Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2020 17:18 - НА ТЪРСЕЩИТЕ СЕБЕ СИ В МУЗИКАТА – 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 549 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 16.04.2020 17:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                   НА  ТЪРСЕЩИТЕ  СЕБЕ  СИ В МУЗИКАТА – 1

 

    Най-известният композитор в света е Моцарт. Който е обикнал музиката му, тя остава завинаги в живота му.  Личността на Моцарт привлича в Залцбург и Виена всяка година към 8000000 души от цял свят, като тези от Япония и Китай стават все повече. Всеки композитор почита Моцарт, учи се от него, но втори Моцарт така и няма. Това прозрение го казва Хайдн непосредствено след смъртта на Моцарт.  Музиката му е слънчева светлина, която като да идва от Вселената. Щастливи и по-богати са тези, огряни от отражението й в душите им. Тази музика обаче е доста сложна, макар да е така красива,  в нея има и много тъга. Ще приложа четири линка с произведения на Моцарт, характерни за него. Той умира твърде млад, геният му е във възход, каква загуба за света...

 

   Първото произведение, което прилагам е Увертюра към операта му Вълшебната флейта. Всеки, обичащ Моцарт се възхищава на това негово произведение, но за музикантите то е едно чудо. В тази така ефирно звучаща музика Моцарт провежда темата полифонично, в четири гласа. Преди да въведе гласовете има бавно встъпление както в симфониите на Хайдн, после въвежда още теми, но не ги провежда полифонично. Такава сложна структура и такъв ефирен звук при това в уверюра към опера, никой друг на света не е могъл да постигне.

 

   Второто произведение, което прилагам е Симфониия „Юпитер”, известна с това име заради нейното величие. Това е една от най-великите и красиви – не ми достигат думите! – творби от този жанр. Но като музикална структура тя е една от най-сложните симфонии на света. Във финала има тройна фуга /фуга на три теми/  в която Моцарт така сплита гласовете, че тя звучи ефирно и само музикантите, навлезли дълбоко в полифонията разбират до какво съвършенство се докосват. До вечността?

 

   Третото произведение, което помествам в линк е последният му Клвирен концерт. Написан в светла тоналност, той звучи много тъжно. Които са запознати с този период от живота на Моцарт, знаят защо. Но има и още нещо. Моцарт като да е писал този концерт с ясното съзнание, че той ще е последният му и че скоро ще умре.  Така и става, той и това е знаел.

 

  Четвъртият линк е с неговият Концерт за кларинет и оркестър. По-велика творба в таози жанр няма!!! Моцарт е масон, а любимият инструмент на масоните е кларинетът. Те имат и любима тоналност – ми бемол мажор. Знаейки, че пътят му извива и поема  посока на Там, от Където е изпратен на Земята, той създава този шедьовър. Музиката обаче не е в тоналността ми бемол мажор, а в ла мажор. Тя и не звучи като за църковна служба, а светски. Насладете се на сладостното дихание на кларинета! Аз съм голям любител на кларинета.

 

   Които търсят себе си в музиката, но и са доста напреднали е добре не само да се запознаят с тези четири произведения на Моцарт, но и да ги прослушат неколкократно с цялата си концентрация.

    Ако някои сторят това и в коментар към този постинг напишат какво са чули, слушайки тези велики и сложни произведения, ще ми бъде интересно. Аз оценки не давам, помагам на обичащите музиката. И на тези, които се занимават с музика в живота си.













Гласувай:
5



1. wonder - Приемам го като личен подарък. И ...
17.04.2020 16:52
Приемам го като личен подарък.
И благодаря!

МОЦАРТ

Моцарт е вибрация на Бога.
Музика, пречиста красота...
Ритъм от любов, вода и огън.
Моцарт е вълшебна светлина.
Искрено и топло-вдъхновяващ
с нежност, разпиляна в смисъл свят.
Моцарт през сърцето преминаващ,
прави днес света ми по-богат.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря за интелигентния коментар,
17.04.2020 16:57
но постингът ми има продължение....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181813
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031