Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2018 21:49 - МУЗИКАЛЕН ПОЗДРАВ КЪМ БУДИТЕЛИТЕ НИ – 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 05.11.2018 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

         МУЗИКАЛЕН ПОЗДРАВ КЪМ БУДИТЕЛИТЕ НИ – 2

                    image

  На 29. 10. присъствах на един истински музикален празник, не влизащ обаче в нормите, за да бъде изнесен в някоя голяма зала. Но точно поради този факт публиката беше истинска - образована в музиката.   

     Този музикален празник бе изнесен в Голямата зала на НМУ „Л. Пипков” и бе наречен Концерт-лекция „Вълшебните огледала на Шумановите въобръжения”. Артистът, който поднесе този вълнуващ подарък на обичащите музиката бе професор Атанас Куртев.

   От къде идва наименованието на този Концерт-лекция запознатите с твореца Шуман – поет, музикален писател, композитор, музикален пророк – имат обяснение. Той самият разказва, че срещайки се с хора, посещавайки различни места, те зазвучават в него и прибирайки се в дома си той записва тази музика. За текст на песните си той ползва свои стихотворения. Велика личност, най-обаятелният образ на композиторите според мен. Затова и наименованията на неговите творби са толкова различни – Фантазия, Крайслериана, Новелети, Арабески, Пеперуди, Симфонични етюди, Виенски карнавал и др. Малка част от произведенята му имат наименования, които са утвърдени от композиторите преди него – Соната, Симфония, Клавирен квинтет.

    Досегът ми с творбите на Шуман е много силен за мен. Той е един от любимите ми композитори. Понесен на крилата на могъщия му дух винаги към края на прозведенията му аз ставам тъжен. Че те отзвучават. Много от тези произведения обаче нося в сърцето си, а истинските им майстори, намиращи най-краткия път от автора към произведенията му не са много. 

    Ще посоча само едно пророчество на Шуман:

     През 1853 г. младежът Брамс, който е на 20 години идва при сем. Шуман да представи своите първи произведения, своите три Клавирни сонати. Шуман е възхитен, след което пише в издаваното от него Ново музикално списание:

    Той дойде! Човекът, който ще напише симфониите на своето време!

 

     А сега няколко дума за проф. Атанас Куртев:

     Той е издънка на стар аристократичен, известен много интелигентен род от София. Годините са такива обаче, че той учи в Московската консерватория. Писал съм, че обучаваните там по музика са обучавани и на други неща, пояснил съм точно какви, а голяма част от това, на което са ги учили по учебниците, одобрени още по времето на НКВД, просто не е истина. Сезирал съм се в блога си  върху обяснението на творчеството на съветските музиколози от онова време за такива велики личности като Бах, комуто е вменено, че е комунист, но не е знаел този факт, същото, но в по-висока степен е вменено и на Бетховен. Любимецът на руските музиколози е Хендел, премълчавам този път причината за това. Музиката обаче е език на всички хора, родените да бъдат в храма й не могат да бъдат заблудени. Бъдещият проф. Атанас Куртев намира пътя си в музиката, като вероятно върху него е имало натиск, който проддъжава и сега, но този монет ще го пропусна в постинга си. Само ще отбележа, че го бяха предложили да бъде на най-високото ниво на ръководството на партията АТАКА, за което той е абсолютно неподходящ, нито пък на този образован човек мястото му е сред продажни примтиви.

      Лекцията, която изнесе проф. Куртев за Шуман бе блестяща. С малко думи той изрисува неговия обаятелен образ, свърза го със съвремениците му, между които Лист, Менделсон, Шопен, значението му за музикантите след него. Шуман е един от любимите композитори на Чайковски ведно с Моцарт.  Културен човек, умен човек, добър музикант, такъв е проф. Куртев.

      След представянето на Шуман като творец и пророк в музиката, проф. Куртев изпълни произведения от Шуман -  Пъстри листа, Симфониични вариации, Горски сцени, Крайслериана, а също и пиеси на бис от други автори.

     Брависимо, проф. Куртев! Вайсенберг казва, че ако в една зала с 3000 души един обича музикаата, той свири за него. Ти свири в зала, където всички обичаха музиката.

     Ще завърша с едно мнение, доста различно от тема музика, но и то е важно:

     Както в спорта Путин има свои хора мафиоти – Карпов, Валуев и др, така и в музиката Путин има мафиоти. Цитирам Гергиев, Мацуев, Сергей Ролдугин, комуто Путин за пет минути изпълнение в Кремъл заплаща два и половина милиарда долара.

     Макар дълги години в Голямата страна, а сега с жена рускиня, ти се съхрани духовен човек, отдаден на изкуството. Още веднаж - брависимо, проф. Куртев! Ти си пример за много наши  музиканти от твоето поколение, чието име този път ще премълча.

 

    Ще приложа линкове с три творби на Шуман, много характерни за него, а също и една творба на Моцарт, най-сложната в неговото творчество. На нея всеки може да се наслади, но да я раберат могат само просветените в музиката. Приятно слушане!

 













Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183732
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031