Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2016 09:29 - 110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДМИТРИЙ ШОСТАКОВИЧ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 04.10.2016 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
      110    ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕДИН ОТ ТИТАНИТЕ

       НА КУЛТУРАТА НА ХХ ВЕК, ДМИТРИЙ ШОСТАКОВИЧ

 

   Творчесвото и делото на Дмитрий Шостакович винаги е присъствало в областта на интересите ми като просветен любител музикант. Величието на този творец в областта на музиката е известно на музикантите, които поставят творбите му в целия свят. Личността на този велик човек обаче е очернена от службите на НКВД и после КГБ  с оперативната задача да се принизи цялостното му творчество, защото той не е следвал линията на партията. Това са го знаели в НКВД по времето на Сталин и после в КГБ по времето на Хрущов. В службите са се дразнели от величието на творбите му, които за интелигентните хора са руската история от 1905 г. до смъртта му през 1975 г, когато нъ смъртното си легло той пише забележителната си Алтова соната. Историята на Русия, която Шостакович описва с музиката си е истинската, тя няма нищо общо с тази, при която комунистите с лъжи обясняват истини. Очернянето на образа на Шостакович от службите е валидно и до днес. Когато е ставало въпрос за този велик човек аз съм чувал реплики: Махни го този комунист! Интересното е, че репликите идват от завършили в Голямата страна музиканти, където покрай учението са им били промити мозъците, а заемащите и до сега важни постове в музикака у нас са били разработени.

    Истината е, че Хрущо назначава Шостакович в ЦК на КПСС, където той е бил задължен да стои с часове. През това време в залата с вътрешния си слух Шостакович е замислял и прослушвал творбите си. Хрущо го прави и началник на отдел в Минестерството на културата. Дали Шостакович е имал избор? А след смъртта му по вемето на друг идиот, човекомаймуната Брежнев, най-голямото внимание към Шостакович, който отново е в немилост е обявата във в/к Известия: Вчера почина Дмитрий Дмитриевич Шостакович. Да се разграничи държавата от този велик човек, който й дава лице пред света, това може да стане само в планетата на маймуните.

    Повод да се сезирам сериозно върху живота и делото на Шостакович бе неговата 100 годищнина от рождението му през 2006 г. Три години преди тази дата аз започнах да се занимавам сериозно с творбите му и да чета каквото намеря за него. Много информация имам и от приятелите ми узиканти, на първо място от Михаил Аннгелов, един изключителен наш мезикант и умен човек. Да прослушам творчеството му и да се зепозная по-сериозно с някои от творбите му – това бе една наистина продължителна програма за мен, която изпълнявах много упорито. Мисля, че през 2006 г. ако не друго, то поне бях най-сериознно подготвеният за честването на тази годишина. Явявях се дори по Радио „Хр. Ботев”. Тогава написах и това, което наричам писанието си за Шостакович. Нямах опит, не стана добре като форма, но пък носи дух и в него изразих отношението си към доста произведенния на автора, както и свързах историческите събития в Русия по време на създаването им и отношението на приматите от службите кам този титан. Доста от произведенията на Шостакоич са програмни, но това не снижава художественната ив стойност, давам пример с неговите Симфонии №7 и 8. А Шостаковиич, той бе живият барометър на случващото се в Русия и по света случващото се той рисуваше с музиката си. Давам пример със събитията в Украйна по време на изземването на храните на хората, събитията от Унгария през 1956/7 г., смъртта на Сталин, като считам за най-подходящо име на Десетата му симфония „А сега та къде?”  Събитията той рисуваше с музика. Затова нарекох Шостакович Великият художник, който описва живота, историята на Русия с музика. Всичките му важни произведения с исторически характер съм споменал в писанието си, линкове от което ще приложа. Сега ще завърша с два случая от живота на този велик човек:

    Известна е разработката на Сталин  „Голодомор”, при която за една зима в Украйна умират от глад 700000 души. Тез ужааси Шостакович отразява в неговата Четвърта симфония. НКВД обаче знае всичко, не разрешава иизпълненнието на симфонията. Шостакович си прибира симфонията, той е заплашен и прави сделка с НКВД – трябва да напише нова по заказ от НКВД. Той сторва това и така остава жив. В същото време рабичих и крестян от целия СССР се събират и протестират срещу това произведение, което никой от тях не е чул, а и нямат акъл да го разберат. Този приматлък го продължават и до днес комунистите с умствено ниво предбозайници, ще дам пример. Някакав си Другар джелезоВ критикува в постиннг, който достига Първа страница писането ми за Шостакович, макар той от интелектуалното си ниво на предбозайник да не разбира нищо нито от делото и музиката на Шостаковеч, нито пък да може да схване каквото аз съм писал за него.

    Вторият случай е, когато Шостакович по случай 200 години от мъртта на Бах посещава ГДР. Той се качвва на кулата Паментник на битката на народите в Лайпциг, където работници ремонтират нещо. И същите тези работници спират работа и казват: Но това е Дмитрий Шостакович! И му оказват внимание. А тези работници са част от немската интелигенция, изтърпяващи някакво наказание.

    Писанието ми  е наистина интересно, плод е на тригодишен труд. Разбирам, че се нуждае от редакция, но ще сторя това ако някога имам време. Става за много ограничен кръг хора, но годишнината е важна – това е един много велик човек, поклон пред делото му.

Ето и линковете към него:

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/muzika/2015/03/09/dmitrii-shostakovich.1344534

 

 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182385
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031