Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2020 16:38 - НА ТЪРСЕЩИТЕ СЕБЕ СИ В МУЗИКАТА – 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1288 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 17.04.2020 16:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                С посвещениe на Новозавърналия се в Блог. бг по Великден:     

                                   НА ТЪРСЕЩИТЕ СЕБЕ СИ В МУЗИКАТА – 2

   В предишният ми постинг отбелязах, че Моцарт е най-известният композитор на света. Подчертавам - ползвам понятието ИЗВЕСТЕН. В страните, дарени от Бог с велики композитори хората приемат един от тях като най-известен за страната им. За Русия това е Чайковский, за Румъния е Джорджие Енеску – един от моите любимци, за Италия е Верди, за България – Панчо /Владегиров/. В Германия обаче, в която преобладават евангелските християни, най-известните композитори са Бах на първо място и Брамс на второ. Бах, защото е евангелски християнин, цял живот работил като кантор в различни германски църкви, написал стотици произведения, отправени към неговия Бог, Исус, към Когото се обръщат евангелистите. Брамс е също много почитан от германците не само заради неговият Немски реквием, но и заради заради това, че той чрез музиката си е отразил духа на Германия. В музиката му присъстват северната природа на родината му, Хамбург, където той е роден, но и духът на сънародниците му. Този неспокоен дух, какъвто е на Фауст го има още в Клавирната му соната №3, финалът на която е имало идея да се приеме за химн на страната, защото текста подхожда към музиката му. Каквото е нашето отношение към Вазов,  патриархът на българската литература и наш духовен отец,  такова в Германия е отношението им към Брамс като човек и композитор. Той също е бил евангелски християнин, но сътвореното от него в този жанр е много скромно.

   При Бах е различно. Той е преводач на Божието слово на езика на музиката. Давам за приимер неговите два Пасиона, Магнификата, стотиците му кантати. Неговите съвременници пишат опери по различни литературни произведения, той пресъздава в музика Евангелията в Светото писание. За запознатите с Библията и с картини на тази тема, музиката на Бах ги отпраща към Светото писание, към тези картини на старите майстори, вдъхновени от Бог. Бах ползва своя символика в музиката си, от която цитирам триолите, с които той имитира махането на крилата на кръжащия Свети дух, гълъба. Има една тема, наречена Кръстна, тя често се явява в музиката му. Бах е най-добрият органист в Германия по неговото време. Органът е инструментът, служещ за връзка между човека и Бог, комуто цял живот Бах служи.

   Камерните му произведения, повечето светски също са отправени към неговия Бог, макар предназначението им да е друго.

   В края на живота си, вече ослепял, Бах продължава да твори музика, която диктува за да бъде записана. Ослепял, той продължава да пише за своя Бог и е убеден, че Той го разбира.

   Ако за Моцарт може да бъде казано едно произведение в ранния му период ли е писано или по-късно, за Бах това не може да се каже. Не може да се направи и разлика между произведенията му, написани преди и след слепотата. За сравнение привеждам Хендел, който след като ослепява не създава нито едно произведение, докато Бах пише доста, между които и Изкуство на фугата.

   За мен Бах е най-великият композитор, защото неговата музика е вдъхновена от Бог. Това не важи само за църковните му произведения, а и за много от светските, в които има душевна радост, скръб, молитва, раздвоение, покаяние, последна молба пред Бог...преди смъртта. Цитирам хорала „В дълбока скръб, заставам аз пред Твоя трон!”  Музиката на Бах свързвам с Господа, който е творецът на всички видимо и невидимо. Музиката на Моцарт свързвам с отразяването на красотите, които Бог е сътворил, но не и като резултат на  директна връзка с Бог, каквато има Бах. Моцарт е бил светска личност, недостижим гений. Заради величината на този гении не наричам никой друг композитор гениален, приемам ги като нас, хора, но много съвършени и надарени с музикален талант. Никого не мога да сравнявам с него! Бах възприемам като Божий пратеник на земята, да превежда на универсалния език на музиката част от словото Му.

   Бах е началото на великата музика, всички големи композитори в края на живота си или по-рано тръгват по неговия път. В предния ми постинг потвърждение за това са Увертюрата и Симфонията на Моцарт, които приложих в линкове към постинга.

   Ще приложа линкове с творби на Бах. Първият линк ще бъде една от най-популярните му творби за орган, Пасакалия и Фуга. Пасакалия е музикално произведение на тема, която се явявя в няколко ваариации без прекъсване. По-простичкото произведение от този тип се нарича Шакона. Същата тема после преминава във Фугата, една свръхкатедрала, която мнозина след Бах са се опитвали да съградят.

   Вторият линк ще бъде с Прелюда и Фугата от Органната му меса, едно религиозно произведение. Във фугата има три теми –едната е на Бог-отец, дугата е на Бог-син, а третата е на Светия дух, който кръжи над тях. Във финала на това произведение, когато Бах „сплита” трите теми красотата и напрежението са толкова големи, че човек може само да каже: Господи, блатодаря Ти за днешния ден! Така казват евангелистите всяка сутрин на закуска.

   Третото произведение е светско, но Прелюда в него е молитва.

   Четвъртото ппроизведение е също светско, но Фугата в него е монолог пред Бога.

   Приятно слушане по Великден, когато трябва да останем по домовете си и поради бедата, която ни изпрати Бог. Сигурно сме си я заслужили..













Гласувай:
7



1. wonder - Говориш тайнствено и със символи, ...
17.04.2020 16:55
Говориш тайнствено и със символи, затова някак директно ми се прииска да кажа, че този постинг си посветил на Бах в Поезията - Ясен Ведрин.

А предишния Моцартовия си присвоих директно - все за мен си! ;)))

Цял живот
в Моцарт
аз ще съм влюбена
с мойта лека походка
и тежък характер.
Както Шекспир обичам
живота изгубен
сред цветята от ноти,
задъхващи дракони.

Тези лунни цигулки
в олтари
от истини
лъкатушат в реките
на моите вени
и изсвирват душата ми
с радост неистова
като рими на Моцарт
в сърцето родени.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Много символи има и в музиката на Бах, един от тя е темата В А С Н /си бемол, ла, до, си/,
17.04.2020 17:08
но явно моите са съвсем леки за отгатване...
Двата постинга са доста интересни за тези, които обичат музиката и търсят себе си в нея. Ако се запознаят с тези осем произведения -оста сложи като строеж са! - ще погледнат малко по-различно на музиката на тези композитори.
Благодаря и за този интелигентен коментар!
Светли празници! Ние отиваме да се крием от вируса на "Хамбардере". Така нарекох имението ни по името на една Родопска красота, която остана в сърцето ми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190002
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031