Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2015 00:15 - ЗИМАТА ОСВЕН РАДОСТ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 850 Коментари: 0 Гласове:
5




               ЗИМАТА  ОСВЕН  РАДОСТ  ПРЕД  СНЕЖНАТА  Й       

        КРАСОТА,  ПРЕДЛАГА  И  МНОГО  МУЗИКАЛНИ  ИЗЯВИ

 

    Музиката заема особено място в моя живот, но нали човек упознава най-трудно себе си, чак сега разбирам, че съм станал доста претенциозен в тази област. Вече рядко ходя на концерти защото познавам повечето от произведенията, които ще изпълняват, не очаквам и някакъв връх на представянето им. Да ме заведе някой на концерт е близко до това, някой да ме заведе на Витоша. Опери почти не посещавам освен ако ще представят опера на Моцарт или на Мусоргски. Камерни концерти посещавам по-често, а понякога и облигатно.

     Много обичам обаче да посещавам конкурси, независимо от възрастта на участниците, а също и концерти на големи ученици, които за  първи път се изявават с оркестър в Зала „България” или в камерен ансамбъл с изявени артисти. Голям приятел съм и на пеенето и когато има песенен концерт, аз съм един от малкото слушатели в полупразната зала. Вчера имах щастието /подчертавам, щастие!/ да бъда на две върхови изпълнения.

 

      В  НМУ „Л. Пипков” тече международен конкурс за млади виртуози. Вчера посетих втория тур на цигуларите. Между виртуозите обаче се оказа и една музикантка. Момичето беше от Германия, но музикално, музикално, с много голям талант. Какъв тон, какво майсторство, железен ритъм. Тя изпълни Първата соната на Прокофиев за цигулка и пиано и Вариации върху оригинална тема от Виенявски. Две момчета й бяха конкуренти. Те също бяха добри, но тази е талант. Поздравих момичето, казах му че има таланта на Ан Софи-Мутер, да работи не само върху цигулката, а върху музиката и изкуството като цяло.

 

    Още едно подобно „преживяване” ме сполетя този ден. Известната наша пианистка Маргарита Илиева, която има разностранен талант, а сега защити и докторска дисертация по музикознание  работи и с Хоровата капела. С певици от Капелата тя изнесе няколко концерта, но концертът й снощи бе най-съвършенният й като замисъл и като изпълнение. Маги бе избрала пет певици, но в никакъв случай не случайно - всяка за песента, която ще й подхожда.  Преди всяко изпълнение рецитатор прочиташе стиховете, по които е била написана музиката. И тук – един голям талант, певицата Неда Атанасова.

       Концертът бе съставен с песни по стихове на Хайне. Маги бе подбрала песни от Менделсон, Брамс, Фани Менделсон /сестрата на Менделсон/, Шуман, Чайковски,  Едуард Макдауъл, Николай Римски-Корсаков, Шуберт, Клара Шуман, Рихард Щраус. Интересно защо нямаше песен от Шуберт. Всичките песни бяха прекрасни. Макар авторите да са толкова различни / Брамс и Чайковски/, клавирната партия бе изпълнена така, че макар винаги да искам още или да усещам, че нещо не ми достигна, сега нямаше какво повече да изисквам. Страхотен музикант. Възможно е да видим Маги и в друго поле на изяви, защото тя притежава страхотен глас колоратурно сопрано, достигайки без трудности фа диез от ІІІ октава. Когато Господ я е дарявал с талант може би се е разсеял, давайки й повече, отколкото на другите в музиката.

    Колкото и велика да е Маги, аз я познавам още от съвсем мъничка и знам величината на таланта й. Певицата Неда Атанадова от Хоровата капела се изяви по начин, който така ме развълнува, че в момента, като пиша постинга си чувам изпълнението й на двете песни от Рихард Щраус. Това момиче става за камерна певица, за солистка при изпълнение на кантатно-ораториални творби, за оперна певица след като усвои театралните изяви. Голям талант! Отидох да я поздравя след концерта, но за нея се бе „лепнал” Мишо Ангелов, мой приятел от поне 20 години, и той развълнуван от пеенето й. Аз го нариичам винаги „Маестро” и той е много доволен. Казах му, че и аз съм пленен от изпълнението на момичето и също искам да я поздравя. Какви камерни концерти могат да изнесат  Неда и Маги по Европа. Дано да е решил Мишо Ангелов да я усъвършенства като певица, защото той е разбира най много от всички от пеене. От тук нататък чуя ли за изява на Неда Атанасова – там съм.

    Размислих се покрай тези два таланта, които срещнах в един ден за нашите подрастващи музиканти. Тези, които идват от Европа имат друго излъчване – те говоорят еднакво добре немски, френски и английски, нашите могат да се мерят по тях само по талант. И когато талантите им добият крила, фръкват и напускат България, за да продължат  пътя си на развитие. Замслих се за двама големи артисти, Ойстрах и Вайсенберг, чиито изпълнения си остават спътник в живота ми. Вайсенберг знае испански език, италиански, френски, авглийски, български, немски, иврид, а може би и някой друг. Пътувал е по целия свят, живял е в която държава е искал, бил е богат не защото е евреин, а защото много се е трудил, защото има талант и недостижим разум. И най-важното – бил е свободен човек и артист, за разлика от големите музиканти на Империята на злото – Гилелс, Лев Оборин, Кнушевицки, Ростропович, Ойстрах, Рихтер, Нейгауз и десетки други, следени от агентите на КГБ. А колко музиканти от Съветскта империя успяха да избягат – Яша Хайфец, Изаак Щерн, Хоровиц, Рахманинов.

Правя сравнение между живота на Вайсенберг и на Рихтер, за когото Вайсенберг казва, че той най-добре се носи на крилета на мелодията. Бащата на Рихтер го убиват, защото е германец и е възможно да шпионира в полза на Германия. Скоро след това решават да убият и майка му, защото е имала съпруг германец и може германсиките агенти да я вербоват - тя знае немски език. Тя едва успява да избяга, скривайки се на чужд кораб от Крим, където при качването си е обстрелвана и ранена. След години на погребението й в Западна Германия не пускат Рихтер, за да не избяга. Това пиша като обяснение ако някой гледа филма за него, защо така изглежда. Рихтер, изнесъл концерти в целия СССР, пътувал няколко пъти от Москва до Далечния Изток с камиони от град на град. Какво е изживял този човек.

   Две изречения и за още един голям съветски музикант, Ростропович. Той има дързостта да приеме във вилата си една вечер Солженицин, за което от КГБ го натораврат на един самолет заедно с жена му и го изритват по стълбата към едно швейцарско летище – изгонен от родината си, защото е неин враг. Добре, че не са  му строшили или взели инструмента, челото му. Да имаш таквоз богатство в страната си и да го изгониш, това във филма „Планената на маймуните” го нямаше.

   Още месец остава от зимата  и два месеца за концертните изяви. Сега се посещават концетите на други едни „звезди”, но ако видя на истински концерт някой човек или жена от блога – радоста ми ще е голяма. Защото по планините на България със сигурност няма да видя никой/я/. Интелигентните хора не ходят по горите, по горите и по пранините.

    Ще потърся подходящи линкове към постинга 
с произведения за цигулка на Прокофиев.
             
image

             Маргарита  Илиева

image

                 Неда  Атанасова














Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184431
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031