Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2016 12:10 - ГОЛЕМИЯТ ДАНИЕЛ БАРЕНБОЙМ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 2416 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

         ДАНИЕЛ  БАРЕНБОЙМ –  ЕДИН  ОТ  НАЙ-ВЕЛИКИТЕ МУЗИКАНТИ  В КРАЯ  НА  ХХ  И  НАЧАЛОТО  НА   ХХІ   ВЕК

                    image

    Аз си имам любими музиканти, но така, както обичам  хубавата музика, така уважавам и всички големи музиканти. Любими са ми музикантите, които изпълняват полифониични песи, а също тези, които намират най-краткия път от произведението до автора или изпълняват произведения на любими мои композитори. Един от най-големиите музканти поне от 30 годиини насам е Баренбойм. Ще го представя накратко:

   Той е евреин с призход от СССР, но родителите му своеверменно успяват да  избягат от там и да се установят в Аржентина, защото в Европа става страшно за евреите. През 1942 г. Баренбойм се ражда в Аржентина. Като дете не блести с раанно дарование както Клаудио Арау напр. с когото ще дам пример. Отива Клаудио Арау в САЩ на 8 годишна възраст да го представят пред професор по музика. Професорът го пита какво ще свири, Клудио казва: Прелюд и фуга от Бах. Професърът пита, коя от пиесите.  Клаудио му отговаря, която той си избере. Просветените в музиката разбират за какво става дарование става въпрос.

   Баренбойм започва музикалното си образование и върви само напред, труди се много. Започва с изучаваннето на пиано, но го влече и работата над партитури, той освен за пианист, става и за диригент. Достигнал върховете на музиката той се премества в Европа, където става гражданин на Германия, но също и на Израел. Репертоарът му на пианист е много голям и много разнобразен като стилове и епохи. Запознава се и се жени за изключителната виолончелистка Жаклин дю Пре, която бива покосена твърде млада от множествена склероза - на възраст 28 години тя не може повече да свири. Това е голяма загуба за света на музиката.

   Баренбойм напредва в развитието си, репертоарът му е огромен. Той предсавя и интеграли, напр. всичките  Концерти  за пиано на Моцарт, които с 27, всичките Сонати на Моцарт, кооито са към 20,най-големите концерти – всичките на Бетховен, на Брамс, Шопен, Чайковски. Винаги съм се учудвал, каква глава има този човек? Едно е да се научат едногласни пиеси напр. на цигулка, на кларинет, толкова е сложна полифонията за запомняне. Пианото е най-трудният инструмент на света, то изисква от пианиста ВСИЧКО! Последният интеграл на Баренбойм бяха Сонатите на Бетховен /32!!!/, които той изпълни в Берлин преди три години. Баренбойм учудва и с още нещо - той никога и нъкъде не греши. Към тази му дейноост той е още диригент, адмнистратор, шеф е на оперни театри, на големи музикални формации, на музикални фестивали, води и класове за квалификации на пианистите. Едно истинско чудо.

   Човек открива себе си в музиката, това е нещо доста сложно. То означава мислите на автора на музикатаа да текат както на този, който го е въъзлюбил, същото важи и за музиканта, който изпълнява музиката, защото той се явава съавтор. Баренбойм е най-силен при класиците, но достатъчно  силен е той и при романтиците. Не така добре свири Бах, но всеки мозикант си има амплоа. Нима гениалният Глен Гулд може да изпълни добре Шопен!

   На 74 годиини Баренбойм остава свеж като изпълнител, а развитието му едва ли е приключено въпреки тази висока възраст. Изключителен разум притежава този човек, какъвто много малко хора имат. Той говори на всички важни езици за света – испански, английски, френски, италиански, руски, иврид, немски, вероятно има и други.

    Тези хора са достойни за уважение, за тях трябва да бъдат помествани постингите на първите страници на различните нетови формации, вместо на не правещи никакъв смисъл глупотевини, оито характеризираме с понятието масова култура, чалга. Културата, изкуството - това са много важни сектори за развитието на  хората. Дано да разберат това и хората от днешното, изпразнено от духовен пълнеж пазарно  общество, за да бъде светът възприеман от към неговата красотата, а човекът с вдъхновение и смислено да изминава земния си път.
   Избрах линкове със Сонати на Бетховен, приятно слушане.












Гласувай:
8



1. born - Чудесно представяне на
08.02.2016 12:48
великолепния пианист и виртуоз !
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
08.02.2016 13:14
Благодаря ти за това естетическо удоволствие и духовно удовлетворение! Когато такива неща започнат да се появяват на първа страница, това ще значи, че сме се събудили от кошмара на бездарието.
цитирай
3. kvg55 - Покрай вас и born, доста се ограм...
08.02.2016 23:47
Покрай вас и born, доста се ограмотих в класическата музика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12251170
Постинги: 4561
Коментари: 10790
Гласове: 18364
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930