна от руските таквиз, поради което много негови произведеия са написанни като противопоставяне на тази окупация. Затова Шуман така нарича творбите му, топове, покрити с цветя. Два етюда дори носят името Революциони. Отбелязвам,че доста негови произведеия звучат симфонично както тези при Бетховен или Брамс. Може би трябва да се въведе и термин, какъвто има за Моцарт – мочартова полифония, за която се говори при преработката на опаториите на Хедел и за Шопен – шопенова полифония. Аз съм от хората, които полифонията особено радва и винаги я търся в произведеията, които слушам, а от музикантите, изпъляващи тези клавирни творби любимите са ми тези, които умеят да провеждат лиеарно гласовете в произведението.

   Музиката на Шопен не се изпълява по едакъв начин от различите поколения. Записи на титана в музиката Рахманинов днес не звучат така, както ги възприемаме ние, сегашното поколение. В миналото се е считало, че музиката на Шопен е нежна и звучи по-добре ако се изпълява от жени. Този предръзсъдък изчезва през ХХ век, началото дава Хоровиц, а тендецията продължава Вайсенберг. Аз харесвам мъжкото изпълеие.

 

    В Ликове ще приложа изпълеие на красиви, но и изключитело трудни като музика произведения а Шопен. Ще включа Първата балада, където има мого силна драматургия и полифония, Осмото ноктюрно - много красиво и също с много служна музика, звучи като Баркарола, драматичното 13 ноктюрно, полифоничото 18 ноктюрно. Ще приложа и Четвърто скерцо, а също драматичният Полонез-фантазия и Виолочеловият му етюд.

  Всичките произведения а Шопен са бисери. Най-значими от оркестровите му са за двата му Коцерта за пиано. А темите на произведеията му са много – мазурки, полоези, валсове,  сонати, балади, скерца, етюди, прелюдии, фантазии и още доста други.

   Още нещо за музиката на Шопен – как главата му е могла да измисли толкова много и толкова прекрасни мелодии!!!

   Приятнно слушане!

 

   Послепис:

   Макар и доста сложна, музиката на Шопен радва всички, които са музикални, вдъховява тези с поетичен талат, раздава духова радост и и сила и на обикновените хора, към които се причислявам аз. Слушаннето на Шопен от музикати става по различен начин, защото пред тях изкуството му се разкрива още по-силно.

   Обичащите музиката на Шопен казват, аз харесвам Шопен, а  познаващите го – аз обичам Шопен.

   Защото за да обичаш някого, ознаачава да го познаваш....

   Прилагам и едно стихо, вдъхновено от музиката на Шопен, което избрах от блога:

  

   17.09.2011 13:25 - Житейското скерцо

Автор: wonder Категория: Изкуство   
Прочетен: 6845 Коментари: 34 Гласове: 62


Шопен. Хармония. Пиано.
Ръцете ти - ята в лазура син.
На скерцото прибоя от призваност.
Сонатата на вик неотразим.

Шопен. Поклонници. Години.
Оркестър. Пъстрота. Ефирен гръм.
От нотите - прекършени руини.
От музиката - сбъднатата стръмност.

 
   Polones fantasie 
https://www.youtube.com/watch?v=zJfCm_WiIcM

   Bratснe etud
 https://www.youtube.com/watch?v=sRrduXWh0Ag

  Skerzo 4
https://www.youtube.com/watch?v=Pfpin8xygtU 

   Приято слушане нна музиката на Поета а пианото, Шопен!

  Едно пояснеие:
  Първа балада се изпълява от еди велик музикант, Султаннов. Той трябваше да бъде победител а един от Конкурсите Чайковский, но не го допуснаха до финала и дадоха незаслужено наградата на един мафиот, Мацуев. Като особено чувствителен човек, след тази и други обиди към его той почина твърде млад. Поклон пред талата му!












Гласувай:
5



1. wonder - Разкошно есе! С много майсторско ...
17.05.2020 08:37
Разкошно есе! С много майсторско познаване на композитора. От твоето познание за музиката можем само да се учим. И то не защото познанието ти е академично /такова би било сухарско/, а защото е многопластово и от много точки-зрение.
Виждам от споделеното, че Шопен те хармонизира, така както мен Моцарт. Всъщност и Шопен ми носи много хармония, но понякога цигулките на Моцарт ми превъзхождат пианото, т.е. вече започвам да разбирам, че Царицата на инструментите си е царица.
Напоследък открих красотата на обоя. Неговият глас се оказа доста хармоничен - цветен, наситен, мелодичен и многопластов. Той е много древен инструмент и е привнесен от Изток. В Гърция му викат "авлос" и са голзвали още древните. В България му викат "зурна", а в Русия "жалейка". Познат е от 12-13 века, макар в Европа да влиза чак през 17-ти век и то през Франция и Германия, доколкото си спомням. Първи го ползват Бах и Хендел. На немски му викат "шалмай". Моцарт има страхотни произведения с обой. :)))
Но да се върнем на твоят Шопен. Забелязала съм, че всеки си има свое възприятие за Шопен, но всички го харесват. И има защо - както казваш по-горе: "Всичките му произведения са бисери." И то съвършени!
Първото Ноктюрно в изпълнение на Султанов е фантастично!
За Валентина Лисица, знаеш... тя ми е любимия пианист. :)))
цитирай
2. planinitenabulgaria - В постинга ми има послание:
17.05.2020 09:57
wonder написа:
Разкошно есе! С много майсторско познаване на композитора. От твоето познание за музиката можем само да се учим. И то не защото познанието ти е академично /такова би било сухарско/, а защото е многопластово и от много точки-зрение.
Виждам от споделеното, че Шопен те хармонизира, така както мен Моцарт. Всъщност и Шопен ми носи много хармония, но понякога цигулките на Моцарт ми превъзхождат пианото, т.е. вече започвам да разбирам, че Царицата на инструментите си е царица.
Напоследък открих красотата на обоя. Неговият глас се оказа доста хармоничен - цветен, наситен, мелодичен и многопластов. Той е много древен инструмент и е привнесен от Изток. В Гърция му викат "авлос" и са голзвали още древните. В България му викат "зурна", а в Русия "жалейка". Познат е от 12-13 века, макар в Европа да влиза чак през 17-ти век и то през Франция и Германия, доколкото си спомням. Първи го ползват Бах и Хендел. На немски му викат "шалмай". Моцарт има страхотни произведения с обой. :)))
Но да се върнем на твоят Шопен. Забелязала съм, че всеки си има свое възприятие за Шопен, но всички го харесват. И има защо - както казваш по-горе: "Всичките му произведения са бисери." И то съвършени!
Първото Ноктюрно в изпълнение на Султанов е фантастично!
За Валентина Лисица, знаеш... тя ми е любимия пианист. :)))


Повече хора да имат основание да кажат: Аз обичам Шопен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189053
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031