Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2015 05:09 - ОЩЕ ХУБАВА МУЗИКА ЗА ПРАЗНИЦИТЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1310 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
                  ОЩЕ  ХУБАВА МУЗИКА ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

    В това предложение ще включа четири сонати за цигулка и пиано, не всички известни според величието им.

   Първата от тях ще бъде Сонатата „Стриназачи” на Моцарт. Моцарт пише тази Соната за една 20 годишна цигуларка от Италия, която e свирила във Виена. Какво ще да е било туй момиче, та да вдъхнови Моцарт да напише такава вещ! Той до толкоз е вдъхновен от нейното свирене, че пише възторжено писмо до баща си по този повод.

   Соната е написана - разбира се само щима за цигулката, Моцарт няма време за партията за пианото и свири по памет. Все пак той намира време по-късно да напише и този щим, така сонатата получава живот и днес тя е една от най-красивите вещи в жанра Сонати за цигулка и пиано.

   Никой повече не е видял и чул Стриназачи, но досегът с този гений я е направил безсмъртна. Моцарт да каже за някого, че е добър музикант – той наистина трябва да е бил нещо изключително. Много малко творци е харесвал при срещите си из Европа Моцарт, един от тях е Бетховен.  Има още една личност, която Моцарт е ценял като музикант, неговата сестра Нанерл. На нея той изпраща за мнение концертите си за пиано, тя го дава и Моцарт в някои случаи се съобразява с него. Моцарт, в чиито партитури няма нито една поправка - всичко е писано на един дъх - си доправя произведение…

   Моцарт не е известен достатъчно сред обичащите музиката със Сонатите си за цигулка - те са към 36! - така, както например Бетховен със своите 10 или Брамс със своите 3, които се изпълняват едва ли не облигатно от артистите. Посочвам и Цезар Франк, написал една Соната, но пък така велика, че всеки голям цигулар я има в репертоара си.

   Пак повтарям, че Сонатите на Моцарт за цигулка и пиано също наподобяват в някаква степен на оперна музика.

   И този ми постинг има до някъде образователен характер.

 

   Втората Соната за цигулка и пиано в постинга ми е известната Кройцерова соната. Бетховен я пише за пофранцузеният немец Рудолф Кройцер, известен композинтор на пиеси за цигулка, професор. Кройцер не харесва Сонатата, Бетховен се ядосва и я дава на един мулат да я представи на света. Първата част на тази Соната е наистина гениална, тя е като негов автопортерт от младите му години наред със Сонатата Апасионата и Третата му симфония. За тези произведения съм писал в постинга си за Бетховен.

 

    Третата Соната в постинга ми не  е точно соната, Шуберт я нарича Фантазия. В бавната й част се появява тема от негова песен, Шуберт ползва този похват. Напомням за струнния му квартет Момичето и смъртта, за Фантазията му за пиано Странникът. Всичко при Шуберт е песен, песенна е и тази Соната.

     Четъртата Соната в постинга ми е една от най-малко познатите, защото е трудна за разбиране, това е Първата соната на Брамс. Брамс на вълната на цигулковия си концерт продължава със следващо произведение отново за цигулка, тази Соната, наречена Дъждовна.  Това наименование идва от негова Песен  за дъжда, тема която той ползва при Сонатата си. Макар камерно произведение, Сонатата звучи отново симфонично. Тази Соната е една от най-сериозните пиеси в този жанр. Втората му Соната е малко по-лека като музика и съвършено различна, а Третата е четиричастна, каквито са и симфониите.

   Приятно слушане

 

   Послепис:

   Не можах да намеря Сонатата „Стриназачи”, включих друга в изпълнение на двама големи музиканти – Паул Бадура-Шкода и Давид Ойстрах. Пример за изпълнение – класика.












Гласувай:
10



1. syrmaepon - Много слънчеви дни!
29.12.2015 12:14
Много слънчеви дни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184355
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031